Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOnePlus 12R

Årets mest fornuftige OnePlus

Spar 3000 kroner på små kompromisser.

En svært lyssterk OLED-skjerm med rask oppdatering gjør OnePlus 12R til en fryd å bruke både inne og ute.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Du kan spare 3000 kroner på å velge OnePlus 12R foran årets toppmodell fra selskapet.

Og det bør du kanskje gjøre. For dette er en topp telefon der det er vanskelig å finne tydelige svakheter.

Vi mister noen ting fra storebror. Her er kompromissene OnePlus har gjort i 12R sammenliknet med den «ekte», og langt dyrere, toppmodellen:

  • Trådløs lading er borte
  • Noe dårligere fuktsikring (IP64 vs. IP65)
  • Touch som fungerer ekstra godt i regn er borte
  • Kjører fjorårets topp-prosessor og innmat
  • Litt svakere spesifisert kamera

Listen over endringer er ikke helt uvesentlig. Men det trenger ikke å bety så mye. Et godt kompromiss kan bety at du ler hele veien til banken med pengene du har spart.

OnePlus 12R
Meget bra
Anbefalt

OnePlus 12R

Meget bra
sitatTopp telefon til nokså fornuftig pris.

Fordeler

  • +
    Silkemyk menyytelse
  • +
    Virkelig flott skjerm
  • +
    Solid kameraytelse
  • +
    IR-fjernkontroll bygget inn
  • +
    Stort batteri og par dagers batteritid
  • +
    Rask kabellader følger med
  • +
    Regntett (IP64)
  • +
    Tynnere og lettere enn OnePlus 12

Ting å tenke på

  • Nokså svak vannmotstand (IP64)
  • Buede skjermkanter påvirker brukervennlighet og bilde
  • Ingen trådløs lading
  • På papiret er OnePlus 12-kameraet bedre
Kamerahumpen er hakket mindre i 12R enn i storebror. Telefonen er også lettere.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Prima byggekvalitet

Her er det glass og metall som gjelder. Telefonen er lavere og mindre tjukk enn sin storebror, men faktisk er den bittelitt bredere i hånden. Den er 13 gram lettere, og føles faktisk merkbart mindre «massiv» enn toppmodellen å holde.

Selv om dette fortsatt er en ganske stor telefon. Kan hende er det vekta og den ikke like store kamerahumpen som hjelper.

Som vanlig for OnePluser er det en fysisk stilleknapp som lar deg velge mellom masse bråk når noen ringer, vibrasjon og helt stille. Det er lettvint spesielt om du sitter i et møte og husker at du har glemt å dempe telefonen.

For øvrig er det innstillinger her som for eksempel lar deg snu telefonen rundt for å dempe den.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Standard Android med mange valg

Menyene i OnePlus og det de kaller Oxygen OS er svært like standard Android-menyer. Men de har også tatt opp i seg mange av de mer og mindre vellykkede nye funksjonene gjennom årene med Android-telefoner.

For eksempel kan du besvare anrop ved å vinke til telefonen. Telefonen kan også vite om du ser på skjermen - og holde den påslått så lenge som du titter på den. Den kan våkne når du hever den, og besvare anrop når du holder den til øret.

Det er også en IR-sender på toppen av telefonen som med en tilhørende app gjør at du kan bruke den som fjernkontroll.

Alt dette har vært «nye funksjoner» opp gjennom årene, og ikke alltid blitt tatt vare på i mobilseriene der det har dukket opp - men hos OnePlus virker det som de har samlet på slike funksjoner. Her er det altså mye du kan velge å slå på. Hvis du vil.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Knall prosessor

Ett av områdene det er spart litt på her er prosessor. Men det kommer du nok ikke til å merke. Fremfor siste utgave Snapdragon 8 gen 3 er det forrige variant, kjent som Gen 2, som står i denne telefonen. Begge hører hjemme i toppmodeller, så det gir denne telefonen noen få prosent sløvere ytelse enn de mest påkostede.

