Til hovedinnhold

Vi har prøvd maskinene Norge ikke får

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/Las Vegas: Vi har fått se mange lekre nye PC-er under årets CES-messe her i Las Vegas, som Asus' Zenbook S13 med ekstremt tynne skjermrammer, den utrolig lette Acer Swift 7 og Huaweis nye MateBook 13, som ser ut til å bli en meget kraftig maskin i ultraportabel-kategorien.

Vi har imidlertid også fått se noen flotte maskiner fra kjente merker som vi dessverre ikke får se i norske butikker.

Samsung er for eksempel en av gigantene som tilbake i 2014 droppet Norge og Europa helt. Det skjedde rett og slett fordi selskapet ikke tjente nok penger eller hadde høy nok markedsandel i vår fragmenterte verdensdel.

LG er et annet selskap som lenge har stått utenfor det norske bærbarmarkedet. Akkurat hvorfor det er synd kommer du til å forstå når du leser videre i denne saken.

Samsung Notebook 9 Pro

Samsungs Notebook 9 Pro er en velpolert og pen ultraportabel.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Mange av oss husker nok Samsungs PC-produkter fra den gang de solgte bærbare maskiner i Europa som helt i tet på flere områder. Spesielt har vi gode minner fra selskapets 9-serie og 7-serie, som begge var svært gode.

Notebook 9 Pro har en skjerm som kan svinges helt rundt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I Las Vegas får vi ta en titt på Samsungs nye 9-serie, kalt Notebook 9 Pro. Dette er en lekker maskin i aluminium som ikke står tilbake for så veldig mange av våre favorittmaskiner i ultraportabel-segmentet. Byggekvaliteten virker å være svært god, og maskinen meget godt satt sammen.

Notebook 9 Pro veier 1,29 kilo og måler snaue 1,4 centimeter i tykkelse. Den har en 13,3-tommers full HD-skjerm med touch, og skjermen kan dessuten vris 360 grader rundt, slik at maskinen også kan brukes som et slags stort nettbrett. Litt som Lenovos Yoga-maskiner, om du vil. Det følger også med en penn.

Skjermen er i typisk Samsung-stil både lyssterk, har livlige farger og god innsynsvinkel. Skjermrammene er også tynne, om enn ikke helt like tynne som på Asus' nylanserte Zenbook S13. Vi liker også tastaturet ganske godt – tastene er flate, men har mer tastevandring enn Apples Macbook-maskiner, og slår oss som hakket bedre å skrive på.

Notebook 9 Pro er ikke sjokkerende tynn, men veier heller ikke mer enn 1,29 kg.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Pekeplata har for oss nærmest uvant dyp respons på trykkene våre, og det vil vi tro er en slags tilvenningssak. Du kan selvfølgelig også bruke den kun ved å tappe, og inntrykket er at pekeplata er både presis og lite plaget med de irritasjonsmomentene vi ofte påpeker ved pekeplatene på Windows-maskiner.

Innvendig har maskinen åttegenerasjons Intel Core i7-8565U-prosessor, 8 GB RAM og en lynkjapp NVMe-SSD på 256 GB. Batteriet på 55 wattimer skal være nok til opptil 14 timers bruk, selv om slike tall normalt sett må tas med en stor klype salt. Maskinen har uheldigvis ikke noen dedikert grafikkbrikke.

Samsung har ikke varslet priser for den nye generasjonen Notebook 9 Pro enda, men den forrige varianten koster for tiden 1100 dollar i USA.

Samsung Notebook Odyssey

Samsung Notebook Odyssey er Samsungs nye gamingmaskin med opptil RTX 2080 ombord.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Samsung lanserte også en annen oppdatert PC her på CES, gamingmaskinen Notebook Odyssey. Denne har støtte for Nvidias RXT 20-serie, helt opp til toppmodellen RTX 2080, så gamingytelsen bør det ikke være noe å si på.

Ellers finner vi en sekskjernet Intel Core i7-prosessor av åttende generasjon, 16 GB RAM, 256 GB NVMe-SSD (med plass til én til) og en roterende disk på 1 TB. Den 15,6 tommer store skjermen støtter også Nvidia G-Sync og 144 Hz bilderate, så den bør være godt egnet for spill. Oppløsningen er dog ikke mer enn full HD.

