Til hovedinnhold

Apple beklager reklame

– Vi traff ikke.

Hele «garasjebandet» klart til å bli skvist inn i en ny rekordflat iPad. Eller er dette en metafor for at AI skal knuse oss alle? Apple har i alle fall beklaget.
Youtube/Apple
Finn Jarle Kvalheim

Kortversjonen

  • Apple har beklaget sin nye iPad-reklame etter negativ respons fra flere skuespillere og kunstnere.
  • Reklamen, som viser en presse som knuser forskjellige instrumenter og andre elementer, har blitt tolket som en metafor for de negative aspektene av kunstig intelligens (AI).
  • Skuespiller Hugh Grant og regissør Justine Bateman har vært noen av de mest høylytte kritikerne.
  • Apple har nå trukket reklamen fra TV og erkjent at de "ikke traff" med denne.

Under tirsdagens lansering av nye iPader viste Apple frem en reklame for nye og svært tynne nettbrett, der en presse sakte men sikkert moste en haug ulike instrumenter, maling og mye mer.

Reklamen har blitt tolket svært negativt av enkelte skuespillere og kunstnere. De ser den som en metafor for alt som er negativt med Silicon Valleys AI-tjenester.

Nå har Apple beklaget reklamen overfor nettstedet AdAge.com. De planlegger ikke lenger å bruke den på TV.

– Vi traff ikke, sa Tor Myhren, visepresident for markedsføring hos Apple.

Skylder på Silicon Valley

Én som har fått mye oppmerksomhet for sitt syn på reklamen er briten, Hugh Grant, som twitret til sine 800.000 følgere:

– Ødeleggelsen av den menneskelige opplevelse. Signert Silicon Valley.

Alt som får plass i en iPad

Tolkningene av reklamen veksler mellom den mørke AI-tolkningen og det som antakelig var Apples intensjon - «se hvor mye kreativitet som får plass i en enda tynnere iPad».

Noen av de mest brukte appene - spesielt av profesjonelle brukere - er nemlig kreative verktøy. Slike som Cubasis, Fruityloops og Logic Pro, for ikke å nevne Apples enklere Garage Band-app som kan være overraskende kraftig.

Apper som Procreate og SketchUp tar seg av ting som maling og 3D-modellering.

Alt det altså presset inn i drøye 5 millimeter med skjermplate. Nesten så man kunne høre finnene i Hydraulic Press Channel hoie i bakgrunnen.

– Ønsker å ødelegge samfunnet

Skuespiller og regissør Justine Bateman går langt i å hevde at Silicon Valley ønsker å ødelegge kultur og samfunnet generelt.

– Hvorfor laget Apple en reklame som knuser kunsten?, spør hun i en tweet.

Før hun viser til en New York Times-artikkel om hvordan Hitler og Tyskland kontrollerte kulturutøvelse strengt.

En annen har snudd hele videoen baklengs og lagt på ny musikk.

– Hey Apple, jeg fikset den for dere, twitrer regissøren Reza Sixo Safai.

– Game over

Det hjelper kanskje ikke på tolkningene at videoen mer eller mindre starter med en arkademaskin som viser ordene «Game over» umiddelbart mens den blir knust til pinneved av pressen.

At mange av ryktene før årets WWDC-konferanse handler om en tung satsing på generativ AI fra Apple er nok også noe som mater slike tolkninger.

En splitter ny prosessor der egenskapene for AI-bruk skal være langt bedre enn før kobler de nye brettene tett til den generelle utviklingen.

Pleier å treffe når de endelig satser

Enn så lenge har ikke Apple dyrket nære forbindelser med denne typen verktøy eller apper. I de fleste sammenhenger virker selskapet fornøyd med å lage maskinvaren som driver andres apper og innhold.

Det kan man også tolke på ulike måter. Enten at Apple er «bakpå» eller uinteressert i AI. Eller at Apple har ventet på det riktige tidspunktet for å gjøre AI på sin måte.

Og Apple har som kjent et talent for å treffe når de først satser på ny teknologi. Strengt tatt er de kjent for å treffe med reklamene sine også.

Men denne gangen gikk det ikke etter planen.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her