Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste spade for fjelltur og topptur (2024)

De beste spadene for fjelltur og topptur

En spade er ikke en spade. Forskjellene er overraskende store.

Turspader for alle penga! Eller... noen av penga, i alle fall.
Kristoffer Møllevik

Vi har testet snøspader for å ta med på tur. Altså ikke sånne store skuffer fra Fiskars som du bruker for å måke oppkjørselen. Og ikke sånne sammenleggbare, tunge jordspader som gutta i grønt løper rundt med når de skal grave latrinehull.

Dette er spadene du tar med i sekken på vintertur.

Sånn at du kan grave frem døra på hytta når den er nedsnødd. Eller sånn at du kan lage en levegg på påsketuren. Eller grave snøprofil på topptur. En snøhule i hagen. Snowboardere opp fra under trærne. Sånne ting.

Kan vi kalle en spade for en spade?

Spadene har ulike type håndtak, og noen er bedre enn andre.
Kristoffer Møllevik

Selv for noe så tilsynelatende enkelt som en sammenleggbar snøspade, er det store forskjeller på modellene.

Vi har valgt ut noen populære modeller på markedet, og sett særlig på disse tingene:

  • Effektivitet
    Graving er tungt arbeid, og i vinterfjellet har du ikke lyst til å bruke unødvendig mye krefter. Derfor er det en fordel at selve skuffen er litt stor, sånn at vi får fjernet mye snø om gangen.
  • Komfort
    Dette henger jo litt sammen med effektivitet. Hvis håndgrepet er godt, og skaftet er langt, får du brukt kroppen bedre, og du kan grave lengre før det blir ukomfortabelt.
  • Ryggsekk-vennlige
    Hvis spaden skal være med i sekken, slik at vi faktisk har den når vi trenger den, er det særlig to ting som er viktige: Den bør veie lite, og den bør kunne slås sammen eller tas fra hverandre slik at den får plass inni ryggsekken. Og da er det også en fordel at den er enkel og rask å sette sammen igjen, selv med tykke votter.
  • Byggekvalitet
    Spaden er en livsviktig del av utrustningen for vinterfjellet. Kanskje ikke for påskesol- og pølseturen 500 meter fra hytta, men på lengre turer. Og hvis du trenger spaden for å grave deg inn på den eneste fjellhytta i 20 kilometers omkrets, for å grave deg nødly, eller for å grave gjennom hardpakket skred-snø, kan det være fatalt hvis den går i stykker.
Spadebladet på superlette Black Diamond Transfer LT styrkes av en forsterket bakplate
Kristoffer Møllevik

Siden vi ikke går inn for å ødelegge spadene bare for å sjekke hva de tåler, kan dette være vanskeligere å bedømme enn andre. Men vi har gitt alle spadene en god graveøkt i hardpakket snø og gyvd løs innafor rimelighetens grenser.

Det er også en fordel om utstyret er UIAA-sertifisert, som er en kvalitetsstandard bestemt av det internasjonale klatreforbundet (Union internationale des associations d'alpinisme).

Tre typer trer frem

Hvis vi må søke ly i en snøhule, vet vi hvilken spade vi håper å ha med oss.
Kristoffer Møllevik

I denne første omgangen av testen ser vi raskt at vi grovt kan dele spadene i to kategorier, med én mellomkategori i mellom.

