Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste portable SSD

Kjekt å ha: Vi har testet syv portable SSD-er

Vegar Jansen / Tek.no
Vegar Jansen

Ethvert hjem med en datamaskin – og dem finnes det jo en del av – burde egentlig ha en portabel SSD tilgjengelig. For en slik kan gjøre nytte for seg på flere måter. Det kan være flytting av store filer fra en PC til en annen, eller ganske enkelt utvide kapasiteten når din bærbare datamaskin nærmer seg full.

For ikke å glemme at en slik ekstern SSD kan brukes til sikkerhetskopiering av dine viktigste data.

PlayStation 5- eller Xbox Series X|S-eiere kan også bruke en slik for å lagre spill midlertidig. Eldre spill, altså eksempelvis for PS4 eller Xbox One, kan til og med lagres og spilles direkte fra en ekstern SSD.

I tillegg kan den også brukes med eldre konsoller som PlayStation 4 eller Xbox One. Da kan til og med innlastingstiden bli kortere dersom disse er utstyrt med en gammeldags harddisk.

Slike SSD-er kan også kobles rett til et nettbrett eller mobiltelefon. Du trenger ikke engang en app – moderne mobiltelefoner kan enkelt lese og skrive rett til disken. Dette fungerer både på Android og nyere Apple-enheter med USB Type-C-port.

Med den koblet til kan du eksempel sikkerhetskopiere alle bildene og videoene på mobilen din, som jo har en tendens til å ta litt plass. Og du kan selvfølgelig spille av musikk og film som ligger på disken.

Det er med andre ord mange bruksområder for en portabel SSD.

Syv til test

I denne omgangen har vi tatt inn syv portable SSD-er til test, representert ved fire produsenter. Vi har to fra både Kingston og Samsung, pluss en fra Corsair og en fra SanDisk.

ProduktCorsair EX100UKingston XS1000Kingston XS2000Kioxia Exceria PlusSamsung T7 ShieldSamsung T9SanDisk Extreme Pro (V2)
annonsePris1 365,-917,-1 227,-1 305,-1 273,-1 606,-1 950,-
Pris ved test (1TB)Ca. 1300 krCa. 1000 krCa. 1300 krCa. 1400 krCa. 1200 krCa. 1500 krCa. 1900 kr
Testet kapasitet1TB1TB1TB1TB1TB4TB1TB
GrensesnittUSB 3.2 Gen 2x2USB 3.2 Gen 2USB 3.2 Gen 2x2USB 3.2 Gen 2USB 3.2 Gen 2USB 3.2 Gen 2x2USB 3.2 Gen 2x2
Oppgitt ytelse (les/skriv)1600 / 1500 MB/s1050 / 1000 MB/s2000 / 2000 MB/s1050 / 1000 MB/s1050 / 1000 MB/s2000 / 2000 MB/s2000 / 2000 MB/s
Fabrikkgaranti3 år5 år5 år3 år3 år5 år5 år
USB-kabel inkludertC til C og C til A (30 cm)C til A (30 cm)C til C (30 cm)C til C og C til A (30 cm)C til C og C til A (45 cm)C til C og C til A (45 cm)C til C og C til A (30 cm)
Vekt21 gram28 gram28 gram (41 med gummi)76 gram94 gram122 gram86 gram
Størrelse11 x 37 x 79 mm13,5 x 32,6 x 69,5 mm13,5 x 32,6 x 69,5 mm14,7 x 45,0 x 105,0 mm13 x 59 x 88 mm14 x 60 x 88 mm10,2 x 57,3 x 110,3 mm
Ekstra beskyttelseIngenIngenIP55 med gummihylsterFalltestet etter MIL-STDIP65, 3 meter fall3 meter fallIP65, 3 meter fall
Driftstemperatur0°C til +70°C0°C til +40°C0°C til +40°C0°C til +45°C0°C til +60°C0°C til +60°C0°C til +45°C
ProgramvareCorsair SSD ToolboxKingston SSD ManagerKingston SSD ManagerKioxia SSD UtilitySamsung MagicianSamsung MagicianMemory Zone
Kryptering i maskinvarenByttByttByttNei, men passordAES 256-bitAES 256-bitAES 256-bit

De fleste SSD-ene i testen er tilgjengelige i forskjellige kapasiteter opp til 4 terabyte. Unntakene er Kingston XS1000 og Kioxia Exceria Plus, som begge stopper på 2 TB.

