Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

SamletestBeste gaming-PC Vår 2024 (12.000 kroner)

Dette er den beste gaming-PC-en under 12.000 kroner

De to maskinene med mest RGB-lys i kåringen: fra henholdsvis Komplett og Elkjøp.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
mer

Etter at Elkjøp tok storeslem da vi kåret «beste gaming-PC» før jul, har mange ønsket revansje. Nå har både Komplett, Multicom og Power sendt maskiner de håper skal sparke den ned fra tronen. Som Elkjøp selvsagt stiller med en sterk tittelforsvarer til.

Resultatet er at vi har fått fire rå gaming-PC-er til test der alle er god kjøp.

Etter å ha testet dem og blant annet sett på ytelse og oppgraderingsmuligheter, har vi likevel en favoritt:

Kompletts Advanced Gaming a152, som etter vår mening er den ultimate gaming-PC-en under 12.000 kroner.

Ettersom komponentene i gaming-PC-er har blitt vesentlig dyrere siden vi startet med kåringene i 2018, har vi nå gitt tapt for inflasjonen og økt budsjettet. Maskinene i kåringen kan nå koste 12.000 kroner, mot inntil 10.000 kroner tidligere.

Dette gir flere mulighet til å delta, gir mer spillerom når det kommer til hvilke komponenter som brukes, og gir etter vår mening mer fremtidssikre, oppgraderingsvennlige maskiner. Det tjener du på i lengden.

Se målingene våre nederst i saken.

Dette er deltagerne

ModellAdvanced Gaming a152 (Komplett)Mesh A801 (Multicom)PCSpecialist Prime 50 (Elkjøp)Cepter E-sport R46 (Power)
Pris ved test11.999,-11.995,-11.995,-10.999,-
GrafikkortAMD RX 7700 XT 12 GB (Sapphire Pulse)AMD RX 7600 8 GB (Gigabyte Gaming OC)Nvidia RTX 4060 Ti 8 GB (Zotac Gaming Twin Edge)Nvidia RTX 4060 8 GB (Asus Dual)
ProsessorAMD Ryzen 5-7500F (6 kjerner)AMD Ryzen 5-7500F (6 kjerner)AMD Ryzen 5-5500 (6 kjerner)AMD Ryzen 7-5700X (8 kjerner)
Minne16 GB (5600 MHz)16 GB (5200 MHz)16 GB (3600 MHz)32 GB (3200 MHz)
Lagring1 TB (M.2 NVMe)1 TB (M.2 NVMe)1 TB (M.2 NVMe)1 TB (M.2 NVMe)
Trådløs komm.WiFi 6, BlåtannWiFi 6E, BlåtannWiFi 6E, BlåtannWiFi 5, Blåtann
Strømforsyning650 W (80+ Gold, modulær)650 W (80+ Gold)650 W (80+ Bronze)650 W (80+ Bronze)
BrikkesettA620 (ATX)B650 (ATX)A520M (mATX)A520M (mATX)
KabinettPhanteks Eclipse G360A (ATX)Fractal Meshify C (ATX)Lian Li Lancool 205 Mesh C (ATX)AZZA Spectra (ATX)

Oppsummert om maskinene

Spillytelse
Prosessorytelse
Minne og lagring
Støy
Kjøling
Oppgraderingsmulighet
Bygg og design
10
Advanced Gaming a152 (Komplett)
9
Mesh A801 (Multicom)
8.5
PCSpecialist Prime 50 (Elkjøp)
8
Cepter E-sport R46 (Power)

1. plass: Komplett Advanced Gaming a152

Kompletts gaming-PC vinner testen. Ikke bare fordi den har helt rå gamingytelse, men også fordi den er svært oppgraderingsvennlig.

Med testens kraftigste grafikkort, AMD RX 7700 XT, får du god nok ytelse til å spille alle spill i inntil 1440p-oppløsning med høy bildeflyt. Særlig i Fortnite, med høyere grafikkdetaljer, merket vi forskjell på denne og rivalene.

