Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia XZ1 Compact

Endelig – en kompakt, vanntett toppmodell!

Det er vanskelig å ikke like Xperia XZ1 Compact.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Kort om Sony Xperia XZ1 Compact

For kort tid siden landet testen vår av Sonys Xperia XZ1, telefonen selskapet forsøker å nå de store breddene med. Med sine 5,2 tommer og heftige spesifikasjoner skiller den seg imidlertid ikke veldig ut fra konkurrentene, men Sony har et skikkelig ess i ermet.

Hils på Xperia XZ1 Compact, som i motsetning til fjorårets Compact-modell deler innmaten med den vanlige XZ1. Dermed snakker vi med ett om en vaskeekte toppmodell med skjerm på kun 4,6 tommer!

Det er det bokstavelig talt ingen andre selskaper som kan konkurrere med, akkurat nå.

Vel, foruten Apple og deres iPhone SE da. Det er imidlertid et viktig poeng at vi da både snakker om et totalt annerledes operativsystem, samt relativt utdaterte spesifikasjoner på flere viktige områder.

For Xperia XZ1 Compact har virkelig mye bra å by på, selv sammenlignet med heftige kolosser som Samsung Galaxy S8 og LG G6.

En særdeles lommevennlig telefon

XZ1 Compact ligger godt i hånden. Den tykke, men samtidig kompakte kroppen gir et godt grep om telefonen, og for undertegnede, som kommer fra en Galaxy S8 som hverdagstelefon, var det befriende å faktisk kunne bruke telefonen med én hånd.

Nå hører det med til historien at undertegnede har små herrehender, men de fleste vil nok sette pris på akkurat dette aspektet ved telefonen.

En annen ting å sette pris på, er at designet og ikke minst byggekvaliteten har fått seg et løft fra i fjor. I stedet for den blanke plasten har man nå utstyrt Compact-modellen med metallkanter i topp og bunn, og noe så sjeldent som glassfiberarmert plast i kroppen.

Dette har flere fordeler – kanskje først og fremst at dette estetisk føles som en metalltelefon. Plasten virker dessuten å være både mer hardfør og ripebestandig enn andre varianter vi har sett, så forhåpentligvis holder telefonen seg pen over tid også.

Størrelsesmessig er det kun iPhone SE som kan tukte Xperia-en.

Litt store rammer, men kraftige stereohøyttalere

På fremsiden står det ikke fullt så godt til, med relativt svære rammer både oppe, nede og langs sidene.

Stereohøyttalere, hodetelefoninngang og USB Type-C.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Glasset over skjermen har en svak 2,5D-utførelse, og det er gjort utskjæringer i både topp- og bunnrammen for stereohøyttalerne i front. Disse låter betydelig bedre enn i tidligere generasjoner, og spiller både høyere og renere i diskant og mellomtone.

Bassregisteret man kan ane i eksempelvis iPhone 7 har man imidlertid ikke vektlagt, men alt i alt er dette en av de soleklart bedre lydopplevelsene du får direkte fra en mobil i dag.

Titter vi tilbake til skjermen, så er det klart at det ikke er det heftigste på markedet vi sitter med her. Det er snakk om 1280 x 720 piksler smurt utover en 4,6 tommer stor flate, noe som gir en pikseltetthet på 319 ppi. Eller, som Apple ville sagt det: Retina. Det er nok til at du ikke ser enkeltpiksler i daglig bruk, men om du skuler nærme nok kan du uten større vanskeligheter få øye på dem. Dermed er for eksempel VR-bruk så godt som utelukket.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

På den annen side: du slipper å strømme innhold i noe mer enn 720p, så du kan jo spare litt datatrafikk der. Skjermen for øvrig er det dessuten ingenting å utsette på, og den fremstår både svært lyssterk, relativt fargerik og med ålreit kontrastnivå. Sony leverer sågar en egen bildemodus som skal være bortimot perfekt kalibrert, om du skulle ønske å bedrive profesjonell innholdsproduksjon på, eh, mobilen. HDR får du dog ikke, noe som er litt skuffende all den tid storebror Xperia XZ1 har dette.