  • Grav deg ned i tide-kategorien
    Dette er spadene for deg som vil være gravemaskin i påskefjellet. Når du vil rope «klar-ferdig-snøborg» eller «sistemann i snøhula er en avskyelig apekatt». De har store skuffer, lange skaft og gode håndtak for komfortabel og effektiv graving. Hvis du må grave deg ly i uvær, er den en slik du vil ha med for å ikke bruke mer krefter på gravingen enn nødvendig. Ulempen er at de er større og tyngre, slik at de egner seg bedre bakpå pulken eller snøskuteren til redningsgrupper, enn inni i sekken på topptur.
  • I tilfelle rottefelle-kategorien
    I andre enden av spekteret finner vi de små, lette og veldig sammenleggbare spadene. Dette er spadene for deg som vil at de skal ta lite plass i sekken, og som du tar med på turen samtidig som du håper du ikke får bruk for dem. Litt som sikkerhetsbelte i bilen. For at de skal være både lette og ta lite plass, har de mindre skuffer og kortere skaft enn gravemaskinene i kategorien over. Det går ut over effektiviteten og komforten. Det setter også større krav til byggekvaliteten, siden spadene må klare samme tøffe jobb med lettere og/eller mindre materiale.
  • Ole Brum-spadene i midten
    Ja takk, begge deler spadene har litt av begge. Ideelt sett det beste av komforten og effektiviteten fra gravemaskinene, og det beste av ryggsekkvennligheten til rottefellene. Men som alltid er det alltids et spørsmål om du får det beste, eller det verste, av begge verdener.
Vekt (gram)
Lengde, demontert (cm)
Lengde, utslått (cm)
Spadeblad (L x B, cm)
Type håndtak
UIAA-sertifisert
Ekstra funksjoner
8.5
Mammut Alugator Pro Light Hoe
8
Ortovox Pro Alu III
7
Mammut Alugator Light
7
Black Diamond Evac 9
7
Black Diamond Transfer LT
6.5
Ortovox Kodiak

Best i test: Mammut Alugator Pro Light Hoe

Stor, lett og knæsj. Like god til snøhuler som topptur.
Kristoffer Møllevik

Alugator Pro Light Hoe er den beste spaden i våre øyne. Det er testens nest største spade, men likevel blant testens letteste, der den klokker inn på rett over 670 gram. Skaftet er rundt 65 cm fra starten av spadebladet til toppen av håndtaket, som er et kraftig D-håndtak i hardplast.

I sin fulle lengde måler den rett over 90 centimeter, og skaftet er tykt nok til at vi får et godt grep rundt det. Spadebladet er litt større enn Ortovox Kodiak, og heldigvis uten de aggressive taggene. Lengden og størrelsen gjør dette at vi får god effekt i gravingen, uten at vi blir for slitne i hverken ryggen eller hendene. Sammenlignet med mindre spader altså, for slitne blir vi jo. Graving er tungt arbeid uansett hva man graver med.

Et langt skaft og godt grep gjør gravingen enklere.
Kristoffer Møllevik

Alugator Pro Light Hoe er merkbart lettere enn for eksempel konkurrentene fra Ortovox og Black Diamond Evac 9. Det liker vi, for sett i sammenheng med størrelsen gjør det dette til en veldig allsidig spade. Stor nok til å grave snøhuler, skihopp og levegger på påsketur, og lett nok til å være med baki sekken på topptur.

Mammut har brukt mindre materiale i både bladet og skaftet for å få det til. Bladet har til og med utskjæringer for å kutte på vekta. Vi gjetter at dette vil gjøre den litt mindre solid enn for eksempel Black Diamond Evac 9, men vi hadde ikke noe problem med det under testen. Med litt makt bak skaftet, spiste den det meste av hardt, gammelt takras og kompakt «bunnsnø» i fjellet.

Men vi kan se for oss at med svært mye og røff bruk, vil det oppstå tretthet i materialet tidligere med denne, enn for eksempel Evac 9 eller Ortovox Kodiak. For den jevne helgekriger kan vi ikke se at det skulle få noe betydning, og da vil den lavere vekta baki ryggsekken være veldig velkommen. Men for letemannskaper, guider og andre som skal bruke spaden mye, kan det være en faktor som er verdt å ta med i vurderingen.

