Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestMSI 34" OLED-gamingskjerm (Meg 342C)

Gulle god spillskjerm fra MSI

Men som vanlig er det alltids et par ting som kunne vært bedre.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Skal du game er en god – og ikke minst kjapp – skjerm et must. Og OLED har vist seg å være et meget godt alternativ til LCD-teknologien som har vært standarden i en årrekke.

Vi har allerede testet en rekke slike skjermer, blant annet to alternativer på 34 tommer som er såkalt 21:9-skjermer fra Samsung og Philips – spillskjermer som altså noe bredere enn vanlig widescreen-skjermer (16:9).

Ulempen med OLED er at prisen ofte er stivere enn hos LCD-alternativene, selv om prisene på de to overnevnte modellene har gått ned betraktelig siden vi testet dem.

Nå har vi fått inn et tredje alternativ i form av MSI MEG 342C QD-OLED, som prismessig ligger rundt det det samme som de to andre. Altså rundt 11.000 kroner i skrivende stund – selv om den normalt har vaket rundt 15.990 kroner.

Igjen er det altså snakk om en 34 tommer med 21:9-format som blant annet kan tyne ut 175 bilder i sekundet med en oppløsning på 3440 x 1440 piksler.

MSI 34" OLED-gamingskjerm (Meg 342C)
Imponerende
Anbefalt

MSI 34" OLED-gamingskjerm (Meg 342C)

Imponerende
sitatEn god og balansert OLED-skjerm som takler gaming.

Fordeler

  • +
    Knallgode farger
  • +
    Bra til HDR
  • +
    Knallbra sortnivå og kontrast
  • +
    Rå innsynsvinkel
  • +
    Ingen blooming
  • +
    Meget bra på gjenskinn
  • +
    Godt med tilkoblinger
  • +
    God på bevegelser
  • +
    Enkel å bruke

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ikke rå lysstyrke med vanlige SDR
  • Tekst kan fremstå litt uklar for noen

Rå farger og sortnivå

Sortnivået er noe av det OLED er helt rå på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

På lik linje som de to andre 34-tommerne vi har testet fra før, har også denne modellen et såkalt QD OLED-panel. Uten at vi har dykket videre i det, er det nok ganske så sannsynlig å anta at panelet MSI bruker her er nøyaktig det samme som vi har støtt på før.

Og det er slettes ikke noe dumt valg.

Igjen får du et sortnivå som er hentet rett fra øverste hylle, som naturligvis er en av de store fordelene med et OLED-panel. I tillegg må si at vi fort lar oss fascinere av varmen og balansen som fargene du får fra et slik type panel.

Ut i fra hva du kan velge mellom fra fabrikken av bildemoduser, vil sRGB være den som treffer aller mest nøytralt.

Og presisjonen i denne er såpass god at du fint kan bruke den som den er, med mindre du vil finstille de siste par tre prosentene for å få det aller beste resultatet.

Her ser du målingene for sRGB. Og ikke overraskende er bildet ganske så likt som de to andre OLED-modellene i 34-tommer vi har testet fra før.
CalMAN

Men alt er ikke rosenrødt for denne modellen heller. Når vi kjører den i vanlig standardmodus (SDR), er ikke lysstyrken den gir fra seg spesielt god. Vi klarer å tyne rundt 240 nits med alt på full gass, så du ender opp med ganske mye mindre når du justerer den riktig. Akkurat på samme måte som med de to andre modellene vi har testet med tilsvarende panel fra før.

Heller ikke i HDR-modus vil du få et «solarium» mot deg. Men det oppgis heller ikke mer enn HDR 400 for denne skjermen, og det klarer den fint å håndtere. Når du samtidig får bedre farger og allerede har et stummende godt sortnivå, blir totalen likevel langt mer innafor.

Når det gjelder QD OLED så kan det være greit å ta en kikk på en slik skjerm i butikken før du bestemmer deg. Skal du bruke skjermen i en kombinasjon mellom jobb og gaming, kan det være greit å være obs på at skarpheten på ren tekst kan oppleves litt ullen. Det har noe med hvordan subpikslene til denne teknologien er bygd opp, hvor rød, blå og grønn er plassert i en triangelform. Og for noen kan dette resultere i at spesielt tekst ser rart ut.

Men skarpheten ellers er det lite å utsette på. Vi må si at denne skjermen leverer så det synger etter når du spiller med HDR aktivert, og oppløsningen på 3440 x 1440 piksler gjør at du ikke nødvendigvis trenger aller siste skrik av skjermkort for å tyne ut 175 bilder i sekundet som denne skjermen støtter.

Og flyten i bildet er det lite å si på. 175 Hz, altså 175 bilder i sekundet, vil for veldig mange være en kjærkommen oppgradering fra en tradisjonell skjerm. Og du kan synke skjermen slik at du får minimalt med feil i grafikken. Til de aller mest ihuga spillerne vil nok ønske seg enda flere bilder, men til folk flest er ikke 175 Hz noe å kimse av heller.

En annen ting som alltid har forfulgt OLED er sjansen for innbrenning. Men også denne skjermen har tiltak som forhindrer dette, og under vår testperiode prøvde vi å fremprovosere noe ved å la skjermen stå på med et statisk bilde på over tid. Men alle tegn til innbrenning uteble.

Rå på innsynsvinkel og gjenskinn

Gjenskinn er det lite problemer med på denne MSI-modellen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne skjermen er altså på 34 tommer, og er buet. Og utformingen av skjermen funker godt når du skal spille. Men en utfordring med et buet panel kan være gjenskinn.

