Til hovedinnhold
SniktittTesla Cybertruck

Vi har sittet i Tesla Cybertruck

Enten du liker den eller ikke, dette er en bil som fanger oppmerksomheten.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Tek.no/Skøyen: Nesten fem år etter at Elon Musk for første gang viste frem Tesla Cybertruck er den nå på norsk jord. Rundt 6000 nordmenn står på venteliste til denne bilen. Men selv om Tesla nå turnerer landet for å vise den frem, er det lite som tilsier at den blir å finne med norske skilter med det første.

Mange mener den ser kul og futuristisk ut, men det er også mange som mener det motsatte. Uansett skaper den engasjement og er en magnet for oppmerksomhet der den står i Oslo sentrum.

Undertegnede, som til daglig kjører en Toyota-pickup, var ikke vond å be da Tesla sende spørsmål om vi kunne tenke oss å se nærmere på bilen – selv om vi ikke fikk kjøre den på veien, siden den ikke er godkjent for norske veier.

Helt uvanlig utseende

På lik linje med mange amerikanske pickuper er også Tesla Cybertruck en bil som tar opp godt med plass når du skal parkere på et kjøpesenter. Nesten 5,7 meter i lengden er mye bil.

Noe av det første man legger merke til er karosseriet i rustfritt stål. Det er vanskelig å se denne overflaten uten å få noen flashbacks til tiden hvor «Back to the Future»-filmen gjorde Delorean-bilen til et ikon – som også hadde samme materialvalg.

Og vi må si at bildene vi har sett av bilen ikke gir et helt riktig inntrykk. Etter vår mening er bilen ganske mye tøffere i virkeligheten. Det er helt klart et friskt pust som skiller seg veldig fra alt av biler man ellers ser langs veien. Valget av rustfritt stål gir et annet inntrykk, men selv om det er en overflate som tåler en trøkk, blir det som med hvitevarene du har med samme overflate; fort fingermerker.

Det er også dette materialvalget som blant annet gjør at bilen ikke imøtekommer kravene til fotgjengersikkerhet i Europa. Kombinasjonen av så mange rette, skarpe kanter og et materiale som ikke er kjent for å gi etter, blir en for fiendtlig pakke overfor fotgjengere med de kravene som finnes i dag.

PS: Det nærmeste landet du kan få skilter på denne bilen er på Island.

Fronten på bilen er ganske rett, og en lysstripe rett under panseret gir oss litt assosiasjoner til Blade Runner – noe den også angivelig er inspirert av. Dette lyset er med på å gjøre bilen akkurat så barsk som den bør være.

De rette linjene gir et helt annet utseende enn hva man er vant med fra tradisjonelle biler, som ofte er veldig runde i karosseriet. Samtidig gir den gigantiske frontruten, som er en forlengelse av panseret, en helt spesiell utforming på bilen. Den har ikke noe flatt tak slik biler normalt har.

Det er en rett linje med panser og frontrute fra den ene siden, og en tilsvarende linje på baksiden av bilen hvor du også finner planet. Så når du ser bilen fra siden, så ser den ut som en trekant.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dette planet har for øvrig en slags «garasjeport» som kan kjøres opp eller ned, alt ettersom om du vil beskytte det du har på planet mot vær og vind eller ikke. Du har tre knapper ved siden av selve porten hvorav to av disse lar deg kjøre denne opp og ned – i tillegg til at den siste lar deg slippe ned selve bakluken.

Denne porten skal visstnok tåle rundt 120 kilogram, altså skal det være mulig å gå på denne for veldig mange. Vi tok ikke sjansen på å teste dette, men kan fortelle at den virker robust.

Disse tre knappene lar deg styre porten opp og ned over planet på bilen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi liker at rommet som åpner seg har hele sidevegger uten at du får hjulbuer i veien. Det betyr at du kan laste inn ting i hele bredden, og totalt skal lasterommet være på om lag 1700 liter. Så ja, du bør få med deg det meste på tur her.

Planet har godt med plass.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Stikkordet for denne bilen er å tåle mye. Under presentasjonen i 2019 ble bilens dører slått med slegge og vinduet fikk kastet en stålkule på seg uten at den gikk igjennom. Riktignok knuste glasset, men kulen slapp du i det minste å få i fanget.

Vi har dessverre ingen slegge for hånd, og ei har vi noen store planer om å utfordre påstanden om at den er skuddsikker. Men når vi kjenner på panelene på denne bilen så er det lite tvil at de er betydelig stivere og mer rigide enn hva man normalt opplever på en bil i dag.

Under kan du se videoen der JerryRigEverything setter påstanden om at den er skuddsikker på prøve.

Verdens største vinduspusser – og partyboks baki

Som nevnt så er frontruta på denne bilen gedigent. Faktisk det største som blir brukt i en vanlig privatbil.

Cybertruck har en gigantisk vindusvisker.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og et så stort vindu krever naturlig nok en vinduspusser av samme kaliber. Løsningen er en gigantisk arm som sitter på førersiden av frontruten, med det som skal være verdens lengste vinduspusser på 120 centimeter. Legger du til selve pussearmen så blir totalen halvannen meter. Og grunnen til at den står på siden av ruten pekende med bilen, er rett og slett fordi den ellers ville blitt et skikkelig vindfang.

