Til hovedinnhold

– Jeg hater Yr

Værbingo minutt for minutt.

Synderen foran. Fullstendig uskyldige planter i bakgrunnen.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler, kommentert teknologiutviklingen og skrevet nyheter om dingser og elektronikkbransjen siden 2009. Isbader.

Som alle menn over førti er jeg programforpliktet til å elske et godt værvarsel.

Men Yr er ikke et godt værvarsel. I hvert fall ikke lenger.

Inngangen til påsken har vært preget av et sanseløst sug etter plussgrader og vår.

Du bryr deg kanskje fordi du skal på hytta, men jeg pådro meg noe langt mer alvorlig under pandemien; akutt grønne fingre.

Så da Yr varslet at nå var nattefrosten borte - og våren i gang - kjøpte jeg en milliard stemorsblomster og tilhørende potter.

Nå skal det våras på tunet, tenkte jeg. Til jeg fem minutter senere sjekka Yr og så at det var meldt fem minusgrader igjen.

Et eksempel på fornuftig vær.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Verdens største vær-rulett

– Løgnere, sjarlataner! Svindel og pølsevev. Blomstene mine!

Jeg har ikke perler å gripe til, og ikke heter jeg Karen heller. Begge deler hadde hjulpet når man er ekstra sur, ifølge deler av internett.

Siden jeg satte ut disse fordømrade plantene har jeg fulgt Yr tett. Noen ganger med gjentatte runder innom appen hvert tiende minutt.

Og det ser ut til at vi har med verdens største vær-rulett å gjøre.

For «resultatene» skifter omtrent hver bidige gang man er innom. I løpet av en time kan spådommene fra Yr skifte fra sydenvår til fimbulvinter - og tilbake igjen.

Jeg har sjekket hva stemorsblomster tåler. De kan klare en natt ned i fem minus, men blir det kaldere enn det må jeg avholde begravelse for 40 små liv her ute.

Det er nesten ondsinnet.

Eksempel på fantastisk vær.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

– Et rent datateknisk produkt

Det er ikke første gang jeg har lagt merke til at Yr tilsynelatende viser helt tilfeldige resultater. Og hvor fort de skifter.

Kanskje er det ikke tilfeldig at jeg var på hornet til Astrologisk instituttKrysse avAstrologisk instituttNeida, neida. Meteorologisk heter de, altså. De som leverer Yr for Krinken., og fikk svar fra en sjel som hadde med Yr å gjøre på omtrent samme tid i fjor.

– Varslene på yr baserer seg på de ferskeste observasjoner/målinger som igjen blir lagt inn i store regneprogrammer som beregner værutviklingen, så etter at målingene er gjort er det et rent datatekninisk produkt, fikk jeg til svar fra en person som ikke egentlig uttalte seg til Tek og skal slippe å få navnet sitt i avvisa.

Men det var som jeg mistenkte; det har ikke vært en menneskehånd involvert i spådommene som blomsterpottene mine - og min egen værsyke - er så avhengig av.

Det skjer helt automatisk, basert på «smarte» algoritmer.

Eksempel på helt ufattelig bikkjekaldt vær.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Oppdateres hvert 7,5 minutter

Jeg ble dessuten henvist til en oversikt over hvordan værvarselet blir til.

Det aner meg at jeg ikke er den første Mann, 42 som har henvendt seg med skarpladd nordnorsk til spåfolket hos NRK og Co.

Der bekreftes også det som irriterer meg. Deler av værvarselet oppdateres så ofte som hvert 7,5 minutter.

Det gjøres altså en ny beregning mange ganger i timen for hva været de neste dagene vil bli. Og det er det som blir synlig som «jojo»-faktor hver gang appen åpnes.

Og de stakkars blomstene mine ble innkjøpt i det som må ha vært den siste månedens aller mest optimistiske 7,5-minuttsintervall.

Yr eier på vær, men altså ...

Yr har levert åpne API-er for værvarsler i årevis, og du vil antakelig finne nesten like mange, om ikke fler, amerikanere som har et forhold til hva Yr er enn du finner nordmenn.

Tjenesten er objektivt kjempepopulær.

Men det hjelper oss værsyke lite. Spesielt etter et år der verden har vært varm, mens Norge har vært bikkjekaldt. For oss er det litt fint om ikke Yr har gjort OL-gren av å «love og lyve».

Katt: - Værgudene må være gale! Eksempel på drittvær fra 2018.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Jeg elsker værvarslere

Disse stakkars blomstene mine dauer kanskje fordi Yr aldri får bestemt seg for hva slags vær vi skal ha.

Er det for mye å håpe på en litt «tregere» værvarsling, der resultatene ikke kastes himmelhøyt hver bidige gang en værhøne i Øvre Volta snurrer i et vindkast?

Du vet, som en sikring som ikke umiddelbart smeller av når høyttrykksspyleren starter? Det er noe som føles voldsomt «nervøst» ved et værvarsel som svinger så mye som Yr gjør på så kort tid.

– Du kan jo si at du hater værvarslere?, foreslo sjefen da overskriften til denne saken ble til.

Tvert om. En viktig del av problemet mitt synes å være at ingen av dem har vært involvert i å lage det værvarselet du og jeg planlegger vår, sommer og vinter ut fra.

Kanskje er det nettopp værvarsleren jeg savner.

Les også

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her