Til hovedinnhold

TikTok mot blokkering i USA

Slik kan appen likevel reddes.

Vilde M. Horvei / Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

En ny lov er i ferd med å gjøre TikTok utilgjengelig i USA.

Loven, som ble signert av president Joe Biden tidligere i uken, vil utestenge den kinesiske appen fra det amerikanske markedet innen et år.

Grunnen skal være at regjeringen og sikkerhetstjenestene frykter for hvilke data appen samler inn og deler videre om amerikanske brukere. Den kinesiske staten krever at kinesiske selskaper deler informasjon med dem.

I tillegg er de bekymret for kinesisk påvirkning. TikTok er algoritmestyrt, og måten denne er utformet bestemmer hva slags videoinnhold som vises til brukerne. Hvordan algoritmen velger ut innhold er hemmelig.

Slik kan appen berges

Selv om loven er underskrevet er det ikke gitt at millioner av amerikanere faktisk vil miste tilgang til appen, som særlig er populær blant tenåringer og unge voksne.

Den kinesiske eieren ByteDance kan nemlig selge seg ut av TikTok, og la et ikke-kinesisk selskap overta styringen før loven trer i kraft.

Spørsmålet er likevel om den kinesiske staten vil godta et salg, og om ByteDance er villige til å selge tjenesten som også innebærer å oppgi kontrollen over algoritmen som har gjort tjenesten så populær.

TikTok har selv satt i gang en kampanje for å få amerikanske brukere til å protestere på loven, og til The Verge sier en talsperson for selskapet at de kommer til å utfordre loven i rettsapparatet.

Også sjefen for TikTok har gått ut mot forbudet, selvsagt i en TikTok-video:

For øvrig bruker ikke kinesere selv TikTok, men heller en kinesisk versjon av appen kalt Douyin. Den opererer med andre regler enn TikTok, og følger kinesisk sensur.

TikTok er allerede forbudt å installere på telefoner og enheter som er knyttet til den amerikanske regjeringen, en praksis som også gjelder for norske politikere.

Kina blokkerer apper

Forrige uke ble det kjent at Kina tvinger Apple til å fjerne WhatsApp, Signal, Threads og Telegram fra den kinesiske AppStore.

Kina har en lang historie med å forby apper og tjenester kommunistregimet ikke liker, og som gjerne har det til felles at de lar folk snakke sammen på en sikker måte, fri for avlytting og sensur.

Hverken WhatsApp, Signal, Threads eller Telegram er imidlertid særlig mye brukt i Kina fra før, ettersom tjenestene allerede er blokkert fra å overføre data på det kinesiske internett. Brukerne trenger såkalte VPN-tjenesterKrysse avVPN-tjenesterVirtuelle private nettverk som lar brukere koble til internett på en måte som skjuler deres faktiske plassering og krypterer deres data, noe som kan omgå blokkeringer og overvåkning. for å logge på dem, og disse er også vanskeligere å oppdrive i Kina enn i vesten.

Kinesere har fortsatt tilgang til Facebook, Instagram, YouTube og X, men tjenestene er underlagt sensur.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her