Mye videominne gjør ellers kortet fremtidssikkert, og reduserer sjansen for merkbar hakking i spill.

Prosessoren er rask og effektiv, og nesten enda bedre: basert på AMDs siste «plattform» som kalles AM5. Det er viktig fordi denne plattformen vil støttes i mange år fremover, slik at du simpelthen kan sette inn en mye nyere prosessor uten å måtte skifte hovedkort og minne i tillegg neste gang du trenger bedre ytelse.

Strømforsyningen er effektiv, og har god nok kapasitet til å støtte grafikkort utenfor entusiastsegmentet når det i maskinen en dag er klart for utskifting.

Hovedkortet har alle de viktigste tilkoblingsmulighetene, som wifi, mange USB-porter, USB-C og to ledige minnespor. Sistnevnte er et must, da 16 GB minne begynner å bli lite. Bra da at det installerte minnet er svært raskt og enkelt å utvide.

Lagringsplassen på 1000 gigabyte kan fort bli lite, men da er det både et ledig PCIe 4.0-spor for å sette inn mer lynrask SSD-lagring på hovedkortet, og mange plasser for tradisjonelle SATA-SSD-er eller «snurredisker».

Andre maskiner i testen lager enda litt mindre lyd under last, og viftene er raske til å kjøre seg i gang når de trengs, men lyden blir aldri irriterende. Og vifteprofilen kan alltid justeres på om det plager deg.

Kabinettet har masse plass til ekstra kjøling, støvfilter «overalt» og masse RGB-lys som ser veldig stilig ut både gjennom fronten og sidepanelet i klart glass. Det meste av belysningen kan justeres via knapper på kabinettet.

Komplett-maskinen har den fordelen at den kan tilpasses før kjøp. Den er mer enn god nok som den er, men om du har noen hundrelapper ekstra å bruke kan du vurdere å doble minnet – om du vil ha andre apper oppe mens du gamer – eller sette inn en 100 watt kraftigere strømforsyning slik at du kan dra «alle» fremtidige grafikkort.

Komplett Advanced Gaming a152 RGB
Fantastisk
Best i test

Komplett Advanced Gaming a152 RGB

Fantastisk
sitatDen ultimate gaming-PC-en til prisen.

Fordeler

  • +
    Knallgod gamingytelse
  • +
    Rask prosessor
  • +
    Raskt minne
  • +
    Svært oppgraderingsvennlig
  • +
    Effektiv og modulær strømforsyning
  • +
    Pent kabinett og masse RGB
  • +
    Kan tilpasses i konfigurator

Ting å tenke på

  • Viftene kan være litt masete (kan justeres)

2. plass: Multicom Mesh A801

Maskin nummer to og tre i kåringen er først og fremst fine alternativer for deg som av ulike grunner ikke vil ha, eller kanskje mer realistisk får tak i, Komplett-maskinen.

Og som en god nummer to kommer PC-en fra Multicom. Den har omtrent like god gamingytelse som tredjeplassen som begge fungerer flott til gaming i både Full HD- og 1440p-oppløsning. Men den har enkelte fordeler vi velger å premiere i tillegg:

Den første og viktigste er at maskinen, som testvinneren, er basert på AMDs AM5-plattform. Slik vil denne være rimeligere og enklere å holde oppgradert i årene som kommer, enn maskinene som følger på de neste plassene og som bruker en utgående AM4-plattform.

Maskinen har også en svært effektiv strømforsyning og et hovedkort med masse tilkoblingsporter. Blant høydepunktene finner du hele tre plasser for superrask PCIe 4.0-SSD-lagring, der den ene har testens klart raskeste SSD – på 1 terabyte – ferdig montert.

Kabinettet er kjent for å levere god luftflyt og er både relativt anonymt og stilig, med masse små luftehull og et sotet sidevindu. Om du vil ha RGB-show er imidlertid ikke dette maskinen for deg.