Forrykende ytelse og splitter ny Android

Galaxy S8, Xperia XZ1 Compact og iPhone SE.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det XZ1 Compact imidlertid deler med storebroren, er innmaten. Også her finner vi Qualcomms høvdingbrikke Snapdragon 835, 4GB minne (RAM) og Adreno 540-grafikkbrikken. Til sammen betyr dette forrykende god ytelse.

Med til historien hører det også at XZ1 Compact i likhet med storebroren er først ute på markedet med Android 8 Oreo, som knapt har rukket å være lansert før japanerne stappet det inn i telefonene sine.

Kanskje mest imponerende med Android 8: utrolig standbytid. Her tar man virkelig sjumilssteg hva angår å begrense batteribruk når telefonen ikke er i bruk. Dette går på bekostning av hvor ofte man får varsler, men Android lar deg også prioritere varsler fra enkelttjenester. Dermed kan du fortsatt få varsel om 50-årslaget til svigermor, til tross for splitter ny telefon.

Med 19 megapiksler kan du gjøre bittesmå utsnitt..
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det hører også med til historien at Sony har gjort minimalt med Android-programvaren, og til tross for små kosmetiske endringer er det i bunn og grunn nokså standard grensesnitt du møter her.

På sett og vis er det et godt alternativ om du ønsker ren Android, men en litt alternativ «look». Du får også med Google Assistant, som i sin tid debuterte på Googles Pixel-telefoner. Synd den kun fungerer på engelsk og koreansk.

For å gjøre en lang historie kort: Sony har gjort en formidabel jobb med å kombinere programvare og innmat her. Legg til at kameraet også er relativt ålreit og har et par fiffige triks du ikke finner i andre telefoner, så har du en ganske tiltrekkende totalpakke.

Konklusjon – Står seg svært godt selv utenfor nisjen sin

Nei, nei, nei! Sony sender en vanlig lader (venstre) med i pakka, og selger hurtiglader (høyre) som ekstrautstyr.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For undertegnede oppleves Xperia XZ1 Compact som et forløsende friskt pust i et mobilmarked der produsentene legger opp til at du enten må ha gorillahender eller belage deg på tohåndsbruk.

Men det er heller ikke til å legge skjul på at den posisjonerer seg godt inne i toppmodellterritorie, og der er det for tiden en formidabel kamp om tilværelsen.

For å sette det mer på spissen: Xperia XZ1 Compact har ikke en imponerende skjerm, sammenlignet med konkurransen. Den er ikke heldekkende, den er ikke hinsides høyoppløst og den har ikke HDR- eller OLED-teknologi. Men den er skikkelig ålreit i daglig bruk.

Det samme kan sies om telefonen i seg selv. Til tross for at selve kroppen ikke er i det mest eksklusive byggematerialet, oppleves den velbygget og god å holde. At den attpåtil er både kompakt og vanntett trekker selvsagt også opp.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Heller ikke kameraene, høyttalerne, teknologien eller programvaren står tilbake for andre toppmodeller, selv om førstnevnte kunne vært bedre i dårlig lys. Den høye oppløsningen, hybridfokus-teknologien og andre fiffige løsninger bøter imidlertid til en viss grad på dette.

Men de to stjernene som stjeler showet her, er uten tvil Snapdragon 835-brikken og Android 8-operativsystemet. Sammen sørger de for å gi pålitelig og forrykende god ytelse, både i vanlig bruk og i tunge applikasjoner.

Med en startpris ved lansering på 5 489 kroner er Xperia XZ1 Compact dessuten en relativt billig inngangsbillett til denne verdenen – ja, faktisk den potensielt billigste vi vet om akkurat nå med dette spesifikke brikkesettet. Og programvaren, den får du foreløpig faktisk bare hos Sony. Foruten i Googles egne telefoner, da.

Totalt sett betyr dette at vi anbefaler telefonen varmt, og om du har vært på utkikk etter noe kompakt og heftig er du kommet til rett sted. Vi er glade for at du er tilbake, Xperia XZ1 Compact – du har vært savnet!

