Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste lesebrett (2024)

Kindle er de største, men er de også de beste?

Ny testvinner!

David Johansen Auby, Tek.no
mer

På samme måte som Google har blitt synonymt for nett-søk, har Kindle for mange blitt synonymt for lesing av bøker på skjerm. Amazons lesebrett Kindle er utvilsomt det mest kjente for folk flest. Men hvilke andre alternativer finnes det og hvor gode er de?

For å finne ut av dette har vi hentet inn en rekke modeller fra de mest kjente produsentene av lesebrett. Kobo, Kindle, Pocketbook og Onyx er naturligvis representert.

Oppdatert mars 2024 med modellene PocketBook Inkpad Color 3, PocketBook Verse Pro, Onyx Boox Page og Kobo Clara 2E.

Diskusjonen om det er best å lese på papir eller skjerm har pågått helt siden de første lesebrettene traff markedet. Det er egentlig en litt meningsløs diskusjon, siden man tross alt ikke er nødt til å låse seg til ett format. På enkelte områder vil papir alltid trumfe det digitale. Vi tenker på den taktile, ru følelsen av papir eller den karakteristiske lukten av papir og trykksverte. Vi krysser selvfølgelig fingrene for at det i fremtiden vil komme lesebrett med bok-lukt, men vi tviler.

Dette er et utvalg av lesebrettene vi har testet: Fra venstre: Kindle Oasis 3, Kindle Paperwhite 3, Kobo Nia, Pocketbook Inkpad Color, Onyx Boox Poke 3, Pocketbook Touch HD3 og Kobo Libra H20
David Johansen Auby, Tek.no

På andre områder vil lesing på skjerm være det foretrukne alternativet. På de fleste lesebrett er det for eksempel fint mulig å endre både font og fontstørrelse. Det gjør det enklere for de med synsvansker. Mange lesebrett kommer også med ferdig installert font for dyslektikere (OpenDyslectic). Alle lesebrettene i denne testen har dessuten integrerte LED-lys i skjermen, noe som definitivt er en fordel om man ønsker å lese i mørke omgivelser. Skjermene på lesebrett er også utviklet på en måte som gjør deg mindre sliten i øynene enn ved bruk av smarttelefoner eller nettbrett.

DRM - ikke lenger et problem

Du har kanskje hørt skrekkhistoriene om hvor vanskelig det kan være å få lest norske bøker på Kindle. Og det er riktig: Grunnen var at Kindle og den norske bokbransjen bestemte seg for å bruke ulike filformater. Norske e-bøker skulle komme i det såkalte epub-formatet, mens Kindle brukte mobi-formatet. Kjøpte du dermed en norsk e-bok måtte den konverteres fra epub- til mobi-format.

Slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan de aller fleste norske e-bøker sendes direkte fra den digitale bokbutikken direkte til Kindle og de fleste andre modeller. De fleste norske bøkene er nemlig ikke DRM-beskyttet, men kun vannmerket, noe som gjør at de fint kan sendes eller overføres direkte til lesebrettet ditt.

Problemet har nå nesten fått omvendt fortegn, siden man nærmest kan få tak alle mulig bøker - både norske og engelske - på «Kindle-format» (altså mobi), men det er noe mer begrenset utvalg av epub-bøker. Kobo har sin egen nettbutikk kalt Kobo-store, som også har et utrolig godt utvalg. Hvis du er på utkikk etter konkrete bøker, eller er student anbefaler vi å sjekke utvalget på henholdsvis Kobo-store og Amazon hva gjelder ditt fagområde før du bestemmer deg.

Lesebrettene hadde litt forskjell på tykkelse, men ikke nok til at det hadde stort utslag på testresultatene.
David Johansen Auby, Tek.no
Flere av modellene hadde innstillinger for både hvitt, varmt og adaptivt lys. Dette er fra menyen til Kindle Oasis 3.
David Johansen Auby, Tek.no

Nedenfor kan du se hvordan de ulike modellene gjorde det i vår test:

Best i test: Onyx Boox Page

Ergonomi
Lyskvalitet
Bla-hastighet
Tåler vann
Batterikapasitet
Trådløs overføring
Bokutvalg/økosystem
Ordbøker, oversettelse, nettsøk
Støtte for ulike formater
Hastighet og kvalitet på e-blekk
Brukervennlighet (menyer etc.)
9
Onyx Boox Page
9
Kindle Oasis 3 (10. generasjon)
8.5
Kindle Paperwhite 5 (11. generasjon)
8
Pocketbook Era kobber 64GB
8
Kobo Libra H20
7.5
Kindle Paperwhite 4 (10. generasjon)
PocketBook Inkpad 3
Kobo Clara 2E
7
Pocketbook Inkpad X
6
PocketBook Verse Pro
6
Onyx Boox Poke 3
5.5
Pocketbook Inkpad Color
5.5
Pocketbook Touch HD3
5.5
Kobo Nia

«Like a tablet. Unlike any tablet». Produktslagord pleier vanligvis å være tannløse saker. Onyx sitt er derimot overraskende presist. Onyx Boox Page kan nemlig absolutt kalles et nettbrett, men det er virkelig helt ulikt de du sannsynligvis er vant til.

Det kanskje mest spesielle med Onyx er skjermen som er i sort-hvitt og som tar i bruk e-blekk. Det gjør at den føles uegnet til å scrolle, spille eller surfe på - noe som jo bare er positivt hvis man forsøker å la seg oppsluke av en god bok.

Samtidig er det slik at Boox Page tar i bruk et forenklet Android OS, noe som er uvanlig for et lesebrett. Her kan man installere apper, inkludert biblioteksapper som Allbok, BookBites eller OverDrive. Man kan også laste inn Kindle-appen hvis man ønsker det. Ikke alle appene fungerte perfekt, men vår opplevelse er at det stort sett fungerte bra.

Play Store er tilgjengelig på Onyx Boox Page.
David Johansen Auby / Tek.no

Onyx Boox Page gir deg altså - hvis man skal se det fra et leseperspektiv - det beste fra to verdener. Her kan man laste inn de leseappene man ønsker, samtidig som skjermen er spesielt egnet til å lese lenge uten at man blir sliten i øynene.

