Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste 4K-projektor 2024

Stort bilde til lite penger: Vi tester 4K-projektorer under 20.000 kr

Fire modeller har vært i ilden. Kampen ble jevnere enn man skulle tro.

Fire 4K-projektorer til under 20.000 kroner har vært i ilden.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
Ole Henrik JohansenStein Jarle Olsen

De siste par årene har gigantiske TV-er på nærmere 100 tommer blitt vesentlig billigere. I skrivende stund får du dem fra rundt 40.000 kroner, men vi så eksempelvis også TCLs 98-tommer til 20.000 kroner før jul.

Løsningen om du jakter et gigantisk bilde, men helst vil holde deg godt under hva en svær TV vil koste deg, er en projektor. Da kan du enkelt blåse opp bildet til over 100 tommer, i alle fall så lenge du har noen meter med avstand til der du vil sette eller henge projektoren.

Vi har hanket inn fire modeller du kan få til under 20.000 kroner. To av dem kan du til og med sikre deg for under 15.000 kroner.

ProductEpson EH-TW7000Benq X500iViewSonic PX749Optoma UHD38x
annonsePris13 889,-19 490,-24 168,-13 164,-
Pris testet13.990 kr19.490 kr18.890 kr13.990 kr
SkjermteknologiLCDDLPDLPDLP
Lysstyrke (maks)3000 ANSI2200 ANSI4000 ANSI4000 ANSI
Oppløsning4K Ultra HD (3840x2160)4K Ultra HD (3840x2160)4K Ultra HD (3840x2160)4K Ultra HD (3840x2160)
Zoom1 - 1,62 x1-1,2 x1-1,3 x1-1,1 x
Oppgitt levetid pære3500 - 5000 timer20.000 - 30.000 timer4000 - 20.000 timer4000 - 15.000 timer
Innganger2 x HDMI, 2xUSB-A, minijack2 x HDMI, optisk, USB-C, minijack2 x HDMI, USB-C, USB-A, minijack, ethernet2 x HDMI, optisk, USB-A, minijack
AnnetEgen lens shift-bryter.USB-strømmepinne med Android TV følger medEgen, liten app-butikk.-

Kort oppsummert

Jevnt over kan vi vel si at prisforskjellen mellom de to rimeligere projektorene og de to litt dyrere viser seg relativt klart, både i bildekvalitet og til dels også i innstillingsmuligheter.

Projektorene fra BenQ og Viewsonic ligger et lite hakk over i «sprut» i bildet, og begge er også av nyere dato enn modellene fra Epson og Optoma, noe vi tilsynelatende kan se i strømforbruket.

BenQ og Viewsonic bruker stort sett bare halvparten så mye strøm som de to andre, som jo kan bety litt om du skal bruke projektoren noen timer hver dag.

Verdt å legge merke til er også at det er ganske stor forskjell i hvor stor avstand de ulike projektorene trenger for å lage et bilde av en viss størrelse.

Den desidert minst plasskrevende i testen er projektoren fra BenQ, som bare trenger rundt halvannen meter avstand til lerretet for å produsere et bilde på 100 tommer. Projektoren fra Optoma trenger til sammenligning godt over det dobbelte.

Bildekvalitet
Brukervennlighet/innstilling
Støy
Innganger
Smartfunksjoner
Lydkvalitet
Strømforbruk
Valuta for pengene
7.5
Epson EH-TW7000
8
Benq X500i
8
ViewSonic PX749
7
Optoma UHD38x

Knepen seier: Ben-Q X500I

  • 100 tommer bilde fra: Cirka 1,5 meter
  • Lysstyrke (målt): 200–800 nits
  • Strømforbruk: Fra 80 watt i dynamisk modus, 155 watt i normalmodus.
  • Støy: 40,5 dB i Eco, 41 dB i normal

Denne projektoren har et partytriks som resten ikke kan skilte med. Det følger nemlig med en Google TV-pinne som du fester under et panel bak på projektoren slik at du kan få Google sitt grensesnitt som de også bruker på TV-er og i Chromecast.

Med andre ord får du en mer brukervennlig pakke med mulighet for flere apper og funksjoner. I tillegg til at du faktisk slipper å kjøpe en tilsvarende Google-dongel eller en AppleTV – slik du ender opp med på de andre i denne testen om du vil ha tilsvarende muligheter. Du sparer også en HDMI-port.