Alternativer til Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 Compact
Meget bra
Anbefalt

Sony Xperia XZ1 Compact

Meget bra
sitatXZ1 Compact er et friskt pust, men også en real toppmodell.

Fordeler

  • +
    Kompakt og velbygget
  • +
    Først ute med Android 8.0 Oreo
  • +
    Heftig ytelse
  • +
    Ålreit kamera med 3D-skanning
  • +
    Lyssterk og fargeglad skjerm, gode stereohøyttalere
  • +
    Minnekortplass, treffsikker fingeravtrykksleser
  • +
    Ligger godt og trygt i hånda

Ting å tenke på

  • Relativt lavoppløst skjerm uten HDR
  • Kunne hatt smalere rammer
  • Følger ikke med hurtiglader

Dypdykk i Sony Xperia XZ1 Compact

Skuffelsen var stor da Sony i fjor bestemte seg for å økse de to viktigste egenskapene ved Compact-serien sin: vanntetthet og toppmodellspesifikasjoner.

Xperia X Compact var i stedet en overpriset plastfirkant med labre spesifikasjoner, og at den aldri figurerte på noen topplister overrasket neppe noen.

I år lover imidlertid japanerne bot og bedring, og frir til oss med noe langt mer fristende: den splitter nye Xperia XZ1 Compact.

Telefonen ligner en god del på forgjengeren, men har fått mer eksklusive byggematerialer, et oppfrisket design og – ikke minst – markedets kanskje mest pålitelige høvdingprosessor på innsiden: Snapdragon 835. Også er den vanntett, da.

Mange spesifikasjoner deler den for øvrig med en del andre telefoner i Sonys portefølje, som vi har laget en sammenligning av i tabellen under:

Alt dette får du attpåtil i en svært kompakt kropp, utstyrt med en skjerm på bare 4,6 tommer. Det er for rene minimobilen å regne i dag, med mammuttelefoner som Galaxy Note 8, LG V30 og Xiaomi Mi Mix 2, med skjermer på opp mot 6,4 tommer, som trendsettere.

At Xperia XZ1 Compact med glans utfyller en nisje burde altså være hevet over enhver tvil – spørsmålet er om telefonen overbeviser på andre områder også, foruten størrelsen.

Design – Uvanlige byggematerialer, men god kvalitet

Jepp, XZ1 Compact er vanntett.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Sonys mobildesign har gjennomgått en langsom evolusjon over mange, mange år nå. Fra generasjon til generasjon har man flikket og pusset på detaljer her og der, og legger man litt godvilje til er det ikke så alt for vanskelig å gjenkjenne dagens design i 2013-mobilen Xperia Z. Dette var mobilen som for alvor la grunnlaget for designet Sony fortsatt sysler med: enkle, avrundede flater med ymse designelementer over det hele. Jo, også vanntetting, da.

Byggekvaliteten er løftet fra i fjor, med metall og glassfiberarmert plast..
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Xperia XZ1 Compact er gredd ut av den samme ulla, med en firkanta kropp der flatene er avrundet over i svake buer mot sidene og opp mot skjermen. I topp og bunn har man imidlertid satt inn nesten helt flate plater av metall, et designtrekk man begynte med da Xperia XZ ble lansert.

Innslaget av metall er kjærkomment, ettersom resten av kroppen på telefonen består av plast. Det skulle man imidlertid ikke tro, for Sony har skjult det svært godt.

Hadde noen fortalt meg at det faktisk var metall som var byggematerialet her, så ville jeg mest sannsynlig trodd på det. Men nei, det er noe så sjeldent som glassfiberarmert plast. Ikke bare gir dette det vi antar er og opplever som en mer slitesterk overflate, men det skal visstnok også gi bedre vridningsstabilitet og konstruksjon.

Xperia XZ1 Compact føles da også velbygget, og ligger godt og trygt i hånden. Det er nok delvis også på grunn av den kompakte størrelsen, men også fordi dette er en liten tjukkas. 0,93 centimeter over midja er mer enn de fleste toppmodeller i dag, men størrelsen tatt i betraktning gjør det ingenting. Om noe, så gjør det at du får et enda bedre og mer solid grep om telefonen enn du ellers ville fått.