Forrige gang vi testet en modell fra Onyx var konklusjonen at vi likte konseptet, men at utførelsen var for dårlig. Denne gang må vi si at opplevelsen er langt bedre. Boox Page er responsiv og relativt enkel å bruke selv om det er mange innstillinger og funksjoner å ta hensyn til. For noen vil nok dette føles overveldende, men for de som liker å tilpasse brukeropplevelsen helt etter eget behov vil ha stort utbytte av dette.

Formmessig minner modellen om Kindle Oasis. Enheten har to knapper på høyre side som kan brukes til å bla, eller til for eksempel lys- eller lydjustering om man heller skulle ønske det. Også størrelsen på 7 tommer er identisk med Oasis.

Onyx er utstyrt med fysiske knapper på siden som kan tilpasses til å for eksempel bla med eller til justere lysstyrke.
David Johansen Auby / Tek.no

Som en ren leser synes vi Kindle Oasis er hakket mer behagelig, når det kommer til allsidighet er Onyx Boox Page overlegen. Hva som passer deg best koker ned til hva du skal bruke den til. Skal du først og fremst lese bøker kjøpt på nett, kan vi anbefale en Kindle Oasis. Er du opptatt av å kunne bruke ulike apper vil Onyx være et langt bedre alternativ.

En ulempe med Onyx sammenlignet med Oasis (eller nesten hvilken som helst annen modell) er at den ikke er vanntett. Boox Page vil vi altså ikke anbefale ha med i badekaret eller ved bassengkanten. En annen ulempe er at Onyx sitt eget leseprogram NeoReader ikke har oversettelse fra engelsk til norsk integrert. Når det er sagt så kan man selvfølgelig laste inn andre leseprogram eller apper, inkludert Kindle, der engelsk til norsk oversettelse er støttet i Bing.

En annen mindre innvending er at det tar omtrent tyve sekunder lenger tid å starte opp Onyx enn et tradisjonelt lesebrett. Det oppleves ikke som noe problem, men viser at den er mer som en liten datamaskin enn et lesebrett.

Prisen på rundt 3500 kroner er en del høyere enn mange premiummodeller, men er du en leser som ønsker best mulig allsidighet vil vi absolutt si at Onyx Boox Page har en overkommelig pris.

Onyx BOOX Page 7"
Imponerende
Best i test

Onyx BOOX Page 7"

Imponerende

Fordeler

  • +
    Android-basert
  • +
    Kan installere apper, inkludert lese- og biblioteksapper som Allbok etc.
  • +
    Hvit, varmt og adaptivt lys
  • +
    Ikke lynrask, men raskere enn de fleste lesebrett
  • +
    Har fysiske knapper plassert på siden
  • +
    God skjermstørrelse på 7 tommer
  • +
    Behagelig å lese på
  • +
    Plass til Micro SD-kort

Ting å tenke på

  • Er ikke vanntett
  • Mye å sette seg inn i hvis man ikke er teknisk interessert
  • Den integrete leseren, NeoReader, støtter ikke norsk oversettelse gjennom Google Translate eller Bing
  • Koster mer enn mange andre modeller
  • Tar lenger tid å starte opp enn et vanlig lesebrett

Anbefalt: Kindle Oasis 3

David Johansen Auby, Tek.no

Navnet «Kindle Oasis» henger igjen fra en tid der Oasis var den første modellen fra Kindle som var vanntett (eller såkalt vannbestandig). Nå er det mange lesebrett som er vanntette, og også Kindle Paperwhite 4 og 5 som er med i denne testen har IPX8-sertifisering (noe som vil si at lesebrettet skal tåle varig nedsenkning i vann på 1 meters dyp). Enkelt forklart: Både Oasis og Paperwhite kan fint brukes både i badekaret eller på stranden.

Det er med andre ord ingen grunn til å kjøpe Kindle Oasis 3 kun fordi den er vanntett. Men det finnes allikevel andre gode grunner til å gå for denne fremfor Paperwhite. La det være sagt med en gang: dette er begge svært gode modeller. Men, det er også en ganske vesentlig prisforskjell mellom dem. Derfor er det greit å være bevisst forskjellene mellom de to modellene.

De to hovedgrunnene til å eventuelt kjøpe Oasis fremfor Paperwhite er skjermstørrelse, og fysiske knapper. Noen vil også sette pris på den svært så solide konstruksjonen til Oasis. Her er det aluminium og glass for alle pengene. Oasis er for øvrig det eneste lesebrettet i denne testen - sammen med Kobo Libra H20og Onyx Boox Page - med fysiske knapper for å bla plassert på siden av brettet. Snur man brettet opp ned vil skjermen også snus, og på den måten fungerer knappene like godt for høyre- og venstrehendte. Når det kommer til ergonomi ellers så har Oasis et veldig godt grep, selv om det er glatt på baksiden.

Kindle Oasis 3 har en forhøyning bak, noe som gir et godt grep.
David Johansen Auby, Tek.no

På Kindle Oasis 3 brukes det imidlertid en del plass på de fysiske knappene, men vi synes det er verdt det. Spesielt på lengre leseøkter er det komfortabelt. Samtidig, rammene er mindre på Oasis enn på Paperwhite, så forskjellen er allikevel ikke så stor. Lesebrettene vi testet fra Pocketbook har også fysiske knapper, men disse er plassert på undersiden, noe vi ikke synes var like komfortabelt.

Hva gjelder skjermstørrelse vil vi tro at mange vil oppleve at seks tommer er litt lite. Sju tommer, som man får på Oasis 3 oppleves vesentlige større, til tross for et det bare er én tomme mer, og litt mer som en «normal» sidestørrelse på en bok.

Det eneste som virkelig trekker ned på Kindle Oasis 3 er batteritiden. Den oppgitte batterikapasiteten på 1130 mAh er testens nest laveste. Ellers er Oasis 3 alt i alt et kjempegodt lesebrett laget i gode materialer. Det er også det beste lesebrettet å lese med, og den modellen vi endte med å bruke mest etter arbeidstid når vi bare hadde lyst til å hygge oss med en god bok.

Vi testet modellen med 8 GB lagringskapasitet, men Kindle Oasis 3 kommer også med 32 GB, med en pris på rundt 700 kr mer.

Amazon Kindle Oasis 3 8GB
Imponerende
Anbefalt

Amazon Kindle Oasis 3 8GB

Imponerende
sitatEt kjempegodt lesebrett med ett større minus, nemlig batteritid.

