Til hovedinnhold

Trøbbel for Neuralink

Hjerneimplantat fungerte ikke helt etter planen.

Denne roboten bruker Neuralink til å plassere implantatet med sine 64 små tråder inne i hjernen til mottakeren. Nå har av uklare årsaker noen av trådene i det første implantatet trukket seg tilbake.
AFP / NTB
Finn Jarle Kvalheim

Kortversjonen

  • Neuralink, selskapet grunnlagt av Elon Musk, har støtt på problemer med sitt første menneskelige hjerneimplantat, som ble satt inn i januar.
  • Implantatet har som mål å lette kommunikasjon og dataoverføring mellom hjernen og datamaskiner.
  • Flere av implantatets "tråder" - som plukker opp hjerneaktivitet - har løsnet, noe som resulterer i at dataoppløsningen er dårligere.
  • Neuralink skal ha klart å forbedre presisjonen på kontrollen ved å finjustere algoritmene som fanger opp hjerneaktiviteten.
  • Det er uklart om dette problemet vil forverres over tid eller om implantatet må byttes ut.
  • Testpersonen rapporterer store fordeler med implantatet, som friheten til å snakke mens han bruker det.
  • Neuralinks testing på dyr har vært kontroversiell.

I januar satte Neuralink - Elon Musks hjerneimplantat-selskap - sin første brikke inn i hjernen til et menneske.

Lovnaden er at implantatet kan senke barrieren for å kommunisere med datamaskiner, og etter hvert kanskje kan hjelpe lamme å gå igjen.

Nå viser det seg imidlertid at implantatet har støtt på problemer.

I en egen bloggpost skriver selskapet at flere av «trådene» som plukker opp aktivitet i hjernen har løsnet og «trukket seg tilbake». Derfor har implantatet fått dårligere oppløst data enn det ellers ville hatt.

Akkurat hvorfor dette har skjedd går ikke bloggposten inn på.

Erstatter en munnkontroller

Det er 64 syltynne «tråder» som har 1024 separate elektroder på seg. Alle disse registrerer hjerneaktivitet, og til sammen bruker Elon Musks Neuralink informasjonen til å styre input til en datamaskin.

Foreløpig brukes den til å styre en musepeker slik at testpersonen, Noland Arbaugh, kan spille dataspill uten å måtte bruke den vanlige munnkontrolleren han måtte ha før.

Fungerer likevel bedre enn før

Til tross for problemene skriver Neuralink at presisjonen på kontrollen Arbaugh opplever er bedre enn da implantatet var helt ferskt.

Selskapet sier de har klart å jobbe seg rundt problemene ved å finstille algoritmene som fanger opp hjerneaktiviteten, og oversette signalene enda bedre enn de gjode da de hadde alle trådene til rådighet.

Uklart om det blir verre

I bloggposten sies det ingenting om dette er et problem som forventes å bli verre over tid, eller om Neuralink må bytte ut implantatet.

Det er imidlertid en rekke nettsteder som skriver at en utskifting ble vurdert, før de altså fikk funksjonsnivået opp igjen.

Har fått store fordeler

Hovedpersonen i det Neuralink har døpt PRIME Study, oppgir selv å bruke implantatet opp til åtte timer om dagen.

Blant fordelene er at han har munnen fri til å prate, og at styremekanismen for datamaskinen ikke lenger gjør han sliten eller gir munnsår.

Kappløp med mange aktører

Det finnes en mengde måter å styre datamaskiner på uten bruk av hendene. Det finnes øyestyring, munnstyring med pinner, og finnes også hjernemønsteravlesere til å ha utenpå hodet.

I tillegg til dette er det flere forskere enn de hos Neuralink som jobber med å putte elektroder inn i hjernen for å lese aktivitet. Blant annet er det i Sveits forsket på det som mest av alt minner om digitale nerver.

Der man gjennom implantat i hjernen leser ønske om å bevege seg og et nytt implantat nede forbi en skadet ryggmarg, henter signalet inn igjen. I mai i fjor sprakk nyheten om at en mann hadde klart å gå igjen takket være teknologien.

Det er alltid stormfullt i Elon Musk-sfæren, og i fjor kom påstandene om at Neuralinks dyretesting hadde grenset mot tortur.

Mange av dyrene hadde dødd under eksperimentene, og kritikken gikk ut på at eksperimentene var forhastede og uferdige. Tidspress fra Musk selv skal ha betydd dårligere eksperimenter og plager for dyrene.

Musk har benektet anklagene, og hevder også at dyrene som ble plukket ut til å teste Neuralink var dødssyke fra før.

Det siste ble av en anonym tidligere Neuralink-ansatt hevdet å være rent oppspinn i en Wired-artikkel.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her