SSD-ene er også testet i versjonen på én terabyte, da ytelsen i teorien er den samme uansett kapasitet. Men også her finner vi ett unntak: Samsung T9 rapporterer om skrivehastigheter på opptil 2000 MB/s kun for utgaven på 4 TB, og 1950 MB/s for én og to terabyte kapasitet. Ikke den helt store forskjellen, men greit å få det med.

Nærmere 2000 MB/s – to gigabyte i sekundet – er uansett kjapt. Vi må huske at en intern SATA-tilkoblet SSD stopper på litt over 500 MB/s.

Vegar Jansen / Tek.no

I dette selskapet er det også klare forskjeller i størrelse og vekt. Noen av disse SSD-ene er mer som store minnepinner og er derfor spesielt portable, mens andre satser på å være ekstra beskyttet mot både fall, vann og støv.

Et lite flertall av diskene har også en garantitid på fem år fra fabrikken. Samtidig opplyser ikke produsentene om feilrate eller hvor mye skriving disse typisk vil kunne tåle over tid. Men så vil ikke eksterne SSD-er vanligvis brukes like hardt som interne modeller.

Ellers vil vi minne om at en fabrikkgaranti ikke gir garantier om dataene på den, kun at selve SSD-en vil erstattes dersom den skulle ryke. Har du viktige data på en slik SSD, må du altså stadig ta sikkerhetskopier for å være trygg.

Det følger gjerne med to USB-kabler – C til A og C til C – slik at SSD-en kan kobles til både gamle og nye enheter.
Vegar Jansen / Tek.no

Alle diskene i testen har en USB-C-port. En eller to korte USB-kabler får du med på kjøpet.

Samsung og SanDisk byr også på kryptering i maskinvaren for sine modeller. Dette vil si at du må oppgi et passord for å få tilgang, noe som på papiret øker sikkerheten. Men med mindre du er spion eller sleper rundt på hemmeligheter, er det kanskje ikke så veldig viktig.

Slik kryptering kommer også med noen ulemper, som at ekstra programvare må kjøres på den enheten SSD-en kobles til. Det kan gi trøbbel i visse situasjoner, eksempelvis når man bytter operativsystem.

De andre SSD-ene kan også passordbeskyttes. Kioxia har det i sin SSD-programvare, men for de andre må vi belage oss på tredjeparts programvareløsninger. For eksempel har vi BitLocker To Go for Windows og FileVault for macOS.

Samtlige disker kommer for øvrig ferdig formatert med filsystemet exFAT. Dette støttes blant annet av nyere Windows, macOS og Android, noe som betyr at det er enkelt å flytte SSD-en mellom forskjellige datamaskiner og dingser – inkludert iPhone 15.

Men skal du står selvsagt fritt til å formatere den med et annet filsystem om ønskelig.

Pris
Ytelse
Robusthet
USB-kabler
Portabilitet
Programvare
Sikkerhet
8.5
Kingston XS2000
8
Samsung T9
8
SanDisk Extreme Pro (V2)
7.5
Samsung T7 Shield
7
Kioxia Exceria Plus
6.5
Kingston XS1000
6
Corsair EX100U

Ytelser og USB-standarder

Slik testet vi / resultater

Akkurat passe: Kingston XS2000

  • Inkludert i esken: USB-C-kabel
  • Inkludert på disken: Ingenting
  • Kan lastes ned: Kingston SSD Manager

Sjelden har det vært mer vanskelig kåre en testvinner – i dette selskapet er nesten halvparten opplagte kandidater til å ligge på topp hos oss. Spørsmålet er hva du prioriterer. Vekt og størrelse, ytelse, pris eller at disken skal være spesielt robust.

XS2000 fra Kingston er passe liten, passe lett, passe solid og har passe pris. Her synes vi altså at Kingston har funnet en god balanse, og derfor tenker vi også at dette produktet vil passe for veldig mange «vanlige» brukere.

Formfaktoren er den samme som forgjengeren XS1000 (vi kommer til denne), men denne nyere modellen har et raskere grensesnitt og kan derfor lese og skrive filer i et høyere tempo.

I tillegg har Kingston lagt med et gummihylster som gir ekstra beskyttelse mot elementene. Det legger også til litt vekt og omfang, men så er det altså helt opp til deg selv om du ønsker å bruke det eller ikke. Vi liker å ha muligheten.