Men selv om skjermen har en blank overflate, så håndterer den gjenskinn på mesterlig vis. Når skjermen er avslått, ser du at den har et lilleskjær i refleksene, og dette fungerer meget godt når skjermen er på.

Du kan fortsatt se noe gjenskinn om skjermen står veldig utsatt til, men i det store og hele vil du ikke ha mye problemer med dette.

Samtidig er denne skjermen knakende god når det kommer til innsynsvinkel. Du kan bevege deg såpass langt ut motsidene at det ikke lenger gir mening å se på skjermen før bildet forringes. Så dette er ikke noe problem i det hele tatt.

Enkel i bruk

Slik ser menyen ut.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne skjermen fra MSI er mer lik Philips-en vi testet enn Samsungen hva kommer til bruksmuligheter.

For Samsung-en vi testet var tildels en slags TV siden med tilsvarende grensesnitt som du finner på nettopp TV-ene til selskapet. Selv om den ikke hadde noen innebygd tuner for å få inn TV-signaler, hadde du likevel apper og andre ting du kan bruke.

Joysticken sitter i midten, og gjør det enkelt å navigere rundt i menyene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Her blir MSI-en mer en tradisjonell monitor som er veldig enkel å betjene.

Du finner betjeningsknappene på baksiden av skjermen, og ikke minst en joystick som gjør det enkelt å bla seg rundt. En løsning som Asus var tidlige ute med i sin tid.

Når du trykker på joysticken så kommer en meny frem ned i høyre hjørne. Og den er logisk oppbygd slik at det er enkelt å finne frem til det du jakter etter.

Godt med tilkoblinger

Her har du tilkoblingene på baksiden av skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En ting som skilte Samsung og Philips da vi testet disse, var tilkoblingsmulighetene. Samsung hadde valgt en minimalistisk løsning med mini-porter (DP, HDMI og USB), mens Philips var mer tradisjonell.

Og her trumfer MSI de begge to, for her er det aller meste på plass.

Du har en USB-hub-funksjon der du har to vanlige USB-porter på undersiden i tilegg til en USB-C-port. Disse er kurante om du ikke trenger å koble til og fra ting ofte. Da er det litt mer styr å finne frem.

Du har USB-utganger på siden av skjermen også.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Til å koble til ting ofte har du i tillegg to vanlige USB-porter på siden av skjermen, i tillegg til to jacktilkoblinger (lyd og mikrofon).

Utenom dette har du to HDMI 2.1-porter og en DisplayPort (1.4). Altså mer enn nok til at du kan koble til flere enheter som PC og konsoller.

Foten som følger med er stabil og god, men tar opp litt plass på pulten din. Likevel er den bomerang-formede foten bred nok til at du fint får plass til et tastatur mellom føttene om det skulle knipe på plass.

Foten er stor nok til at du får et vanlig tastatur i mellom.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Konklusjon

MSI MEG 342C er bildemessig lik som de Samsung- og Phillips-modellene vi har testet fra før. To skjermer som begge fikk et anbefalt-stempel av oss.

Og MSI-skjermen er ikke noe dårligere. Snarere tvert i mot er den bedre utstyrt når det kommer til tilkoblinger. Den har godt med USB-porter, hvorav to av disse sitter på siden av skjermen som gjør det enkelt å koble til ting. I tillegg har du en USB-C, som skiller denne modellen fra Philips sine tilkoblingsmuligheter. Mens Samsung-modellen var enda litt mer sær siden den bare hadde mini-DP, mini-HDMI og USB-C.

Denne skjermen fra MSI har ikke apper og et like avansert brukergrensesnitt som Samsungen, men er likevel veldig ryddig og enkel i bruk. Du har en joystick som gjør jobben med å navigere deg rundt i menyene til en smal sak.

OLED er en teknologi det er fort gjort å bli glad i når det kommer til bildekvalitet. Selv om denne skjermen ikke har spesielt mye lysstyrke å by på, spesielt ikke på SDR, har du likevel et sortnivå som er helt bunnløst. I tillegg er det ingen problemer med blooming, så lyse partier «sverter» aldri over på de mørkere partiene.

Fargene er også helt topp. Takket være solid kontroll på baklyset, blir fargene også meget presise, og du kan fint leve med sRGB-modusen uten videre justeringer.

Før du kjøper en slik skjerm er det likevel noe du bør sjekke. Panelet er nemlig bygget opp slik at ren tekst kan virke utydelig for noen. Derfor kan det være lurt å ta en sjekk før kortet trekkes om du har tenkt å bruke skjermen til jobb også.

Alt i alt er likevel MSI MEG 342C knepent den beste av disse tre 34-tommerne vi har testet, og vi har ingen betenkeligheter med å gi den et anbefalt-stempel og marginalt bedre karakter enn de to andre vi har testet tidligere.

MSI 34" OLED-gamingskjerm (Meg 342C)
Imponerende
Anbefalt

MSI 34" OLED-gamingskjerm (Meg 342C)

Imponerende
sitatEn god og balansert OLED-skjerm som takler gaming.

Fordeler

  • +
    Knallgode farger
  • +
    Bra til HDR
  • +
    Knallbra sortnivå og kontrast
  • +
    Rå innsynsvinkel
  • +
    Ingen blooming
  • +
    Meget bra på gjenskinn
  • +
    Godt med tilkoblinger
  • +
    God på bevegelser
  • +
    Enkel å bruke

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ikke rå lysstyrke med vanlige SDR
  • Tekst kan fremstå litt uklar for noen
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her