Fordeler

  • +
    Suveren ergonomi
  • +
    Svært godt bokutvalg
  • +
    Behagelig lys (hvit, varmt og adaptivt lys)
  • +
    Svært god brukervennlighet
  • +
    Har "håndtak" for bedre grep
  • +
    Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
  • +
    Ingen forsinkelse når man blar
  • +
    Svært god tilgang på ordbøker, nettsøk og oversettelse
  • +
    Smarte løsninger for trådløs overføring

Ting å tenke på

  • Ikke så god batteritid
  • Litt dyr
  • Støtter ikke epub

Anbefalt: Kindle Paperwhite 5 (2021)

Amazon Kindle Paperwhite 4, som også er med i denne testen, ble sluppet i 2018. I fjor høst kom det endelig en ny og oppdatert modell - Paperwhite 5 (11.generasjon Kindle). Vi har nå tatt en titt på den nye modellen for å se nærmere på de endringene som er gjort - og om det eventuelt er verdt å gjøre en oppgradering.

Den kanskje viktigste oppgaven til et lesebrett er å gi følelsen av å faktisk lese en bok, ikke at man sitter med en teknologisk dings i hånden. Ikke misforstå, vi elsker dingser, men noen ganger kan teknologien komme i veien for selve opplevelsen. Et lesebrett skal simulere en leseopplevelse så nært som mulig, og akkurat her er Kindle de aller beste i gamet.

Med Paperwhite 5 har Amazon gjort endringer på et godt produkt og med det gjort det enda bedre. Med andre ord, Amazon har ikke bare forbedret produktet, de har gjort de riktige forbedringene. På Paperwhite 5 kan man nå lade raskere med USB-C, skjermstørrelsen har økt fra 6 tommer til 6,8 tommer, og denne nye modellen kommer med både hvitt og varmt lys.

Det er behagelig med det nye varme lyset, men ulempen er at man fort kan bli sliten i øynene. Det beste er å heller sette lysstyrken noe lavere, og så bruke mer eksternt lys. Når det er sagt, så er det unektelig deilig å kunne lese i mørket - enten det er i senga eller ute på balkongen. Amazon har dessuten økt antallet LED-lys under «panseret».

Paperwhite 5 (til høyre) kommer med både hvit og varmt lys.
David Johansen Auby, Tek.no

En økning på 0,8 tommer høres kanskje ikke mye ut, men vi synes nå at skjermstørrelsen har fått en helt perfekt bokstørrelse. Til sammenligning har for eksempel testvinner Kindle Oasis 3 en skjerm på 7 tommer. Med de oppgraderingene som er gjort på Paperwhite 5 er det i det hele tatt lite som skiller Paperwhite og Oasis, med unntak av at Oasis har fysiske knapper, et litt bedre grep og at det kommer i et finere og mer robust materiale.

Til gjengjeld har Paperwhite USB-C lading, noe Oasis ikke har. Oasis koster også rundt 1000 kroner mer. Vi synes fremdeles at Oasis 3 alt i alt er et bedre lesebrett, men avstanden mellom de to modellene har utvilsomt krympet.

Funksjonene som fungerte så godt på forrige modell er også videreført her. Både ordbok, oversettelse og Wikipedia-forklaring er integrert uten at man må forlate boksiden. Dessuten går det enda raskere enn før med både markering av ord og det å bla fra side til side. Her er ikke responstiden noe irritasjonsmoment, men tvert imot med på å bevare leseflyten.

Når det gjelder bokutvalget på Kindle har vi skrevet en del om det innledningsvis i denne saken. En utfordring tidligere har vært at norske e-bøker kommer i et annet format (epub-format) enn det Kindle støtter (mobi-format). Det problemet er for lengst løst ved at norske bøker som kjøpes automatisk blir konvertert til riktig format når de sendes over til Kindle.

Kindle Paperwhite 5 er en riktig så god oppdatering av det populære lesebrettet fra Amazon. Hvis vi skal trekke for noe kunne vi kanskje ønsket oss noe mer tekstur på baksiden av brettet og at byggekvaliteten og materialbruken kunne hatt en enda høyere kvalitet.

Samtidig, for rundt 2000 kroner er dette det aller beste lesebrettet man får på markedet. Paperwhite 5 har litt større og lysere skjerm enn forgjengeren, i tillegg til raskere lading og noe økt batterikapasitet. Så er du en person som bruker lesebrettet ditt flittig og som kanskje synes at Paperwhite 4 er litt i minste laget, vil vi faktisk anbefale å oppgradere. Forskjellen merkes.

Ps: Kindle Paperwhite 5 kommer også i en egen «signaturutgave» med adaptivt lys, 32 GB lagringskapasitet og støtte for Qi trådløs lading.

Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)
Meget bra
Anbefalt

Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)

Meget bra
sitatEn ikke revolusjonerende, men svært god oppdatering av Kindle Paperwhite.

Fordeler

  • +
    Svært godt bokutvalg
  • +
    Behagelig lys (hvit og varmt lys)
  • +
    Svært god brukervennlighet
  • +
    Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
  • +
    Ingen forsinkelse når man blar
  • +
    Svært god tilgang på ordbøker, nettsøk og oversettelse
  • +
    Lading med USB-C
  • +
    Smarte løsninger for trådløs overføring
  • +
    God skjermstørrelse

Ting å tenke på

  • Ikke det beste grepet - litt lite tekstur bakpå brettet
  • Materialbruken kunne vært bedre
  • Støtter ikke epub

Også anbefalt: PocketBook Era kobber 64 GB

Det er få ting som er så tilfredsstillende som å få en ny teknologisk dings i hendene og tenke at “ja, her har det skjedd forbedringer siden sist!”. Pocketbook Era er et slikt produkt, og vi må si at det er den beste Pocketbook-modellen vi noensinne har hatt inne til test. Når det er sagt, så er det fremdeles en del ting som fortsatt irriterer.