Vi får bare én USB-kabel i esken, men det er greit nok – de fleste har vel en USB-C til USB-A liggende om det skulle være behov. For Windows finnes det også en «SSD Manager»-programvare som gjør det mulig å følge med på diskens helsetilstand og oppdatere fastvaren om nødvendig.

Kingston XS2000 Portable SSD 1TB
Meget bra
Best i test

Kingston XS2000 Portable SSD 1TB

Meget bra

Fordeler

  • +
    Liten og lett
  • +
    God ytelse
  • +
    Avtagbart gummihylster for ekstra beskyttelse

Ting å tenke på

  • Kommer kun med USB-C-kabel

Solid, sikker og stødig: Samsung T9

  • Inkludert i esken: USB-C-kabel og USB-A-kabel
  • Inkludert på disken: Sikkerhetsprogramvare
  • Kan lastes ned: Samsung Magician

T9 er Samsungs nyeste portable modell. Den er litt større og åpenbart tykkere enn et kredittkort, og i skrivende stund kommer den kun i én versjon med svart gummibelegg. Dette gjør den litt kjedelig og dessuten til en støvmagnet, men gummien gir et godt grep og sørger for ekstra støtbeskyttelse.

Takket være det nyere grensesnittet er også teoretisk lese- og skrivehastighet doblet fra den «gamle» T7-generasjonen. Dette gjør ikke automatisk T9 til noe utpreget fartsmonster, men den leverer totalt sett grei ytelse.

Ellers virker T9 umiddelbart også like hardfør som lillebror T7 Shield, men har ikke fått noen offisiell IP-klassifisering.

I tillegg har vi maskinvarebasert kryptering for den som kunne ønske å bruke de mulighetene.

Som andre SSD-er fra Samsung nyter den godt av selskapets Magician-programvare som gjør det enkelt å sjekke SSD-ens helsetilstand og oppdatere fastvare om nødvendig. Programmet finnes til Windows, macOS og Android.

Vi skulle gjerne sett at T9 var litt mindre og lettere, men selv om den altså er ti ganger så tung som testens letteste kandidat, er 122 gram heller ikke direkte drepende å ha med seg i sekken.

Totalt synes vi Samsung byr på en fin sak her, og at det også følger med to USB-kabler på 45 centimeter i pakken er et pluss. T9 er godt, solid og sikkert valg.

Samsung T9 Portable SSD 1TB
Meget bra
Anbefalt

Samsung T9 Portable SSD 1TB

Meget bra

Fordeler

  • +
    Godt polstret, glir ikke
  • +
    Maskinvarebasert kryptering
  • +
    Kommer med to USB-ledninger
  • +
    God programvare (Magician)
  • +
    Anstendig ytelse

Ting å tenke på

  • Støvmagnet
  • Litt tung

Absolutt raskest: SanDisk Extreme Pro V2

  • Inkludert i esken: USB-C-kabel og USB-A-kabel
  • Inkludert på disken: Sikkerhetsprogramvare
  • Kan lastes ned: SanDisk Memory Zone (Android)

SanDisk – nå en del av Western Digital – byr på denne testens aller raskeste SSD med sin nyeste Extreme Pro-disk. Ja, den finnes i to versjoner, der den gamle kun skiltet med halve hastigheten. I tillegg er det en «ikke-Pro»-utgave på markedet også. Slikt kan være litt forvirrende, men dette er altså Pro V2.

Fysisk sett er dette en ganske stor SSD etter moderne standarder, men her får vi da en disk som er klassifisert til IP65, altså skal den være støvtett og tåle en skikkelig vannsprut. I tillegg har den både metall og gummi i konstruksjonen, og skal derfor tåle fall fra opptil tre meters høyde.

Akkurat som Samsungene har også SanDisk sikkerhet i høysetet. Maskinvarebasert kryptering gjør det kjapt og enkelt å passordbeskytte innholdet.

Vi liker dessuten Android-appen Memory Zone, som kan gjøre det noen hakk enklere å sikkerhetskopiere mobiltelefonen. Samtidig fikk vi problemer med å bruke denne når disken var kryptert.

Med såpass gjennomført maskinvare er dessuten for oss en gåte at denne modellen ikke har et lite statuslys eller LED som viser når disken jobber.