Uheldigvis er strømmepinnen til BenQ hakket treigere i responsen enn vi skulle ha ønsket, så det kan fort hende du ønsker deg en Chromecast likevel. Man kan kanskje også spørre seg hvorfor de ikke klarte å bygge denne funksjonen inn i selve projektoren.

En annen ting denne projektoren er i en klasse for seg selv på er zoom. Du kan faktisk forvente rundt 100 tommer med bilde med en avstand på 1,5 meter, og trekker vi enheten tilbake til der de andre må stå for å takle tilsvarende størrelse, kan denne Ben-Q-en gi deg en størrelse som dekker nesten hele veggen fra gulv til tak.

BenQ-projektoren lager et gigantisk bilde fra kort avstand.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Denne projektoren gjør det jevnt over godt på bildekvalitet, men vi kunne gjerne ønsket oss et par knepp mer detaljer i mørke partier. Den ideelle løsningen ville vært en mellomting mellom hva denne gir deg og ViewSonic-modellen.

Utover det så er dette en projektor som leverer jevnt over godt på det aller meste. Fargene er jevnt over gode, skarpheten er god og bevegelsene det samme, uten at det gir noe skikkelig wow-faktor.

Den støtter også inntil 240 Hz ved 1080P, sammen med en inputlag som skal være så lav som drøye 4 millisekunder, som gjør den godt egnet for gaming. Egne bildemoduser for ulike typer spill har den også, og den er i stand til å huske de siste innstillingene du brukte for ulike typer konsoller.

X500i har også en høyttaler som faktisk er i stand til å levere relativt grei lydkvalitet, så hvis du bare har lyst til å slenge opp projektoren for en film- eller gamingstund trenger du ikke nødvendigvis koble til hele hjemmekinoanlegget for å få en ålreit opplevelse. Strømforbruket er også forbilledlig lavt.

Generelt er X500i en projektor som er god på det meste – selv om Viewsonic-modellen under ofrer litt kontrast for mer skyggedetaljer, som kan være fordelaktig i veldig mørke scener.

Om du har et lite rom du vil fylle med et svært bilde er dette også den du skal gå for.

PS: Denne er helt ny, så den har ikke rukket å komme inn ordentlig i norske butikker foreløpig. Komplett selger den for prisen vi oppgir.

Benq X500i
Meget bra

Benq X500i

Meget bra
sitatGod og allsidig projektor til film og gaming, og et gigantisk bilde

Fordeler

  • +
    Gigantisk bilde fra kort avstand
  • +
    Punchy og kontrastrikt bilde, fint sortnivå
  • +
    Egen Android TV-pinne følger med
  • +
    Inntil 240 Hz ved 1080P
  • +
    Lett å stille inn
  • +
    Lavt strømforbruk

Ting å tenke på

  • Kan ha litt mangel på detaljer i mørke partier
  • En viss regnbueeffekt
  • Den medfølgende strømmepinnen virker litt undermotorisert

Henger godt med i svingene: ViewSonic PX749

  • 100 tommer bilde fra: Drøyt 2,5 meter
  • Lysstyrke (målt): 350–750 nits
  • Strømforbruk: 110 watt i økomodus, 160 watt ved maks effekt på pæren.
  • Støy: 39 dB i Eco, 41 dB ved 100 % effekt

ViewSonic er blant de dyrere i denne testen, men viser i likhet med BenQ-projektoren at du får igjen for de ekstra kronene du bruker.

Vi liker brukervennligheten til denne enheten, og fjernkontrollen er kurant å bruke. Du har greit med zoom å boltre deg i, samtidig som det er grei skuring å justere fokuset. I tillegg har den automatisk keystonejustering som gjør at den finner ut av dette for deg.

Samtidig er denne enheten den minste i testen, altså en kompakt projektor som ikke vil ta opp mer plass i taket enn nødvendig.

Du får ingen Google TV eller lignende, men du får i alle fall en egen liten app-butikk som blant annet inneholder Netflix og NRK TV. Høyttaleren ombord er også brukbar, så du klarer deg med projektoren til enkle opplevelser som nyheter og slikt.