Black Diamond Evac 9 over, og Alugator Pro Light Hoe under.
Kristoffer Møllevik

Som navnet sier (Hoe), kan vi snu bladet slik at spaden fungerer som krafse. Det er ikke unikt, fire av testens spader har en slik funksjon. Men det som er spesielt med Alugator Pro Light Hoe, er at vinkelen på spadebladet da er mindre enn 90 grader, slik at bladet peker litt fremover. Dette fungerer helt greit når vi skal kaste vekk oppgravd snø fra «bakkenivå», men det fungerer ikke så bra når vi forsøker å bruke den til å hogge ut en snøhuleåpning, eller dra snøen ut fra inne i snøhula hvis åpningen er lav.

Sett sammen med den forholdsvis lave vekta og de andre gode bruksegenskapene, er dette totalt sett en favoritt i våre øyne. Lett nok til å ha i topptursekken, og god å grave med når det trengs.

Mammut Alugator Pro Light Hoe
Meget bra
Best i test

Mammut Alugator Pro Light Hoe

Meget bra
sitatBeste kombinasjon av vekt og funksjon

Fordeler

  • +
    Lav vekt for størrelsen
  • +
    Langt skaft og stort spadeblad
  • +
    Tykt skaft og komfortabelt D-håndtak
  • +
    Kan brukes som krafse
  • +
    UIAA-sertifisert

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Litt teit vinkel på spadebladet når den brukes som krafse

Ortovox Pro Alu III

Et «multitool» for vinterfjellet
Kristoffer Møllevik

Ortovox Pro Alu III scorer høyt på funksjon, men taper terreng mot testvinner Mammut Allugator Pro Light Hoe på både lengde og vekt. Den er nemlig både kortere og tyngre, men har noen ess i ermet.

Disse kommer med det litt særegne håndtaket, som vi synes er enklest å beskrives som et pistolgrep eller spaserstokk. Eventuelt et asymetrisk T-håndtak. Det ser kanskje litt stort og klumpete ut, men så lenge du plasserer det riktig vei for riktig hånd, liker vi det egentlig bedre enn de vanlige T-håndtakene. Skaftet er forholdsvis tykt og solid, med en gummilist nede ved spadeskaftet for ekstra godt grep. Det gjør også at spaden ikke er så kald hvis du bruker den med bare fingre.

Essen i ermet kommer inn på den ene enden av pistolgrepet. Det er nemlig her vi monterer spadebladet hvis vi skal bruke den som krafse, og da fungerer den andre enden av pistolgrepet som et ekstra håndtak over spaden. Dette lar oss legge litt ekstra kraft bak takene med krafsen, og vi får mer variasjon i hvordan vi bruker kroppen i gravingen.

Når vi flytter spadebladet til pistolgrep-håndtaket, får vi et enda bedre og sterkere grep på krafsen
Kristoffer Møllevik

Enda kulere er det kanskje at vi kan bruke festene på skaftet og håndtakene, til å gjøre spaden om til en isøks. Det er nemlig mulig å kjøpe en pigg for å feste på undersiden, og et isøksblad for å feste i håndtaket. Vi har ikke testet akkurat denne funksjonen, men vi ser at det kan være veldig nyttig hvis skituren tar deg opp i veldig bratt terreng, eller over en isbre. Den blir nok ikke like bra og solid som en rendyrket isøks, men hvis du for eksempel har isøks-delene med i tilfelle snøen nær den bratte toppen er hardere enn forventet, må det jo være fint å slippe å drasse med seg en egen, ekstra isøks i tillegg til alt det andre.

Disse funksjonene, sammen med at spaden er god å grave med, siden den har et forholdsvis langt skaft og stort spadeblad, gjør den til en allsidig følgesvenn som er klar for litt av alt. Men den høyere vekta og prisen trekker litt ned, sammenlignet med Mammut Alugator Pro Light Hoe.

