Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Zenfone 11 Ultra

– En mobil jeg liker bedre for hver dag

Asus byr på topp brukeropplevelse og batteritid.

Asus har kastet sitt unike og kompakte design, til fordel for design og formfaktor fra den nye ROG Phone-serien. Det både vinner og taper de på.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Det er med en viss skuffelse vi har fått Zenfone 11 Ultra inn til test. Asus har til det siste forsøkt å levere kompakte og gode mobiltelefoner med toppa innhold.

Nå er størrelsesfokuset borte, og det vi har fått er en Asus Zenfone som er «like diger som alle de andre».

Så skal det sies at antallet mobiljegere som faktisk skal ha en kompakt telefon nok er lavere enn støyen på internett om at små telefoner er gildt å ha. Og man kan oppnå andre fordeler med en større telefon - for eksempel et digert batteri og ditto batteritid.

Særpreget og håndterligheten til Zenfone-serien har kanskje gått ut litt med badevannet. Men nå er til gjengjeld gamingmobilene i ROG Phone-serien og Zenfone svært like.

Asus Zenfone 11 Ultra
Imponerende
Anbefalt

Asus Zenfone 11 Ultra

Imponerende
sitatEt skikkelig sjarmtroll med god batteritid og skikkelig bra brukeropplevelse.

Fordeler

  • +
    Meget god kvalitetsfølelse
  • +
    Svært lyssterk skjerm
  • +
    Topp ytelse og stabil programvare
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Hodetelefonkontakten er her fortsatt
  • +
    Super kamerastabilisering
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Rask lading, og trådløs lading
  • +
    Fire ganske så gode kamera
  • +
    Vanntett (IP65 - teknisk: vannavstøtende)
  • +
    Nye teknologier og godt med maskinvare
  • +
    4 år med sikkerhetsoppdateringer er greit nok

Ting å tenke på

  • 4 år med sikkerhetsoppdateringer er ikke mer enn greit nok
  • Lader følger ikke med
  • Kamera sliter litt i motlys
  • Ofte lysartefakter i kamerabildene
  • Zoomfunksjon gir ikke jevnt bilde under filming
  • Zenfone er ikke lenger for deg som har små hender
  • Ingen støtte for makrofoto
ROG Phone 8 Pro deler svært mange designtrekk og egenskaper med Zenfone 11 Ultra.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no
Asus Zenfone 11 UltraApple iPhone 15 ProAsus ROG Phone 8 ProSamsung Galaxy S24 Ultra
annonsePris12 292,-12 878,-14 390,-14 490,-
Skjerm6,78", 144 Hz, 2500 nit, OLED6,1", 120 Hz, 2100 nit, OLED6,78", 160 Hz, 2500 nit, OLED6,8", 120 Hz, 2600 nit, OLED
Bredde (mm)76,870,676,879
Vekt (Gram)224187225232
Lagring og RAM (GB)12/256 + 16/5128/128 el. 256. el. 512 el. 102416/512 + 24/102412/256 el. 512 el. 1024
KameraSensorstabilisert 50 MP, 32 MP 3x zoom OIS, 13 MP wideSensorstabilisert 48 MP, 12 MP 3x zoom OIS, 12 MP wide AFSensorstabilisert 50 MP, 32 MP 3x zoom OIS, 13 MP wide200 MP OIS, 10 MP 3x zoom OIS, 50 MP 5x zoom OIS, 12 MP wide AF
VanntettingIP68, 1,5m + 30minIP68, 6m + 30minIP68, 1,5m + 30minIP68, 1,5m + 30min
Batteri5500 mAh, 2-3 døgn3274 mAh, 1+ døgn5500 mAh, 2+ døgn5000 mAh, ca. 2 døgn
LadingUten lader, 65W, 15W trådløsUten lader, ca 30W, 15W trådløsMed lader, 65W, 15W trådløsUten lader, 30W, 15W trådløs
Pris nå12500 kroner12990 kroner14390 kroner14900 kroner

En «mykere» ROG Phone?

Asus satser nå på én overgripende mobildesign. For Zenfone 11 Ultra er åpenbart i designslekt med ROG Phone 8 Pro. Og siden det er svært gode mobiler kan det ha vært riktig å dumpe «småtelefonene» fra utvalget.

