Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Edge 50 Pro

Kan man få mer mobil per krone?

Alt det nødvendige og ingenting unødvendig.

Testutgaven av Edge 50 Pro er levert i lilla fuskskinn. Den finnes i en mer dempet svart utgave også, i tillegg til perlemor.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Kampen om å skille seg ut med mobiltelefoner er ikke enkel. Et av Motorolas forsøk heter Edge 50. Serien kommer med en rekke uvanlige farger - og uvanlige materialer.

Ultra-serien kommer til og med trevirke på baksiden, hvis du vil ha en telefon du kan oljebeise. Mobilen vi skal snakke om nå er lillebror, Edge 50 Pro.

Testmobilen har bakside i imitert lær i fargen lavendel, en slags blålilla variant. I en verden av glatte telefoner, finner du knapt en mobil som ligger bedre i hånden. Det begynner bra for Edge 50 Pro.

Og den gode begynnelsen fortsetter faktisk med både pris og ytelse. Førstnevnte på noenlunde siviliserte 8000 kroner. Er dette rett og slett en vinner for Moto-Moto?

Motorola Edge 50 Pro
Imponerende
Anbefalt

Motorola Edge 50 Pro

Imponerende
sitatMotorola kan utfordre hvem som helst til kompromissduell. Det er vanskelig å treffe bedre enn med Edge 50 Pro.

Fordeler

  • +
    Fabelaktig skjerm
  • +
    Design som faktisk skiller seg litt ut
  • +
    Ekstremt kraftig lader (18 minutter til 100%)
  • +
    Vanntett og støvtett (IP68)
  • +
    Topp kamerakvalitet
  • +
    Ytelse nært toppmodellene
  • +
    Voldsom lagring (512 GB) og RAM (12GB) for pengene
  • +
    Lynrask trådløs lading (lader kjøpes utenom)
  • +
    Gode kjappe menyer

Ting å tenke på

  • Lover bare 4 års sikkerhetsoppdateringer
  • Ingen periskopzoom
  • Kantbøy i skjermen er ikke alles favoritt
  • Noen få bugs
Skjermen er av toppkvalitet og funker prima også i skarp sol.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Kompromisset: Makser alt som er viktig

Det er vanvittig heftige mål og spesifikasjoner på Motorola Edge 50 Pro. Den leveres for eksempel som standard med et hav av lagringsplass - hele 512 GB. Du får 12 gigabyte RAM, så den slipper ikke opp for det heller med det første.

Skjermen er godt over full-HD-oppløst, er lynende rask og har lysstyrke opp til det du ellers må på de dyreste toppmodellene for å få. Det er en lekker skjerm i levende live også, og sterk vårsol har den ingen problemer med å henge med.

Telefonen er forøvrig også vanntett. Og det følger med en helt ekstremt rask 125W lader.

Mellomstort batteri

Batteriet er midt i toppmodellutvalget. Her får du 4500 mAh, mot 4000 mAh i Galaxy S24 og 5000 mAh i S24 Ultra, for å nevne et par kjente størrelser.

Men et litt mindre batteri gjør mobilen mer håndterlig. Her snakker vi om rundt 180 gram dings, med en bredde på så vidt over 7 centimeter. Den kan ikke akkurat beskyldes for å være liten, men relativt mot andre Proer og Maxer og Ultraer på markedet trenger du ikke de største hendene for å håndtere denne.

Det hadde vært kjekt med enda litt bedre batteritid på Edge 50 Pro. Jeg får en drøy dags bruk ut av den. Den går aldri tom før dagen er omme, men den varer ikke hele neste dag.

Den raskeste medfølgende laderen vi så langt har sett.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Svært rask lading

Du lader den uansett på et drygt kvarter (18 min) med inkludert 125W USB-C-lader. Så kraftige ladere dyre, så her kan du fort regne hjem en 500-lapp av de 8000 kronene telefonen koster.

Her støttes også inntil 50 watt trådløs lading med Motorolas egne ladere. For andre ladere er det de sedvanlige 10–15 wattene i Qi-standarden som gjelder.

Svakere prosessor, men ...

Prosessoren er valgt ett trappetrinn ned fra de aller beste. For de fleste praktiske formål merker du ikke noe til dette kompromisset. Selv om det er ganske godt synlig på ytelsesmålingene.

Her går det meste like fort som om det var en toppbrikke på innsiden. Inn og ut av apper, typisk gaming og skrolling på internett. Ingenting synes å hindres av den litt slappere prosessoren - som er mye lenger unna de kjipeste prosessorene enn den er unna de aller feteste på markedet.