Men til daglig bruk, og selv til tunge spill - vil du som regel ikke merke noe til dette. Forskjellene fra år til år er relativt små, og det er i ytterkant av ytelsesbehovet det faktisk er mulig å merke forskjell.

Det har kommet AI-funksjoner i Gen 3-prosessorene som du ikke får her. Men hvis du ikke bruker for eksempel AI som genererer tekst eller bilder veldig ofte på telefonen din vil du ikke merke stort til dette.

Prosessoren påvirker ikke mulighetene til å bruke nettbaserte AI-tjenester som ChatGPT eller Midjourney. Dette handler kun om AI som skal drives av selve telefonen.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Topp ytelse og skjerm

Du får upåklagelig raske menyer her. OnePlus har alltid vært gode på å gi en rask og god brukeropplevelse, selv på telefoner uten rask innmat.

Og her får du altså gode menyer i tillegg til rask innmat.

Du får også en særdeles snasen OLED-skjerm med svært så gode egenskaper på lysstyrke og kontrast. Det er også en rask skjerm med 120-hertz oppdatering.

Vi vet at denne telefonen selges billigere i andre markeder, men da i en «sparete» utgave med vesentlig mindre lagring og RAM enn utgaven som selges i Norge. Da er det også betryggende å vite at OnePlus ikke har satt en «spareskjerm» i alle sammen.

Ytelsestestene:

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Flott kamera

Det er en del fysiske nedgraderinger på kameraet i OnePlus 12R sammenliknte med storebror 12.

For eksempel får du ikke periskopzoom på 12R, slik du får på 12. Og i hovedkameraet får du en større brikke med større enkeltpiksler i den dyrere modellen.

Men for kameraets del handler innmari mye om programvaren. Der programvaren nok sviktet OnePlus 12 en liten smule, i hvert fall i visning av bildene på telefonen - virker det som den tjener 12R godt.

For det som var av skjønnhetsfeil i fotoopplevelsen på 12 er visket litt ut i 12R. Her går fotoknipsingen fort, og bilden ser bra ut rett på mobilskjermen. Det er sjelden at den gjør merkelige kantughevinger og andre forsøk på fotofiks som ikke ser så bra ut.

Men uten periskopzoomen kommer vi naturlig nok ikke like nærme. Og magefølelsen tilsier at over tid, og i gitte situasjoner, kan kameraet i OnePlus 12 yte bedre enn det du får i 12R.

I skrivende stund føler jeg meg imidlertid ikke særlig begrenset av denne rimeligere telefonen enn av toppmodellen. Og det er også en viktig årsak til at det føles litt hipp som happ hva du velger - til tross for spesifikasjonsforskjeller.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Rask lading, stort batteri

Batteriet i OnePlus 12R er 5500 mAh, og dermed like stort som i den største modellen. Også dette er en telefon du trenger å lade forholdsvis sjelden ved vanlig bruk. Opp til to dager bør den klare seg om du ikke har skjermen aktiv absolutt hele tiden.

Når du først lader kommer det med en rask lader i pakken, men det er som vanlig irriterende at OnePlus sine ladere kun har USB-A i laderenden. Dermed vil ikke andre telefoner som lades hurtig med USB-C i begge ender og USB PD-standarden få maks ut av laderen du får med. Vil du ha en unverselt rask lader må du kjøpe det utenom.

Trådløs lading er kanskje mangelen og kompromisset i OnePlus 12R som gjør tydeligst forskjell på bruken mellom rimeligste og dyreste OnePlus 12-modell.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Høy lyd og god fingerleser

Det er stereolyd i høyttalere som lager ganske mye lyd her. Men «ekte» stereo får du ikke - det vil si at det er samtalehøyttaleren i toppen av telefonen som lager lyd. Den lager lavere og spinklere lyd enn bunnhøyttaleren. Dyrere telefoner som OnePlus 12 og toppseriene fra Samsung og Apple har typisk kraftigere topphøyttaler slik at stereolyden blir helt «jevn» - det er nyttig ved gaming og enkel videotitting som på YouTube og TikTok.

