Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestSamsung 49" Odyssey OLED G9 240 Hz

Drømmeskjermen for både kontor og gaming

Vi tester Samsungs 49" ultrabrede skjerm.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

En gamingskjerm kan nå være i mange ulike formater.

Før var det som oftest 16:9-formatet (widescreen) som gjaldt, mens du nå også kan velge i skjermer med 21:9- eller 32:9-format.

Sistnevnte er det vi kaller en ultrabred skjerm, eller «to 16:9-skjermer i ett» om du vil. Med en oppløsning på hele 5120 x 1440 piksler.

Samsung er en av produsentene som lager dette formatet. Modellen vi nå har testet heter Samsung Odyssey G9 S49CG950S, og koster i skrivende stund 21 000 kroner.

Den tilsvarer altså to 16:9-skjermer i ett, så kan dette være en mulig dømmeløsning for deg som vil ha en grom kontor-skjerm som samtidig kan spilles på?

Samsung 49" Odyssey OLED G9 240 Hz
Meget bra
Anbefalt

Samsung 49" Odyssey OLED G9 240 Hz

Meget bra

Fordeler

  • +
    Knallgode farger
  • +
    Meget brukervennlig
  • +
    God støtte for apper og bruksmuligheter
  • +
    Godt egnet som spill-skjerm
  • +
    Masse plass til faner på samme skjerm
  • +
    Meget godt sortnivå
  • +
    Greit med tilkoblingsmuligheter
  • +
    Meget bra innsynsvinkel
  • +
    God på gjenskinn

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ikke den beste lysstyrken
  • Tekst kan oppleves uskarp for noen
32:9-skjermen er ekstra bred, men har knallgod bildekvalitet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Meget god bildekvalitet

Denne skjermen bruker naturlig nok Samsungs egne OLED-teknologi med kvanteprikker.

En teknologi vi tidligere har prøvd i form av blant annet 34-tommer store skjermer fra nettopp Samsung – men også Philips og MSI.

Og eple faller ikke langt fra stammen hva gjelder denne 49-tommeren heller.

Likhetstrekkene når det kommer til bildekvalitet – sammenlignet med med 34-tommerne vi allerede har testet – er mange.

Samsungs OLED-panel presterer meget godt på det aller meste.
CalMAN

Blant annet er fargene helt strålende, hvor du blant annet får et ekstra bredt spekter med farger rundt området oransje og grønt. Vi vil si fargene er såpass presise og gode at selv de som har bilde og video som hobby, uten problemer kan bruke denne skjermen til å redigere på. Her vil vi anbefale «Varm 1» som den beste modusen av de du kan velge mellom fra fabrikk.

Siden det er snakk om et OLED-panel er sortnivået helt knall. Og selv om lysstyrken, akkurat som på 34-tommerne, ikke er imponerende kraftig, får du likevel et godt sprang i kontrast.

For lysstyrken i vanlig SDR-innhold legger seg i området 240 nits på full styrke, mens du kan tyne ut omtrent det dobbelte i HDR – begge deler målt i et 10 prosent vindu.

En annen ting man skal være klar over er at akkurat denne typen OLED-panel har en litt spesiell oppbygning av pikslene, der den røde, blå og grønne sub-pikselen ikke står plassert etter hverandre. I stedet står rødt og blått ved siden av hverandre, mens den grønne er plassert på toppen av disse igjen. Så det blir en slags trekant.

Ulempen med denne løsningen er at enkelte kan oppfatte tekst som litt uskarp og rar. Undertegnede sliter ikke noe med dette, men har fått tilbakemelding fra andre som lar seg påvirke av dette. Så sjekke dette før du eventuelt handler og har tenkt å bruke denne skjermen til daglig kontorbruk.

Siden denne skjermen er veldig bred, så er den litt buet. Men ikke veldig mye. Men den den LCD-baserte halvbroren har en kurving på 1000R, så har denne «bare» 1800R. Altså vil det ta en diameter på 1,8 meter før du har lager en hel sirkel av denne skjermen.

En ting denne skjermen er helt super til er innsynsvinkel. Her kan du bevege deg så langt ut på sidene at det ikke lenger gir mening å se på den, uten at noen forringes.

Samtidig er gjenskinnet i denne skjermen knapt et problem i det hele tatt. Du skal ha en kilde med veldig intenst lys før den lar seg påvirke.

Et tema som alltid går igjen når et OLED-panel er med i regnestykket, er innbrenning. Og faren for at noe sånt kan skje er fortsatt ikke helt utelukket. Men, det kan virke som det skal mye til før uhellet er ute.

Under vår testperiode prøvde vi flere forsøk, som å sette på statiske bilder med lysstyrke på full fres, men selv om den ble stående på dette i flere timer av gangen, fikk vi aldri noen tegn til innbrenning.

Når vi tar frem mobilkameraet og zoomer inn på helt hvite partier, ser vi at pikslene beveger seg. Men dette er ikke noe du ser. Bare ytterligere en forsikring mot at ting kan skje.

Men man kan likevel aldri utelukke innbrenning.

To fullverdige 16:9-faner for enkelt plass ved siden av hverandre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Funker til både kontor og gaming

Før vi snakker om hvordan denne skjermen er å game på, så kan vi avsløre at den også fint kan brukes som en kontorskjerm. Vi vil nesten påstå at 32:9-formatet gjør seg aller best som kontorformat, siden du fint kan ha oppe flere faner samtidig. Du kan fint ha to fullverdige 16:9-faner ved siden av hverandre. Og det er heller ingen krise å glemme sammen tre litt mer kompakte faner på samme skjermen heller.

