Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ny TV, projektor eller lydplanke til VM? Disse er best

Niklas Plikk

Enten du er interessert i fotball-VM eller bare film og serier, lønner det seg med både bra bilde og god lyd.

Utrolig mye har skjedd de siste årene, spesielt på TV-fronten, og bildekvalitet du måtte betale mange titusener for tidligere, koster i dag bare en brøkdel.

Projektorer har også blitt langt bedre, og du får fantastiske full HD-projektorer for under 10 000 kroner, selv om du må ut med en hel del mer hvis du er interessert i 4K-oppløsning.

I forkant av VM har vi testet haugevis av TV-er, projektorer og lydplanker, for å kunne koke det hele ned til det enkle spørsmålet:

Hva er best?

Enten du har 5000 eller 60 000 kroner å bruke denne uken, vet vi hva som gir deg mest for penga.

Den beste billig-4K-TV-en

Samsung UE55MU6195

Da vi testet billige 4K-TV-er satte vi et pristak på 6000 kroner, noe som begrenset testutvalget til tre TV-er.

I konkurranse med LG og Philips var det Samsung-TV-en som kom best ut.

Du får nemlig et overraskende bra TV-bilde selv i denne prisklassen, og med Samsungs fine Tizen-grensesnitt på toppen er dette en TV vi trygt kan anbefale til de aller fleste.

Til 6000 kroner får du naturligvis ikke premium materialer på verken TV-rammen, baksiden eller fjernkontrollen, og teknologien som får toppmodellene til å virkelig skinne er ikke på plass. Likevel er dette en TV som gir utrolig mye for pengene.

Denne modellen er imidlertid snart på vei ut av butikkhyllene siden det egentlig er en 2017-modell, og nå er det bare én nettbutikk igjen som selger den.

Les hele samletesten hvis du vil lese mer om hvorfor vi valgte Samsung-TV-en som vinner »

Samsung UE55MU6195
Samsung UE55MU6195

Den beste «billige» 65-tommeren

Samsung UE65NU7455

Da vi testet 65-tommers TV-er siktet vi oss inn på 7-serien til de forskjellige TV-produsentene, da dette vanligvis pleier å være seriene som balanserer best mellom premiumkvalitet og prisgunstighet.

Det var utrolig jevnt mellom Sony Bravia KD-65XF7596 og Samsung UE65NU7455, men til slutt var det Samsung-TV-en som dro det lengste strået.

Bildekvaliteten på Samsung-TV-en er rett og slett veldig god, med godt balansert kontrast og lys, noe flere av de andre TV-ene ikke klarte å matche.

Om det er noe vi skal utsette på denne TV-en, så er det innsynsvinkelen. Dette var et problem for nesten samtlige TV-er i samletesten, men det er likevel noe du bør være klar over når du plasserer TV-en din.

Likevel skal det sies at skjermen er meget god på gjenskinn, noe som veier opp noe om du blir sittende litt på skrått fra skjermen.

PS: NU74 kommer i flere varianter, blant annet 7445 og 7475 – i tillegg til 7455, som vi fikk til test. Forskjellene på disse er minimale.

Samsung UE65NU7455
Samsung UE65NU7455

Beste OLED-en for penga

Philips 65POS873

En av de store overraskelsene på testlabben dette året er denne modellen fra Philips.

Dette er en TV med et OLED-panel som presterer meget godt, spesielt til den prisen du betaler. Selskapet har en meget god bildebrikke, P5, som gjør en gnistrende god jobb med å behandle innholdet du ser på for å få et best mulig resultat. Dette kommer godt med nå som VM-starter, hvor hverken NRK eller TV 2 vil gi deg noe mer enn tradisjonelle 720p-bilder fra mesterskapet.

Sortnivået til denne TV-en er bunnløst, og kan i tillegg by på bra med detaljer i mørke scener, noe OLED-skjermer ikke alltid er like flinke til. Samtidig får du meget presise og godt mettede farger når du har kalibrert skjermen, og disse innstillingene finner du i lenken nederst i denne boksen.

En hyggelig bonus er at TV-en har Philips' Ambilight-teknologi, en funksjon det er lett å bli glad i. Kort fortalt er dette en rekke med små lysdioder som sitter plassert på baksiden av TV-en, som gjengir fargen TV-en har videre opp på veggen bak skjermen. Dette bidrar til at bildet virker større, samtidig som det gir en skånsommere TV-opplevelse over tid.

Denne TV-en får du nå kjøpt for under 23 000 kroner som 65 tommer, og vi kan ikke komme på en eneste TV som gir deg et så bra bilde og Ambilight til prisen du betaler.

Les hele testen av Philips 65OLED873 her »

Philips 65POS873
Philips 65POS873

Den beste TV-en i gigantformat

Samsung QE75Q9FN

Skal du ha kongen på haugen hva gjelder LCD-TV-er, er det ingen som tukter denne modellen fra Samsung. Den nye Q9FN-serien har til og med vist at den er minst like god som OLED på en rekke ting, og bedre på for eksempel lysstyrke.

Når du skal se kampene fra Russland vil denne TV-en gi deg en gnistrende bildekvalitet, hvor du blant annet får en meget god lysstyrke, som kan komme godt med når du skal se de to første kampene som vises tidlig på dagen. Et meget bra antirefleksbelegg vil i tillegg hjelpe deg så du får minimalt med gjenskinn.

Denne LCD-TV-en klarer ikke å gi deg et fullt så bra sortnivå som en OLED-TV, men tett på. Faktisk overraskende bra, hvor du vil slite med å se forskjellen om det er litt lys på der du sitter og ser.

Dette er dessuten en TV som takler bevegelser på en forbilledlig måte. Sammen med en god oppskalering vil du få en av den beste bildekvaliteten ut av denne skjermen.