Ortovox Shovel Pro Alu III
Meget bra
Anbefalt

Ortovox Shovel Pro Alu III

Meget bra
sitatNår du vil ha én spade og være klar for alt

Fordeler

  • +
    Langt skaft og stort spadeblad
  • +
    Kan brukes som krafse og isøks
  • +
    Godt håndtak, også når den brukes som krafse
  • +
    Tykt skaft med gummibelagt grep
  • +
    UIAA-sertifisert

Ting å tenke på

  • Litt dyr
  • Tung

Mammut Alugator Light

Liten og nett, uten noe ekstra greier
Kristoffer Møllevik

Hvis du vil ha en nett, liten spade som tar lite plass i sekken, er Allugator Light fra Mammut et godt valg. Den ligner mye på Black Diamond Transfer LT. Selve spadebladet er litt mindre enn bladet på Transfer LT, og den veier rundt 70 gram mer. Til gjengjeld koster den bare to tredjedeler så mye.

Når vi tar den fra hverandre, er den rundt 34,5 centimeter lang. Når vi setter den sammen og slår den helt ut, måler skaftet og håndtaket rundt 50 centimeter. Nesten helt likt som Transfer LT. Også denne er UIAA-sertifisert, solid konstruert med alle deler i aluminium, bortsett fra T-håndtaket, som er i hardplast.

I svart og knall oransje skal det noe til å miste denne i snøen
Kristoffer Møllevik

Og i likhet med Transfer LT, er den ikke kjempegod å grave med. Det er jo kompromisset du inngår for å få ned størrelsen. Skaftet er kort, så det er ikke godt for ryggen. T-grepet er lite, så det er ikke godt for hånda. Og spadebladet er jo også forholdsvis lite, så du må ta desto flere spadetak for å fjerne like mye snø som de større spadene.

Men hvis det er omtrent dette du har plass til i sekken, og spaden er mer i tilfelle rottefelle enn til snøhuler og snøsofaer, så er dette en fin-fin kandidat for jobben. Og hvis du ikke er ekstremt opptatt av lav vekt på utstyret, får du mer for pengene her enn med Transfer LT, siden prisen er betydelig lavere.

Mammut Alugator Light
Bra
Anbefalt

Mammut Alugator Light

Bra
sitatLav vekt og fornuftig pris

Fordeler

  • +
    Lett
  • +
    Veldig kompakt når pakket sammen
  • +
    Langt skaft og stort blad for vekta
  • +
    Tykkere skaft gir bedre grep
  • +
    UIAA-sertifisert

Ting å tenke på

  • Liten, sammenlignet med de større modellene
  • T-håndtak
  • Kan ikke brukes som krafse

Black Diamond Evac 9

Når du vil være gravemaskin i påskefjellet
Kristoffer Møllevik

Dette er den største spaden vi har testet. Bladet måler rundt 34 x 27 centimeter, og skaftet er på hele 71 centimeter, når vi slår den ut til sin fulle lengde, målt fra håndtaket til starten på spadebladet. Dette er omtrent 10 centimeter lengre enn Ortovox Kodiak.

På kjøkkenvekta klokker den inn på godt over 900 gram. Det er jo lett for størrelsen, og langt mindre enn for eksempel en «trapperydder» med treskaft fra Fiskars. Men det er omtrent en halvliter kald drikke mer enn testens lettvektsspader. I sum gjør dette den nok mer egnet til å ha utenpå en større tursekk på fjellskitur, eller bakpå pulken, enn inni en topptursekk.

Håndtaket gir oss et godt grep om spaden
Kristoffer Møllevik

Men når det kommer til selve gravingen er den overlegen. Det lange skaftet med en god vinkel mot det store spadebladet, kombinert med et stort D-håndtak, gjør den mye mer ergonomisk enn de mindre lettvektsmodellene. Når den både tar mer snø om gangen, samtidig som vi kan bruke kroppen bedre, blir effekten stor. Men vi vi lurer på om spadebladet blir hakket for stort, slik at det er lett å la seg friste til å ta mer snø om gangen enn man faktisk bør. I alle fall hvis snøen er tung.

En annen ting som er veldig fint, er at vi kan snu spadebladet og dermed bruke spaden som krafse. Dette er gull både for variasjon i gravingen, som er fint siden det hjelper oss med å unngå å overbelaste enkelte muskelgrupper. Og det er utrolig nyttig når vi skal rydde vekk løssnø fra graving, som for eksempel ut fra snøhula.