Potensielle kjøpere bør også merke seg at denne modellen i en periode hadde en nokså høy feilrate, noe som ifølge produsenten nå skal være fikset med en nyere fastvare. Dette får dessverre ikke verifisert på noe vis, så vi kan bare konstatere at SSD-en har oppført seg eksemplarisk i testperioden.

Samtidig ligger prisen for denne SanDisken på nesten det dobbelte av det rimeligste alternativet i denne testen. Så med mindre høy hastighet står aller øverst på din ønskeliste, ville vi heller valgt en av de andre kandidatene.

SanDisk Extreme Pro Portable SSD (V2) 1TB
Meget bra

SanDisk Extreme Pro Portable SSD (V2) 1TB

Meget bra

Fordeler

  • +
    Tåler litt vannsøl
  • +
    God støtbeskyttelse
  • +
    Kommer med to USB-ledninger
  • +
    Veldig god ytelse
  • +
    Kjekk Android-programvare (Memory Zone)

Ting å tenke på

  • Litt stor og tung
  • Mangler statuslys
  • Høy pris

Tøff og rimelig: Samsung T7 Shield

  • Inkludert i esken: USB-C-kabel og USB-A-kabel
  • Inkludert på disken: Sikkerhetsprogramvare
  • Kan lastes ned: Samsung Magician

Samsungs T7-familie finnes i flere utgaver: «vanlig» T7, T7 Touch og T7 Shield. Vi fikk sistnevnte inn til test, og fordelen med denne versjonen er at den er omsluttet av gummi for ekstra beskyttelse. Dette sørger også for at den er klassifisert til IP65, som vil si helt støvtett og at den skal tåle å bli spylt ned av vann.

I tillegg mener Samsung at den skal overleve et fall fra opptil tre meters høyde. Gummien gir også et godt grep, men trekker samtidig til seg litt støv. Det gjør også at disken blir litt større og tyngre enn den vanlige utgaven. Så hvis du ikke trenger 4 TB og ikke skal ut i hardt vær, kan du fint velge den normale varianten. Ytelsen og prisen er omtrent den samme.

T7 Shield kan også enkelt settes opp med passord takket være maskinvaren, men akkurat for det er egentlig T7 Touch et enda bedre alternativ. Touch har nemlig også integrert fingeravtrykksleser, som betyr at du ikke trenger å skrive inn passord på enheten den kobles til for å dekryptere innholdet.

T7-familien fra Samsung er ikke de raskeste diskene, men akkurat Shield er i hvert fall et trygt og sikkert valg. To USB-kabler på 45 centimeter finner vi også i esken.

Samsung T7 Shield Portable SSD 1TB
Bra

Samsung T7 Shield Portable SSD 1TB

Bra

Fordeler

  • +
    Tåler vannsøl
  • +
    Godt polstret, glir ikke
  • +
    Maskinvarebasert kryptering
  • +
    Kommer med to USB-ledninger
  • +
    God programvare (Magician)

Ting å tenke på

  • Støvmagnet
  • Litt tung

Kioxia Exceria Plus

  • Inkludert i esken: USB-C-kabel og USB-A-kabel
  • Inkludert på disken: Ingenting
  • Kan lastes ned: Kioxa SSD Utility

Kioxia er navnet på minnedivisjonen til japanske Toshiba, og Exceria Plus i portabelt format er en elegant SSD med et robust skall i aluminium.

Ifølge produsenten er den «MIL-STD-810H 516.8 procedure IV compliant», som visstnok betyr at den skal ha fungert etter å ha blitt sluppet på en stålplate 26 ganger fra en høyde på 122 cm.

Til å være en av SSD-ene med «kun» 10 Gbit/s USB-grensesnitt viser Exceria Plus også gode takter i flere av våre ytelsestester. Det eneste stedet den faller litt gjennom er ved samtidig skriving av store datamengder – men så er spørsmålet hvor travelt du har det, og om du gjør dette så ofte at det i hele tatt vil merkes.

I likhet med de andre SSD-ene i denne testen vil Kioxiaen fungere med det meste av moderne datautstyr rett ut av esken. Den har ikke innebygd kryptering, men kan enkelt passordbeskyttes med produsentens SSD-programvare.

Ulempen? Den programvaren finnes kun til Windows, som betyr at du i så fall ikke får benyttet SSD-en med andre operativsystemer. Men som vi har vært inne på, finnes det andre muligheter for deg som for eksempel bruker Mac.