Prosessor under toppen kan altså bety billigere telefon. Antakelig et godt valg for Edge 50 Pro.

Du som skal game svært mye på telefonen, eller vet du trenger å kjøre krevende titler med topp detaljnivå bør gå for en telefon med større fokus på prosessor enn Edge 50 Pro. Det trenger ikke å bli så mye dyrere, men du vil få mindre lagringsplass og en telefon som ikke er vanntett, for eksempel OnePlus 12R.

Menyene er enkle og raske. En sjelden bug har vi støtt på i testperioden, som har vart fra før telefonen ble lansert. Men i det store og det hele er det lite negativt å si om brukeropplevelsen.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Topp menyer og brukervennlighet

Raskt og smidig er stikkordet for menyene, som ligger tett innpå Googles egne, rene Android-menyer.

Her er noen tilpasninger som du kan få tilgang på gjennom Moto-appen. For eksempel for å sette opp snarveier til kamera- eller lommelyktfunksjonene.

Kjenner du en Android-telefon kjenner du også Motorola Edge 50 Pro. Dette er heller ikke en telefon som har haugevis av ekstrafunksjoner, slik for eksempel Asus og OnePlus profilerer seg på å gi deg.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Litt ekstra uten å bli rotete

Telefonen er ikke helt uten «ekstrafunksjoner». Jeg setter pris på at «Oppmerksom skjerm»-funksjonen er med her, slik at mobilskjermen kan holde seg på så lenge som man ser på den, og ikke bare i et bestemt antall sekunder eller minutter.

Alt i alt er det et passelig sett funksjoner, og ikke for mye rot.

Fuskskinnet på baksiden gjør at telefonen ikke glir overalt når den ligger på ryggen for eksempel på sofaarmlenet.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Smart sammensatt kamera

Edge 50 Pro har en kamerapakke som er satt sammen som jeg skulle bestilt den selv. Igjen; ingenting unyttig. Bare gode, velbegrunna valg som gjør en god jobb.

Hovedkameraet er en ganske stor bildebrikke bak lyssterk optikk. Det er stabilisert og kommer med laserassistert fokus. Det har alle de riktige skusmålene, og det tar - så langt jeg kan se - meget gode bilder.

I den klassiske gyldne timen rett før solnedgang, blir bildene svært stemningsfulle med farger og eksponering som knapt kunne vært gjort bedre av noen mobil i noen prisklasse.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Jeg har merket meg at jeg i noen få tilfeller ønsker meg bittelitt raskere respons ved foto av aktive dyr. Men kameraet er raskt nok til de fleste bilder av mennesker i bevegelse.

Ved siden av hovedkameraet har vi en ultravidvinkel som har autofokus. Det betyr at den også fikser makrofotografi med ålreit oppløsning og kvalitet. Ingen dårlige 2-megapiksels liksomkamera for å få et ekstra øye på baksiden i denne telefonen.

Til sist har vi med et 3x zoom-kamera som tar måtelig gode bilder, så lenge det er skumring eller lysere. Når mørket faller på er det best å holde seg til hovedkameraet.

Selfiene blir også av rimelig god kvalitet her.

Filmer helt ok+

Motorola skal ha skryt for å ha matchet opp utsnittene fra tre ulike kamera under filming. Totalt sømløst blir det nødvendigvis ikke - spesielt når det er en ultravidvinkel involvert, som forvrenger innholdet annerledes enn de to andre kameraene.

Det er et større problem at lysfølsomheten er så ulik på tvers av de tre linsene. Det blir synlig som en gradvis belysning etter at bildet brått har blitt mørkt ved kamerabytte.

Dette er punkter der de «ekte» toppmodellene er merkbart bedre. Galaxy S24 Ultra merker du knapt at bytter kamera, og en iPhone 15 Pro Max merker du ikke i det hele tatt at skifter kamera under filming.

Når jeg først kjefter litt, synes jeg det er underlig av Motorola å kaste nattmodusen ut i en egen modusoversikt, i stedet for å la den være automatisk i den vanlige fotoappen. Men den fungerer godt.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

God på grunnleggende ting

Lyden i de ytre høyttalerne er god nok til lange håndfrisamtaler, eller til å høre podcaster og litt TikTok-musikk.

Volumet er forøvrig godt nok til at jeg hørte telefonen ringe fra innsiden av bilen min til andre enden av parkeringsplassen. TOPPEN!

