Til hovedinnhold
SniktittPolestar 4

Prøvekjørt: Med Polestar 4 har Polestar gjort noe magisk

Like store deler praktikalitet og kjøreglede.

Vi fikk kjøre Polestar 4 på Volvos Hällered Proving Ground utenfor Gøteborg.
Istvan Csiszar / Polestar
Stein Jarle Olsen

Hällered/Tek.no: Jeg får nesten en følelse av «déjà vu» idét vi triller gjennom porten på Volvos enorme testanlegg i Hällered utenfor Gøteborg. Vi var her første gang i 2020, den gang Polestar var et helt ferskt merke og skulle lansere sin første volummodell Polestar 2.

Denne gang er det Polestar 4 som står for tur – og om Polestar 2 var en konkurrent til Tesla Model 3, er Polestar 4 på mange måter Polestars alternativ til Model Y. Det sagt, så er fireren både litt større, den har et større batteri, et større utvalg av pakker og tilvalg og ikke minst en betydelig høyere startpris.

585.600 kroner er innstegsprisen, for modellen med bakhjulsdrift. Vil du ha firehjulsdrift starter prisen på snaue 650.000 kroner.

Polestar ønsker selv å plassere Polestar 4 et sted mellom Model Y og kommende Porsche Macan Electric (startpris 877.000 kroner), og så må nok også Audis nye Q6 e-tron (760.000 kroner) nevnes i samme vending.

(Grunnet hemmelighold på Hällered fikk vi ikke ta våre egne bilder denne gang, så du får nyte bildene fra Polestars egne fotografer).

Polestar 4 er ganske lav til å være en coupé-SUV. Tre meter akselavstand gir generøse innvendige proporsjoner.
Istvan Csiszar / Polestar

Bakruta er historie

Selskapet hevder selv at de har tenkt gjennom hele kupé-SUV-kategorien på nytt, og grepet som gjerne blir fremhevet rundt bilen er at hele bakruta er fjernet – til fordel for et kamera som fôrer en skjerm der du tradisjonelt har bakspeilet.

Resultatet? At Polestar har kunnet flytte C-stolpen lenger bak, og dermed unngå problemet som gjerne oppstår i denne typen kupéformer med at det blir veldig trangt rundt hodet fordi taket begynner å falle såpass tidlig.

Og vi kan ta det med en gang: Dette er et særdeles romslig baksete i dette segmentet, og minner på mange måter mer om luksussedaner på fem meter pluss enn om en typisk kupé-SUV. Det gjelder både i høyden og ikke minst rundt beina - selv om en større åpning til å stikke beina inn under forsetene hadde gjort plassen enda bedre.

Seteryggene er også elektrisk justerbare, så du kan for eksempel justere ned ryggene fra førerplass om du merker at barna har sovna i baksetet. Det føles i det hele tatt litt magisk her bak.

I baksetet på Polestar 4 er det romslig. Her Teks utsendte på 184 centimeter. Legg eksempelvis merke til hvor stor avstand det er mellom knær og seterygg - og også det såkalt elektrokromatiske glasstaket hvor du kan velge om det skal være frostet eller gjennomsiktig.
Dino Soldin / Polestar

4,8 meter med kjøreglede

Likevel: Glem bakspeilet. Det blir du veldig fort vant til (selv om vi bare har sett det i dagslys foreløpig, så vi sier det med et lite forbehold). Det er selve kjøreopplevelsen som er hovedattraksjonen.

Sjelden har vi nemlig hatt opplevelsen av en så agil og smidig bil på godt over to tonn. Inntrykket er at Polestar har vært i stand til å kamuflere vekten på en særdeles god måte.

Den bakhjulsdrevne versjonen har 272 hestekrefter, mens dual motor-versjonen nøyaktig dobler dette, til 544. 0–100 km/t skal ta henholdsvis 7,1 og 3,8 sekunder - som gjør Polestar 4 til Polestars raskeste bil så langt. 3,8 sekunder er for øvrig i samme territorium som Performance-versjonen av Model Y.

Selv innstegsmodellen er en fryd å kjøre, med lavt tyngdepunkt, meget godt veigrep (riktignok på 21-tommere, som er en del av Pro-pakken) og en ganske komfortabelt skrudd demping som er i stand til å absorbere ujevnheter i veien på en god måte. 7,1 sekunder høres kanskje ikke ut som all verden, men den oppleves sprek og villig.