Foran har du i tillegg en såkalt «frunk» som lar deg laste om lag 200 kilogram med ting. Du åpner den ved å trykke på en knapp på undersiden, og vips, så åpner den seg ved hjelp av motorer. Selv om vi har sett tilsvarende løsninger på elbiler tidligere, som Ford sin F-150 Lightning, er det fortsatt noe veldig fascinerende over å se godt med plass der man normalt forventer å se en motor.

Når vi først snakker om nyttelast kan denne bilen også ta med seg over 1,1 tonn på planet. Siden «garasjeporten» på baksiden går skrått nedover så har du mest plass jo nærmere kupeen du kommer.

Denne bilen kommer i flere konfigurasjoner, og vekten på selve bilen ligger rundt tre tonn. Varianten med dobbel motor ligger like under denne grensen, mens «Cyberbeast»-varianten veier inn på 3104 kilogram. Med sistnevnte skal 0 til 100 kilometer i timen kun ta 2,6 sekunder om du smeller pedalen helt inn. Noe som er helt rått, den høye vekten tatt i betraktning.

Samtidig kan vi legge til at bilen kan trekke en henger på nesten fem tonn om det skulle knipe.

I dette rommet kan du fylle på med is for å sikre kald drikke og mat på tur.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tilbake til planet så har det rene rette sider med en skinne som du kan stroppe ting til. En smart løsning. I tillegg har du en egen luke i gulvet nærmest lemmen på bilen. Denne luken kan du løfte opp, og så er det et rom under med drenering i bunnen, slik at du kan fylle opp med is og ha med deg kald drikke og mat på turen.

Skulle du i tillegg være interessert i å bruke bilen som en campingbil, finnes det egne fester på siden hvor du kan huke på et eget telt.

Minimalistisk inni

Den iøynefallende utsiden til tross: Når du åpner de svære dørene, som for øvrig kan svinges omtrent rett ut fra bilen, er det et veldig enkelt og minimalistisk interiør som møter deg.

Foran er det en stor skjerm som bryter med de ellers så rene linjene, og det er via denne skjermen du må forholde deg til ting som hvor fort du kjører. Her hadde kanskje en HUD-løsning (head-up display) rett foran deg vært noe som burde vært i tillegg – slik at du slipper å ta øynene mer vekk fra veien enn nødvendig.

Rattet er rektangulært, og er koblet til et ganske så kult styringssystem som man oftest ser i flyindustrien. Såkalt «steer by wire», altså et helelektrisk system som justerer seg ettersom hvor raskt du kjører.

Skal du for eksempel inn på en parkeringsplass kan du svinge med alle fire hjulene i lavere hastigheter. Slik at du får en overraskende god svingradius som kommer godt med når du skal åle deg inn på en trang parkeringsplass.

Styringen endrer seg som nevnt ettersom hvor fort du kjører. Det er mer respons med bedre rattutslag i lave hastigheter, mens når du ligger på motorveien blir den mindre nervøs om du beveger litt på rattet.

Baksetene kan du enkelt slå opp og ned, hvor gulvet under disse er helt rett. Så det er praktisk og enkelt å stable ting bak her om du må. Det eneste du trenger å gjøre er å trekke i en egen hendel på siden av setet for at det skal løse ut, slik at du kan klappe det opp mot seteryggen.

Om du sitter bak så har du i tillegg en skjerm plassert nede mellom frontstolene så du kan sitte og se på for eksempel Netflix mens du kjører.

Vi får noen minutter til å teste sittekomforten i bilen. Med andre ord altfor lite tid til å si noe om hvor gode setene er over tid, men vi kan i alle fall si at tiden vi fikk etterlot seg et lovende inntrykk.

Foran har du godt med plass, og det gigantiske frontvinduet og panoramataket som trekker ned mot planet på bilen gir en meget luftig og fri følelse.

Her har du plassen i førersetet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv i baksetet er det ikke verst med plass. Undertegnede måler 190 på strømpelesten, og kan sitte oppreist i baksetet uten at skolten tar borti taket.

Plassen i baksetet er heller ikke dårlig.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Som nevnt kommer neppe Tesla Cybertruck til Norge med det aller første, selv om det er over 6000 håpefulle som står på venteliste. Likevel er det lov å håpe at det kommer noen endringer som gjør det mulig å få bilen godkjent her på berget.

Uten sammenligning for øvrig så fikk vi også beskjed fra Ford den gangen vi fikk se F-150 Lightning for første gang på norsk jord, at det ikke var noen planer om å få den på norske skilter. Noen måneder senere kom bekreftelsen på at Ford likevel ville tilby den.

Nå virker det kanskje som en enda lenger vei å gå for Tesla med tanke på fotgjengerkravene, men skulle det bli endringer som gjør det mulig å få bilen registrert, vil undertegnede være en solid smule sjalu på de som allerede står i kø for å få kjøpt en.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her