Skal du se mye dyster film så er denne modellen å foretrekke. Den er nemlig ganske så god til å få frem detaljer i mørke partier, selv om det går litt på bekostning av sortnivå og kontrast. Men vi tar stort sett heller en litt mindre svart bakgrunn enn å ikke kunne se detaljene i det hele tatt.

Denne modellen er ganske så potent når det kommer til farger også, og vi liker de fleste modusene utenom Bright. Når du aktiverer denne får du riktignok mer lysstyrke, men der stopper de positive sidene også. Bildet blir får et kraftig grønnskjær, og det er ikke noe man ønsker å ha til fordel for noe mer lysstyrke. Dynamic Black 1 eller 2 virker å treffe best ut av esken.

Regnbueeffekten oppleves ganske prekær, spesielt på hvit tekst mot mørk bakgrunn. I tjenester hvor du får velge farge på underteksten ville vi nok valgt noe annet enn hvit.

Støynivået måles lavt, men subjektivt opplever vi det nok som litt mer påtrengende enn hos BenQ takket være en litt skrekkfilm-aktig during som er vanskelig å ignorere. Strømforbruket er imidlertid også her forbilledlig lavt, og den har også ned mot 4 ms inputlag og inntil 240 Hz ved 1080P.

Både BenQ og Viewsonic har for øvrig også USB-C-port som lar deg koble telefon eller andre enheter til uten å måtte trenge en HDMI-kabel eller -overgang.

Alt i alt er det rimelig jevnt mellom Viewsonic og BenQ i denne testen, men vi holder BenQ et ørlite hakk foran.

ViewSonic PX749
Meget bra

ViewSonic PX749

Meget bra
sitatUtmerker seg på skyggedetaljer og har gode gamingfunksjoner

Fordeler

  • +
    Relativt enkel å sette opp
  • +
    Punchy bilde med ganske bra skyggedetaljer
  • +
    Liten innebygget app-butikk med blant annet Netflix
  • +
    Lavt støynivå
  • +
    Lavt strømforbruk
  • +
    Inntil 240 Hz ved 1080P

Ting å tenke på

  • Fokus på skyggedetaljer gjør at du ikke får like bra sortnivå som hos BenQ
  • En del regnbueeffekt
  • Støyen er av den litt durende typen

Henger fortsatt godt med: Epson TW-7000

  • 100 tommer bilde fra: Snaut tre meter
  • Lysstyrke (målt): 430–1180 nits
  • Strømforbruk: 255 watt i økomodus, 300 watt i Bright.
  • Støy: 40 dB i Eco, 45 dB ved 100 % effekt

Denne projektoren ruver i stuen din, selv om den er ganske så fint avrundet i designen.

Som den eneste i testen tilbyr Epson-projektoren såkalt lens shift, som lar deg flytte bildet både vertikalt og horisontalt uten å måtte fysisk flytte projektoren. Det er praktisk, og samtidig får du greit med zoom.

Bildet den lager er middels stort i denne testen – den er ikke i nærheten av å lage et like stort bilde som BenQ-projektoren, men krever mindre avstand enn Optoma.

Det er også grei skuring å få bildet skarpt, selv om du må ha tungen rett i munnen når du gjør det. Det er nemlig ganske kort vei mellom at bildet er helt skarpt og litt ute av fokus.

Fjernkontrollen som følger med har belyste knapper, og er finner du alt du trenger å bruke. Det er den desidert største kontrollen i testen, og minner oss mye om den typen fjernkontroll du ofte fikk med en hjemmekinoforsterker. Den får jobben gjort, men virker kanskje litt gammeldags i 2024.

Bildet på denne projektoren preges av mye lysstyrke og punch i lyse partier. Det gjør at den ikke er blant de aller beste i denne testen på kontrast, og ofte blir områdene rundt de lyseste partiene litt «utvasket». Skyggedetaljene er greie, men sort blir sjelden helt sort.

Likevel: Dette er rimelig god bildekvalitet, men vi anbefaler å holde deg unna «Bright»-innstillingene. Da serverer denne projektoren gode farger og fin skarphet, og bevegelsene er det heller lite å utsette på til rene filmkvelder. Du får imidlertid ikke de litt mer moderne gamingfunksjonene fra BenQ og Viewsonic, som viser med tydelighet at denne Epson-modellen begynner å få noen år på baken.