Uansett er det ganske mye lyd i høyttalerne til sammen her, så til håndfrifunksjoner, ringelyd og alarmer bør de fleste høre telefonen godt.

Fingerleser i skjermen og ansiktsgjenkjenning er på plass for rask opplåsing. Begge deler fungerer godt, og det er sjelden telefonen må låses opp med kode - foruten at den uansett krever kode med jevne mellomrom for sikkerhets skyld

Konklusjon: OnePlus 12R er et kurant kompromiss

Det er fryktelig lite å utsette på OnePlus 12R. Telefonen koster i underkant av 9000 kroner, og gir deg en av fjorårets beste mobilprosessorer, fantastisk skjerm og topp brukervennlighet og ytelse. Du får også brukbar mengde lagring.

Alt er pakket inn i glass og metall, og det er et stort batteri her også. Du får et supert kamera, som tross mangel på «Hasselblad»-logo og periskopzoom gjør en utmerket jobb.

Du får tre år med storoppdateringer og et fjerde år med sikkerhetsoppdateringer fra i år. Det er ett år mindre enn med toppmodellen OnePlus 12, men burde være nok for manges slitetempo på mobiler.

Til 9000 kroner er den ganske nærme å koste det toppmodeller gjør. Derfor er det med skuffelse vi konstaterer at den ikke er tett - den har en lav IP-sertifisering som tilsier at den tåler regn. Men den bør nok tas ut av en våt lomme før den skvulper rundt nedi der.

For mange har trådløs lading også blitt en obligatorisk ting for bruksmønsteret. Det mangler du her, mens OnePlus 12 støtter svært raske trådløsladere.

Summa summarum - for OnePlus føles det i år som OnePlus 12 underleverer litt for sin heftige pris, mens OnePlus 12R er den som samlet sett gir en god pakke for prisen. Den kunne gjerne vært tett og hatt fem år med oppdateringer for å bygge på godfølelsen, men totalen skuffer ikke.

Tre gode alternativ til OnePlus 12R:

  • Vil du ha oppdateringer i mange år fremover og en vanntett telefon med trådløs lading kan det være verdt å se etter gode tilbud på Samsungs Galaxy S24. Den blir litt mindre enn OnePlus 12R, men på mange andre områder er den «større». En ekte toppmodell. I skrivende stund er den på tilbud billigere enn OnePlus 12R i enkelte butikker.
  • Spar enda mer penger med Google Pixel 7a. For her får du i praksis en telefon som har utrolig mange av de samme høydepunktene som OnePlus 12R, men til 5500 kroner. Du mister lysstyrke i skjermen, og telefonen har plast på baksiden, men du får toppmodellytelse og et supert kamera - i en tett telefon med trådløs lading.
  • Nothing Phone (2) kan være telefonen for deg som vil ha en mobil med særpreg. Den har en nokså rimelig prislapp for tiden på rundt 7000 kroner, og kommer med Glyph-lys på baksiden som kan informere om hvem som ringer og hvor mye strøm som er på batteriet, for å nevne noe. Trådløs lading er også på plass her, og skjermen er topp. Men vanntett er den ikke.

OnePlus 12R
Meget bra
Anbefalt

OnePlus 12R

Meget bra
sitatTopp telefon til nokså fornuftig pris.

Fordeler

  • +
    Silkemyk menyytelse
  • +
    Virkelig flott skjerm
  • +
    Solid kameraytelse
  • +
    IR-fjernkontroll bygget inn
  • +
    Stort batteri og par dagers batteritid
  • +
    Rask kabellader følger med
  • +
    Regntett (IP64)
  • +
    Tynnere og lettere enn OnePlus 12

Ting å tenke på

  • Nokså svak vannmotstand (IP64)
  • Buede skjermkanter påvirker brukervennlighet og bilde
  • Ingen trådløs lading
  • På papiret er OnePlus 12-kameraet bedre
annonse
Tek.no er en del av Schibsted Media. Schibsted Media AS og Schibsted ASA er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her