Også har Multicom gjort en veldig rar ting: bare montert én minnebrikke. Kapasiteten på 16 gigabyte er ok for prisklassen, og det samme er hastigheten, men fordi dataminne gir best gamingytelse når to (eller flere) brikker jobber sammen forblir noe av spillytelsen dens «låst» frem til du kjøper en minnebrikke til. Det er selvsagt negativt. Det positive er at en lik minnebrikke koster under 800 kroner og er en enkel oppgradering å gjøre på et senere tidspunkt. Vi velger å ikke trekke mye for dette fordi vi tror de fleste uansett vil ønske å oppgradere til 32 GB minne etter hvert.

Og så må vi adressere de merkelige målingene våre (nederst i saken!) som sier at prosessoren yter dårligere enn den identiske i Komplett-maskinen, og blir utrolig varm. Dette skyldes en transportskade, der prosessorkjøleren fikk juling og sluttet å fungere optimalt. Med en tilsvarende kjøler, og ved å sette grafikkortet i Komplett-maskinen, har vi kontrollert at spillytelsen vi målte på maskinen uansett ikke ble påvirket i nevneverdig grad. Med Multicoms *fungerende* prosessorkjøler kan du regne med blant den beste prosessorytelsen i testen, helt greie temperaturer og hakket lavere støy enn vi målte. Som uansett aldri var mye å snakke om.

Multicom Mesh A801 Gigabyte Edition
Imponerende
Anbefalt

Multicom Mesh A801 Gigabyte Edition

Imponerende
sitatEn super "backup"! God ytelse og svært oppgraderingsvennlig.

Fordeler

  • +
    God spillytelse
  • +
    Rask prosessor
  • +
    Raskt minne og lagring
  • +
    Svært oppgraderingsvennlig
  • +
    Effektiv strømforsyning
  • +
    Stilig kabinett
  • +
    Masse porter og tre PCIe-spor for lynrask lagring

Ting å tenke på

  • Enkanals minne reduserer spillytelsen
  • Testvinner har høyere gamingytelse

3. plass: Elkjøp PCSpecialist Prime 50

Elkjøps PC kan være et bedre kjøp enn maskinen over om det du bryr deg om er den beste spillytelsen av de to akkurat her og nå.

Grafikkortet fra Nvidia leverer bra og vil særlig ha et overtak i spill som støtter bildegenerering, eller «frame generation», som vi ikke har testet her. Med bildegenerering, som er en AI-teknikk, kan ytelsen øke med mange titalls prosent.

Også AMD-kortene som er installert i maskinene på plassene over støtter denne teknikken, men Nvidia har støtten på plass i mange flere spill foreløpig.

Det som sender Elkjøps maskin ned på tredjeplass er den utgående AM4-plattformen den er basert på og som har fått sin siste prosessorgenerasjon allerede. Dersom du vil oppgradere prosessoren senere, vil du i praksis måtte skifte ut hovedkortet og minnebrikkene også, som vil bli dyrt.

Eventuelt kan du installere en mer strømkrevende prosessor fra den siste prosessorserien som er støttet, men da må du skifte ut kjølingen og strømforsyningen i stedet. Så, om du tenker litt lenger frem vil vi anbefale å leve med bitte litt lavere spillytelse i Multicom-maskinen for å heller få en enklere og billigere oppgraderingsvei senere.

Ellers merker vi oss at hovedkortet ikke har mer enn ett spor for PCIe-SSD-lagring. Dette er allerede «brukt opp». Og mens denne lagringen er rask nok – PCIe 3.0 for den som vil vite det – støtter maskinene på plassene over enda raskere lagring som du kanskje vil ønske deg i fremtiden.

Det sagt er Elkjøp-maskinen godt kjølt med mange store vifter, solid bygget samt pen å se på med stilrent design og mye flott RGB-lys.