Det gjør skjermen ganske allsidig når du skal jobbe, og du slipper å ha en overgang mellom to skjermer. Alt på en plass er både praktisk og avslappende for øynene.

Foten er ganske flat. Det gjør at du enkelt kan ha tastaturet nære eller liggende på den.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men 32:9-formatet er heller ikke helt bortkommen når du spiller heller.

Spesielt når vi spiller bilspill så kommer den ekstra brede til skjermen virkelig til sin rett. På enkelte skytespill fungerer det også bra, som for eksempel Call of Duty, hvor du i praksis utvider hvor mye du kan se på sidene.

Men, når vi tester spill der du spiller i tredjeperson, som for eksempel Helldivers 2, syns vi det blir litt mer anstrengende å spille. Man føler at skjermen blir i overkant bred, og skulle gjerne ha litt mer høyde.

Når det er sagt så er det utrolig god flyt i denne skjermen. Har du maskinvare som kan tyne ut 240 bilder i sekundet, vil du få meget naturlige bevegelser.

Samtidig kan du sette på synkronisering av grafikken for å få enda mindre feil og rifter i grafikken, men bare være obs på at dette høyner inputlaggen på skjermen, noe man ikke vil ha om man spiller for eksempel skytespill.

Slik ser menyen ut. Helt lik den du finner på Samsung sine TV-er.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Brukervennlighet og tilkoblinger

Samsung fortsetter i kjente trakter hva gjelder brukervennlighet. Igjen kjøres Tizen som plattform, og det betyr at du får mange av de samme tjenestene, appene og mulighetene som på selskapets TV-er.

Det gjør at denne skjermen kan være en slags TV også, utenom at den ikke har noen tuner, så den kan ikke bruke programkort og hente inn TV-kanaler som en dekoder. Men du har gratiskanalene via Samung TV Plus.

Du kan godt bruke joysticken på baksiden av skjermen til å navigere deg rundt i menyene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og utenom disse kanalene har du tilgang til det aller meste av apper. Det eneste du trenger er å koble skjermen mot et trådløst nettverk, så har du mange muligheter å velge i.

Når du kjøper denne skjermen følger det med en liten fjernkontroll. I tillegg kan du navigere deg rundt i menyene takket være en enkel joystick på baksiden av skjermen, men det enkleste er likevel å bruke fjernkontrollen.

Fjernkontrollen er liten og kompakt. Men er likevel det enkleste valget når du skal navigere deg rundt i menyene.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Når det kommer til tilkoblinger så har du det meste du trenger. På baksiden har du USB-C-tilkoblinger, en DisplayPort og to HDMI. Der den ene er i tradisjonell størrelse mens den andre er en micro-HDMI.

Utenom dette så er det bare tilkoblingen av strøm som sitter på baksiden. Men det kan være verdt å merke seg at «strømklossen» som følger med denne skjermen er gigantisk. Neppe noe stort problem for de fleste, men har du trangt med plass på pulten så er du herved advart.

Vi liker at foten på skjermen er flat og ganske beskjeden av størrelse. Det gjør at denne i alle fall ikke beslaglegger mer plass enn nødvendig.

Skjermen har helt ok med justeringsmuligheter, hvor du kan heve eller senke skjermen, i tillegg til å tilte den. Sideveis er det svær begrenset med muligheter. Men du kan justere bitte litt så skjermen står rett, men det er det.

Konklusjon

32:9-formatet spesielt godt egnet til deg som jobber med flere faner samtidig.

OLED-teknologien bringer med seg meget god bildekvalitet, og presisjonen i farger og sortnivå er helt på øverste hylle.

Men det er greit å kreve litt av denne skjermen også. 21 000 kroner for en skjerm er alt annet enn rimelig – selv om den er to 16:9-skjermer i ett.

En kostbar skjerm er det, og vi kunne gjerne sett at lysstyrken var noe mer potent. Og husk å sjekk om du syns det er greit å lese tekst på denne skjermen eller ikke.

Utover det treffer Samsung veldig bra med Samsung Odyssey G9 S49CG950S. Dette er en god skjerm som tidligere nevnt er knallgod som kontor-skjerm, og som er tilsvarende god å spille på. Hvor godt formatet fungerer varierer ettersom hvilke typer spill du spiller, men det skal ikke stå på hurtighet og god bildeflyt. Her får du en lynrask skjerm som henger med i svingene – hele veien.

Alt i alt er dette en skjerm som gir deg et meget godt to-i-ett-produkt, og med det får et anbefalt-stempel av oss.

Samsung 49" Odyssey OLED G9 240 Hz
Meget bra
Anbefalt

Samsung 49" Odyssey OLED G9 240 Hz

Meget bra

Fordeler

  • +
    Knallgode farger
  • +
    Meget brukervennlig
  • +
    God støtte for apper og bruksmuligheter
  • +
    Godt egnet som spill-skjerm
  • +
    Masse plass til faner på samme skjerm
  • +
    Meget godt sortnivå
  • +
    Greit med tilkoblingsmuligheter
  • +
    Meget bra innsynsvinkel
  • +
    God på gjenskinn

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ikke den beste lysstyrken
  • Tekst kan oppleves uskarp for noen
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her