Vår testutgave er matt blå, med diagonale blanke striper i glasset på baksiden. Telefonen finnes også i en frostet svart utgave, som fargemessig er lik ROG Phone 8. Da blir det brått vanskelig å se forskjell på de to telefonene.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Forskjellene i Asus-land

Det er to viktige utvendige forskjeller mellom ROG og Zen. Det ene er kamerahumpene, der Zenfone har en enkel firkant, mens ROG Phone har et skråskåret hjørne med to høydenivåer i kamerahumpen.

Dessuten har Zenfone ikke ROG Phones ekstra USB-kontakt på langsiden. Det som Zenfone 11 Ultra dog deler med gamingtelefonen er USB-kontakt på den ene siden i bånn, og hodetelefonkontakt på den andre.

Dette er noen av det du får om du velger en ROG Phone 8 fremfor Zenfone 11 Ultra:

  • Rask lader følger med ROG Phone
  • Ekstra USB-port på ROG Phone, og flere USB-funksjoner
  • Enda mer RAM tilgjengelig på ROG Phone (men det koster)
  • Virtuelle skulderknapper på ROG Phone
  • Mulighet for aktiv kjøling på ROG Phone
  • Prikkeskjerm på baksiden av ROG Phone
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Gode kjappe menyer

Som alltid har Asus en litt annerledes følelse på menyene enn Android-telefoner flest. I utgangspunktet er dette også en «vanlig Android-telefon», så i det daglige merker du ikke stor til endringene Asus har gjort.

Men under panseret er det ulike småvrier som Asus er nærmest alene om. En favoritt på reisefot har alltid vært anledningen til å skru på roaming bare for denne turen, og ikke for alle påfølgende. Så slipper man dyre overraskelser neste gang man reiser. Små, smarte greier, altså.

Følelsen av menyflyt og at alt bare går lynraskt er også sterk med denne telefonen.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Svært lyssterk skjerm

Mobilskjermer har tatt et forholdsvis stort sprang på ytelse i år, og lysstyrken i Asus Zenfone 11 Ultra er økt til hele 2500 nits. Dermed er det knapt mulig å oppleve «for lyst» utevær til å sjelne farger og detaljer i skjermen.

Det finnes mobiler som lover enda bedre såkalte «peak»-verdier, men de er ikke mange, og det er sjelden mye høyere tall. Både lysstyrke og ytelse med tanke på farger og hastighet er topp. Sistnevnte er nyttig til lesing, gaming og for jevne bevegelser i film.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Tar gode bilder, men

Det står litt i ro på maskinvaren i kameraet hos Asus.

Dette er i praksis nesten kameraløsningen fra Zenfone 10. Mot ROG Phone 8 er alle fire kamera helt like, selv om kamerahumpen altså ikke er (helt) lik.

For ROG Phone-serien som aldri har satset så hardt på kamera var «Zenfone-løsningen» en stor oppgradering. Men for denne blir altså forskjellen liten.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Stort zoomhopp

Det er kommet til et lite zoomkamera som tar deg 3x nærmere, med en oppløsning på 32 megapiksler. Det er kurant nok og gir faktisk en viss effekt som du ikke kunne oppnådd bare med å zoome i de 50 megapikslene fra hovedkameraet.

Irriterende nok viser Asus’ egne reklamesnutter «sammenhengende» zoom fra 1 til 10 ganger forstørrelse. Min egen erfaring er at mobilen gjør et kjempehopp i ytelse, utsnitt og fargetone ved 3x zoom, slik at du ikke uten videre kan eller bør zoome maksimalt når du filmer.

Zoomfunksjonen er altså ikke slik Asus lover på sine nettsider.

Når vi først er i de kranglete avsnittene - er det greit å påpeke at det heller ikke er autofokus på ultravidvinkelen i Zenfone 11 Ultra. Det betyr at det ikke er en god løsning for makrofotografering her.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Jevnt over gode resultater

Stabilisering med hele hovedkameraet på en såkalt «gimbal» gir stor effekt i mørket og ved videofilming. Generelt synes jeg telefonen leverer meget gode resultater over det meste av fjølen.