Med en nyere plattform ville denne maskinen, som fortsatt gir deg masse for pengene, hevdet seg enda mer.

PCSpecialist Prime 50
Meget bra
Anbefalt

PCSpecialist Prime 50

Meget bra
sitatEn god maskin som slås av en enda bedre.

Fordeler

  • +
    God spillytelse
  • +
    Pent kabinett og masse RGB

Ting å tenke på

  • Dyrere å oppgradere enn testvinner
  • Testvinner har høyere gamingytelse
  • Middels prosessorytelse
  • Bare ett spor for PCIe-lagring

4. plass: Power Cepter E-sport R46

Det gjør ofte vondt å sende en maskin til taperplassen i disse kåringene. Slik er det igjen nå. For selv om Powers Cepter-PC ender på en grei sisteplass målt mot de andre, er den fortsatt en god maskin. Særlig når vi ser at denne legger seg en tusenlapp under rivalene i pris gir den fin valuta for pengene.

Vi liker designet på maskinen, med en stilig front med subtilt animerte lyseffekter som «regner» nedover i ulike farger. Det er heller ikke overfokusert på RGB-effekter.

Maskinen lager minst lyd i testen nesten uansett oppgave. Kudos Power! Men så er det heller ingen testdeltagere som støyer.

Grunnen til at den ikke kommer enda bedre ut er selvsagt at den ikke er noen match for Komplett-maskinen på omtrent noen områder. Og at spillytelsen er et knepp bak de andre rivalene, med særlig lite videominne som et potensielt problem allerede i dag. 6 GB videominne kan gi mer hakking og teksturproblemer i spill. I tillegg er det som med maskinen fra Elkjøp slik at også denne er basert på en utgående plattform. Det gjør fremtidige oppgraderinger enten litt vanskeligere eller dyrere enn de trenger å være nå.

Videre har hovedkortet bare ett spor for rask PCIe-SSD-lagring, og det er opptatt. Vil du ha mer lagring må du ty til SATA-baserte SSD-er, som er tregere.

En formildende omstendighet er at prosessoren i maskinen allerede er veldig rask – så det er lenge til den trenger å oppgraderes – og at du får hele 32 gigabyte minne som standard. I de andre maskinene vil du etter hvert måtte betale for å oppgradere minne til denne kapasiteten om du vil holde flere apper åpne i bakgrunnen mens du gamer. Om du regner inn denne kostnaden blir Powers maskin i praksis nesten 2000 kroner rimeligere enn alle andre i testen.

Samtidig er det sånn at det er vesentlig rimeligere å sette inn ekstra minne enn å oppgradere grafikkort eller plattform. Og det er lett å gjøre senere, når du har budsjettet. Så for de fleste – som vil bruke maskinen som en base for oppgraderinger i årevis fremover – gir det mer mening å gå for en av de to topplassene. Selv om det blir litt dyrere.

Cepter E-sport R46
Meget bra

Cepter E-sport R46

Meget bra
sitatPent priset maskin uten nok grafikkrefter.

Fordeler

  • +
    Allright spillytelse for pengene
  • +
    Masse minne
  • +
    Rask prosessor
  • +
    Pent kabinett og stilig belysning
  • +
    Svært støysvak
  • +
    Pen pris

Ting å tenke på

  • Dyrere å oppgradere enn testvinner
  • Testvinner har høyere gamingytelse
  • Bare ett spor for PCIe-lagring
  • Lite videominne på grafikkort

Målinger

Utgått test: Beste Gaming-PC julen 2023

Utgått test: Beste Gaming-PC våren 2023

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

10 / 10Komplett Advanced Gaming a152 RGB
Komplett Advanced Gaming a152 RGB
9 / 10Multicom Mesh A801 Gigabyte Edition
Multicom Mesh A801 Gigabyte Edition
8.5 / 10PCSpecialist Prime 50
PCSpecialist Prime 50
8 / 10Cepter E-sport R46
Cepter E-sport R46
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her