Til hovedinnhold

Vil bli først i Europa til å resirkulere elbilbatterier

Renault vil bane vei.

Renalt satser på resirkulering av elbilbatterier. Her den elektriske Scenic-modellen som ble lansert på IAA-messen i München i fjor høst.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
Stein Jarle Olsen

Renault har ambisjoner om å bli den første europeiske bilprodusenten som klarer å resirkulere elbilbatterier i industriell skala, melder Reuters.

– I Europa er det på nåværende tidspunkt... ingen som kan hevde å resirkulere brukte batterier i en lukket krets for å reprodusere nikkel, kobolt og litium for å lage nye batterier, sier Jean-Philippe Bahuaud, sjef for Renaults «The Future is Neutral»-avdeling (TFIN), til nyhetsbyrået.

Renault skal være i langt fremskredne samtaler med potensielle partnere for å få det nye forretningsområdet opp og stå. Resirkulering av batterier kan potensielt være en vei til billigere elbiler.

Metallene som brukes utgjør gjerne 70 prosent av kostnadene til et batteri, og batteriene kan stå for 40 prosent av prisen på en bil, ifølge Reuters.

Et vesentlig element er også at europeisk bilbransje ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Kina, som tradisjonelt både har stått for store deler av utvinningen, men ikke minst for prosesseringen av disse sjeldne jordmetallene. I praksis har det nærmest ført til et slags monopol.

Flins-fabrikken til Renault, som ligger i Aubergenville utenfor Paris, skal gå over til å produsere resirkulerte bilkomponenter.
Christophe Ena / AP / NTB

Gjør resirkulering til business

Renault sier de vil stanse produksjonen av nye kjøretøy på Flins-fabrikken like vest for Paris, og i stedet gå over til produksjon av delvis resirkulerte bilkomponenter og overhalte biler.

Bahuaud sier til Reuters at de forventer å produsere 9000 reparerte batterier i år, og at disse – og andre «rekondisjonerte» deler – selges til 30 prosent rabatt sammenliknet med nye produkter.

Selskapet har et mål om at TFIN-avdelingen skal stå for salg på 2,3 milliarder euro (nesten 27 milliarder kroner) før utgangen av årtiet, med en driftsmargin på over ti prosent.

Gjør det enklere å resirkulere

Av konkurrentene er det kanskje Polestar (riktignok kinesisk-eid) som har vært mest høylytt rundt behovet for enklere resirkulering av bilkomponenter.

De har eksempelvis snakket mye om såkalte «monomaterialer», som kan resirkuleres direkte uten at man må gjennom tid- og energikrevende prosesser for å dele dem opp i sine ulike bestanddeler.

Selskapet merker også ulike komponenter med eksempelvis eksakt hvilken type aluminium som er brukt, nettopp for å lette fremtidig resirkulering - også for batterier.

Polestar 6-konseptet inneholder stort sett interiørmaterialer som er laget av én type termoplast som enkelt kan resirkuleres.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Norsk fabrikk

I Norge har vi også selskaper som Hydrovolt, som er et fellesforetak mellom norske Hydro og den svenske batteriprodusenten Northvolt. De driver det som skal være en av Europas største fabrikker for resirkulering av elbilbatterier i Fredrikstad.

Her gjenvinnes både aluminium og såkalt sort masse, som blant annet inneholder litium, magnesium, nikkel og kobolt. I februar meldte Hydrovolt at de hadde inngått en avtale med Fortum om å sende sort masse til Fortums batteriresirkuleringsanlegg i Harjavalta i Finland for videre prosessering.

Også selskapet Freyr hadde store planer for norsk batteriproduksjon, nærmere bestemt i Mo i Rana, men har inntil videre valgt å legge disse planene på is takket være bedre rammebetingelser i USA.

Slik så det ut før åpningen av Hydrovolts batteriresirkuleringsfabrikk i Fredrikstad i 2021. I første omgang oppga man å kunne gjenvinne rundt 8000 tonn batterimoduler i året her.
Gisle Oddstad / VG
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her