Det er en klassisk «énsidig» stereo, der den ene siden er sterkere enn den andre. Så skal du game eller se video lenge bør du ha hodetelefoner eller Bluetooth-høyttaler i stedet for de innebygde.

En fetere utgave i Edge 50-serien som har oppgradert prosessor og bedre zoomkamera kommer i mai. Men den vil også bli dyrere.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Konklusjon: En stilig telefon som overbeviser

Hvor ofte ser du en mobil i lilla fuskeskinn med mykt grep? Den finnes også i en mer dempet svart utgave, og en variant i perlemorfarge. Men vil du virkelig skille deg ut er det lilla som gjelder.

Masse lagringsplass koster masse penger hos konkurrentene. Ikke her. For 8000 kroner får du en telefon du kan ta alle bildene du gidder med. Eller du kan installere alle spillene, eller offline spillelister og podcaster til din hjertens lyst.

Ytelsen er tipp topp, og en lader du måtte betalt ganske mange penger for kjøpt løst følger med.

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Skjermen står knapt tilbake for betydelig dyrere telefoner.

Batteriet kunne vært ørlite grann større, selv om det slett ikke er problematisk lite. Det er mer «på det jevne». På det jevne er også prosessoren som yter litt svakere enn i toppmodellene, men de færreste vil merke det i praktisk bruk.

Det eneste som plager meg litt med Edge 50 Pro er at den kun har fire års lovede sikkerhetsoppdateringer, der konkurrentene nå er oppe i sju. I en verden der varighet, bruktsalg og retten til å reparere står stadig sterkere - aner jeg at programvaren vil være utgått lenge før den fabelaktige maskinvaren i denne telefonen. Og det er litt synd.

Til prisen er dette likevel en real teknologibombe.

Motorola Edge 50 Pro
Imponerende
Anbefalt

Motorola Edge 50 Pro

Imponerende
sitatMotorola kan utfordre hvem som helst til kompromissduell. Det er vanskelig å treffe bedre enn med Edge 50 Pro.

Fordeler

  • +
    Fabelaktig skjerm
  • +
    Design som faktisk skiller seg litt ut
  • +
    Ekstremt kraftig lader (18 minutter til 100%)
  • +
    Vanntett og støvtett (IP68)
  • +
    Topp kamerakvalitet
  • +
    Ytelse nært toppmodellene
  • +
    Voldsom lagring (512 GB) og RAM (12GB) for pengene
  • +
    Lynrask trådløs lading (lader kjøpes utenom)
  • +
    Gode kjappe menyer

Ting å tenke på

  • Lover bare 4 års sikkerhetsoppdateringer
  • Ingen periskopzoom
  • Kantbøy i skjermen er ikke alles favoritt
  • Noen få bugs

Tre gode alternativ til Motorola Edge 50 Pro

  • Samsung Galaxy S24 er folkevogna blant Android-mobiler. Vet du ikke hva du skal ha er faren stor for at du ender opp med en S24. Og du vil bli fornøyd, for Samsung har i stor grad satt standarden med Galaxy S-serien gjennom mange generasjoner. Topp skjerm, topp ytelse og flotte kamera i en vanntett telefon. Den koster litt mer for moroa, og kommer uten lader i esken. Men til gjengjeld får du hele 7 år med oppdateringer - nesten dobbelt så lenge som Edge 50 Pro får.
  • OnePlus 12R koster kun noen hundrelapper ekstra men gir deg rundt 50 prosent krappere ytelse på prosessorfronten. Den har fortsatt nok lagring og RAM, men er ikke vanntett. Kameraet virker heller ikke fullt så bra som i Motoen, selv om det er helt ok. For deg som gamer eller bare vil ha maks ytelse per krone er denne et godt valg.
Razr 40 Ultra er et godt alternativ for deg som vil ha en telefon som skiller seg ut.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
  • Motorola Razr 40 Ultra er for deg som synes fuskskinnet i Edge 50 Pro ikke er spennende nok å slenge i bordet. Klapptelefonen kan leveres i magenta fuskeskinn, har særdeles god ytelse. Den er ikke tett, men du verden den skiller seg ut. I skrivende stund selges den på tilbud til rundt 9000 kroner - det er løp-og-kjøp-pris dersom du har vurdert klapptelefon. PS! Denne telefonen er straks ett år gammel, og har dermed tre av sine fire år med oppdateringer igjen.
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her