Dino Soldin / Polestar

Går du opp til Dual Motor-varianten får du justerbare dempere og de tre innstillingene «Standard», «Nimble» og «Firm», oppgitt i stigende grad av fasthet. Her kan du i likhet med andre Polestar-modeller med firehjulstrekk velge mellom Range- og Performance-moduser – førstnevnte kobler i praksis fra frontmotoren i de fleste kjøresituasjoner for å spare energi, mens Performance-modusen gir deg konstant firehjulstrekk.

Om du trykker gasspedalen i bånn vil imidlertid gi deg firehjulstrekk, men det er en liten forsinkelse hvor akselerasjonen starter med kun den bakre motoren, og så melder frontmotoren seg på etter noen tideler. Det oppleves ganske sømløst - i motsetning til hvordan det var på Fisker Ocean, som vi kjørte nylig.

Toppmodellen med Performance-pakke kommer med svære 22-tommers hjul, ventilerte Brembo-brenser med fire stempler og egen tuning av de adaptive demperne. Den oppleves betydelig stivere på veien, og lystrer enhver kommando enda mer finkornet enn hva den rimeligere modellen gjør - samtidig som du også kan velge den langt mer komfortable modusen når du bare skal cruise.

Luftdemping får du ikke, slik du gjør på Polestar 3. Men om du gjerne vil ha det, kan du se til søstermodellen Zeekr 001 - som har mye av de samme spesifikasjonene, men altså luftdemping.

Istvan Csiszar / Polestar

En spesiell kombinasjon

Fireren gir i det hele tatt mye av den samme følelsen som Polestar 2 gjorde på svingete testbaneveier uten motgående trafikk: Den føles som en forlengelse av deg - og nesten mer som en sportsbil enn en romslig familie-SUV. Imponerende, med tanke på at den har tre meter akselavstand og den innvendige plassen huker av i de aller fleste bokser.

Av Polestars norske testsjåfør og chassis-utvikler Roger Wallgren fikk vi også både demonstrert toppfarten på (over) 200 kilometer i timen, i tillegg til retningsstabilitet og generell lystring i høy fart. Tilsynelatende lite å utsette på dette også, selv om lydnivået fra luftstrømmene blir heftig i slike hastigheter. Rekkevidden må vi nesten komme tilbake til når vi får bilen på norsk vei, men vi kan jo nevne at målet er 610 kilometer for den bakhjulsdrevne og 580 kilometer for Dual Motor.

Vi synes også Polestars resirkulerte materialer innvendig har kommet en lang vei siden det hagemøbelaktige materialet de brukte i starten av Polestar 2-reisen. Det nye «TailoredKnit»-materialet (del av Plus-pakken) består 100 prosent av resirkulerte plastmaterialer, men føles likevel ganske påkostet – og passende for en bil i denne prisklassen.

Du kan også få bilen med skinnseter, men de legger til saftige 60.000 kroner på prisen (selv om de inkluderer ventilasjon og høyttalere i hodestøtta). Polestar sier at grunnen til at skinn passer inn i deres bærekraftsvisjon er at det er et biprodukt av kjøttproduksjon, og forklarer at prisen henger sammen med at de bruker én enkelt leverandør i Skottland hvor de har full kontroll på dyrevelferden.

– Det finnes også billig skinn, men det tilfredsstiller ikke våre krav til bærekraft og dyrevelferd, sier Polestars designsjef Maximillian Missoni.

Det digitale speilsystemet er levert av selskapet Gentex. Kameraet har en oppløsning på 1920 x 1280 piksler, som beskjæres til 1480 x 320 på den 8,9 tommer brede speilskjermen. Når du rygger vil systemet automatisk flytte beskjæringen litt lenger ned, mens den vil flytte seg litt sidelengs når du aktiverer retningsviseren.
Istvan Csiszar / Polestar

Smarte fliser

Vi må også innom Polestars infotainmentsystem. Polestar 4 har en hovedskjerm i landskapsmodus (altså bredere enn den er høy), som skiller seg fra selskapets tidligere modeller. Det er Android Automotive og Googles tjenester som ligger i bunn, men Polestar har jobbet mye med brukeropplevelsen på toppen av dette.

