Til hovedinnhold

Norske priser klare: Her er Audi Q6 e-tron

Q6 e-tron blir lillebroren til Q8 e-tron, men på mange måter er den mer avansert enn det større søskenet - blant annet med 800 volts-arkitektur og det som skal være betydelig lavere forbruk.
Audi
Stein Jarle Olsen

Audi lanserte mandag sin Q6 e-tron, som blir søstermodellen til Porsches elektriske Macan på den såkalte PPE-plattformen selskapene deler; Premium Platform Electric.

Q6 plasserer seg som navnet antyder mellom dagens Q4 og Q8 e-tron i størrelse.

Med 4,77 meter i lengde, 1,97 meter i bredde og 1,65 meter i høyde er den et par centimeter større enn populære Tesla Model Y i alle retninger. I BMW-universet tilsvarer den grovt sett en iX3 og hos Mercedes omtrent en EQC.

619 kilometer rekkevidde

Batteriet er på 100 kilowattimer brutto og 94,9 kilowattimer netto, som skal gi en rekkevidde på inntil 625 kilometer etter WLTP. I Norge blir denne imidlertid redusert til 619 kilometer takket være noe mer standardutstyr.

En modell med et mindre batteri på 83 kilowattimer brutto er også planlagt, opplyser Audi. Her kan man nok forvente en rekkevidde på rundt 500 kilometer.

Audis opprinnelige e-tron og oppfølgeren Q8 e-tron er ikke akkurat kjent for å være de mest energieffektive elbilene der ute, men Audi fremhever at drivlinjen på Q6 skal være 30 prosent mer effektiv enn den første generasjonen.

Forbruket er oppgitt til mellom 17 og 19,4 kWh/100 km, mens tilsvarende for Q8 e-tron er 19,5 - 25,2 kWh/100 km. (Forbruket da vi kjørte Q8 e-tron Sportback i mars i fjor lå i øvre sjikt av dette, med mellom 24,4 og 25,8 kWh/100 km).

Android Automotive i infotainmentsystemet og mulighet for egen skjerm til passasjeren - med innsynssperre for føreren.
Audi

800-volt

Bilen bruker et 800 volt-system, i likhet med blant annet søstermodellen Macan, e-tron GT, Porsche Taycan, Hyundai Ioniq 5/6, Kia EV6/EV9 og Xpeng G9. Det gir blant annet hurtiglading med inntil 270 kilowatt, som skal gi 10–80 prosent på rundt 21 minutter under optimale forhold.

Om du lader på en 400 volts-lader kan batteriet deles i to halvdeler med hver sin halvdel av spenningen, såkalt «bank charging». Det gir maks 135 kilowatt.

Q6 har fått ladeporten flyttet til «Tesla-plasseringen» bak på førersiden, i motsetning til Q8, som har den like foran førerdøren. Her SQ6.
Audi

En ny type termisk plate integrert i batterihuset skal dessuten også gi jevnere og bedre temperering av batteriet før lynlading, og i likhet med Q8 vil Q6 få «dobbel» ladeport.

En kombinert CCS- og type 2-port sitter bak på førersiden, mens det sitter ytterligere en type 2-port på motsatt side. Ombordladeren er på 11 kW, men det er planlagt 22 kW «i løpet av bilens levetid», ifølge Audi.

Regenerering skal kunne dekke 95 prosent av alle bremseprosesser, opplyser de. Maks regenerering er solide 220 kW.

OLED-paneler i baklyktene lar deg vise varsler til bilen bak.
Audi

Egen S-versjon

Q6 e-tron vil komme i to versjoner, begge med identisk batteri og firehjulstrekk, men ulike motorkrefter.

  • Audi Q6 e-tron quattro: 285 kW (387 hestekrefter) og 0–100 km/t på 5,9 sekunder. Toppfart 210 km/t.
  • Audi SQ6 e-tron: 380 kW (516 hestekrefter) i launch control-modus. 0–100 på 4,3 sekunder. Denne har inntil 598 km rekkevidde og toppfart 230 km/t.

Begge versjoner har en bakakseldominert momentdistribusjon, og dekkene er også bredere bak. Aktiv luftdemping er også tilgjengelig som et tilvalg, og S-modellen har også en mer sportslig (les: fastere) demping, opplyser Audi.

Q6 e-tron.
Audi

Bagasjerommet måler 526 liter, som vokser til 1529 liter om du legger ned baksetene. I tillegg får du en frunk på 64 liter. Q6 utmerker seg også med å kunne trekke hele 2400 kg med tilhenger, som er helt i toppsjiktet blant elbiler - like bak BMW iX og Kia EV9 på 2500 kg. Bilen selv veier 2350 kg uten fører, men nyttelasten har vi foreløpig ikke fått opplyst.

Ellers kommer Q6 e-tron med små OLED-skjermer bak, bestående av 60 «piksler» som kan brukes til å vise varselssymboler til bilene som ligger etter deg på veien.

I front er det matrix-LED som gjelder, som altså er i stand til dynamisk å «maskere ut» langlysene akkurat der det er nødvendig for ikke å blende motkommende trafikk.

Slik ser bagasjerommet ut. Vi så det først på bilmessen i Munchen i fjor høst, da Audi presenterte interiøret.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Android Automotive

Innvendig finner du en 14,5-tommers infotainmentskjerm, i tillegg til et instrumentpanel på 11,9 tommer. Som tilvalg kan du også få en egen skjerm for forsetepassasjeren, som kommer med et belegg som hindrer innsyn for føreren - som igjen gjør at skjermen kan brukes til å vise video mens man kjører.

Tilvalg er også et headup-display som er i stand til å vise informasjon som om den er lagt på veien foran deg på opptil 200 meters avstand.

Infotainmentsystemet er basert på Android Automotive, i likhet med i for eksempel Volvo, Polestar og Renaults nyere elbiler, men både Android Auto og Apple Carplay er støttet.

Baksetet opplevde vi som romslig da vi først så det i Munchen - inkludert i høyden. Audi har også laget smarte utskjæringer til knærne, som gjør det et lite hakk mer romslig om du er langbeint.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Fra drøyt 750.000 kroner

Audi-importør Harald A. Møller er også klare med norske priser for Q6. 759.900 kroner er startprisen, for det som skal være en ganske velutstyrt pakke.

Av konkurrentene koster eksempelvis Xpeng G9 639.900 kroner med firehjulsdrift, BMW iX3 koster fra cirka 671.000 kroner, men den fås riktignok kun med bakhjulsdrift. En Tesla Model Y Long Range med firehjulsdrift koster for tiden fra cirka 536.000 kroner.

Vil du opp på SQ6 er startprisen 949.900 kroner, og salgsstart skal være i slutten av mars. De første bilene skal leveres i løpet av sommeren.

Q6 produseres ved Audis fabrikk i Ingolstadt i Tyskland, der også hovedkvarteret ligger.

Mer om
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her