Til hovedinnhold

Dette bør du vite før du handler på Temu

Vurderer du å handle på Temu? Da bør du lese denne saken først.
Vilde M. Horvei/ Tek.no
Vilde M. Horvei

Hvis du har prøvd å handle noe på nett det siste året har du garantert hørt om Temu. Nettbutikken har tatt verden med storm.

Med til tider absurd lave priser, lovnader om fri frakt og ekstreme tilbud, er det den mest nedlastede appen i USA og nest mest populære her i Norge.

Amazon har fått en utfordrer i USA og her i Norge er det nærmest umulig å ikke få opp forslag om Temu når man søker etter noe man vil kjøpe, enten det er smykker, klær eller enkel elektronikk.

Men hvor kommer Temu fra? Og hvordan har de blitt så ekstremt store? Og hvordan klarer de å holde prisene så lave?

La oss forklare.

Temu er den nest mest nedlastede appen på iPhone og Android. Her: Android.
Skjermbilde fra Sensor Tower

Hvorfor er produktene så billige?

Temu har sine røtter i Kina, eller nærmere bestemt i et søsterselskap kalt Pinduoduo. Akkurat som Temu har tatt vesten med storm det siste året, har Pinduoduo hatt en lignende effekt på Kina i flere år.

Nylig gikk de forbi Alibaba i verdi, og har klart å få seg en enorm posisjon i markedet ved å tilby varer til ekstremt lav pris.

Pinduoduo er Temus søsterselskap.
Vilde M. Horvei/ Tek.no

Pinduoduo har i flere år tilbudt lavtlønnede, kinesiske forbrukere lave priser på de samme kategoriene Temu nå tilbyr, samt også billige landbruksprodukter til bønder, ifølge TIME.

Kina er i utgangspunktet kjent for å kunne selge billige produkter, men Pinduoduo har kunnet selge produktene enda lavere fordi de har droppet alle mellomledd, og selger i praksis direkte fra fabrikkene og rett til kunden.

Pressetalsperson for Temu, Michael Falk bekrefter at selskapet dropper alle mellomledd, og lar handelen foregå mellom produsenter og forbrukere direkte.

Michael Falk, Temus svenske PR- og kommunikasjonsrådgiver.
Agera PR

– Når titusenvis av forbrukere bestiller samtidig, kan leveranser også skje i store volum, noe som gjør at fraktkostnaden for hver enkelt vare er lav, forklarer Falk.

Da Pinduoduo lanserte Temu i september i 2022, var det for å tiltrekke seg det amerikanske markedet. Temu fikk dermed også et eget hovedkontor registrert i Boston, og senere da de utvidet til Europa , dukket det opp et hovedkontor i Irland.

Shreyas Sekar, assisterende professor ved Universitetet i Toronto Scarborough, uttaler til CBC at grunnen til nettstedets popularitet er en kombinasjon av lave priser og sosiale medier-kampanjer. Kampanjene på sosiale medier omtaler Sekar som «på grensen til pyramidespill», fordi Temu frir til vanlige brukere med lovnader om gratis produkter og appkreditt.

– Min største bekymring er at dette er på en måte å starte et kappløp mot bunnen, uttalte Sekar til CBC.

– En plattform som prioriterer vekst fremfor alt annet kommer til å gjøre alt som trengs for å få flere kunder og flere selgere på plattformen.

Hva er konsekvensen for norske virksomheter?

- Vi tåler all konkurranse, men det må skje på like vilkår, forklarer bransjedirektør for faghandel i Virke, Bror William Stende.

Bror William Stende, Bransjedirektør faghandel i Virke
Virke

Stende påpeker at en del av problemet med netthandler som Temu, Wish og Ali Express, er at disse har anledning til å selge produkter tollfritt, i motsetning til norske virksomheter innen samme område.

– Vi opplever det utfordrende at utenlandske foretak kan bli VOEC-registrert, og med det selge klær og tekstiler tollfritt opp til 3000 kroner per bestilling, samt slippe å forholde seg til det samme etikkansvaret og produktsikkerhetskravene norsk lovverk krever av norske handelsvirksomheter, uttaler han til Tek.

– Netthandler som Temu, Ali Express, Shein og Wish sender også sine produkter med fly, hvilket avgir et stort CO2 avtrykk. 

Dette er ikke Temus pressetalsperson enig i, og hevder heller at de faktisk bidrar til å redusere CO2-avtrykket.

– Vår forretningsmodell gjør at vi har redusert antall mellomledd, noe som i betydelig grad bidrar til å redusere karbondioksidutslipp, uttaler Falk til Tek.

