Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestStream W30

God lyd til en billig penge, men ikke noe mer enn det

Les testen av Stream W30.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Multirom, stemmeassistenter og alt det der er vel og bra, men skal vi tro elkjedene selger fortsatt helt vanlige bluetooth-høyttalere særdeles godt fortsatt - og spesielt i perioden før jul.

Det er lett for at det blir stort fokus på de store merkene, men i dag ser vi nærmere på noe helt annet.

Stream W30 er nok et rimelig generisk kinaprodukt som importeres til Norge av nettbutikken Kibo.no, men det trenger ikke bety at det ikke er verdt en titt.

Trangt om plassen

Til en pris som varierer mellom cirka 1200 og 1500 kroner plasserer den seg i et segment der konkurransen er enorm, men W30 skiller seg ut ved å være noe større enn høyttalerne du gjerne finner i denne prisklassen. Det betyr forhåpentligvis også at lyden er bedre. Mer om det etter hvert.

Stream W30 er større enn for eksempel UE Megaboom 3.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Designet er som en litt rund håndveske, komplett med et solid bærehåndtak på toppen. Det gjør det enklere å ha med høyttaleren rundt, selv om den altså er større enn en gjengs strømmehøyttaler. Høyttaleren er stort sett bygget i plast, men vekten gir en viss kvalitetsfølelse, og det gjør til dels også den skinnaktige finishen på baksiden.

Store knapper på toppen gir enkel betjening, og bakpå finner vi en bassrefleksport som bør gi en boost i bunnen av registeret, i alle fall om høyttaleren plasseres inntil en vegg eller liknende. En stor stripe i front tilkjennegir status for blåtann-tilkobling, lading og annet, men vi skulle kanskje ønske den ikke forble påskrudd og rødglødende til enhver tid når strømkabelen er tilkoblet.

Om du vil bruke denne med strømkabelen permanent tilkoblet i stua er det potensielt et ganske stort irritasjonsmoment. Ellers finner vi også en USB-port, skulle du ønske å bruke det interne batteriet som nødlader for mobilen eller annet, i tillegg til minijack-port for tilkobling av kablede enheter.

Høyttaleren har for øvrig gummierte små føtter som sørger for at den står stabilt.

Store knapper på topp gir enkel betjening.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkel i bruk

Når du skrur på høyttaleren for første gang går den rett i paringsmodus, og det skjer også senere om den ikke gjenkjenner noen tilkoblede enheter når du skrur den på. Det er praktisk. Tilkoblingen har også vist seg problemfri ved flere anledninger, og skulle du ønske å bytte mellom enheter er det en bluetooth-knapp på baksiden.

Og om det skulle være noen tvil: Her finnes ingen støtte for å koble sammen flere høyttalere, wifi eller liknende, og heller ingen Spotify Connect eller Chromecast-støtte.

Oss bekjent er USB-porten bak også kun til lading, så det er ikke mulig å koble til en Chromecast Audio, slik det for eksempel er på Geneva Acustica Lounge, som vi testet for ikke lenge siden.

Basstungt og fyldig

En bassrefleksport bak gjør sitt til at basstrøkket her er godt, nesten for godt til tider.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hva så med lyden? Først kan vi i alle fall si at Stream W30 byr på betraktelig mer bass enn vi er vante med fra høyttalere i denne prisklassen. Spesielt gjelder det om du har den plassert med ryggen inntil en vegg, selv om det i noen tilfeller kan gjøre at det blir litt overveldende mye bass. Å flytte den 20-30 centimeter unna gir et mer balansert lydbilde, men det er smak og behag. Om du liker mye bass kan du til dels tilpasse mengden ved å flytte høyttaleren rundt - i alle fall innendørs.

Resultatet er uansett en varm, fyldig og behagelig lydsignatur som sannsynligvis vil kunne falle i smak hos mange. Vi kunne nok ønsket oss litt mer definisjon og oppløsning i diskant og mellomtone, da spesielt vokaler ikke når helt like godt frem som vi vet de kan. Det mangler også litt luftighet, men ikke verre enn at Spotifys Treble Booster-innstilling ikke hjelper godt på begge deler. Med litt justering blir det faktisk svært fint å høre på.

"Sweet spot" er nok på sin side litt smalt, noe som i og for seg ikke er så overraskende fra en såpass kompakt høyttaler, men vi er kanskje bortskjemte med tilnærmet 360-graders lyd fra for eksempel UE Boom og Megaboom 3?

USB, ladeport, minijack og bluetooth-knapp bakpå.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Stream W30 spiller også høyt nok til å fungere som festens midtpunkt om du ikke har en altfor stor stue å fylle. Til vanlig lytting innendørs er 50-60 prosent volum mer enn nok. Merk at høyttaleren har sin egen volumkontroll som kommer utenpå volumkontrollen fra for eksempel mobilen din, så du må skru begge opp for å komme til det som egentlig er maks.

Middels batteri

Batteritiden er oppgitt til åtte timer, men vil selvfølgelig variere med hvor høyt du spiller. Det er imidlertid irriterende at det ikke finnes noen måte å få vite hvor mye batteri som gjenstår. W30 oppgir ikke batteristatus til telefonen, og det finnes heller ingen knapp eller indikator på selve høyttaleren. Batteristørrelsen er for øvrig oppgitt til skarve 2000 mAh, som høres ut som ganske lite, spesielt om du planlegger å bruke den som nødlader på veien.

Det er også litt frustrerende i 2018 at den bruker en proprietær ladeløsning fremfor micro-USB eller USB-C, og om du sammenlikner med en del av konkurrentene er det også et minus at den ikke er vanntett på noe som helst vis.

Konklusjon

Stream W30 er en solid, om enn noe funksjonsfattig blåtannhøyttaler.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Stream W30 imponerer når det kommer til det viktigste kriteriet, nemlig lyden. Den har betraktelig mer bass å by på enn vi er vante med når det kommer til bluetooth-høyttalere på batteri, og litt equalizer-justering hjelper også diskant og mellomtone med å nå frem. Høyttaleren har også godt med volumreserver å by på.

Batteridriftstiden er kanskje ikke den mest imponerende, og det gjør også at nødladerfunksjonen blir litt begrenset, men den er likevel fin å ha om du skulle ha enormt behov for litt strøm på mobilen.

Vi kunne selvfølgelig ha ønsket oss wifi, Chromecast-støtte og alt det andre, men om det du er på jakt etter er en habil bluetooth-høyttaler som fungerer godt både hjemme og ute bør Stream W30 være et soleklart alternativ.

Gode alternativer til Stream W30

Stream W30
Bra

Stream W30

Bra
sitatStream W30 er en meget velspillende bluetooth-høyttaler

Fordeler

  • +
    Låter meget godt til prisen
  • +
    Utklasser mange av konkurrentene på bassgjengivelse
  • +
    Spiller høyt
  • +
    Relativt pen å se på
  • +
    Kan brukes som nødlader

Ting å tenke på

  • Kun bluetooth, ikke wifi
  • Ingen multiromstøtte eller anledning til å koble sammen flere
  • Litt begrenset batteritid
  • Lysdioden i front gløder kontinuerlig når ladekabelen er tilkoblet
  • Vanskelig å finne ut hvor mye batteri som gjenstår
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her