Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Pocophone F1

Toppmodell på billigsalg

Xiaomi Pocophone F1 har vanvittige spesifikasjoner, men den er ikke for alle.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Pocophone F1

Hvert år dukker det opp noen påfallende rimelige telefoner, med voldsomt heftig innmat. Pocophone F1 er årets råeste kombinasjon av spesifikasjoner og pris - på papiret, i hvert fall. Men hvor god er den å bruke?

Den er faktisk slett ikke så verst. Men det betyr ikke at den er for alle. Hvis du krever et kamera som kan hamle opp med de beste er kanskje det det viktigste du ikke får her.

Det nest viktigste er at Pocophone F1 ikke er vanntett. Ifølge enkelte nettsteder skal den være værsikret - men jeg så ikke noe til værsikring i for eksempel SIM-luken. Det kan altså være fornuftig å holde telefonen godt unna det fuktige element uansett.

At også menyopplevelsen noen ganger er litt middels og mer luggete enn i konkurrenter som Nokia 7 Plus og Moto G6 Plus er sin egen historie.

Dette er et sammendrag - les hele testen på neste side »

Mye for pengene

Samtidig er det knapt mulig å oppdrive spesifikasjoner som likner på dette i det hele tatt til prisen. Du får mye mobil for pengene, hvis det du er opptatt av er maskinvare.

Så la oss se litt på de positive aspektene ved Pocophone F1, som forresten egentlig er en Xiaomi-mobil under dekknavn. Den er først og fremst adressert voksende økonomier som India og Brasil, men på grunn av gode spesifikasjoner til lav pris har den også nådd oss fjellaper.

Det store batteriet på 4000 mAh holder liv i telefonen lenge, og den lader fort med Quick Charge-støtte. Den burde fått litt mer ut av det store batteriet sitt, men den klarer fint å holde ut en hel dag i bruk. Kanskje er den litt uimponerende batteritiden relatert til samme programvarerusk som antakeligvis er skyld i de sporadiske treghetene? For maskinvaren her burde være både lynrask og strømsnill.

En hodetelefonkontakt har det blitt plass til i toppen av telefonen, og du får stereolyd ut av høyttalerne som er bygget inn. Den er flott å titte på Youtube med, siden du kan få høy kvalitet på video som ikke krever innholdskryptering. HD-kvalitet fra Netflix får du derimot ikke.

Sveip som på iPhone

En enklere design med mye plast er noe av årsaken til Pocophone F1s lave pris.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Programvaren på denne telefonen er smått aldrende. Her får du Android 8 med Xiaomis MIUI-menyer oppå. Sikkerheten er relativt fersk, og sist oppdatert i september, men nå begynner så smått Android 9-telefonene å treffe norske mobilbutikker. Og Xiaomi er ikke alltid de kjappeste til å oppdatere når de først har sluppet nye telefoner.

En ting du får her til tross for eldre Android, er sveipegrensesnittet som mange kanskje venter på nettopp i nye Android 9. Det fungerer akkurat som på Huawei Mate 20 Pro og Google Pixel 3, og det likner også veldig på det du finner i Apples iPhone X-modeller.

Det betyr at du sveiper oppover for å komme til hjemmeskjermene, og inn fra skjermkantene for å gå tilbake. Sveip oppover og hold for å vise appvelgeren. Dette er en svært intuitiv og kjapp måte å bruke telefonen på, men for deg som foretrekker skjermsnarveier kan du velge - snarveiene er standardvalget etter at du har startet telefonen.

Det hører med til historien at Xiaomi betatester MIUI 10 og Android 9 på Pocophone F1 for tiden. Men enn så lenge er versjon 9.6.2.5 den siste stabile globale programvaren for denne telefonen.

Svak kameraytelse

Uklar fugl: dessverre blir innebilder flest ganske like dette. Bevegelsesuskarpheter er normalen innendørs - flere bilder ser du på side 2 av testen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det mest irriterende for flest her er nok kameraet. Det blir for tregt og for dårlig. Selv i relativt godt lys blir bildene fulle av bevegelsesuskarpheter. Det er rett og slett hverken like godt eller like kjapt som i konkurrenter som koster omtrent det samme. Maskinvaren i kameraet ser imidlertid ut til å være omtrent som i Galaxy S8, og den burde klare å levere gode bilder hvis programvaren blir bedre.

