Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTP-Link Deco M4

Sett opp mot ytelsen er prislappen på dette mesh-settet nesten utrolig

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Maske- eller mesh-nettverk er fantastisk for deg som har en stor bolig eller en bolig som er utformet slik at det er vanskelig å nå alle kriker og kroker med én enkelt ruter.

Med mesh plasserer du flere nettverkspunkter rundt omkring i hjemmet, og så jobber de sammen om å servere deg god nettverksdekning hvor enn du befinner deg.

Aberet med mesh har så langt vært at god ytelse har kostet flesk. Et godt sett med tre mesh-noder har stort sett kostet minst tre tusen kroner eller mer, selv om vi har sett enkelte tilbud som har gjort disse settene litt mer spiselige i pris.

Svært rimelig mesh

Å bruke TP-Link-logoen som et designelement er finurlig gjort. Lysdioden i midten forteller noe om statusen for nettverket.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

TP-Links nye Deco M4 håper å gjøre noe med det. Med en pris på godt under 2 000 kroner for en pakke med tre enheter plasserer den seg i en prisklasse hvor det har vært langt og lenge mellom produktene.

De nærmeste vi har vært borti her på Tek så langt har vært Iiglo Nimbo (i skrivende stund på tilbud til 1 690 kroner for tre) og Jensen Omni Lite (2 290 kroner), hvor spesielt sistnevnte var tydelig svakere enn alle andre mesh-løsninger vi har testet.

M4-enhetene er betraktelig større enn de små røykvarsler-liknende settene vi tidligere har sett fra TP-Link, som M5 og M9. De er likevel relativt elegante i utformingen og bør ikke være veldig vanskelige å plassere på en måte som gjør at de glir inn i et moderne hjem.

Den lille TP-Link-logoen «skjult» i lufteribbene på toppen er dessuten en litt finurlig detalj, og her finner vi også den lille lysdioden som forteller om alt er i orden.

De tre enhetene i eska er ellers identiske, slik at du kan koble hvilken som helst av dem i modemet eller veggen.

Et lite irritasjonsmoment er at strømadapterne som følger med har ganske korte kabler, noe som kan gjøre det litt ekstra utfordrende å få satt dem akkurat der du vil ha. Hjemme hos undertegnede måtte vi til med skjøteledning for å unngå en dødsfelle der vi ønsket å plassere dem. Med tre enheter i pakken hadde det vært kjekt om i det minste én av adapterne hadde hadde litt lenger ledning.

To ethernet-porter er litt i minste laget, selv i 2019.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkelt å sette opp

Oppsettet er i kjent TP-Link-stil veldig beint frem. Det til tross for at M4 ikke har blåtann-støtte, og du derfor må inn og ut av ulike nettverk underveis i oppsettet. Det tar likevel ikke mer enn noen små minutter før du er oppe og går.

Vi skulle kanskje gjerne sett at appen til TP-Link bisto oss mer i plasseringen av meshnodene enn bare generiske bilder av oppsett etter hvor mange etasjer du har. Akkurat dette er kritikk vi har fremført mot de aller fleste produsenter – mesh-nettverk er ment å være enklere enn alt annet å sette opp, og da bør det være mulig for de ulike appene å gi oss målingsbaserte innspill til plassering.

Deco M4-tårnene måler 19 centimeter i høyden og 9 centimeter i diameter. Her sammen med en UE Megaboom-høyttaler for skala.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Appen til TP-Link er ellers relativt enkel, kun med de mest elementære funksjonene. Deco M4 har heller ingen webportal hvor du kan få tilgang til mer avanserte funksjoner, men du er i det minste ikke avhengig av å koble deg til eksterne tjenester for eksempel for foreldrekontroll, slik du må hos konkurrenten Netgear.

I motsetning til den mer avanserte M5 får du heller ikke TP-Links HomeCare-pakke her, som blant annet inkluderer antivirus fra Trend Micro. M4 har dessuten kun énkjerneprosessor (mot M5s dobbelkjerne) som potensielt kan være et problem om du har planer om å koble til svært mange enheter. TP-Link mener imidlertid selv at systemet skal kunne håndtere minst 100 tilkoblede enheter.

Oppsettet er svært enkelt og greit, men vi savner litt mer veiledning på hvordan vi skal plassere satellittene.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Imponerende ytelse til prisen

Hva så med ytelsen? Sist vi testet et mesh-sett fra TP-Link noterte vi at målingene våre var veldig ustabile, noe vi vanligvis tar som et tegn på at alt ikke er helt som det skal. Det skal sies at TP-Link tok vår kritikk på største alvor og fulgte opp på upåklagelig vis, men selv ikke med et nytt sett i hus var ustabilitetene blitt noe bedre. Denne gang er imidlertid saken en helt annen. Sjelden har vi nemlig sett et mesh-sett som tester så jevnt, stabilt og forutsigbart som Deco M4.

Leiligheten vi tester i. 1 og 2 er plasseringen av henholdsvis ruteren og satellitten, resten er punktene vi tester på. Punkt 8 er ute i oppgangen, forbi heisen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

M4 er et såkalt tobåndssett som har en makshastighet på 866 Mbit/sek på 5 GHz (2x2 MIMO) og 300 Mbit/sek på 2,4 GHz (til sammen såkalt AC1200). Det betyr at mesh-nodene må både sende og motta data på samme bånd, som igjen gjør at hastigheten halveres når du beveger deg ut i nodenes dekningsområde.