Med sine 7 tommer er Era nøyaktig like stor som Kindle Oasis, og bittelitt større enn nyeste generasjon Kindle Paperwhite som også er representert i denne testen. Etter å ha testet en del lesebrett har vi nesten lyst til å konkludere med at 7 tommer er den perfekte skjermstørrelsen. Det er ikke så smått at man blir nødt til å bla i ett sett, men heller ikke så stort at brettet blir tungt å holde i eller brysom å ta med ut på reise. I motsetning til de andre modellene fra Pocketbook har dessuten Era et glassbelegg over skjermen som beskytter mot riper. Lesebrettet kommer i hardplast, men oppleves som mer robust enn tidligere. Brettet kommer i to farger - sort og kobber - og med enten 16 eller 64 GB lagringskapasitet. Vi testet kobberutgaven med 64 GB. Det er fint med ekstra lagringskapasitet, men leser man stort sett e-bøker og ikke bruker den til musikkavspilling eller lydbøker, så har det ikke så mye å si.

Også i motsetning til de andre lesebrettene fra Pocketbook har Era de fysiske knappene plassert på siden. Det er en endring til det bedre. Det føles mer naturlig og man kan enkelt lese med en hånd. Snur man lesebrettet på hodet vil skjermen også snu, noe som er fint hvis man er venstrehendt. Lesebrettet kommer også med USB-C som både gjør det raskere å lade og å overføre filer.

Så et par ord om det vi opplever at ikke fungerer så godt. Menyene er fremdeles for trege og skjermen er ikke responsiv nok. Her tar vi oss selv i å trykke flere ganger på et ikon eller ord før det gir effekt. Det er frustrerende. Så selv om designet, grepet og knappene har blitt bedre har Pocketbook fremdeles et stykke å gå når det kommer til brukervennlighet. Samtidig har de på andre områder gjort brukervennligheten bedre. Det viktigste bidraget her er den nye tekst-til-tale-funksjonen som ble lagt til i 2021. Her kan man velge å få all tekst lest opp høyt på en rekke språk - deriblant norsk. Vi lastet ned den norske kvinnestemmen “Lykke”, og ble positivt overrasket. Stemmen er riktignok litt mekanisk og intonasjonen er ikke alltid like god, men dette er allikevel et godt supplement til de som av ulike grunner ikke kan eller ønsker å lese.

Når det kommer til bokutvalg så er også denne modellen koblet til Norlis nettbokhandel og Era støtter i likhet med andre Pocketbook-modeller både mobi- og epub-format. Ulempen er at bøker fra Amazon er DRM-beskyttet. Den er mulig å fjerne, men det krever noe egeninnsats.

Era er flere steg i riktig retning for Pocketbook. Lesebrettet er flott å se på og ergonomien er flere hakk bedre enn på andre modeller fra samme produsent. Samtidig ble vi til tider frustrerte over svak brukervennlighet, og da spesielt den lite responsive skjermen. Allikevel har vi lyst til å gi den en anbefaling - men med noen forbehold.

PocketBook Era kobber 64GB
Meget bra
Anbefalt

PocketBook Era kobber 64GB

Meget bra
sitatDet beste vi har sett fra Pocketbook

Fordeler

  • +
    Flott design
  • +
    Veldig god batterikapasitet
  • +
    God å holde i
  • +
    Godt lys (hvit, varmt og adaptivt)
  • +
    Lading med USB-C
  • +
    Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
  • +
    Ganske god tekst til tale-funksjon

Ting å tenke på

  • Ikke den beste brukervennligheten
  • Ikke alltid like responsiv
  • Krever litt egeninnsats på Amazon-bøker

PocketBook Inkpad 3

Da vi testet den første generasjonen Inkpad Color tilbake i 2022 var vi ikke spesielt imponert over fargegjengivelsen til lesebrettet. Fargene føltes blasse og livløse, og det å lese tegneserier på Inkpad Color - noe vi i utgangspunktet trodde var lesebrettets største fordel - var ikke å anbefale.

Selv om Inkpad Color 3 har bedre fargegjengivelse enn sin forgjenger, er det dessverre fremdeles slik at det å lese tegneserier på Inkpad er en underveldende opplevelse. Når vi nå har kommet til den tredje generasjon Inkpad Color blir det også stadig tydeligere at kombinasjonen e-blekk og farger har sine helt klare begrensninger - i hvert fall den type e-blekk som Inkpad Color bruker, nemlig Kaleido 3.

Vi testet med noen typiske superhelt-tegneserier med sterke og tydelige farger og sammenlignet vår opplevelse på Inkpad Color 3 med en nyere generasjon iPad.

Inkpad Color 3 har ikke i nærheten av det fargespekteret eller lysnivået til en iPad. Inkpad til venstre, iPad til høyre.
David Johansen Auby / Tek.no

Vi er i det hele tatt usikker på målgruppen her. Til tegneserier vil vi fremdeles anbefale nettbrett (eller en god gammeldags bok), og til vanlige e-bøker finnes det billigere og bedre alternativer enn dette. Kanskje for de som leser bøker med mye illustrasjoner vil modellen fungere som et godt kompromiss. E-blekk er mer skånsomt for øynene, samtidig som fargeillustrasjoner kommer mer til sin rett enn på lesebrett uten fargeskjerm. Så ønsker man for eksempel å lese barnebøker med mye illustrasjoner for poden tror vi Inkpad Color 3 kan være et godt alternativ.

En fordel er også den store skjermstørrelsen på 7,8 tommer. Det er ikke like stort som Inkpad X med sine 10,3 tommer (testens største), samtidig som skjermen er merkbart større enn de fleste andre modeller som ligger på mellom 6-7 tommer.

Fra den første generasjonen Inkpad Color er det selvfølgelig gjort en del forbedringer. Antallet farger ligger fremdeles på 4096, mens skjermoppløsningen er økt fra 100 til 150 ppi på farger, mens sort-hvit ligger på 300 ppi, noe som er standard på de fleste lesebrett.

Lysstyrken oppleves omtrent som den samme som på første generasjon. Det synes vi er synd fordi skjermen oppleves fremdeles for mørk - spesielt på farger. En positiv endring er for øvrig at denne modellen nå også kommer med varmt lys i tillegg til standard hvit. Når det gjelder brukervennlighet er Inkpad Color 3 langt mer responsivt enn den første generasjonen og vi opplever ikke lenger at den er noen irriterende forsinkelse når vi blar fra side til side.

En forbedret utgave altså. Problemet er bare at disse forbedringene ikke er noe som virkelig endrer opplevelsen. Ja, Inkpad Color 3 er langt mer responsivt og har noe bedre farger enn tidligere, men er man glad i å lese tegneserier vil til og med et rimelig nettbrett fungere bedre.

