Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCreative Aurvana Ace 2

Himmelsk lyd fra svært spesielle propper

Creative er først ut med ny teknologi.

Vi måtte gjennom et lite lass telefoner for å forsøksvis finne noen Aurvana Ace 2 kunne spille tapsfritt med. Om vi lykkes vet vi fortsatt ikke - men de låter likevel virkelig bra. Og mystist nok bedre enn «lillebror» Aurvana Ace.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

For selskapet Creative handler det mer og mer om bærbar lyd for tiden, og de nye Aurvana Ace og Ace 2 har helt ny teknologi. Begge proppene har såkalte «MEMS»-drivere. MEMS står for mikroelektromekanikk - og forenklet betyr dette at alt foregår i en digital brikke, i stedet for som løse mekaniske deler.

Det gjør det ekstra interessant å teste dem. For kan det bli godlyd av en «databrikke»?

De to variantene er samtidige «etasjer» i samme utvalg, og koster henholdsvis 150 og 180 euro fra Creative selv. Hva de lander på i norske butikker er uklart - det pleier å være litt slep på Creatives produkter fra lansering. Men det holder ofte å legge til en null på Euro-prisen.

For det meste er de to øreproppene like, men Ace2 støtter flere trådløskodeker, og er alene av de to om å ha tapsfri tilknytning til mobilen. Begge har støydemping og lik formfaktor på etui og propper. De vurderes derfor i nokså stor grad under ett i denne testen med unntak for på enkelte lydmessige forskjeller.

Creative Aurvana Ace 2
Bra

Creative Aurvana Ace 2

Bra

Fordeler

  • +
    Ekstremt klar diskant
  • +
    Bassfundament som rister
  • +
    Forholdsvis god passform
  • +
    Pen og kompakt design
  • +
    Fuktbestandig (proppene er IPx5)
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Ok batteritid (6/24 timer)
  • +
    God støydemping
  • +
    Bra under samtale

Ting å tenke på

  • Irriterende app
  • Kronglete å tilkoble (må kobles til to ganger)
  • Umulig å vite om spiller med full kvalitet
  • Dyrere enn vanlig Ace
  • Mangler mer utbredt LDAC for tapsfri/HD-lyd
  • Etui er ikke fuktsikkert
Aurvana Ace 2 til venstre. Aurvana Ace til høyre. Over skimtes en iPhone 15 Pro Max, som IKKE støtter tapsfri tilkobling mot noen av dem, men som likevel låter best med Ace 2.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Ok+ passform

Jeg har antakelig redaksjonens smaleste øreganger, og jeg sliter betydelig med å få ørepropper til å passe.

Derfor er det alltid spennende om ørepropper får forsegling og sitter som de skal i ørene mine. Svært mange gjør ikke det. Creatives Ace og Ace 2 passer «greit nok». De er litt store i tuten, så jeg må velge de minste medfølgende gummiproppene for å få forsegling.

Samtidig er de litt små i godset på selve «huset» - slik at når jeg skal kile dem fast mellom ytterøret og øregangen, blir de bare sittende sånn moderat inntil.

Hvis du vanligvis har problemer med å få ørepropper til å sitte bør du prøve disse før du kjøper dem.

Får du dem til å sitte godt er det greit å vite at de også er IPX5-sertifiserte, så de skal tåle både regn og svette. Forøvrig er det berøringsstyring på dem, slik det er på de fleste ørepropper - men de kan skrus av slik at proppene ikke lever sitt eget liv i regn eller under luer.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Enorm bass

Diskanten er paret med enorme bassdrivere i hver propp. Hele 10 millimeter store er de - og det er litt uvisst hvordan de har fått plass. Men resultatet er en kompromissløs dypbass av typen vi sjelden hører. Det er heller ikke noen dundrende overdrevet bass, men en som gjør at håret reiser seg når den faktisk går i gang.

Som regel får du det ene eller det andre. Du får vanligvis ikke en diskant ved siden av som tåler å utsettes for klassisk, jazz eller bare meget gode popproduksjoner. Det får du faktisk her.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Passer til alle typer musikk

I testperioden er proppene brukt til alt fra jazz til pop og tyngre rock og elektronisk musikk. Proppene kler det meste, selv med en litt «mørk» tilnærming der bassen tidvis kjennes nesten fysisk.

Den innmari gode diskanten som strekker seg ned mot toppen av mellomtonen er bra for hihatter, stemmer og alt mellom. Det låter krispt og detaljert, men aldri skjærende - slik det kan gjøre fra enkelte propper.

Et solid stereoperspektiv preger også disse proppene, der stereoeffekter eller ulike instrumentplasseringer i musikkken høres godt.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Hva er egentlig forskjellen på Ace og Ace 2?

Den tekniske forskjellen på disse proppene handler om kodeker og «usynlige ting». Ace 2 støtter tapsfri lydtilkobling, mens Ace støtter «bare» de vanlige formene for stereolyd over Bluetooth.

