Til hovedinnhold

EU har vedtatt det første lovverket for regulering av AI

EU har vedtatt lov som skal regulere ruken av AI i medlemslandene.
ROBYN BECK / AFP
Vilde M. Horvei

EU-parlamentet vedtok onsdag unionens nye kunstig intelligens-lov (AI Act) med et klart flertall. 523 representanter stemte for å formalisere regelverket som skal regulere bruk av AI i Europa.

Loven har vært gjenstand for heftige diskusjoner siden EU-kommisjonen først foreslo den i 2021. Noen av de strengeste forslagene, som et totalforbud mot biometriske masseovervåkingssystemer, ble myket opp gjennom kompromisser i sluttfasen. Selv om AI-loven nå er så å si vedtatt, vil det ta flere år før alle reglene trer i kraft.

Den juridiske teksten må først godkjennes, noe som ventes å skje i perioden april-juni, skriver The Verge. Deretter får landene seks måneder på å forby AI-systemer som er definert som ulovlige. Regler for generelle AI-systemer som chatboter vil tre i kraft etter 12 måneder, mens såkalte høyrisiko-systemer får opp til 36 måneders overgangsperiode.

Noen utviklinger blir ulovlige

Blant AI-systemer som blir ulovlige er teknologi for sosiale kredittvurderinger, følelsesgjenkjenning på arbeidsplasser eller skoler, eller systemer som er designet for å påvirke folks atferd. Chatboter og liknende regnes som «generelle AI-systemer», mens «høyrisiko»-kategorien omfatter blant annet systemer brukt på samfunnskritisk infrastruktur, i utdanning, eller som kan påvirke demokratiske prosesser.

Loven vil derimot ikke ha noen effekt for bedrifter som OpenAI, Microsoft, Google eller Meta før i 2025, uttalte Paul Barrett, nestleder ved NYU Stern-senteret for næringsliv og menneskerettigheter, til The Verge.

Hevder innovasjonen kveles

Til tross for noen kompromisser og mildere restriksjoner, har loven møtt kritikk for potensielt å kvele innovasjon i EU. Forordningen har vært spesielt omstridt angående dens innvirkning på utvikling og distribusjon av generelle AI-verktøy, som OpenAIs GPT-4, med kritikere som hevder at de strenge reglene kan gjøre EU til et lite attraktivt marked for AI-innovasjon.

Denne artikkelen er laget med assistanse fra AI-verktøy fra OpenAI/Anthropic, der AI-en hjelper med å formulere og eventuelt oversette innhold. Alt er kvalitetssikret av Tek.nos journalister før publisering. Les mer her.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her