Hovedskjermen har i utgangspunktet Google-kartet på halvdelen nærmest føreren, mens resten tas opp av fire tilpassbare «fliser» - men du kan velge å dra kartet ut over en større eller mindre del av skjermen ved et enkelt sveip. En flis kan også inneholde rask tilgang til et utvalg av dine mest brukte funksjoner - deriblant innstillingen for å skru av den EU-påkrevde pipingen hver gang du overgår fartsgrensa, om det så bare er med en kilometer i timen.

Enkelt å navigere i Polestars menyer - kanskje spesielt nå som skjermen er i landskapsmodus. Det gjør det også bedre å se film på denne, for eksempel mens du lader.
Istvan Csiszar / Polestar

Alle innstillinger i menyen presenteres for øvrig med store og svært lett tilgjengelige «kort» som er lette å treffe med fingeren - og du kan trykke midt på kortet for å bytte mellom de ulike nivåene om det er flere. Om du står parkert kan du også navigere deg videre inn til en animasjon som forklarer akkurat hva den enkelte innstillingen gjør. Forbilledlig - selv om det nok kan gjøres visse forbedringer på responsen på trykk frem til lansering. Du kan også bruke Google-assistenten til å gjøre justeringer.

Vil du heller bruke Carplay kan du også det, siden bilen støtter den trådløse varianten av Apples system. Polestar-sjef Thomas Ingenlath ble for øvrig spurt om han var åpen for å la Apples nestegenerasjons Carplay ta over alle bilens skjermer og funksjoner, noe han bekreftet.

Polestar-sjef Thomas Ingenlath.
Polestar

På vårt spørsmål om hva han ville si til kunder som er skeptisk til kinesiskprodusert bil fra et merke med kinesisk majoritetseier, viste Ingenlath til at selskapet i disse dager er i ferd med å bre ut produksjonen sin også til andre land. Polestar 3 for det europeiske markedet vil være produsert i USA, for eksempel, og Polestar 4 skal etter hvert også produseres i Sør-Korea.

– Bærekraft og eventuell straffetoll (på kinesisk-produserte biler, journ.anm.) kan gjøre at vi vil produsere bilene nærmere der de selges i fremtiden, sa Polestar-sjefen, som også understreket at aksjeeierne ikke avgjør hva som er «ånden» til selskapet.

Volvo varslet nylig at de ville redusere sin eierandel i Polestar til 18 prosent, og med det kutte alle videre pengeinnsprøytninger i selskapet. Polestar offentliggjorde i etterkant at de hadde sikret seg et lån på 950 millioner dollar (rundt 10 milliarder kroner) fra en konstellasjon av banker, som sikret driften og investeringene i det nåværende modellprogrammet de neste årene.

Oppsummert

Tross noen mørke skyer økonomisk, så er det liten tvil om at arbeidet som gjøres med kjøreopplevelsen hos Polestar er utmerket. Når selskapet sier at de har tenkt helt nytt om kupé-SUV-formen, så er vi tilbøyelige til å gi dem rett i det.

Den innvendige plassen kombinert med den enormt spreke og smidige kjøreopplevelsen er rett og slett ikke hverdagskost. Tesla Model Y har naturligvis også god plass i baksetet, men Polestar er likevel et par hakk over - og ikke minst oppleves den som betydelig mer påkostet innvendig - tross at det også her i hovedsak er snakk om «vegansk skinn» og liknende.

Tilpassbare dempere på den firehjulsdrevne modellen gir fleksibilitet, og Performance-pakken gir ytterligere snadder for de som måtte ha enda høyere ambisjoner på sportslighetsfeltet. Ikke minst gjør også den dedikerte elbilplattformen SEA at du ikke må akseptere de samme kompromissene på romslighet som du måtte gjøre med Polestar 2. Her er det god plass i alle retninger.

Alt i alt er det naturligvis litt begrenset hva man kan snappe opp på nøye utvalgte testbaner en onsdag i mars, men vi satt igjen med et godt inntrykk av Polestar 4. Dette blir et åpenbart alternativ til dem som ikke er «Team Musk» - og er villige til å betale litt mer for det.

De første bilene skal for øvrig dukke opp på norske veier over sommeren, og bestiller du nå angir Polestar september-oktober som estimert levering.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her