Til hovedinnhold

Avis: Snapchat-funksjon skaper usikkerhet blant unge

Vilde M. Horvei / Tek.no
Vilde M. Horvei

En betalt funksjon Snapchat lar brukere se sin rangering i venners digitale sfærer. Dette kan gi unge økt angstfølelse, ifølge Wall Street Journal (WSJ).

– Mange barn på min alder har problemer med å skille bestevenner på Snapchat fra faktiske bestevenner i det virkelige liv, uttalte 15-år gamle Callie Schietinger, til WSJ.

I Snapchat+ finnes det en funksjon hvor du kan se alle vennene dine rangert som del av et solsystem. Basert på hvordan du kommuniserer med de enkelte, vil du kunne se hvordan du rangerer med ulike venner. Kanskje er du Merkur, som er nærmest vennen din, eller Uranus som er lengst bort.

Snapchats solsystem er på som standard, men kan skrus av. Lovgivere, leger og foreldre retter nå oppmerksomheten mot påvirkningen slike funksjoner kan har på barn og unges psykiske helse.

Kjæresten var ikke Merkur - ble dårlig stemning

Schietinger forklarer til WSJ at mange på hennes alder har problemer med å skille mellom bestevenner på Snapchat, og bestevenner i det ekte liv. Hun hadde selv også opplevd at det ble dårlig stemning da hennes kjæreste oppdaget at han var Neptun, og ikke Merkur i hennes solsystem. Det ble angivelig ikke bedre av at en guttevenn hadde rangering som Merkur.

Altså at noen andre var en «nærmere venn» enn ham selv.

Foruten Schietingers erfaringer, skal det være flere ungdommer som har opplevd at vennskap splintres og ødelegges på grunn av kunnskap om rangering i hverandres app-solsystemer. Noen hevder at ungdommer har meldt seg på Snapchat+ kun for å sjekke sin status med et crush.

Flere unge WSJ snakket med mener det kan virke negativt på unge at Snapchat-appen rangerer dem, selv om rangeringene er personlige for deg, og således ikke er synlig for andre enn kontoinnehaver. 17-år gamle Maximilian Milovidov, hevder overfor WSJ at det er helt vanlig å bytte telefoner for å se på hverandres rangeringer.

Anklager sosiale medier for krise i mental helse

En rekke ulike personer har den siste tiden uttalt seg kritisk til sosiale mediers innvirkning på unges mentale helse. Blant disse er kirurgen Vivek Murthy, som skal ha uttalt at unge er mottagelig for gruppepress, meninger og sammenligninger.

Guvernør i Florida, Ron DeSantis, skal ha signert et lovforslag om å forhindre barn under 14 år å være på sosiale medier. Han uttalte at å være begravet i slike enheter ikke er den beste måten å vokse opp på.

For en knapp uke siden skal også fire skolestyrer i Canada ha saksøkt Snapchat, Facebook, Instagram og TikTok for 3 milliarder dollar, på bakgrunn av det de hevder er en mental-helse-krise. De hevder videre at det er skolene som er etterlatt med etterdønningene, og som må rydde opp.

Ifølge WSJ skal også 200 skoledistriker i USA ha sluttet seg til rettssaker mot sosiale medieselskaper.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her