Kioxia Exceria Plus Portable SSD 1TB
Bra

Kioxia Exceria Plus Portable SSD 1TB

Bra

Fordeler

  • +
    Skal tåle litt knall og fall
  • +
    Kommer med to USB-ledninger
  • +
    Kan passordbeskyttes med Kioxias programvare

Ting å tenke på

  • Litt tung
  • Kioxias programvare er kun for Windows

Lett og til lav pris: Kingston XS1000

  • Inkludert i esken: USB-A-kabel
  • Inkludert på disken: Ingenting
  • Kan lastes ned: Kingston SSD Manager

Denne SSD-en er fysisk sett identisk med testvinner Kingston XS2000, men i esken finner vi kun en USB-C til USB-A-kabel. Dette gjør at vi umiddelbart får inntrykket av at den passer best med litt eldre datautstyr. Likevel er den like anvendelig og allsidig som de andre SSD-ene i denne testen, gitt at du har en USB-C til C-kabel i tillegg.

Ekstra gummibeskyttelse for SSD-en følger heller ikke med, og den har det litt eldre USB-grensesnittet som i teorien gir halvparten så god lese- og skriveytelse i visse tilfeller. Samtidig gjør faktisk XS1000 en ganske god figur når vi ser på resultatene med kun en 10 Gbit/s USB-port tilgjengelig.

For selv om Kingston XS1000 ikke klarer å holde følge med den nyere XS2000, er dette likevel en helt grei disk med lav vekt til en lav pris. Dette kan være noe for deg som trenger en liten og enkel og portabel SSD – som også er et lettere og rimeligere alternativ enn Samsung T7 Shield.

Kingston XS1000 External SSD 1TB
Helt greit

Kingston XS1000 External SSD 1TB

Helt greit

Fordeler

  • +
    Liten og lett

Ting å tenke på

  • Kommer kun med USB-C til A-kabel

For deg som vil ha den minste og letteste: Corsair EX100U

  • Inkludert i esken: USB-C-kabel og USB-A-kabel
  • Inkludert på disken: Ingenting
  • Kan lastes ned: Corsair SSD Toolbox

Her har du den letteste og minste SSD-en i dette selskapet. Corsair EX100U tar knapt mer plass enn en litt stor minnepinne. Ikke bare er den ganske smal og aerodynamisk, men den veier heller ikke mer enn 21 gram. Du kan putte den i lommen og helt glemme at den er der.

Disken har også det nyere USB 3.2 Gen 2x2-grensesnittet, men i selve kontrolleren eller minnet er det en åpenbar begrensning. Dette gjør at den henger etter de andre SSD-ene som kan dra nytte av 20 Gbit/s, både for sekvensielle skrive- og leseoperasjoner og spesielt for mer kompliserte operasjoner. Da havner den typisk helt sist, trolig takket være høy aksesstid – altså forsinkelse i selve minnet.

Statuslys eller LED som viser diskaktivitet savner vi også.

Programvaren «SSD Toolbox» for Windows kan hjelpe til med å oppdatere fastvare ved behov, men har utseendemessig knapt forandret seg på en ti års tid. Funksjonaliteten mot portable disker er også begrenset.

I det minste har Corsair lagt med to USB-kabler i esken.

Corsair EX100U Portable SSD 1TB
Helt greit

Corsair EX100U Portable SSD 1TB

Helt greit

Fordeler

  • +
    Ekstra liten og lett
  • +
    Kommer med to USB-ledninger

Ting å tenke på

  • Ikke spesielt kjapp
  • Mangler statuslys

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8.5 / 10Kingston XS2000 Portable SSD 1TB
Kingston XS2000 Portable SSD 1TB
8 / 10Samsung T9 Portable SSD 1TB
Samsung T9 Portable SSD 1TB
8 / 10SanDisk Extreme Pro Portable SSD (V2) 1TB
SanDisk Extreme Pro Portable SSD (V2) 1TB
7.5 / 10Samsung T7 Shield Portable SSD 1TB
Samsung T7 Shield Portable SSD 1TB
7 / 10Kioxia Exceria Plus Portable SSD 1TB
Kioxia Exceria Plus Portable SSD 1TB
6.5 / 10Kingston XS1000 External SSD 1TB
Kingston XS1000 External SSD 1TB
6 / 10Corsair EX100U Portable SSD 1TB
Corsair EX100U Portable SSD 1TB
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her