Per i dag er det svært få telefoner som støtter AptX Lossless. Vi snakker om noen få telefoner fra Asus, Sony og Motorola, i hovedsak.

Maskinvaren som skal til er det mange telefoner som har, men hverken Samsung eller Apple har støtte for kodekene skrevet på esken - og sannsynligvis vil de heller aldri få det. Så går vi bare etter spesifikasjoner er det liten vits i å velge Ace 2 med mindre du har, eller har tenkt å kjøpe bestemte mobiltelefoner for støtten.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Vi har brukt en hel rad telefoner for å fremprovosere forskjellen. iPhone 15 Pro Max, Galaxy S24 Ultra og OnePlus 12 - er alle telefoner som «bare» skal gi en av de lavere lydkvalitetene, men som likevel er prøvet. Her skal lyden egentlig være lik mellom Aurvana Ace og Ace 2, men diskanten fremstår likevel merkbart bedre i de dyreste av proppene.

Vi har også brukt Moto Razr 40 Ultra og Asus ZenFone 10, som begge skal støtte AptX Adaptive i losslessutgave. Begge sier at vi får «Snapdragon Sound», men om vi faktisk får tapsfritt, eller «bare» 24-bits lossy HD-lyd med lavere båndbredde, det vet vi ikke. Telefonene informerer ikke om akkurat hvor høyt opp den adaptive lydstrømmen går. Det gjør heller ikke Creative-appen.

Så hvorfor betale mer for Ace 2? Vel - i skrivende stund låter den bedre enn lillebror. Også med «lossy» lyd fra en iPhone. Uten at vi har en god forklaring på det.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Ikke for kontorlandskapet

En tydelig ulempe med disse proppene, som muligens peker tilbake på de enorme basselementene er at de lekker lyd.

De lekker faktisk ganske mye lyd selv på moderate volum. Jeg skal ikke påstå det minner om verstingene Koss Porta Pro akkurat, men hvis du liker å lytte til skikkelig høy musikk i kontorlandskap er dette ikke proppene for deg.

Jeg tror ikke selv «uforsegla» propper som vanlige AirPods lekker fullt så mye som dette.

Ace 2-dekselet kombinerer gulldetaljer og gjennomsiktighet. Ace-dekselet er «bare» koksgrått.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Ålreit støydemping og samtalekvalitet

På støydemping skal vi melde oss uenig med flere tester i omlandet. Kan hende skyldes det at proppene har fått flere oppdateringer mens vi har hatt dem - og at de funksjonsmessig nærmer seg formen Creative har siktet på hele veien?

For der mange andre synes støydempingen er helt middels i disse proppene, erfarer jeg at den er rimelig god. Med bilstereo på full guffe, åpen takluke og proppene i øret satte jeg avsted. Og jeg hørte svært lite av omgivelsene rundt meg.

Mye app for lite innhold. Du kan velge i en EQ og tre lydmoduser i Creative-appen. Ellers viser den batteristatus og lar deg oppdatere firmware til proppene.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Og det hele skyldes ikke hverken stillegående bil eller god passiv støydemping ved at proppene sitter godt. For et stopp senere og støydempingen skrudd av - og all støyen fra bilen og veien og takluka, for ikke å nevne radioen, kommer inn gjennom de samme proppene.

De er faktisk ganske effektive.

I samtaler er også lyden rimelig god. Samtalepartneren klaget over at lyden ble litt skarp og spiss i hans ende - det ble den faktisk også i min. Så det er mulig at tilkobling og lydkoding er involvert i akkurat den biten.

Men jevnt over ble samtalen godt forståelig i begge ender, selv med voldsomme mengder støy rundt min ende. Det vi ikke har testet er absolutt worst case scenario med kraftig vind eller flystøy.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Elendig app

Creative opplyser selv om at de har litt apptrøbbel nå mens proppene fortsatt er nye. Vi kan imidlertid bare vurdere på bakgrunn av appen som kan lastes ned nå. For andre apper fra ulike produsenter har det variert om kvaliteten har økt eller lovnader blitt holdt på senere tidspunkt. Derfor kan vi ikke ta lovnader fullt som god fisk.

For Ace-serien betyr det at proppene kobler seg til både via «vanlig» Bluetooth og Bluetooth Low Energy (BLE). Derfor kan du være i den snodige situasjon at du hører på musikk gjennom proppene, mens appen ber deg om å koble til proppene.

Det er også tidvis krøkkete å koble dem til, fordi appens Bluetooth-funksjoner og mobilens eget Bluetooth-søk oppfører seg annerledes. Ting henger rett og slett ikke 100 prosent sammen i appland, og det føles litt amatørmessig sammenvevd.

