Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Mi A3

Oppfølgeren til fjorårets beste billigmobil er her

Men den er ikke like imponerende som fjorårets.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Xiaomi Mi A3 er oppfølgeren til én av de beste mobilene vi har testet de siste årene. Fjorårets Mi A2 kostet rundt 2000 kroner og hadde langt mer til felles med dyre toppmodeller enn med telefonene i samme prisklasse.

Det er med andre ord høye forventninger til Mi A3. Kan den klare det samme kunststykket som fjorårets modell? Svaret på det er et rungende ... tja? Kanskje.

For dette er ikke noen massiv oppgradering. Det er snarere en annerledes telefon på veldig mange måter. Xiaomi har endret på det meste i Mi A-formelen, bortsett fra det sentrale; Android One-programvaren består.

Vi kan ta endringene etter tur.

Helt ny og annerledes design

Android One er fortsatt raskt og godt å bruke, men skjermen er kjip og ytelsen er omtrent den samme som i fjor.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der Mi A2 var svært tynn og med en bakside i metall er Mi A3 litt tykkere og med bakside i glass i stedet. Tykkelsen har økt med en drøy millimeter uten at det føles feil på noe vis. Rammen rundt telefonen føles som plast, uten at Xiaomi oppgir akkurat hva slags materiale det er. Det samme kan sies for volumknappene og låsetasten.

Det lekreste med den nye designen er baksiden på vårt blå eksemplar. Den har et bølgete design som minner mye om lysbrytningen i skvulpende vann. Det er strengt tatt bare nok en variant i de mange designene som baserer seg på glass over farget folie og ulike fargegraderinger - men denne varianten er absolutt både pen og uvanlig.

Rent praktisk har det imidlertid en stor ulempe; glass er knuselig der metall ikke er det. Det var nok ganske mange som satte pris på at Mi A2 tålte litt. Ikke minst fordi det var en rimelig og god telefon som ofte havnet i ganske unge og tidvis slepphendte hender.

Byttet til glass er altså både positivt og negativt. En ting som er bare negativ er den ytre rammen i plast - et materiale som ikke figurerte noen steder på Mi A2.

Fra LCD til AMOLED

Klikk på bildet for å se full størrelse. Denne skjermen oppleves som overmettet og pikselert. Hvitbalansen i bildet er ikke helt på tur - den har faktisk et litt snodig mørkt grønnskjær i seg når den forsøker å vise hvitt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fjorårets billig-Xiaomi hadde en utmerket stor LCD-skjerm med full-HD-oppløsning. Den er byttet ut med en AMOLED-skjerm i år. Mi A3 bytter ut tykkere rammer over og under skjermen med kamerahakk og tilnærmet rammeløs design rundt tre av sidene, men beholder en forholdsvis stor hake under skjermen.

Overgang til AMOLED høres i utgangspunktet ut som en god ting. Det pleier å bety hakket kvassere bildekvalitet enn LCD-skjermer flest, og kommer med lavere strømforbruk i mange sammenhenger som bonus. Men AMOLED-skjermen Xiaomi har valgt her kunne de egentlig spart seg.

Dette er som å gå mangfoldige generasjoner tilbake i Samsungs skjermlager. Fargene er i overkant mettede og skjermen fremstår som ullen. Oppløsningen har gått ned siden sist – og faller fra 1920 x 1080 piksler til 1560 x 720 piksler.

Her er det også et moment at denne typen AMOLED-skjermer kjører det som kalles Pentile Matrix - altså at enkelte av underpikslene deles mellom punkter i skjermen. Det gir større avstand mellom punktene og et reelt pikselantall som er åpent for en debatt som har pågått siden denne typen pikselarrangement ble vanlig.

Konklusjonen for Xiaomi Mi A3 er i hvert fall enkel og grei; dette ser virkelig ikke bra ut. Bildet er overmettet og pikselert. Gi meg Mi A2-skjermen når som helst, for dette her er A3s store nedsig.

Det er for øvrig aldri så tydelig som det er i de avrundede hjørnene der skjermbildet rett og slett blir hakkete og ujevnt, tilsynelatende fordi det er for langt mellom pikslene til å følge kurven godt.

Fingerleseren fra rygg til skjerm

Mi A2 hadde fingerleseren på ryggen. I Mi A3 har Xiaomi adoptert den nye trenden med fingerleser i skjermen. Dette er sannsynligvis den billigste telefonen på markedet med en slik løsning, og det er hyggelig å konstatere at fingerleseren fungerer helt utmerket.

Den er relativt rask og presis, og leser sjelden feil. Så skal det også sies at tradisjonelle fingerlesere alltid er litt kvassere på hastighet og presisjon enn disse skjermleserne, men de tar opp ekstra plass og legger en viss begrensning på designmulighetene.

Mye større batteri

Hurtiglading er støttet, men det er en vanlig 5-voltslader som følger med. Har du Quickcharge-lader selv vil det gå mye raskere å fylle batteriet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ett av de litt større klagepunktene i Mi A2 er adressert med denne telefonen; batteriet har blitt vesentlig større. Mi A2 hadde et helt greit batteri på 3.000 mAh, men sammenliknet med mange andre kinesiske modeller var det kanskje litt lite. I Mi A3 er størrelsen økt til 4.000 mAh, og batteritiden oppleves som god nok og litt til.