Så over til bokutvalget. I likhet med andre PocketBook-modeller kan lesebrettet integreres med Norli. Heldigvis må vi si, PocketBooks egen butikk er nemlig ikke mye å skryte av sett med norske øyne. Her finner man ingen norske titler og utvalget på engelsk er også svært begrenset. PocketBook støtter også en rekke formater - inkludert epub og mobi - så det å finne bøker vil nok ikke være et stort problem for de fleste. Inkpad Color 3 støtter også selvfølgelig typiske tegneserieformater som CBR og CBZ.

Tilgangen på norske og engelske titler er altså god, men tegneserier må man finne andre steder. Siden PocketBook er linux-basert kan man ikke laste inn Android-apper på Inkpad Color, noe som definitivt ville vært en fordel når det kommer til tegneserier. Her vil altså det enkleste være å kjøpe tegneserier separat og så overføre via Dropbox eller gjennom Pocketbooks e-postløsning «Send-to-PocketBook» der man simpelthen sender filen til en oppgitt e-postadresse tilknyttet lesebrettet.

Selv om Inkpad Color 3 er mer responsivt og har noe bedre fargegjengivelse enn sine forgjengere, vil vi fremdeles si at det er et nisjeprodukt for de som liker bøker med illustrasjoner. Er du en dedikert tegneserieleser vil vi fremdeles anbefale et vanlig nettbrett.

PocketBook InkPad Color 3
Bra

PocketBook InkPad Color 3

Bra
sitatVi lar oss ikke helt overbevise av Inkpad Color 3 sin fargeskjerm

Fordeler

  • +
    Har fargeskjerm, passer bra til illustrerte bøker
  • +
    Kan Kobles opp mot Norli
  • +
    God skjermstørrelse på 7,8 tommer
  • +
    Har både hvitt, varmt og adaptivt lys
  • +
    Støtter en rekke ulike formater, inkludert mobi og epub
  • +
    Tåler nedsenkning i vann (IPX8)

Ting å tenke på

  • Fargeskjerm passer dårlig til tegneserier
  • Ikke den beste integreringen av ordbøker og nettsøk
  • Den integrerte PocketBook-butikken passer dårlig norske forhold
  • Har knappene plassert på undersiden

Kobo Clara 2E

Fra forrige gang vi testet lesebrett i 2022 har det vært positive endringer på lesebrett-markedet. Den kanskje viktigste endringen er at budsjettmodellene nå ikke lenger er irriterende trege. Kobo Clara 2E er et godt eksempel på det. Den er langt mer responsiv og rask enn for eksempel den aldrende modellen Kobo Nia som også er med i denne testen. Nia koster i skrivende stund et par hundrelapper mindre enn Clara, men med Clara får man en lesebrett-opplevelse som er langt mindre frustrerende.

Nå skal vi ikke påstå at Clara 2E er et lynraskt lesebrett. Å trykke seg rundt i menyene eller å markere ord eller setninger, samt lage notater, går fremdeles ganske tregt - men forskjellen nå er at det i hvert fall er mulig å gjøre det uten at man får lyst til å knekke lesebrettet i to.

Å bla fra side til side går også kjapt. Når det gjelder treghet i e-blekket som gjorde at skjermen på mange lesebrett før fikk et skittent preg, finner man nå innstillinger for hvor ofte man ønsker at skjermen (og da e-blekket) skal oppdatere seg. Lysnivået er også godt og vi setter pris på at modellen har både hvitt og varmt lys. Det naturlige varme lyset gjør at det er mer behagelig for øynene å lese, spesielt på kveldstid.

Lesebrettet har en lav vekt, men det føles også lite eksklusivt. Designet er fint og modellen har mye tekstur på baksiden, noe som gjør den behagelig å holde i. For de som er spesielt miljøbevisste kan det opplyses om at det på Clara 2E brukes resirkulert plast

Bokutvalget på Kobo er veldig godt når det kommer til engelske titler. Modellen støtter mange formater (inkludert mobi og epub), men. Norske titler må for øvrig kjøpes andre steder. Et pluss med Kobo Clara 2E er at enheten har støtte for bibliotekstjenesten OverDrive, som gjør at man kan låne bøker fra sitt lokale bibliotek - for eksempel Deichmanske.

Når det gjelder trådløs overføring har Clare 2E store mangler. Her kan man hverken overføre via e-post eller Dropbox. Det finnes Kobo-modeller som støtter Dropbox, men ikke Clara 2E. Heldigvis finnes det tredjepartsløsninger som er enkle i bruk og bare et Google-søk unna.

Kobo Clara 2E er et greit alternativ til Kindle, men samtidig er det lite som gjør at lesebrettet skiller seg positivt fra sine konkurrenter.

Kobo Clara 2E
Bra

Kobo Clara 2E

Bra
sitatEn helt greit lesebrett med noen mangler

Fordeler

  • +
    Støtter en rekke ulike formater, inkludert mobi og epub
  • +
    God bla-hastighet
  • +
    Tåler nedsenkning i vann (IPX8)
  • +
    Har både hvitt, varmt og adaptivt lys
  • +
    Kobo-store er god på engelske titler
  • +
    Miljøvennlig materialbruk

Ting å tenke på

  • Kronglete med trådløs overføring, støtter ikke Dropbox
  • Litt treg til å understreke og gjøre notater på
  • Ikke integrert engelsk-norsk ordbok

Pocketbook Inkpad X

Med en skjermstørrelse på hele 10,3 tommer er Pocketbook Inkpad X det desidert største lesebrettet med i denne testen. Allikevel må vi si at brettet føles overraskende lett i forhold til størrelsen, og det er ikke noe problem å bruke det med én hånd, skulle man ønske det. Baksiden har dessuten en del struktur som gjør at brettet er behagelig å holde i.

Den største fordelen med Inkpad X er - du gjettet riktig - nettopp størrelsen. Det er deilig å kunne lese på en stor skjerm, og ønsker man å øke skriftstørrelsen får man allikevel plass til mye tekst på en side. For lesere som liker eller har behov for stor skrift er Inkpad X et veldig godt alternativ. Vi har ikke funnet andre lesebrett med større skjerm enn dette.