I kraftig motlys sliter jeg litt med sedvanlige eksponeringsproblemer, men her er det omtrent bare Samsungs og Apples toppmodeller som gjør jobben litt bedre.

Et annet lite nedsig er at kameraet er veldig sårbart for reflektert strølys mellom linseelementene. Så med direkte, ganske kraftig, sollys - blir ikke bildene seende tipp topp ut alltid. Her er de beste telefonene litt bedre.

Alt i alt er det tipp topp det som kommer ut av de fire kameraene i Zenfone 11 Ultra. Og appen yter også meget godt, slik at du får tatt bildene raskt, og sjelden må irritere deg over at ting går galt eller for tregt til at du rekker.

Den klassiske hodetelefonkontakten er fortsatt med. Det samme er en sidestilt USB-C-kontakt.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Topp batteri og lademuligheter

Et stort batteri på 5500 mAh er bygget inn. Det kan lades fort (65W) med USB C PD-lader eller trådløst inntil 15 watt. Denne telefonen følger det ikke lader med i esken til, så her må du enten ha fra før eller handle utenom.

Siden denne telefonen har vært med meg noen dager har jeg erfart en ting jeg setter spesielt stor pris på; den ekstremt lange standbytiden. Zenfone 11 Ultra bruker knapt strøm når den bare hviler. Enten du bare forsøker å ha mobilløse ettermiddager, eller legger den fra deg fulladet på langhelgen på hytta - kan du som regel forvente å finne den med gode reserver igjen.

I vanlig bruk strekker den seg to til tre dager med 2–3 timer skjermbruk om dagen. Her opplever jeg totaliteten som bedre enn toppmodellene fra både Apple og Samsung, men på litt ulike vis. «0-trekk» i hvilemodus er et spesielt viktig oppsig for Asusen. Samtidig er også Samsungs S24 Ultra ganske så bra på strømtrekk med skjermen på, og holder meg typisk opp til et par dager.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Andre severdigheter

Asus har som vanlig dyttet inn et lite vell av teknologi. I testperioden har det vært kjekt å ha tilgang på lossless-lyd over Bluetooth. Det er det ikke mange som tilbyr uansett prisklasse.

Det loves en mengde kunstig intelligens-funksjoner for Zenfone 11 Ultra, men for øyeblikket er det mest i navnet. Det meste av det kommer etter hvert i oppdateringer, og lite av det er veldig relevant for norske brukere - sånn på direkten iallfall.

Stereolyd til musikk, ringetoner og håndfri.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Direkteoversetting i samtale er en spennende funksjon, men fungerer mellom de store verdensspråkene. Snakker du ikke engelsk eller tysk på et nivå telefonen forstår vil du neppe få brukt dette. Alt KI-pratet handler altså aller mest om symboler på reklameplakaten. Foreløpig.

Både billigste og dyreste variant av Zenfone 11 Ultra er utstyrt «for fremtiden» med fra 12 gigabyte RAM og 256 gig med lagring i den rimeligste, til 16 gigabyte RAM og 512 gig lagring i den dyreste. Foreløpig får du den råeste til samme pris som den billigste.

Skrolling og touchopplevelse er av det absolutt ypperste du kan kjøpe.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Nydelig på det viktigste

Her er det tipp topp lyd i samtale. Det er også kraftige stereohøyttalere sånn at samtalen både er hørbar når noen ringer, og når du setter på håndfri.

Jeg synes Asus gjør noe spesielt fint med «haptikken» her - altså måten telefonen vibrerer når jeg bruker den.

Det føles som om telefonskjermen er «en knapp» - mer så enn i andre telefoner. Og med svært presis berøringssensor og og umiddelbar respons på det aller meste blir brukeropplevelsen meget god - både til tasting og annet detaljarbeid.

Da vi målte ytelsen på Zenfone 11 Ultra ga den en ekstremt høy Antutu-skår. Våre kjøringer matcher imidlertid tallene Asus sier telefonen skal få. Hva det innebærer er uklart.

Men det er nok fornuftig å på ytelsestallene under som en helhet:

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Konklusjon: Koster, men smaker også

Zenfone 11 Ultra koster fra 12500 kroner, og frem til et par uker inn i april får du den heftigste varianten til «inngangspris».