Statuslys og tilkoblingsknapp under proppeetuiet. Her er også USB-C-tilkobling for lading.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Batteritid og ladeetui

Ladeetuiene er pene å se til, der Ace 2 har delvis gjennomsiktig plast med gullfarget plast på innsiden. Ace har «bare» koksgrå plast og er ikke gjennomsiktige. De ser noe mindre glorete ut, i mangel av en bedre beskrivelse.

Men etuiene er fysisk helt like, og begge føles litt sårbare for støt og ytre påvirkning. Plasten er ganske tynn og spesielt leddet lokket sitter fast i kunne virket mer forseggjort.

Litt liten og sårbar hengsle til dekselet.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Selve proppene har seks timer batteritid, som er greit nok - uten å være det beste vi har sett. Totalt med batteriet i etuiet skal du ha 24 timer lyttetid. Vi tester ikke total batteritid presist i testene våre, men all bruk antyder at tallene er omtrent riktige.

Du kan dessuten lade etui og propper trådløst når de er tomme.

Spotify og Apple Music med tapsfri og 24-bits HD-lyd er brukt sammen med proppene. Det samme er følgende mobiler: iPhone 15 Pro Max, Moto Razr 40 Ultra, ZenFone 10, OnePlus 12 og Galaxy S24 Ultra. Det kan hende vi har lyttet tapsfritt, men det er ikke godt å si - appen sier ikke fra, og det har ikke proppene gjort heller.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Konklusjon: Ganske mye propp(er) for pengene

Jeg virkelig elsker lydkvaliteten fra Creative Aurvana Ace 2 - spesielt. Den enorme uanstrengte bassen paret med den krispe diskanten koster vanligvis så mye mer - og er ofte ikke en selvfølge helt i dyrere propper.

Men du verden så kronglete det er å bli klok på propper der appen er et korthus, der lydkvaliteten noen ganger kan endre seg kraftig fra firmwareupdate til firmwareupdate. Og propper der Ace og Ace 2 ikke egentlig melder tydelig fra om de får maksimalt av sin potensielle lydkvalitet heller - er det noen vits i å velge Ace 2 hvis du aldri vet om du får lossless-kvaliteten Creative reklamerer for på esken?

I tillegg er det mange som bruker støydempende ørepropper på kontoret, og lydlekkasje er et legitimt problem for den gjengen.

Mens du som bare skal ha dem til pendlingen nyter godt at super samtalekvalitet og støydemping.

Lekkert «work in progress» fra Creative. Lyden fra disse - selv med den litt svakere diskanten i Aurvana Ace - er særdeles bra for prisklassen. Hadde bare programvaren vært forståelig.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Creative Aurvana Ace-serien ble lansert før jul, og er fortsatt ikke å se i vanlige butikker utover Creatives egen. Selskapet sier selv at de jobber med å gjøre Bluetooth-tilkoblingen smidigere, men her er det en del rund baut å jobbe med.

Og det er synd, for både prisen og lydkvaliteten er særdeles riktig. Kan du leve med «uforutsigbarhet» rundt programvaren er dette noe av det mest velspillende som finnes i prisklassen.

Det gjelder begge proppene, i bunn og grunn. Men diskantkvaliteten i Ace 2 er betydelig bedre - uansett om de er koblet til en iPhone eller noe som støtter lossless AptX. Uten at jeg kan forklare hvorfor, på ellers like ørepropper.

PS! Det kan tenkes vi oppdaterer denne testen hvis proppene senere får seg en større forbedring.

Creative Aurvana Ace 2
Bra

Creative Aurvana Ace 2

Bra

Fordeler

  • +
    Ekstremt klar diskant
  • +
    Bassfundament som rister
  • +
    Forholdsvis god passform
  • +
    Pen og kompakt design
  • +
    Fuktbestandig (proppene er IPx5)
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Ok batteritid (6/24 timer)
  • +
    God støydemping
  • +
    Bra under samtale

Ting å tenke på

  • Irriterende app
  • Kronglete å tilkoble (må kobles til to ganger)
  • Umulig å vite om spiller med full kvalitet
  • Dyrere enn vanlig Ace
  • Mangler mer utbredt LDAC for tapsfri/HD-lyd
  • Etui er ikke fuktsikkert
Creative Aurvana Ace
Bra

Creative Aurvana Ace

Bra

Fordeler

  • +
    Pen og kompakt design
  • +
    Bassfundament som rister
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Ok batteritid (6/24 timer)
  • +
    God støydemping
  • +
    Bra under samtale
  • +
    Fuktbestandig (proppene er IPx5)
  • +
    Forholdsvis god passform

Ting å tenke på

  • Irriterende app
  • Kronglete å tilkoble (må kobles til to ganger)
  • Ingen støtte for HD-lyd
  • Noe mer skjærende diskant (burde være lik mellom Ace og Ace2)
  • Etui er ikke fuktsikkert
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her