Til hovedinnhold

Her styrer Nolan PC-en med hjernen

«Gamet» hele natta takket være Musks hjerneimplantat.

Anders Brattensborg Smedsrud

Elon Musks Neuralink annonserte i 2016 at de ønsket å lage hjerneimplantater som fungerte som tolk mellom datamaskiner og hjernen vår.

I en ny video lagt ut på X demonstrerer selskapet hvordan det første mennesket, som tidligere i år fikk satt inn implantatet, kontrollerer en PC med tankene.

Implantatet var tidligere bare testet på griser.

I videoen får vi se hvordan Nolan Arbaugh, som er lam fra nakken og ned, får musepekeren til å ile på tvers av skjermen og styrer alt fra musikken som spilles til et parti sjakk. Tilsynelatende med stor enkelhet.

Det hele ser ut som et filmtriks, eller eventuelt en scene fra Pokémon-serien der «Alakazam» bruker psykokinese til å påvirke ting med tankekraft.

Alakazam var mange unges første møte med telepati på 90-tallet. Pokemonen kunne flytte ting og manipulere omgivelser med tankene.
Nintendo, The Pokémon Company

– Som å bruke «The Force»

Arbaugh sier han startet med å tenke hardt på at musepekeren skulle bevege seg, men at han nå bare «ser for seg at pekeren beveger seg» for å få ting til å skje. Han drar også en Star Wars-referanse:

– Det føles som jeg bruker «The Force» på musepekeren for å få den til å flytte seg.

– Jeg kan se hvor som helst på skjermen og pekeren flytter seg dit jeg vil. Det var en helt vill opplevelse første gang det skjedde. Det er så kult!, sier han videre i videoen.

Han forteller at han lærer å kontrollere maskinen og oppdager nye muligheter hver dag.

Slik ser implantatet ut.
Neuralink

«Gamet» hele natten

Første gang Arbaugh fikk full kontroll over implantatet sitt forteller han at han satt oppe til klokken seks på morgenen for å spille Civilization VI, et turbasert strategispill han tidligere hadde gitt opp å spille på grunn av hvor komplekst det er og hvor tungt det var å kontrollere.

I forhold til hjelpeløsningene han brukte tidligere, slipper han nå vanskelige oppsett eller å sitte i ukomfortable stillinger. Neuralink kan han bruke selv om han ligger i sengen. Han spøker med at tiden implantatet trenger for å lade gjør at han får tatt en pause fra spillingen.

Til Halloween har han ellers planer om å kle seg ut som Professor X, en superhelt fra X-Men-filmene med telepatiske evner, som i likhet med Arbaugh er lam.

De som ikke har godteri kan puste ut enn så lenge, for implantatet fungerer bare mot en datamaskin, og kan ikke påvirke analoge ting.

Ut over underholdning bruker Arbaugh nå Neuralink-implantatet for å lære nye språk og lese. Ting som tidligere var tungvinne.

Ikke perfekt

Neuralink sier at de har mye utprøving igjen.

Arbaugh sier også de har støtt på flere feil, men at implantatet likevel har endret livet hans. Han oppfordrer de som er i en lignende posisjon som han til å søke om å få være med på forsøkene, og sier at det fysiske inngrepet var ukomplisert og bare krevde en dag på sykehuset.

Detaljer om inngrepet er ikke kjent, men tidligere har Neuralink sagt at det var en robot som skulle plassere implantatet i hjernen til forsøkspersonene.

Ved siden av å kontrollere datamaskiner jobber Neuralink med å la mennesker styre mobiltelefoner med implantatet.

Musk har tidligere uttalt at målet med Neuralink er å koble hjernen sammen med maskiner, og gi mennesker telepatiske evner.

Ved siden av å la personer som har mistet funksjonen i kroppsdeler surfe på nettet, ser han for seg at hjerneimplantater på sikt skal kunne behandle tilstander som fedme, autisme, depresjon og schizofreni.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her