Til hovedinnhold

USA opphever nettnøytraliteten – nå varsler IT-gigantene kamp

Denis Rozhnovsky, Shiutterstock

På torsdag ble det foretatt en avstemning hos det amerikanske byrået Federal Communications Commission (FCC) som endte med at reguleringene rundt såkalt nettnøytralitet som ble vedtatt i 2015 ble opphevet. Det melder blant andre avisen The New York Times.

Kort tid etter vedtaket ble gjort, som endte med tre mot to stemmer, var flere av de store Internett-aktørene raskt ute med å kritisere vedtaket, som blant andre Engadget rapporterer.

Strømmegiganten Netflix la ut en Twitter-melding hvor de skriver at de er skuffet over opphevelsen og at avgjørelsen er begynnelsen på en lengre juridisk kamp. Twitter selv la ut en melding hvor de skriver at FFCs avgjørelse er et slag mot innovasjon og frie uttrykk på nettet, og også de lover videre kamp.

Ble vedtatt i 2015

FCC, under ledelse av Ajit Pai, opphevet nylig nettnøytralitetsreglene. Bilde: Wikipedia

I tillegg skal en journalist for Bloomberg ha fått tak i en uttalelse fra Google hvor selskapet sier at de kommer til å fortsette å jobbe for å bevare nettnøytralitetsreglene som de mener har stor offentlig støtte og fungerer godt for alle parter.

Reglene som nå ble opphevet ble vedtatt under Obama-administrasjonen i 2015. Vedtaket innebar at Internett-leverandørene ble underlagt en bestemt del av kommunikasjonslovverket som heter «Title II», som blant annet pålegger dem en «rimelig og rettferdig» praksis som skal virke i «allmennhetens interesse».

Dette er det samme lovverket som blant annet telefoni er underlagt, og åpner altså for at myndighetene kan regulere bransjen basert på hva de oppfatter som rimelig og rettferdig. Formålet har blant annet vært å hindre betalt prioritering, blokkering av nettsider og struping av båndbredden til Internett-tjenester.

Reglene fikk støtte fra norske Nkom

Vedtaket som ble gjort under Obama-administrasjonen fikk den gang støtte av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i Norge, som tilsvarer amerikanske FCC.

– Vi synes det er bra at amerikanske myndigheter slår fast at nettnøytraliteten skal sikres, slik at brukerne i neste instans sikres frihet på Internett. Det er et grunnleggende prinsipp at den enkelte leverandør ikke får være redaktør på vegne av brukeren. Dette er viktig både for rettigheter i daglivet på Internett, og ikke minst for et demokratisk samfunn, sa daværende direktør i Nkom Torstein Olsen til Tek.no i 2015.

Formann i FCC, Ajit Pai, uttalte på sin side i forkant av avstemningen at opphevelse av reguleringene ville komme forbrukere til gode.

– Vi hjelper forbrukere og forbedrer konkurransen. Bredbåndstilbydere vil ha et større insentiv til å bygge nettverk, spesielt i dårlig utbygde områder, sa Ajit Pai ifølge New York Times.

De nye endringene i regelverket skal tre i kraft om et par ukers tid, men med tanke på at en rekke aktører allerede har varslet rettslige skritt spørs det om ikke det vil ta lenger tid før endringene faktisk iverksettes.

Mange aktører er med i nettnøytralitetskampen »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her