Stor skjerm gjør at man kan øke skriftstørrelsen betraktelig uten at det går ut over leseopplevelsen.
David Johansen Auby, Tek.no

Dessverre er det kun den fysiske størrelsen som er økt. Under panseret er Inkpad X ganske så lik den betydelig mindre og billigere Pocketbook Touch HD3. Inkpad X oppleves derfor hverken spesielt rask eller responsiv.

Sveiper man for å bla eller holder inne for å markere et ord oppstår det en litt for lang forsinkelse, noe som er med på å bryte leserytmen. Inkpad X har riktignok noe bedre batteritid og skjermoppløsning enn HD3, men vi synes ikke det er nok til å rettferdiggjøre prisen som ligger i overkant av 4000 kroner.

Inkpad X har dessuten en rekke redigeringsmuligheter i menyene sine som ikke kan utnyttes til det fulle siden lesebrettet er for tregt. Her er det teknisk sett mulig å notere i boksidene, understreke tekst og lage notater, men lesebrettet er ikke responsivt nok til å håndtere dette på en tilfredsstillende måte.

Brukervennligheten er i det hele tatt ikke på topp. Markerer man et ord for å gjøre et Google-søk for eksempel er det vanskelig å komme seg tilbake igjen til boken uten å lukke nettleseren. Vi savner bedre integrerte løsninger uten at man behøver å forlate boksiden. Nå skal det sies at både oversettelse og ordbok fungerer bra, så helt ille er det ikke.

Bokutvalg og økosystem fungerer på samme måte på Inkpad X som på andre Pocketbook-modeller. Også denne modellen er koblet til Norlis nettbokhandel og Inkpad X støtter i likhet med andre Pocketbook-modeller både mobi- og epub-format. Allikevel er det viktig å presisere at bøker som er kjøpt på Amazon er DRM-beskyttet. Det finnes løsninger rundt dette, men det krever egeninnsats fra brukeren av lesebrettet.

Inkpad X er et lesebrett med stor skjerm og både hvitt, varmt og adaptivt lys. Det er perfekt for lesere med nedsatt syn eller andre som ønsker stor skrift. Men, hvis man ikke trenger å lese på stor skjerm, finnes det mye bedre alternativer til en langt lavere pris.

PocketBook InkPad X
Bra

PocketBook InkPad X

Bra
sitatEt stort lesebrett med middels brukervennlighet og hastighet.

Fordeler

  • +
    Veldig stor skjerm
  • +
    Godt lys (hvit, varmt og adaptivt)
  • +
    God å holde i
  • +
    Lading med USB-C

Ting å tenke på

  • Ikke responsivt nok
  • Noe utdatert design
  • Ikke den beste brukervennligheten
  • Høy pris

PocketBook Verse Pro

Denne budsjettmodellen fra sveitsiske PocketBook ligner i stor grad på en annen modell vi har hatt inne fra samme selskap, nemlig PocketBook HD Touch 3 - en modell vi syntes var «Helt grei».

Den største forskjellen på de to modellene er at Verse Pro har USB-C inngang istedenfor Micro-USB. I tillegg er IPX, som henviser til hvor godt lesebrettet tåler vann, hevet ett hakk fra IPX7 til IPX8. Det betyr at lesebrettet tåler nedsenkning i vann på 1 meter eller mer. Utover det er både skjermstørrelse, batterikapasitet, skjermoppløsning og mye annet identisk.

Også små irritasjoner - som at rammen rundt skjermen er hevet og at knappene for å bla er plassert på undersiden av skjermen - er identiske med Touch 3. De fleste vil nok foretrekke å bruke sveipefunksjonen, men for de som liker fysiske knapper er dette en klar ulempe. Knappene føles dessuten billige og lite ergonomiske med en tydelig klikkelyd under bruk.

Hvis du allikevel er nysgjerrig på PocketBook og er villig til å bruke 7-800 kroner mer, så finnes det alternativer. PocketBook Era, som også er med i denne testen, har nemlig knappene plassert på siden. Designet er dessuten langt flottere og vi må si at Era er den beste Pocketbook-modellen vi har testet.

Førsteinntrykket når vi skal kjøpe bøker på Verse Pro er begredelig. Trykker man på butikk-knappen, kommer man til PocketBooks egen nettbutikk for e-bøker. Her finner vi for det meste bare tyske titler. Heldigvis er det veldig enkelt å koble nettbrettet opp mot Norli. Det gjør man ved å sende serienummeret til en egen e-postadresse oppgitt på Norlis nettsider. Da blir automatisk butikken endret til Norli og utvalget endret til norske forhold.

Men det å søke etter titler på Norli inne på selve lesebrettet er slitsomt. Det går ekstremt tregt, grafikken er stygg og det å scrolle seg frem til riktig tittel er langtekkelig.

Allikevel er det mye som fungerer tilfredsstillende på Pocketbooks Verse Pro. Hovedinnvendingen er at den oppleves treg i bruk og at integreringen - i likhet med andre modeller fra PocketBook - av ordbøker, nettsøk osv. ikke er den beste. Pocketbook har for eksempel ikke integrert engelsk-norsk ordbok. Modellen er også veldig treg når det kommer til å understreke tekst eller gjøre notater på. Så hvis det er viktig for deg, så styr unna.

PocketBook Verse Pro fungerer fint til å lese på og det har et godt og behagelig lys. Modellen er ganske treg i bruk, men ikke så mye at det er distraherende under lesing. Den har dessuten støtte for mange ulike formater.

PocketBook Verse Pro
Helt greit

PocketBook Verse Pro

Helt greit
sitatEn helt grei budsjettmodell fra PocketBook

Fordeler

  • +
    Støtter en rekke ulike formater, inkludert mobi og epub
  • +
    Har både hvitt, varmt og adaptivt lys
  • +
    Kan kobles opp mot Norli
  • +
    Tåler nedsenkning i vann (IPX8)

Ting å tenke på

  • Veldig treg til å understreke og gjøre notater på
  • Litt treg bla-hastighet
  • Ikke den beste integreringen av ordbøker og nettsøk
  • Den integrerte PocketBook-butikken passer dårlig norske forhold
  • Har knappene plassert på undersiden

Kobo Nia

David Johansen Auby, Tek.no

Kobo Nia er med en pris rundt tusenlappen testens rimeligste modell. Lesebrettet er behagelig å holde i og vi liker at den har litt tekstur på baksiden, noe som gir et godt grep. Materialet er av hard plast, og vi må få lov til å si at det kanskje føles litt «billig» ut. Dette er i det hele tatt en veldig enkel og nedstrippet modell.