– Fra produksjon til når produktet leveres til forbruker reduserer vi transporten, noe som fjerner unødvendige kostnader og unødvendig miljøbelastning. I tillegg kan vi på denne måten forbedre matchingen av etterspørsel og tilbud, noe som gjør at det er mulig å minimere produkter som ikke selges, men i stedet blir avfall.

Hvilke erfaringer har Temu-kjøpere?

Tilbakemeldingene fra forbrukere selv har vært variert, mens noen er fornøyd er det også andre som ikke er like fornøyd. Slik som Temu-kjøper Janis Wong, som uttalte til CBC at tastene falt ut på det det trådløse tastaturet kjøpt på Temu.

Også Stende påpeker at det ofte er en vesensforskjell mellom kvaliteten på produkter fra Temu og andre kinesiske plattformer.

– Våre europeiske kolleger har gjort forbrukerundersøkelser som viser at 2 av 3 produkter solgt på Temu har for høyt kjemikalieinnhold, eller ikke oppfyller europeiske produktkrav, uttaler Stende.

– Flere elektronikkartikler fra kinesiske plattformer har også vist seg å være brannfarlig, selv om de bedyrer det motsatte, avslutter han.

Vår kollega Maja Mathilde Nilsen, som har bestilt ulike produkter fra Temu, kan i alle fall bekrefte at kvaliteten er varierende.

Maja Mathilde Nilsen.
Maja Mathilde Nilsen

– Jeg bestilte blant annet to luer, som jeg ELSKER, uttaler hun og hevder at luekvaliteten er som en hvilken som helst annen vanlig lue. Hun uttaler samtidig at det er stor humor at «halve Oslo» ser ut som de har samme lue som henne etter at populariteten til Temu har eksplodert.

I tillegg til en god lue, bestilte hun en rekke smykker og øredobber til 10–20 kroner stykket for å spare litt penger, hvorav forventningene til kvalitet naturligvis var lave. Det var derfor ingen overraskelse at langt fra alt gikk an å bruke, eller at fargene falmet etter kort tid.

– Av åtte øredobber er det kun to stk jeg kan bruke, sier Nilsen og forklarer at låsen på to av dem var ødelagt, mens de øvrige var «hoops» med elendig passform. Men hun legger likevel til at de to hun faktisk kan bruke ikke er spesielt god kvalitet de heller.

– Disse har allerede mistet fargen. Smykkene er jeg til nå fornøyde med, men med tiden regner jeg vel med at fargen forsvinner der også.

Har du kjøpt noe fra Temu?

Er Temu trygt å bruke?

Nilsens opplevelse stemmer også overrens med funn fra den ideelle organisasjonen BBB (Better Business Bureau), som fremmer markedsplassers tillit ved å rangere bedrifter basert på deres pålitelighet og ytelse. De har scoret Temu på 2,5 av 5 stjerner, hvorav en rekke klager skal handle om at produkter aldri har dukket opp eller tok altfor lang tid før de ankom.

Temu på sin side, hevder forbrukerne skal være trygge på å kjøpe fra nettbutikken deres.

– Konsumenter kan være trygge med å handle på Temu og kan bli sikret med at vi slutter er de som er ansvarlige for hver transaksjonskunde på vår plattform, uttaler Falk.

Skjermbilde fra BBB.

Foruten forbrukere som ikke har fått varene sine, har også søsterselskapet Pinduoduo blitt anklaget for å selge forfalskninger, ulovlige varer eller produkter som ikke samsvarer med beskrivelsene, skriver DW. Selskapet har selv uttalt at de fjerner uautoriserte produkter eller villedende informasjon på nettsiden, og at kontoer som bryter retningslinjene fryses.

Men usikker datasikkerhet er også et stort spørsmål knyttet til Temu. Blant annet skal appen til søsterselskapet Pinduoduo ha blitt fjernet fra Google Play Store i fjor på grunn av mistanke om skadelig programvare. DW hevder denne granskingen skal ha ført til at Temu distanserte seg fra koblingen til søsterselskapet og Kina, og flyttet virksomheten til Boston.

Det er derimot likevel usikkert om forbrukerdataen holdes unna Kina som en konsekvens, og leder for det tyske Marshall-fondets teknologi og geopolitiske team, Lindsay Gorman, skal ha uttalt til DW at Kina er spesielt frekk hva gjelder snoking på forbrukere.

– Alle teknologiplattformer anerkjenner i en eller annen grad data som en strategisk ressurs. Kinesiske plattformer har bare vært mer frekke når det gjelder å snoke på brukere.

Oppdatert 19.mars, klokken 20:30 med kommentarer fra Temus talsperson.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her