Det er naturligvis også her en del av den ekstra tykkelsen ligger.

En egenskap Mi A2 ikke hadde, men som er på plass her, er minijack-kontakten, som gir analog lyd rett ut. A2 måtte ha overgang fra USB-C-kontakten i bånn. Her er det også på sin plass å nevne at en annen av fjorårets mangler er utbedret; minnekortplassen er ... på plass i Mi A3.

Ikke mye nytt på ytelsesfronten

Der Mi A2 ga masse opplevd ytelse for pengene gjør i og for seg Mi A2 det samme.

Men det skyldes ikke at maskinvaren er blitt så mye bedre. Her er det en bittelitt nyere Snapdragon-brikke som er brukt, men hovedforskjellene er at den har litt nyere prosessorkjerner med litt itt tregere frekvens og en ny grafikkdel. Alt i alt er det altså litt det samme som i fjor. Ytelsestestene viser sju-åtte prosent økt prosessorytelse og tidvis en del lavere grafikkytelse.

Så er det som nevnt ikke slik at denne telefonen er treg - men den er ikke noe særlig mer fremtidssikret enn en telefon du betalte 1800 kroner for i fjor. Det er litt skummelt, når både tiden har gått og prisen har økt.

Et ekstra kamera gir vidvinkel, og hovedkameraet er økt til 48 megapiksler. Det merkes imidlertid ikke i form av økt bildekvalitet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nytt kamera

I fjorårets Mi A2 var det to kameralinser som begge ble brukt til å levere meget gode bilder og svært gode skarphetseffekter og portrettløsninger. Årets Mi A3 legger til en ekstra kameralinse og ny funksjonalitet. Denne gangen finner vi ett vidvinkelkamera, ett som samler dybdeinfo og sist det vanlige hovedkameraet som nå fotograferer i 48 megapikslers oppløsning.

Men inntrykket denne telefonen gir går igjen også her. Akkurat som AMOLED er et fin merkelapp i spesifikasjonslisten til du faktisk ser skjermen, er 48 megapiksler, zoom og vidvinkel fint på spesifikasjonslisten når den forrige hadde 12 megapiksler og null vidvinkel eller zoom.

Det forgjengeren i stedet hadde var en bildekvalitet som på mange måter konkurrerte med vesentlig bedre kameraer. Det står i grunnen ganske bra til også med Mi A3. Kameraet er blant de beste i sin prisklasse - men det leverer oftere uskarpe bilder enn forgjengeren. Utendørs bærer bildene ofte preg av overoppskarping.

En nattmodus ser ut til å samle lys i ganske lang tid, men hjelper ikke veldig på inntrykket etter skumring.

Det er et supert kamera gitt prislappen på såvidt over 2.500 kroner dette, men forrige generasjon imponerte mer. Og i en del sammenhenger er det fortsatt bedre.

Baksiden er skamtøff, men det holder liksom ikke helt i mål for Mi A3. Forgjengeren var en langt mer solid totalpakke, og kan kjøpes til lavere pris uten de store ulempene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

Det er få telefoner vi har sett mer frem til enn Mi A3. Forgjengeren var én av relativt få telefoner vi har blitt så imponert over at vi har gitt 10/10 på karakterskalaen. Så en enda bedre telefon for samme lave pris høres jo storgildt ut.

Men så er det ikke bare ikke en bedre telefon – den føles ikke engang som om den er i samme serie.

Absolutt alt er annerledes – skjermteknologi, minnekortplass og hodetelefonkontakt, plastrammen rundt telefonen, en haug kamera som gir lite vinning, en annen prosessor som ikke er nevneverdig raskere.

Noe her går på plusskontoen, så som hodetelefonkontakten, minnekortplassen og batteriet. For enkelte er disse til og med svært viktige egenskaper. Men plastrammen og skjermen som du ikke finner maken til før du går ned i de aller billigste mobilene til under tusen kroner trekker nedover som et blylodd rundt anklene.

At ikke Mi A3 føles som noen skikkelig oppfølger til Mi A2 kan faktisk komme av noe så enkelt som at den ikke egentlig er det. Xiaomi er blant flere kinesiske selskaper som ofte omdøper andre modeller i sine utvalg til spesifikke oppgaver. Og for å «lage» Mi A3 har de rett og slett lagt inn Android One-operativsystemet på sin allerede eksisterende Mi CC9e-telefon.

Og rett skal være rett. Android One er fortsatt en fryd å bruke. Men jeg hadde definitivt kjøpt Mi A2 foran denne telefonen her - samme hvor heit den blanke, blå baksiden måtte være.

Xiaomi Mi A3 64 GB
Bra

Xiaomi Mi A3 64 GB

Bra
sitatXiaomi Mi A3 er en grei billigmobil, men ikke Mi A2-oppfølgeren vi hadde håpet på.

Fordeler

  • +
    Lang batteritid
  • +
    Fet design på baksiden
  • +
    Hodetelefonkontakt
  • +
    Allsidig og ålreit kamera

Ting å tenke på

  • Elendig AMOLED-skjerm
  • Ramme i plast
  • Ingen ytelsesforbedring over Mi A3
  • Middels innendørs bildekvalitet fra kamera
Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her