IPX-graden (kapslingsgrad) er ikke oppgitt, men lesebrettet er visstnok ikke vanntett. Modellen har også testens laveste pikseltetthet, med 221 ppi. Teksten oppleves imidlertid ikke av markant svakere kvalitet enn på testens andre lesebrett på 6 tommer, så vi synes ikke dette har så mye å si for leseopplevelsen. Teksten er klar og fin, men det er en del etterheng på e-blekket. Vi opplever også lesebrettet som ganske tregt i menyene. Når man blar i bøkene går det imidlertid raskere, men ikke så umiddelbart som på Kobo Libra H20. Nettbrett fungerer også godt i mørket og oppleves relativt lyssterk. Modellen har kun hvitt, men ikke varmt lys.

Tilgang på ordbøker og nettsøk er på det jevne. Vi synes det er synd at Kobo ikke har integrert nettsøk i selve leseprogrammet. Her blir man sendt over til en utrolig treg nettleser, og da vil det å søke på smarttelefonen fremstå som et mye bedre alternativ. Nettbrettene fra Kindle kommer for eksempel med integrert Wikipedia-søk direkte i leseprogrammet.

Tilgangen på e-bøker er god på Kobo. Kobo-store, som er Kobos svar på Amazon, er en nettbutikk med et rikt utvalg av engelske titler. Vi opplever utvalget som kanskje noe begrenset sammenlignet med Amazon, og da spesielt på fagbøker. Norske e-bøker kan enkelt lastes ned etter kjøp og så overføres til lesebrettet. Her er det dessverre ikke støtte for trådløs overføring hverken via e-post eller Dropbox, så dette må gjøres med kabel (Micro-USB). Her vet vi at det finnes uavhengig utviklede løsninger for trådløs overføring, uten at vi har fått testet dette.

Noe som er unikt med Kobo sammenlignet med Pocketbook, Kindle eller Onyx er at Kobo har støtte for noe som heter Overdrive. Dette er en tjeneste som lar deg låne e-bøker fra biblioteket. Hittil er det kun Deichmanske i Oslo som tilbyr denne tjenesten. Det er en god tjeneste med masse potensial, men vår erfaring er at man må stå i kø på de fleste populære bøker. Her er det allikevel gode muligheter for å låne bøker på utenlandske språk som fransk, tysk, russisk med flere hvis man skulle ønske det. Man kan ikke låne norske e-bøker over Overdrive.

Kobo Nia er et greit alternativ til en overkommelig pris. Utvalget av bøker er godt. Modellen er imidlertid ikke vanntett og den har testens svakeste oppgitte batteritid på 1000 mAh. Allikevel vil vi si at dette er et godt budsjettalternativ.

Kobo Nia
Middelmådig

Kobo Nia

Middelmådig
sitatEn enkel og billig modell med godt bokutvalg

Fordeler

  • +
    En enkel, men billig modell
  • +
    Fungerer greit til å lese med
  • +
    Godt utvalg av bøker