I tillegg er dette en TV som har masse krefter under panseret, altså vil det ikke være noe problem å se kampene direkte via NRK- eller Sumo-appen dersom dekoderen mot formodning skulle bli beslaglagt til noe annet. Her kan du raskt og enkelt hente opp kampen, hvor du altså kun trenger at skjermen har grei dekning til det trådløse nettverket i huset ditt.

Denne TV-en får du i flere størrelser, hvor vi har valgt å hente frem den største varianten. Her får du 75 tommer med rå bildekvalitet – som nok vil gjøre naboen sjalu.

Her kan du lese testen av 65-tommers utgaven av Samsung Q9FN »

Samsung QE75Q9FN
Samsung QE75Q9FN

Den beste projektoren under 10 000 kr

Epson TW-5650

Vi testet hele syv forskjellige projektorer som kostet under 10 000 kroner, og der var det til slutt Epsons TW-5650 som gikk av med seieren. Den er først og fremst både enkel og sette opp og å bruke, og kommer med både horisontal og vertikal keystone, i tillegg til en egen hjørnejusteringsmodus. Det gjør det veldig enkelt å få et bilde som er riktig proporsjonert både i høyde og bredde.

Epson-projektoren leverer svært god bildekvalitet, med både høy lysstyrke, god skarphet og godt med detaljer i skyggene. Lysstyrken er nesten så høy at du risikerer et litt slitsomt bilde i mørket, men vi synes den akkurat holder seg innenfor, godt hjulpet av at detaljnivået i mørke områder er så høyt. TW-5650 er også såpass lyssterk at den heller ikke er helt ueffen når du ikke har anledning til å gjøre det helt mørkt hjemme.

Prismessig kommer TW-5650 seg akkurat under grensen vi satte på 10 000 kroner, og til den prisen synes vi du får en meget solid hjemmekinoprojektor. En bonus er også at pæra er betraktelig billigere å bytte enn alle konkurrentene, med bare 900 kroner stykket.

Les hele samletesten av projektorer under 10 000 kroner hvis du vil vite mer om hva vi vektla »

Epson TW-5650
Epson TW-5650

Den beste «4K»-projektoren

Epson EH-TW7300

Fordelen med projektorer er jo at du får gigantiske bilder sammenlignet med TV-er til samme pris. Med stort bilde øker også behovet for bedre oppløsning. Derfor tok vi en titt på projektorer som kunne på by 4K-oppløsning.

Også her var det Epson som endte opp med å komme best ut med sin gigantiske, og dyre, LCD-projektor.

Først og fremst får du en motorisert, fysisk linsejustering som fungerer både horisontalt og vertikalt. Det betyr at du kan justere bildet i alle retninger uten annet enn fjernkontrollen i hånda. Også zoom og fokus er motorisert og gjøres med fjernkontrollen. Det eneste vi savner på justeringsfronten er keystone-justering også horisontalt, men det bør likevel være grei skuring å få plassert bildet fra denne innenfor lerretets fire rammer.

TW-7300 har dessuten en voldsom zoom. Fra våre oppmålte tre meter kan den levere et bilde så lite som 49 tommer, og oppad stoppet det ikke før bildet var 103 tommer stort. Slik en fleksibilitet er det ingen av de andre som kommer i nærheten av.

Epson-projektoren byr på heftig lysstyrke, og denne kan helt fint brukes selv om du ikke har anledning til å mørklegge rommet fullstendig – også om du ikke ser fotball eller liknende lyssterkt innhold.

Det må selvfølgelig nevnes at Epsons «Enhanced 4K» ikke er ekte 4K, men kun byr på halve oppløsningen sammenliknet med XPR-løsningen de fleste andre projektorene i testen benytter. I praksis tror vi imidlertid du skal se veldig, veldig nøye for å finne forskjeller i skarphet, i alle fall når det gjelder video, og bildekvaliteten du får servert oppleves uansett som betydelig skarpere enn vanlig full HD.

Alt i alt synes vi Epson TW-7300 er den teknisk beste og mest allsidige projektoren i testen, med kombinasjonen høy lysstyrke og godt sortnivå. Den er imidlertid dobbelt så volumøs som de fleste av de øvrige og koster mer, så det kan definitivt være verdt å se på modellen fra Optoma til 12 000 kroner om du vil spare noen kroner eller ikke har plass til å ha en så stor projektor.

PS: Vi har sett denne til under 20000 kroner ved tidligere anledninger, så det kan være verdt å vente litt om du ønsker å spare noen kroner.

Epson EH-TW7300
Epson EH-TW7300

Den beste lydplanken

Klipsch RSB-8

Vi testet ti forskjellige lydplanker og etter å ha hørt på både filmer, musikk og sport var det Klipsch RSB-8 som kom sterkest ut.

Selve planken er middels høy og en drøy meter bred, og den leveres som en pakke med en middels stor trådløs subwoofer. Sammen spiller de kjempehøyt, og spesielt stemmer, enten i film eller sport, fremstår som meget skarp og tydelig. Subwooferen bidrar også med en flott bunn til actionfilmer, hvis det er det du vil bruke lydplanken til. Du kan også justere volumet på subwooferen individuelt, skulle du ønske enda mer «oomph».

RSB-8 har multiromstøtte via det Klipsch kaller Play-Fi, og dessuten Spotify Connect.

Klipsch tok seieren på grunn av allround-egenskapene på lydfronten, samt bred støtte for teknologier og formater. Men det var veldig tett i toppen, så du kan ta en kikk på samletesten hvis du vil lese mer. For eksempel er Philips Fidelio B5 være et fint alternativ hvis du også trenger bakhøyttalere til stua di.

Klipsch RSB-8
Klipsch RSB-8
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her