Dessuten: Vi vil definitivt mye heller ha større batteri og bedre batteritid enn spikking og nedskjæring på tykkelsen når det egentlig ikke er behov for det.

Beholder både innganger, minnekortplass og vanntetthet

Xperia XZ1 Compact er en tjukk liten sak. Her sammenlignet med Xperia XZ1, Samsung Galaxy S8 og iPhone SE.

Sony har heller ikke sett sitt snitt til å avspise oss med færre tilkoblinger enn nødvendig helt enda, og i XZ1 Compact lever både hodetelefoninngangen og minnekortplassen i beste velgående. Førstnevnte finner vi i toppen av telefonen, mens sistnevnte stadig befinner seg i en uttrekkbar minnekortskuff på venstre nedside av telefonen. Her kan det være verdt å nevne at SIM-kortet også skal inn, men på en særdeles klønete måte i en egen, separat og bitteliten skuff.

Nuvel – det er heldigvis en svært god grunn til at man har en luke her. I likhet med alle tidligere telefoner fra Sony er Xperia XZ1 Compact også vann- og støvtett etter IP68-standarden, og skal altså tåle total nedsenking i vann over lengre tid. Dette er ikke lenger så unikt som det pleide å være, men det er stadig en fryktelig kjekk egenskap mobilbrukere burde vite å sette pris på.

Kjekke knappeplasseringer, synes vi!.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

I bunnen av telefonen finner vi USB Type-C-inngangen, som støtter hurtiglading via Qualcomms Quick Charge 3.0-standard. Langs høyre side av telefonen finner vi som i tidligere generasjoner den avlange av/på-knappen (som også fungerer som fingeravtrykksleser), volumknappene (som nå heldigvis er montert over fingeravtrykksleseren) og den særegne kameraknappen.

Sistnevnte er Sony omtrent alene om å tilby, noe som egentlig er litt merkelig all den tid det gjør mobilfotografering et like hakk mer innbydende og er enkelt å implementere.

Alt i alt synes vi designet er relativt tiltalende, men også robust og funksjonelt. Det samme kunne ikke sies om fjorårets kompaktmodell.

Ytelse og programvare – Sjelden har det vært så lite å utsette

På ytelsessiden burde det som tidligere nevnt stå dugelig bra til med Xperia XZ1 Compact. Her har man dyttet på plass noe som lenge var mangelvare blant nye toppmodeller: høvdingbrikken Snapdragon 835 fra Qualcomm.

En annen fordel med Snapdragon 835 kontra tidligere Qualcomm-brikker, er at den enorme ytelsen balanseres bedre opp mot batteriforbruket. Med andre ord: den er mer effektiv på de fleste oppgaver, og gir bedre batteritid attåt.

Men når du virkelig ber den knuse tall, så kan den sannelig det også:

  • Grafer: Blå - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett. Lilla - forgjengeren Xperia XZs med Snapdragon 820-brikke.

Som du kan se av de syntetiske tallene er XZ1 Compact blant det aller, aller kraftigste du overhodet har mulighet til å kjøpe i dag, og på par med de tilsvarende utstyrte modellene fra konkurrentene. Det betyr også at dette vil være en telefon som vil holde seg rask og fin i mange år fremover.

Det burde nesten være overflødig å påpeke, men i daglig bruk er dette for alle praktiske formål en formidabelt rask telefon som stort sett alltid venter på at du skal foreta deg noe, snarere enn omvendt. Rykk og napp er totalt fraværende, og selv innlasting av store spill eller prosessering av relativt tungtygd datamateriale går unna svinaktig fort.

Splitter ny Android på innsiden

En annen ting som også gjør at ytelsen går svinaktig fort, er programvaren. Sony er flinke på å ikke overlesse grensesnittet sitt med egne ting, slik at du tross en aldri så liten designoverhaling kjenner igjen standard Android nesten uansett hvor du navigerer.