Men samtidig får du heller ikke Snapdragon 845-brikker, masse lagringsplass og RAM i de telefonene. De er raske å bruke, men de har ikke den heftige maskinvaren du får her.

Etter noen dager med Pocophone F1 tegner det seg et bilde av et kompromiss som ikke handler om maskinvare, men mer om kvalitet på det ytre og på programvaren. Programvaren burde vært mer polert og kjappere gitt råskinnet av en maskinvare under dekslene, og vel ... dekslene er i plast og ser vesentlig enklere og mindre slitesterke ut enn konkurrenter i glass og metall.

Se flere bilder av og med Pocophone F1 på neste side »

Best for spesielt interesserte

Det hele koker ned til at Pocophone F1 byr på mye for pengene. Men det er nok først og fremst for deg som er litt mobilinteressert og ønsker deg den heftigste maskinvaren du kan få uten å betale for mye.

Med litt hjelp - kanskje en alternativ programvare fra internett, eller kanskje bare en annen såkalt «launcher» fra Google Play, kan du kanskje slipe bort Pocophone F1s smånykker. Men da er det en fordel å ha en viss oversikt over hva du driver med i utgangspunktet.

Du risikerer uansett å måtte leve med et kamera som er litt under pari for prislappen. De beste her tar rett og slett bedre bilder og sliter mindre med bevegelsesuskarpheter. Du får ikke den vanvittige prosessoren F1 har i produkter som Nokia 7 Plus eller Moto G6 Plus - men du får telefoner som er raskere i bruk og som er langt mer treffsikre på kamerafronten. Dermed klarer ikke Pocophone F1 helt å pådra seg de entusiastiske anbefalingene som de to nevnte konkurrentene.

Men hvis du allerede ser for deg topplogoen når jeg sier XDA-developers, og vet hva det vil si å bytte ROM på en telefon kan Pocophone F1 likevel være et feiende flott valg.

Xiaomi Pocophone F1 64GB
Meget bra

Xiaomi Pocophone F1 64GB

Meget bra
sitatMaskinvaren i Pocophone F1 er som i toppmodellene, men prisen er en tredel.

Fordeler

  • +
    Masse maskinvare for pengene
  • +
    Rask lading
  • +
    Stort batteri
  • +
    Ålreit skjerm
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Hodetelefonkontakt
  • +
    Sveipebaserte menyer

Ting å tenke på

  • Noen tregheter
  • Middels kamera
  • Litt mye refleks i skjermen

Hele testen av Pocophone F1

Flere av de kinesiske mobilprodusentene har utmerket seg med spesielle modeller de siste årene. Xiaomi er én av disse, de har blant annet de rimelige og knallgode Mi A1- og A2-modellene på samvittigheten.

Men som regel er «billigtelefonene» tydelige kompromiss. At telefonene føles som toppmodeller i bruk, betyr ikke nødvendigvis at det er topp ytelse på komponentene under skjermen.

Dermed var det litt tidligere i år duket for et helt nytt «mobilmerke». Pocophone er navnet, og mobilen de lanserte heter F1. Slik det ofte er med kinesiske mobilprodusenter dukker undermerkene opp som paddehatter, og Pocophone er egentlig et alias for nettopp Xiaomi.

Det aller mest spennende med F1 er hvor vanvittig mye du får for pengene her. Den koster nemlig fra 3700 kroner, og da får du så godt som alt det nyeste på maskinvarefronten. Snapdragon 845-brikken på innsiden sitter normalt i telefoner til 7000 kroner eller mer. Normalt må du høyt opp i prisklassene for å få 6 eller 8 gigabyte RAM og 64-128 gigabyte lagring også.

Begge deler får du til mellom 3700 og 4000 kroner i Pocophone F1. Men det du ikke får er et påkostet ytre.

Vi krever mer enn teknologi

Programvaren har en del til felles med ren Android fra Google, men noen steder har Xiaomi gjort ganske store endringer. Menyene er ikke like hurtige som i andre Snapdragon 845-telefoner - men maskinvaren er lik, så kanskje det blir bedre etter en oppdatering?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er bred enighet om at telefoner har gått opp i pris de siste årene. Ser vi tilbake til Samsung Galaxy S4, kostet den 5200 kroner den gang den var markedets råeste Android, i 2013.