TW-7000 bruker dessuten relativt mye strøm og støyer også noe mer enn konkurrentene – selv om det bare er små forskjeller om du holder deg unna den lyseste innstillingen. Det må også nevnes at den ikke har innebygd høyttaler, så her er du avhengig av en ekstern lydkilde.

Alt i alt er TW-7000 en god projektor som heller ikke koster mer enn cirka 14.000 kroner.

Hadde den vært litt flinkere til å blokkere ut lys fra mørke partier hadde vi også vært enda litt mer positive – men for all del: Absolutt gode opplevelser å finne også hos Epson.

Epson EH-TW7000
Bra

Epson EH-TW7000

Bra
sitatRimelig og lyssterk projektor som begynner å vise alderen sin

Fordeler

  • +
    Lens shift og mye zoom gjør den litt lettere å plassere
  • +
    Mye lysstyrke, greit detaljnivå i skyggene når det ellers er mørkt
  • +
    LCD-teknologi gir ingen regnbueeffekt
  • +
    Relativt rimelig

Ting å tenke på

  • Litt for mye lys til at sortnivået blir spesielt godt
  • Ganske høyt strømforbruk, noe høyt støynivå
  • Fjernkontroll og tilkoblinger litt "gammeldags"
  • Har ikke høyttaler

Optoma UHD38X

  • 100 tommer bilde fra: Cirka 3,3 meter
  • Lysstyrke (målt): 300–1100 nits
  • Strømforbruk: 200 watt i økomodus, 280 watt i normal.
  • Støy: 40 dB i Eco, 45 dB ved 100 % effekt

Også denne projektoren gir deg god valuta for pengene, selv om den mangler litt på enkelte områder versus testvinneren.

En av svakhetene merker du når du skal installere den. Det er nemlig svært begrenset med zoom på denne modellen. Du kan forstørre bildet opp ti prosent, men der stopper det også. Den krever dessuten mye plass for å lage et stort bilde i utgangspunktet, så om du vil opp mot 100 tommer og over må du ha noen meter å rutte med.

Fjernkontrollen er helt kurant med baklyset knapper, men er ganske avhengig av at du peker rett mot projektoren for at den skal respondere. Menyen er helt ok, og du har samtidig greit med tilkoblingsmuligheter.

Vi liker egentlig bildekvaliteten ganske godt på denne modellen. Den er ikke best på hverken sortnivå eller ren lysstyrke, men gjør en god figur jevnt over.

Når vi setter på fargeglade Maskorama på NRK, så får du ganske livlige farger og greit med lys, samtidig som den heller ikke er helt på jordet når vi utfordrer den med den mye mørkere Dune-serien på HBO. Cinema-modusen er nok den beste, men jekker opp både høylyseffekter og lys i skyggeområder, som kan gi et litt utbrent og blast inntrykk.

Litt regnbue-effekt kan vi spore innimellom, men den er ikke så verst på dette heller. Vi la mest merke til det i starten, men vente oss muligens mer til det ettersom filmen gikk sin gang. Den har også en veldig svak høyttaler, men det er fortsatt bedre enn Epsons ingen høyttaler.

Alt i alt er dette en ganske så god projektor som henger godt med også fordi den sparer deg for noen tusenlapper om du primært vil se film på den. Men du må ha ganske mye plass om du vil ha den til å levere et ordentlig stort bilde.

Optoma UHD38x
Bra

Optoma UHD38x

Bra
sitatEn streit hjemmekinoprojektor som krever lang avstand til lerretet

Fordeler

  • +
    Relativt fint bilde med OK skyggedetaljer
  • +
    Lavt støynivå i Eco og Eco+
  • +
    Mye lysstyrke

Ting å tenke på

  • Krever mye avstand til lerretet, lite fleksibelt med bare 1,1x zoom
  • Kan oppleves litt blass
  • Noe høyt strømforbruk
  • En del regnbueeffekt
  • Høyttaleren er ganske svak

Hvorfor skal du velge en projektor?

Hvorfor skal du ikke velge en projektor?

Slik testet vi

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8 / 10
Benq X500i
8 / 10
ViewSonic PX749
7.5 / 10
Epson EH-TW7000
7 / 10
Optoma UHD38x
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her