Grensesnittet har ikke forandret seg mye siden sist..
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det vorder alltid godt for hvor «snappy» en telefon vil oppleves i daglig bruk, samtidig som det også er positivt av en helt annen og mer banal grunn: Standard Android er etterhvert blitt både svært lettnavigert, smart designet og proppfullt av nyttig funksjonalitet.

På innsiden av Xperia XZ1 Compact er det dessuten den splitter nye Android 8.0 Oreo-versjonen du finner, som tilfører en helt ny oppbygning og design av innstillingsmenyen og en rekke andre fiffige småting. Her er en liten liste over de viktigste enkelttingene, foruten den allerede nevnte innstillingsmenyen, og så kan du gå til testen av Xperia XZ1 om du vil lese mer.

  • Punktmarkering for apper med varslinger
  • Be om ny varsling (snooze)
  • Velg varslingstypene du vil ha
  • Trykk lenge på en app for å få opp vanlige snarveier
  • Bedre batteristyring
Android 8.0 Oreo på plass!.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Sony har krydret standardutseendet med egne ikoner, og lagt inn en del kjekke undervalg selv. Her finner du for eksempel den velfungerende Stamina-modusen, Sonys lydforbedringsteknologier og en rekke andre småting man kan utforske og plundre med.

Bunnlinjen er imidlertid at det meste er nyttig, og at telefonen på ingen måte føles nedlesset i vanskelig navigérbar og unyttig funksjonalitet.

Google Assistant har en viss... underholdningsverdi

Xperia XZ1 Compact kommer levert med Google Assistant som standard. Dette er Googles nyutviklede taleassistent, som skal ta opp kampen med Apples mer kjente Siri og tilsvarende løsninger fra andre produsenter.

Men, som vi påpekte nylig i vår test av Motorola Moto G5S, så er ikke dette en spesielt nyttig funksjon for oss nordmenn i skrivende stund – den snakker nemlig ikke norsk. Faktisk får du bare tilgang til herligheten om du setter opp telefonen med engelsk som standardspråk, og selv da er den ikke så nyttig som man skulle tro.

For eksempel klarer den ikke å gi deg «the weather forecast for tomorrow», og når vi strengt kommanderer en telefon til å «navigate me to Oslo» så forventer vi å bli kastet inn i en ferdig oppstartet navigasjon i selve Maps-appen. Men akk, nei – du får en link til navigasjonen, som du så må trykke på. Da forsvinner litt av poenget, på sett og vis.

Heldigvis har Google fokusert på viktigere områder enn genuint nyttig funksjonalitet: moro. Om du holder ut sarkasmen i forrige setning, så kan vi faktisk informere om at vi helt genuint er litt imponerte over hvor mye arbeid som har gått ned i denne delen av taleassistenten.

Assistant kan selvsagt fortelle deg både vitser, dikt og mer eller mindre nyttige fakta, i tillegg til å både synge og rappe en hel del. Men den kan også spille spill med deg, og har et helt arsenal av ulike talestyrte spill i ermet. For eksempel kan du leke den gode, gamle adjektivleken med assistenten, som til slutt spytter ut den lett absurde historien dere sammen har laget.

Eller, du kan spille Snake eller lære opp nevrale nettverk til å kjenne igjen soveposer, pølser og annet du måtte få beskjed om å drodle ned på skjermen gjennom spillet. Og trenger du en pause, sier du? Vel, da har Assistant også innebygget en 2 minutters mindfulness-øvelse som den mer enn gjerne leser høyt for deg med suggererende bakgrunnsmusikk.

Men spesielt nyttig, nei, det er ikke assistenten enda – også skal du altså være stø i engelsk.

Underholdning – Litt lavoppløst skjerm, men størrelsen veier opp

Skjermen er lyssterk nok til å brukes utendørs.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hvordan er Xperia XZ1 Compact som underholdningstelefon, lurer du kanskje på? Det er jo stort sett sånn at større skjerm betyr større glede, og vi skal ikke legge skjul på at du får noe mindre involverende filmopplevelser av 4,6-tommeren i denne telefonen enn av de opptil dobbelt så store panelene du finner i enkelte andre mobiler.