Her på berget har vi det med å skylde på to ting; valutakurser og byggekvalitet. For prisene har gått opp verden rundt, og dagens toppmodeller ser absolutt ikke ut som toppmodellene for fem år siden. Den gang var de relativt små «såpestykker», hovedsakelig bygget i plast. Nå er det glass, eller til nød aluminium, som gjelder. Så godt som alle de dyreste modellene er vanntette.

Svære OLED-skjermer, ditto batterier og kraftig stereolyd fungerer som noggo attåt i de aller beste modellene.

Én ting er at den generelle utviklingen har gått fremover på fem år. Men kravene våre har ikke bare økt i takt - de har økt mer enn som så. En telefon skal ikke bare være god - den skal føles luksuriøs. Slik Mate 20 Pro, Galaxy Note 9 eller iPhone Xs gjør.

Pocophone F1 er på mange måter det vi hadde hatt i dag hvis vi slo oss til ro med gode telefoner, uten å kreve all luksusen. Den er det en Galaxy S4 hadde vært om den ble laget i dag.

Lite å utsette ... likevel

Blank! Det er nær umulig å ta bilder av denne mobilskjermen - av samme årsak som kan gjøre den litt kinkig i sollys; det er ekstremt mye refleks i skjermen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det betyr egentlig ikke at Pocophone F1 er dårlig bygget.

Her føles byggekvaliteten god og tight, slik vi forventer. Men materialene er ikke som i de feteste telefonene. Baksiden er i plast, og rammen rundt telefonen har en design som kanskje ikke vekker må-ha-følelsen på samme måte som stålrammen rundt en ny iPhone. Men utformingen er god, det er ikke noe knirk her og telefonen ligger bra i hånden.

En bestemt ulempe her er at F1 ikke har noen IP-sertifisering som sier konkret hva den tåler av nedsenking i vann eller annen omgang med det våte element.

Den skal være testet og sprutsikker, men det er ingenting å se til tettetiltak her, så som de sedvanlige pakningene rundt SIM-luken som pleier å avsløre at en telefon tåler litt ekstra. Selv om det påstås at det gjort tester som viser at den er sprutsikker, ville jeg vært forsiktig med å bruke den i noe våtere enn lett duskregn.

Skjerm: ikke best, ikke dårligst

Det jeg kanskje var mest spent på da jeg fikk kleptopølsene i Pocophone F1 var skjermen, og mer spesifikt det oleofobiske belegget på den. Dette er belegget som gjør at glasset på telefonen, for F1s del - skjermen, ikke samler opp store mengder fingeravtrykk og skitt.

I utlandet hadde enkelte publikasjoner allerede rukket å klå på telefonen, og å melde at Xiaomi kanskje hadde spart litt penger på akkurat den biten. Bange anelser dukket opp, og tankene føk hen til telefoner uten oleofobisk belegg i det hele tatt. Typisk for de få modellene jeg har vært borti uten slikt belegg er at de samler fingermerker konstant, og er nær umulige å få helt rene igjen. Når de blir skitne nok begynner skjermen å leve sitt eget liv. Et prima eksempel jeg fortsatt har mareritt om heter ZTE Tania - den var en helt forferdelig telefon å bruke.

Den voldsomme svingen i de nedre hjørnene av skjermen gir en risiko for at større deler av tekst eller knapper i apper skal havne utenfor. Her kunne skjermen med fordel vært litt mindre rund.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sammenliknet med de aller beste er det tydelig at Pocophone-skjermen har sine svakheter. Det oleofobiske belegget er ikke like godt som på en del andre telefoner, men det er heldigvis langt bedre enn man kunne frykte. Den samler ørlite grann mer på fingeravtrykk enn en iPhone-skjerm - og det er i grunnen det hele.

En annen egenskap som er litt dårligere, uten å være katastrofal, er refleksen i skjermen. I skarpt lys er det litt vanskeligere å se innholdet på Pocophone-skjermen enn innholdet på en toppmodellskjerm.

Bildekvaliteten i seg selv er grei nok, uten å være spektakulær. Vi snakker om en sannsynligvis ganske rimelig IPS LCD-skjerm her, som er noen sjømil unna de aller beste, men slett ikke er blass og kjip slik de aller dårligste er. Den er et sted i midten. Oppløsningen som er såvidt over full-HD er også akseptabel og litt til.

Skjermen er forøvrig heldekkende og i 18:9-format. Busslommen du kjenner fra nesten alle Android-telefoner i år er her også, og det samme er en relativt tykk leppe under skjermen.