Her legger Asus seg nokså dyrt, og må konkurrere direkte med blant andre Samsung og Google. Det er litt hardt mot det som for mange er mer selvfølgelige valg.

Men!

Asus gir deg en vanvittig flott skjermopplevelse, med meget få bugs. Telefonen er solid og velbygget, og er en av nesten ingen som har fysisk lydutgang fortsatt. Det er pepret med små og smarte funksjoner i innstillingene, samtidig som du ikke trenger å kunne noe mer enn for vanlige Android-telefoner for å bruke den.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Ytelse og maskinvare er helt på topp. For pengene er det få telefoner som gir såpass fremtidssikker maskinvare. Samtidig er det et nedsig at telefonen kun har fire år med sikkerhetsoppdateringer. Det ville vært godsaker for to år siden - men i år har de lengstlevende nye telefonene opp mot 7 år med lovede oppdateringer. Zenfone 11 Ultra har maskinvaren til å kunne levd så lenge hvis den ble oppdatert.

På kamerafronten er det litt «uoppsiktsvekkende» - du får jevnt over svært gode bilder. Det er bra stabilisering til både video og nattfoto her. Og med unntak for de vanskeligste motlysscenarioene tar telefonen bra bilder både inne og ute, og av stillestående og bevegelige objekter.

Det er er imidlertid ugunstig at overgangen mellom de ulike kameraene merkes så godt på utsnitt og farger under zoom.

Alt i alt er dette her en veldig god pakke. Den ligger godt i hånden. Den har topp skjerm. Som nær sagt vanlig for Asus er dette en telefon jeg har likt bedre og bedre for hver dag jeg har brukt den.

Kanskje du også burde prøve en. Men med fire års oppdateringer er det viktig å ikke vente for lenge.

Asus Zenfone 11 Ultra
Imponerende
Anbefalt

Asus Zenfone 11 Ultra

Imponerende
sitatEt skikkelig sjarmtroll med god batteritid og skikkelig bra brukeropplevelse.

Fordeler

  • +
    Meget god kvalitetsfølelse
  • +
    Svært lyssterk skjerm
  • +
    Topp ytelse og stabil programvare
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Hodetelefonkontakten er her fortsatt
  • +
    Super kamerastabilisering
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Rask lading, og trådløs lading
  • +
    Fire ganske så gode kamera
  • +
    Vanntett (IP65 - teknisk: vannavstøtende)
  • +
    Nye teknologier og godt med maskinvare
  • +
    4 år med sikkerhetsoppdateringer er greit nok

Ting å tenke på

  • 4 år med sikkerhetsoppdateringer er ikke mer enn greit nok
  • Lader følger ikke med
  • Kamera sliter litt i motlys
  • Ofte lysartefakter i kamerabildene
  • Zoomfunksjon gir ikke jevnt bilde under filming
  • Zenfone er ikke lenger for deg som har små hender
  • Ingen støtte for makrofoto

Gode alternativ til Asus Zenfone 11 Ultra

  • Samsung Galaxy S24 Ultra er «folkevogna» av de dyre Androidene. Den er diger, den har solide funksjoner - den oppdateres inn i 2030-tallet. Det du ikke får gjort med en S24 Ultra er det få telefoner som kan uansett. Men her er vi et prismessig stev over Zenfone.
  • ROG Phone 8 Pro vil du ha enda mer gamingrettede funksjoner, med virtuelle skulderknapper på telefonen, ekstra USB-C-port og støtte for aktiv kjøling - til de virkelig lange gamingrundene? Da er ROG Phone-serien kanskje riktig for deg. I årets utgave er den langt mindre «iøynefallende» enn før. Koster litt mer, men du får det tilbake i funksjonalitet.
  • Apple iPhone 15 Pro koster faktisk nesten det samme som inngangsmodellen av Zenfone 11 Ultra. Og Apples Pro-modeller har både raske skjermer og heftige byggematerialer. De oppdateres kjempelenge og er del av store økosystem med alt fra Macer til Apple TV. Høy annenhåndsverdi har de typisk også.
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her