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Lav pikseltetthet
  • En del forsinkelse på e-blekk
  • Ikke støtte for trådløs overføring
  • Testens svakeste oppgitte batteritid
ProductOnyx Boox PageKobo Clara 2EPocketbook Verse ProPocketBook Inkpad Color 3Kindle Paperwhite 5 (11. generasjon)Kindle Paperwhite 4 (10. generasjon)Kindle Oasis 3 (10. generasjon)Onyx Boox Poke 3Pocketbook Era kobber 64GBPocketbook Inkpad XPocketBook Touch HD3PocketBook Inkpad ColorKobo NiaKobo Libra H20
annonsePris3 717,-1 790,-1 990,-3 793,---3 358,--2 990,-5 621,--4 255,-1 290,--
Pris testetCa. 3500 krCa. 1600 krCa. 2000 kronerCa. 3800 krCa. 2000 krCa. 1500 krCa. 3100 krCa. 2500 krCa. 2700 krCa. 4300 krCa. 1800 krCa 3200 krCa. 1000 krCa. 1900 kr
Skjermstørrelse7 tommer6 tommer6 tommer7,8 tomer6,8 tommer6 tommer7 tommer6 tommer7 tommer10,3 tommer6 tommer7,8 tommer6 tommer7 tommer
Pikseltetthet300 ppi300 ppi300 ppi300/150 ppi (sort-hvitt/farge)300 ppi300 ppi300 ppi300 ppi300 ppi227 ppi300 ppi300 ppi (sort-hvit) / 100 ppi (farger)221 ppi300 ppi
Skjermoppløsning1680 × 12641448 x 10721072 × 14481404 x 1872 (svart-hvitt) og 936 x 702 (farger)1648 x 12361448 x 10721680 x 12641448×10721264 x 16801404 × 18721072 × 14481872 × 1404 (sort-hvit) / 624 × 468 (farger)1024 x 7581680 × 1264
MaterialeHardplast, glassHardplastHardplastHardplastHardplastHardplastAluminiumHardplastHardplast med glassbeleggHardplastHardplastHardplastHardplastHardplast
BerøringsskjermKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Fysiske knapperJa, på sidenByttJa, nederstJa, nederstByttByttKrysse avByttKrysse avJa (nederst)Ja (nederst)Ja (nederst)ByttKrysse av
SkjermrotasjonKrysse avByttKrysse avKrysse avByttByttKrysse avByttKrysse avKrysse avByttByttByttKrysse av
Type e-blekkE-ink Carta 1200E-Ink Carta 1200E-ink CartaE-ink Kaleido 3-fargeskjermE-ink CartaE-ink CartaE-ink CartaE-ink HD CartaE INK Carta 1200E-ink CartaE-ink CartaE-ink Kaleido 2E-ink CartaE-ink Carta
Fargenivå16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala16 nivåer gråskalaFargeskjerm, 4096 farger16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala16 nivåer gråskalaFargeskjerm, 4096 farger16 nivåer gråskala16 nivåer gråskala
LysnivåerHvitt og varmt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt og varmt lysHvitt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt, varmt og adaptivt lysHvitt og adaptivt lysHvitt lysHvitt, varmt og adaptivt lys
Størrelse156 X 137 X 6.0mm112.05 x 159.02 x 8.66 mm10,8 × 15,6 × 0,76 cm18,5 x 13 x 0,8 cm174 x 125 x 8,1 mm167 x 116 x 8,2 mm159 × 141 × 3,4 (8,4 på grep) mm153 x 107 x 6,8 mm134 x 155 x 7,8 mm249 x 172 x 7,7 mm161.3 × 108 × 8 mm195 x 137 x 7,8 mm112.4 x 159.3 x 9.2 mm144 x 159 x 5 (7,8 på grep) mm
Støttede formaterMOBI, EPUB, TXT, HTML, RTF, FB2, LINK, DOC, DOCX, PRC, CHM, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZMOBI, EPUB, EPUB3, PDF, FlePub, PDF, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR.Epub, Mobi, AZW, AZW3, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, , EPUB, FB2, LINK, HTM, HTML, MOBI, PDF, PRC, RTF, TXT, JPG, BMP, PNG, TIFF.MOBI, EPUB, ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, FB2, LINK, HTM, HTML, PDF, PRC, RTF, TXT, M4A, M4B, OGG, LINK, MP3MOBI, AZW3, AZW, TXT, PDF, PRC, HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAXMOBI, AZW3, AZW, TXT, PDF, PRC, HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAXMOBI, AZW3, AZW, TXT, PDF, PRC, HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAXMOBI, EPUB, TXT, HTML, RTF, FB2, LINK, DOC, DOCX, PRC, CHM, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, LINK, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXTMOBI, EPUB, PDF, DJVU, FB2, DOC, DOCx, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, ACSM, JPEG, BMP, PNG, TIFFMOBI, EPUB, PDF, DJVU, FB2, DOC, DOCx, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, ACSM, JPEG, BMP, PNG, TIFFMOBI, EPUB, ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, FB2, LINK, HTM, HTML, PDF, PRC, RTF, TXT, M4A, M4B, OGG, LINK, MP3MOBI, EPUB, EPUB3, PDF, FlePub, PDF, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR.MOBI, EPUB, EPUB3, PDF, FlePub, PDF, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR.
Hovedformat for e-bøkerÅpenEpubEpubEpubMOBIMOBIMOBIÅpenEpubEPUBEPUBEPUBEPUBEPUB
IPX (vann og støv)Ikke oppgitt, men er ikke vanntettIPX8IPX8IPX8IPX8IPX8IPX8- (er vannavstøtende)IPX8IPX7IPX7IPX7Ikke oppgitt (men ikke vanntett)IPX 8
Vekt195 gram171 gram181 gram210 gram205 gram187 gram189 gram146 gram228 gram300 gram159 gram223 gram175 gram190 gram
Lagringsplass32 GB16 GB16 GB32 GB8 GB32 GB8 GB32 GB/ 2 GB RAM64 GB32 GB16 GB16 GB8 GB8 GB
Plass til minnekortMicro SDByttByttByttByttByttByttByttByttByttByttJa (opptil 32 GB)ByttBytt
Batterikapasitet2900 mAh1500 mAh1500 mAh2900 mAh1700 mAh1500 mAh1130 mAh1500 mAh1700 mAh2000 mAh1500 mAh2900 mAh1000 mAh1200 mAh
USB-inngangUSB type-CUSB Type-cUSB Type-cUSB Type-CUSB Type-CMicro-USBMicro-USBUSB Type-CUSB Type-CUSB Type-CMicro-USBUSB Type-CMicro-USBMicro-USB
Prosessorkraft2 GHZ 8-kjerner1 GhzDual Core (2 × 1 GHz)Quad Core (4×1,8 GHz)1 GHz1 GHzDual core 1 GHzOcta core 1,8 GHz1 GHZDual core 1 GHzDual core 1 GHzDual core 1 GHz1 GHz1 GHz
Støtte for mobilnettverkByttByttByttByttByttByttByttByttByttByttByttByttByttBytt
BluetoothKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttBytt
Støtte for DropboxKrysse avByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avJa (men kun tredjepart)Ja (men kun tredjepart)
Tilbehør----------Micro-USB til 3,5mm adapterUSB Type-C til 3,5mm adapter--

Oppsummert (eller epilog, om du vil)

I denne testen er det to lesebrett som på hver sin måte utmerker seg. Testvinner Onyx Boox Page er en unik modell som i motsetning til de fleste andre lesebrett tar i bruk et Android-basert operativsystem. Det gjør at man kan laste inn de fleste apper, inkludert apper for lesing og biblioteksapper som Allbok, BookBites og OverDrive. Dette gjør Boox Page til det suverent mest allsidige lesebrettet i denne testen. Mange vil nok kalle modellen for et nettbrett, men vær oppmerksom på at enheten bruker e-blekk og har sort-hvitt skjerm.

Vi var også spesielt imponert over Kindle Oasis 3, som med suveren ergonomi og brukervennlighet må sies å være det mest behagelige lesebrettet i testen. Allsidigheten er ikke like god som på Onyx, men som en ren bokleser er den suveren.

Nye Kindle Paperwhite 5 som kom i 2021 imponerer også i denne testen. Paperwhite 5 er en solid oppdatering fra Paperwhite 4 fra 2018. Litt bedre batteritid, litt større skjerm og bedre lys gjør dette lesebrettet til et kjempegodt kjøp. Kindle Oasis er bedre å holde i og oppleves i det hele som et mer solid lesebrett, men koster samtidig en del mer.

Vi har også lyst til å trekke frem en av de nyere modellene fra Pocketbook - nemlig Pocketbook Era kobber 64 GB. Det er det absolutt beste lesebrettet vi har sett fra Pocketbook. Endelig er knappene plassert på siden av lesebrettet, og designet er rett og slett kjempeflott.

Utgåtte modeller

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Onyx BOOX Page 7"
Onyx BOOX Page 7"
9 / 10Amazon Kindle Oasis 3 8GB
Amazon Kindle Oasis 3 8GB
8.5 / 10Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)
Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)
8 / 10PocketBook Era kobber 64GB
PocketBook Era kobber 64GB
7 / 10PocketBook InkPad Color 3
PocketBook InkPad Color 3
7 / 10Kobo Clara 2E
Kobo Clara 2E
7 / 10PocketBook InkPad X
PocketBook InkPad X
6 / 10PocketBook Verse Pro
PocketBook Verse Pro
5.5 / 10Kobo Nia
Kobo Nia
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her