Et mindre irritasjonsmoment er den voldsomme avrundingen i kantene på denne mobilen. Det skal ikke mye til før potensielt vesentlige deler av knapper og tekst havner utenfor avrundingen, slik du ser i bildet til høyre.

Aldrende Android, men ...

Det er en spesialvariant av Xiaomis MIUI-menyer som ruller på skjermen i Pocophone F1. Strengt tatt er det ikke så veldig merkbart hva som er spesielt ved MIUI for Poco, og det er i grunnen helt greit, for vi kjenner det som et godt og kjapt menysystem.

En liten irritasjon er at det er versjon 9.5, basert på Android 8, som ligger på denne telefonen. Det betyr at Android 9 fortsatt er et lite stykke unna. Nå begynner det raskt å bli en noen telefoner med den nyeste Android-utgaven på markedet, så her henger F1 litt etter feltet.

Sikkerhetsmessig står det foreløpig ikke så aller verst til, med siste oppdatering i september. Men all den stund Pocophone F1 egentlig ikke er en internasjonal modell laget for Europa, kan det fort hende du må vente en stund på neste oppdatering fra Xiaomi.

Menyene i Pocophone F1 er omtrent slik vi kjenner dem fra tidligere Xiaomi-mobiler. Men sveipegrensesnitt som er helt likt det vi finner i Android 9 er nå på plass - selv om telefonen foreløpig bare har Android 8.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sveiping uten Android 9

En egenskap som ikke alle Android 9-telefoner har ennå er det nye sveipegrensesnittet som hører til systemet. Det er i hovedsak Google Pixel 3 og Huawei Mate 20 Pro du støter på sveipemenyene i - foreløpig. Sonys Xperia XZ3 har Android 9, men har innledningsvis ikke sveipestøtte.

Du kan altså navigere menyene i Pocophone F1 akkurat slik du bruker Mate 20 Pro, og nesten slik du bruker en iPhone X-modell. Sveip opp fra bunnen av skjermen for å gå til hjemmeskjermene, sveip inn fra sidene på skjermen for å gå ett hakk tilbake. Du åpner appveksleren ved å sveipe opp fra bunnen og holde fingeren der.

Løsningen fungerer meget godt, og er man først vant til den føles skjermknapper litt gammeldags. Er du blant dem som overhodet ikke blir vant til sveiping kan du fortsatt velge å bruke litt av skjermplassen på snarveisknapper.

Det er ingen navigasjonsknapper på utsiden av den heldekkende skjermen. Det er kun låsetast, volumtaster og en fingerleser under kameraene på baksiden her. Mot normalt for kinesiske mobilmodeller kan faktisk ikke fingerleseren brukes til menynavigasjon - den er bare en fingerleser.

Opplevd og testet ytelse

Det er kanskje ytelsen som skal være Pocophones fremste egenskap. En Snapdragon 845 er en av de raskeste mobilprosessorene du får tak i, og sammen med 6 gigabyte RAM burde det kunne gå raskt og smidig med Pocophone F1.

Og det gjør stort sett det - men pussig nok er det ikke alltid slik. Det er innimellom slik at telefonen stopper litt opp eller ikke registrerer trykk slik den skal. Den virker ikke fullt så responsiv som de beste «kompromisstelefonene», der vi kan nevne ting som Xiaomis egen Mi A2, Nokia 7 Plus og Moto G6 Plus. De har svakere maskinvare, men de er altså litt kvikkere og jevnere i menyene.

Den målte ytelsen er imidlertid så høy som den skal være for Snapdragon 845-baserte telefoner.

Underholdning

En utrydningstruet kontakt. Hodetelefonene dine kan kobles rett i telefonen - uten behov for overgang.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et punkt som ofte lider når prisen skal ned er underholdningsfunksjonene. Her dukker det opp en liten overraskelse; lyden i telefonhøyttalerne er faktisk ganske ålreit. Det er til og med en slags enkel stereoløsning her, der samtalehøyttaleren bidrar. Men det er ikke voldsomt mye lyd i den, så noe fullverdig stereoperspektiv får du ikke.

Skjermen leverer varene godt om du titter på Youtube eller andre videokilder som ikke stiller krav til sikkerhet for å gi deg maksimal kvalitet. Men Netflix og liknende tjenester får ikke gitt HD-innhold til denne telefonen - til det er sikkerhetsnivået som støttes for lavt. Dette har vi sett for en hel del litt rimeligere kinesiskproduserte telefoner fra flere leverandører. Både Huawei, OnePlus og Xiaomi har hatt for lavt sikkerhetsnivå i enkelte telefoner til dette. Dermed får du ikke den beste kvaliteten på strømmevideo.