Sammenliknet med en trebåndsløsning, hvor man har et helt ekstra 5 GHz-bånd til å ta seg av denne trafikken, er ikke dette optimalt, men det betyr definitivt ikke at ikke en tobåndsløsning også kan fungere veldig godt. Google Wifi er for eksempel en annen slik tobåndsløsning.

Det må også nevnes at Deco M4 benytter den «gamle» wifi-standarden 802.11ac (også kjent som Wi-Fi 5). Nye Wi-Fi 6 er på vei ut på markedet i disse dager, og du kan lese mer om fordelene med Wi-Fi 6 i denne saken.

Vi har som vanlig tatt med oss Deco M4 til vår vanlige testleilighet på rundt 80 kvadratmeter. Denne kunne i og for seg klart seg fint med én kraftig ruter, men den har flere punkter som er vanskelige å nå med wifi-signaler. Spesielt gjelder det modulbadet i stål i midten og den betongkledte boden i enden, og vi tester også på et punkt i oppgangen utenfor leiligheten for å virkelig sette nettverket på prøve.

Som nevnt var målingene nærmest uvanlig stabile. Vi kjører vanligvis testen minst fem ganger per punkt for å oppnå et representativt resultat, og denne gangen var det aldri nødvendig å kjøre ekstra kontrollmålinger.

Stabile målinger er selvfølgelig ikke nok, så la oss se på ytelsen med én node versus to. (Tall i Mbit/sek, målt med LAN Speed Test).

Som vi ser er den ene ruteren kraftig nok i massevis til å dekke de aller fleste kroker av leiligheten, og node nummer to tilfører ikke noe særlig før vi kommer helt i periferien av dekningsområdet. Da får vi også dekning ute i oppgangen, hvor den ene noden ikke makter å levere signal i det hele tatt på egen hånd.

Uansett er dette meget solid ytelse, spesielt når vi tar prisen med i betraktningen. TP-Link hevder en trepakning med M4 kan dekke opptil 370 kvadratmeter med wifi, og vi er tilbøyelige til å tro på dem – i alle fall om du har en bolig uten stålvegger eller andre wifi-drepende elementer. Deco-produktene er for øvrig kompatible med hverandre, så du kan bruke en M9 som ruter og en M4 som satellitt, om du skulle ønske eller ha behov for det. TP-Link anbefaler i tilfelle at du bruker det mest avanserte produktet som ruter.

La oss så se på ytelsen versus andre mesh-sett.

Deco M4 yter altså ikke revolusjonerende på noe vis, men vi vil likevel hevde at TP-Link bringer ned prisnivået for mesh-nettverk nærmest egenhendig her. Ingen av konkurrentene har så langt klart å tilby ytelse som M4 gjør til denne prisen, og du kan dessuten få en topakning til rundt 1300 kroner om du ikke skulle ha behov for alle tre. Det er sympatisk.

Deco-appen er veldig grunnleggende, men gir tilgang til enkelte avanserte funksjoner. Den er i det minste veldig enkel å bruke.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Skulle du ha mulighet til å kable sammen boksene støtter M4 dessuten såkalt «ethernet backhaul», altså at du bytter ut den trådløse overføringen mellom dem med kabler. Det er imidlertid verdt å merke seg at M4-boksene bare har to ethernetporter hver, og du blir dermed sittende helt uten ledige ethernetporter på selve hovedenheten.

Ethernet-portene på M4 er for øvrig av gigabit-hastighet, mens TP-Link også leverer en nærmest identisk modell kalt E4, som kun har 10/100 Mbit ethernet. Det er greit å være oppmerksom på.

Vi har heller ikke noen store innvendinger mot hverdagsytelsen fra M4. Roamingen virker å fungere godt, vi har dekning der vi skal ha dekning og alt fungerer slik det skal. Kanskje har strømmingen av live-TV til Apple TV-boksen i stua (en halvmeter fra ruteren) vært et lite hakk mer opp og ned i kvalitet enn hva vi er vante med, men det er i tilfelle en betraktning som kommer med svært store forbehold.

Ledningen kan gjemmes fint under enhetene.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Det er i det hele tatt veldig lite å utsette på TP-Link Deco M4, og til prisen setter de en ny standard i mesh-kategorien.

TP-Links Deco M4 byr på imponerende god ytelse til prisen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det meste av overflødig fiksfakseri er strippet vekk, og tilbake sitter vi igjen med meget solid wifi-dekning over store områder til godt under halve prisen av hva mesh-nettverk kostet i starten.

Oppsettet er dessuten enkelt, boksene er noenlunde pene og se på og TP-Links app er enkel og brukervennlig å forholde seg til.

Du får nok like god eller bedre ytelse hos andre produsenter, men du må fort doble prisen før ytelsen er såpass mye bedre at det virkelig monner.

Det betyr velfortjent heder til TP-Link i denne omgang.

TP-Link Deco M4 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack)
Meget bra

TP-Link Deco M4 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack)

Meget bra
sitatTP-Link setter en ny standard for rimelig og bra mesh-nettverk.

Fordeler

  • +
    Meget sympatisk pris
  • +
    God ytelse til prisen
  • +
    Relativt pene å se på
  • +
    Enkle å sette opp
  • +
    God dekning
  • +
    Støtter ethernet backhaul

Ting å tenke på

  • Har ikke dedikert radiobånd til backhaul-trafikk
  • Fysisk større enn mange av konkurrentene
  • Litt korte strømledninger
  • Litt tynt med avanserte funksjoner i appen
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her