I motsetning til Mammut Alugator Pro Light Hoe , stikker ikke skaftet ut bak bladet når vi bruker spaden som krafse. Og bladet har en litt mer agressiv vinkel. Dette gjør at den fungerer bedre som hakke, når vi for eksempel skal «hugge» ut inngangsveggen på en snøhule i en snøskavel.

Evac 9 fungerer svært bra som krafse.
Kristoffer Møllevik

Evac 9 har også en “lillebror”, Evac 7. Den har samme form og funksjon, men den er litt mindre. Det er kanskje like greit, for til sitt bruk, som turspade, tror vi faktisk Evac 9 blir litt større enn det som er ideelt.

Black Diamond Evac 9
Bra

Black Diamond Evac 9

Bra
sitatGod gravemaskin, men et hakk for stor

Fordeler

  • +
    Langt skaft og ekstra stort spadeblad
  • +
    Veldig god som krafse
  • +
    Komfortabelt D-håndtak
  • +
    UIAA-sertifisert

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Tung
  • Stor for små ryggsekker
  • I overkant stort spadeblad i tung snø

Black Diamond Transfer LT

Veldig lett, men dyr
Kristoffer Møllevik

Transfer LT er testens letteste spade, laget for raske og lette skiturer. Den veier knapt over 400 gram, noe som er rundt 70 gram mindre enn Mammut Alugator Light. Dette til tross for at Transfer LT har et større spadeblad. Når vi tar den helt fra hverandre måler den 34,5 centimeter. Den er med andre ord en høyst aktuell kandidat for deg som drar på tur med liten og lett sekk.

Den virker solid konstruert, til tross for den lave vekta, og den er UIAA-sertifisert. Alt er av aluminium, bortsett fra håndgrepet øverst, som er av hardplast. Selve skaftet festes i spadebladet i en forsterket bakplate. Denne er ikke sveiset på, men festet med pop-nagler. Det kan jo være fint, siden det gjør det enklere å foreta en nødreparasjon med for eksempel bolter eller strips. Det er jo ikke så enkelt om det er en sveisesøm som ryker. Men så skal det jo også noe til før en sterk sveisesøm ryker da, så vi gjetter at det er en vektbesparende løsning mer enn noe annet.

Med den forsterkede bakplaten tåler spaden fint å bli tråkket ned i snøen
Kristoffer Møllevik

I sin fulle lengde er skaftet og håndtaket 50 centimeter langt. Det er bra sammenlignet med andre spader av samme vekt og volum, men det er ikke optimalt hvis du skal grave mye. T-håndtaket gir sterkt nok grep, men det er litt lite og keitete, og langt mindre komfortabelt enn D-håndtakene på de større modellene. Spesielt hvis vi har tykke votter på. Vi graver ikke mange minuttene før den dårlige ergonomien kjennes godt i både korsryggen og håndbaken. Og med tanke på at spadebladet er en del mindre enn mange av de andre i testen, må vi jo grave desto mer for å fjerne samme mengde snø.

T-håndtak er nok laget mer for å være kompakte enn komfortable
Kristoffer Møllevik

Den lave vekta og kompakte utførelsen går i stor grad ut over både effekt og komfort, så nåde den som må grave seg en hel snøhule med denne. Den egner seg best som en ren toppturspade som du tar med og håper at du ikke får bruk for. Men prisen er høy, spesielt med tanke på at den ikke fungerer som krafse, og at Mammuts konkurrent Alugator Light er betydlig rimeligere. Sistnevnte veier knapt 70 gram mer; altså omtrent ikke mer vekt enn du sparer på å legge inn en ekstra tissepause.

Men 70 gram her og 40 gram der blir jo litt til sammen når du kutter på alt fra ski og staver, jakke og hjelm, så hvis vekt (og dermed fart) betyr mye for deg, og du har kuttet det som kuttes kan ellers, kan jo 70 gram på en spade være verdt pengene. Det er jo opp til øyet som ser, ryggen som bærer og ikke minst lommeboka til bæreren.