Den interne lagringssplassen på 64 eller 128 gigabyte er stor nok til å romme litt underholdning på tur. Du kan også legge til ekstra lagringsplass i form av minnekort - hvis du ikke bruker dobbel-SIM-funksjonen i telefonen.

Ålreit batteritid, men ...

Den lader kjapt, og varer lenge nok. Men burde ikke batteritiden imponert litt mer?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et stort batteri på innsiden gjør at levetiden fra lader til lader er forholdsvis god her. Men samtidig synes jeg ikke Pocophone F1 fullt ut reflekterer det 4000 mAh store batteriet så godt som den burde. Joda - den holder lett en hel dag, men det skal ikke veldig mye kamera- og appbruk til før batteristanden begynner å synke. En Huawei med samme batteristørrelse klarer seg et par dager hvis du er forsiktig - det gjør ikke Pocophone F1.

Tastaturet som følger med er Googles eget Gboard. Det gir en meget god tasteopplevelse sammenliknet med konkurrenter som Swiftkey og TouchPal. Reklame- og masefritt er stikkordene - samtidig som tasteflatene ikke flytter på seg når du velger ulike tegnmoduser.

Som telefon gjør Pocophone det helt greit - lyden er klar og grei og kan bli forholdsvis høy. Den grenser litt mot boksete, men det er slett ikke påfallende eller plagsomt. På selve samtalekvaliteten går altså Pocophone F1 omtrent midt i veien uten å være hverken dårlig eller fantastisk.

Du kan forresten velge å ha to samtidige SIM-kort i telefonen, hvis du ikke trenger den ekstra plassen til minnekort. Tale over 4G er også støttet.

Kameraet: Xiaomis vanlige akilleshæl

Kameraet er tregt og gir ofte fra seg uskarpe bilder. Men spesifikasjonene antyder at det burde være bra. Sannsynligvis dreier problemet seg mest om programvaren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det siste vi kikker litt nærmere på er kameraet i Pocophone F1. Det kan ta relativt greie bilder. Men bare hvis du er heldig. I testperioden har det kommet flere oppdateringer som påstår å ha forbedret kameraet i denne telefonen - men i praksis har jeg merket lite til de store forbedringene.

Kameraet i Pocophone F1 har to hovedproblemer; hastigheten på eksponeringene og generelt dårlig lyssensitivitet.

Det betyr at hvis du klarer å holde telefonen noenlunde rolig foran et motiv som ikke beveger seg så altfor mye kan du få rimelig greie bilder ut av den. Men resultatene fra F1-kameraet er dessverre altfor ofte fulle av bevegelsesuskarpheter. Spesielt inne er det fryktelig vanskelig å få gode resultater fra telefonen. Her vil andre telefoner så som Nokia 7 Plus og Moto G6 Plus ta vesentlig bedre bilder.

Også utendørs, i vanlig dagslys, lurer ofte bevegesesuskarphetene hvis du ikke er forsiktig. Noe digital behandling er synlig i bildet - først og fremst enkelte kontrastlinjer som viser at telefonen overoppskarper litt. Men ellers er det lite å se til typisk komprimeringsstøy eller annet relatert til lagringen av bildene.

Kameraet er nok dessverre Pocophone F1s dårligste egenskap. Det bude egentlig gi bedre kvalitet, hvis spesifikasjonene stemmer. Den minner mye om Motorolas rimeligere modeller - på sett og vis også Samsung Galaxy S8 med ulikt glass foran sensoren. Så kanskje kan kameraet bli bedre med oppdateringer?

Xiaomi Pocophone F1 64GB
Meget bra

Xiaomi Pocophone F1 64GB

Meget bra
sitatMaskinvaren i Pocophone F1 er som i toppmodellene, men prisen er en tredel.

Fordeler

  • +
    Masse maskinvare for pengene
  • +
    Rask lading
  • +
    Stort batteri
  • +
    Ålreit skjerm
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Hodetelefonkontakt
  • +
    Sveipebaserte menyer

Ting å tenke på

  • Noen tregheter
  • Middels kamera
  • Litt mye refleks i skjermen
Les også
Nokia 8.1
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her