Notebook Odyssey er ganske tynn og lett til gamingmaskin å være, men det gjør også at den ikke har spesielt stort batteri.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Tross heftige spesifikasjoner er Odyssey en rimelig tynn og lett gamingmaskin, med en tykkelse på under to centimeter og en vekt på 2,39 kilo. Maskinen skiller seg også ut ved å ha en litt spesiell skjermhengsel som sitter midt under skjermen. Det gjør at kjølesystemet får litt bedre plass, ettersom kjøleribbene og vifteutblåsingen som sitter under skjermen kan være noe større uten at det går på bekostning av tykkelsen til maskinen.

Vi hadde ingen stor anledning til å gjøre oss opp en tydelig mening om varmeutviklingen på maskinen. Vi noterte oss at den så ut til å bli ganske varm ved spilling, men at varmen i hovedsak var forbehold området over tastaturet, nærmest skjermen. I et støyende messelokale var det umulig å gjøre seg opp en mening om støynivået.

Tastaturet har litt små taster, sannsynligvis fordi Samsung har tatt seg bryet med å dytte inn et numerisk tastatur. Respons og tastevandring er likevel gode, så med litt tilvenning bør det ikke være noe problem å skrive både kjapt og korrekt på dette tastaturet. Pekeplata er også stor og god, med fin friksjon og tilsynelatende god respons på kommandoer.

Det største minuset med Samsung Notebook Odyssey er nok batteridriftstiden. Den har bare et batteri på 54 wattimer, som med innmaten tatt i betraktning gjør at du nok bør holde deg i nærheten av et strømuttak om du planlegger å spille.

Odyssey skal være tilgjengelig i USA «tidlig i 2019» til en hittil ukjent pris.

LG gram

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

LG-maskiner finnes ikke til salgs i Norge, så deres tredje generasjon gram-bærbare er ikke noe hverken vi i Tek eller den gjengse nordmann har noe forhold til. Nettopp derfor var det kanskje en slik åpenbaring å finne både den nye 14- og 17-tommeren deres utstilt på årets CES-messe.

Fra utseendet er det ingen hemmelighet hvor inspirasjonen kommer fra. Men det er ingenting å skamme seg over, for også når vi plukker opp maskinene og kjenner på dem blir det klart at dette er noe av det nærmeste Apple-kvalitet man kommer for et produkt som ikke har MacOS installert.

Byggekvaliteten er strålende, med materialer som aluminium og glass. Det til tross for at maskinene superlette. 17-tommeren på 1,34 kilo er nok den letteste undertegnede har holdt i noen gang.

Også var det den høyoppløste 1600p-skjermen, da. Den lar seg ikke bare heise opp med én finger, den er også lyssterk, knivskarp, har flotte farger og er – for 17-tommerens del i alle fall – i 16:10-format. Paneler med 16:10-format gir mye bedre overblikk og lesbarhet for innholdet på skjermen, men er mye dyrere å produsere enn smalere og mer vanlige 16:9-paneler. Grunnen til at LG går for en 16:10-skjerm er nok at de lager panelene til denne selv, og dermed slipper unna med lavere utgifter enn konkurrentene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tastaturet til game MacBook Pro var i sin tid det aller beste i bransjen. Dessverre gikk Apple bort fra dette for den nye generasjonen sin. Det kan virke som LG ønsker å fange opp de av oss som savner dette, for tastaturet til de to gram-maskinene kommer så nær ved å replisere det gamle gode til MacBook Pro som vi har vært borti til nå med lang vandring, lydløse taster og god demping.

Men med en så fantastisk maskin, hvorfor har ikke LG total dominans i verden, og skal vi være lei oss for at maskinene deres ikke finnes i Norge?

Vel, gram-maskinene imponerer på nesten alle måter og vi tror de ville rykket rett inn på listen over de beste Windows-baserte PC-ene her til lands. Men, de har ett problem som vi ikke kommer unna, nemlig pekeplaten. Det virker rett og slett som at den ikke presis nok. Ikke i forhold til de beste Windows-bærbare, og definitivt ikke for de bortskjemte MacBook-brukerne LG er ute etter å kapre.

Lei oss over maskinene som ikke finnes her hjemme hjelper det i alle fall litt å finne ut at de ikke er perfekte.

Dette blir en maskin å se opp for:
MateBook 13 stjeler det beste fra søsknene »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her