Black Diamond Transfer LT Shovel
Bra

Black Diamond Transfer LT Shovel

Bra
sitatSkredspade i tilfelle rottefelle, når vekt er viktigst

Fordeler

  • +
    Veldig lett
  • +
    Veldig kompakt når pakket sammen
  • +
    Langt skaft og stort blad for vekta
  • +
    UIAA-sertifisert

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Liten, sammenlignet med de større modellene
  • T-håndtak
  • Kan ikke brukes som krafse

Ortovox Kodiak

Stor og sterk, og med klør som en bjørn?
Kristoffer Møllevik

Den er oppkalt etter øya utenfor Alaska kjent for vill natur og verdens største brunbjørner, og det kan virke som den prøver å leve opp til navnet. Stor, kraftig, og med noen litt merkelige klør.

Når vi slår den ut, måler skaftet 60 centimeter fra håndtaket til starten på spadebladet. Selve bladet måler rundt 30 ganger 24 centimeter, og er forholdsvis dypt, slik at det tar gode munnfuller av snø om gangen. Håndtaket er et romslig D-håndtak, og skaftet er tykkere enn på Evac 9, slik at vi får et godt grep også her. Dessuten er det gummibelagt nede mot spadebladet, slik at vi får et fast grep, og den blir mer komfortabel å bruke uten hansker eller votter.

De kan sikkert brukes til å kveste sidemannen, men vi mistenker at den egentlige hovedfunksjonen til piggene er å se kule ut
Kristoffer Møllevik

Spaden er god å grave med, men vi stusser over at spadebladet er utrustet med fem forholdsvis aggressive pigger i front. Hvis målet med dem er å komme gjennom hardere masser, som is, hadde det vel vært bedre å bare ha én avrundet, spiss tupp, slik som en jordspade? Men en lett aluminiumsspade vil aldri egne seg til å knuse seg gjennom tykk is uansett. Så vi klarer ikke se hva disse piggene skal være godt for, annet enn å eventuelt lage stygge kutt i sidemannen i et uoppmerksomt øyeblikk.

Skaftet stikker vel mye ut bak bladet, og trykk-knappen kunne stått litt mer ut for å være enklere å trykke på med tykke votter.
Kristoffer Møllevik

Også denne gir oss muligheten til å snu bladet å lage spaden om til en krafse. Det er en funksjon vi liker. Men her stikker vi skaftet gjennom hele bladet, slik at tuppen på skaftet stikker ut bak bladet. Når vi bruker spaden til å fjerne løsmasser har det lite å si, men hvis vi skal bruke krafsen til å hogge ut en snøprofil eller ryggen på en snøsofa, treffer spadeskaftet snøen bak spadebladet, og den blir en brems som tar krefter bort fra selve gravingen. Og kreftene skal vi jo som kjent spare på i vinterfjellet, i alle fall hvis du graver nødly. Sånn sett liker vi løsningen på Evac 9 bedre.

Ortovox Kodiak
Helt greit

Ortovox Kodiak

Helt greit

Fordeler

  • +
    Langt skaft og stort spadeblad
  • +
    Kan brukes som krafse
  • +
    Tykt skaft med gummibelagt grep
  • +
    Komfortabelt D-håndtak
  • +
    UIAA-sertifisert

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Litt tung
  • Kvasse «pigger» i spadebladet

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8.5 / 10Mammut Alugator Pro Light Hoe
Mammut Alugator Pro Light Hoe
8 / 10Ortovox Shovel Pro Alu III
Ortovox Shovel Pro Alu III
7 / 10Mammut Alugator Light
Mammut Alugator Light
7 / 10Black Diamond Evac 9
Black Diamond Evac 9
7 / 10Black Diamond Transfer LT Shovel
Black Diamond Transfer LT Shovel
6.5 / 10Ortovox Kodiak
Ortovox Kodiak
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her