Samtidig er dette nesten samme størrelse som Apple en stund har benyttet i sine «normale» iPhoner (eksempelvis den nye iPhone 8), så om du vet at du ville vært fornøyd med opplevelsen en slik skjermstørrelse gir, vil du høyst sannsynlig trives her også. XZ1 Compact er dessuten langt mer kompakt enn iPhonen, rent størrelsesmessig.

Det er imidlertid ikke slik at man bare har tatt et gammelt panel man hadde liggende og dyttet det inn i en ny telefon. Neida, man har påkostet seg et panel som kan knive med langt heftigere ting der ute på områder som fargegjengivelse, lysstyrke og innsynsvinkel. Oppløsningen er jo på «bare» 1 280 x 720 piksler, men i praksis oppleves ikke dette som et problem all den tid skjermstørrelsen er såpass liten at både tekst og menyer oppleves skarpe.

Til videostrømming kan det saktens være en fordel, all den tid innholdet da ikke vil strømmes i like høy kvalitet som i eksempelvis en Galaxy S8 – noe som sparer data. Men bare for å ha sagt det: det eksisterer både bedre og større skjermer der ute, som er bedre underholdningsmaskiner enn panelet i XZ1 Compact. Da ofrer du selvsagt også den kompakte kroppen, dog.

Super frontlyd i stereo

Stereohøyttalerne er faktisk relativt ålreite..
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Der skjermen mest av alt kan kategoriseres som «ålreit», er fronthøyttalerne mer i kategorien «supre». Her får du et visst stereoperspektiv, samtidig som man har økt både volumet, renheten og den generelle lydkvaliteten fra tidligere generasjoner.

De nedre registrene har man imidlertid ikke hatt noe særlig fokus på, i motsetning til for eksempel Apple, som i sine siste generasjoner iPhone faktisk har greid å skvise ut noe som i det minste representerer basslinjene i låtene du hører på.

Derimot klarer XZ1 Compact seg utmerket på diskant og mellomtone, og leverer krystallklar lyd til både YouTube-strømming og lettere stemningsmusikk. Enkelte alternativer, som HTCs nyeste toppmodeller og nevnte iPhoner, er nok stadig kongene på haugen her – men Sony viser hvertfall at de kan, og faktisk vil, levere varene også på denne fronten.

Sammen med den eksepsjonelt kraftige prosessoren og innebyggede grafikkbrikken leverer skjermen og fronthøyttalerne uansett en mer enn akseptabel underholdningsopplevelse, både i spill og video. Men vi skulle altså ønsket oss mer av skjermen. Både HDR og høyere oppløsning ville vært på sin plass til denne prisen.

Kamera – Sony tar skritt i riktig retning, men er fortsatt ikke best

Så, til slutt: hva med kameraet? Vel, her har Sony gjenbrukt løsningen fra både Xperia XZs og Xperia XZ1. Det betyr 19 megapiksler bak, brennvidde på f/2.0 og hybridfokus-teknologien vi etter hvert har blitt vant til. Her kombinerer Sony altså laserfokus og fasedeteksjon, for å tilføre både følgefokus og raskere fokusering generelt til telefonene sine.

Andre toppmodeller, som Galaxy S8, har et forsprang på Xperia XZ1 Compact når mørket faller på.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

I de to ovennevnte modellene og i XZ1 Compact har man imidlertid også installert særdeles raskt minne i selve bildebrikken, som setter telefonen i stand til å mellomlagre enorme mengder data på svært kort tid. Dette har flere fordeler som vi snart skal komme inn på, men først – hvordan står det til med den generelle bildekvaliteten?

Dette er et område Sony henger så smått etter konkurrentene på. Dette går mest av alt på selve glasset i kameraløsningen, som har hatt samme blenderåpning i flere år nå: f/2.0.

Frontkameraet har skikkelig vidvinkel, men kan også krympes (venstre).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

I en mobiltelefon, der dette tallet er fastlåst, har det mye å si hvor lyssterkt glasset er. Samsung har for eksempel hatt stor suksess med hele f/1.7 på sine telefoner, og utklasser Sony i situasjoner der mørket har falt på eller rett og slett bare i dunkle inneomgivelser.

Da kryper raskt det gamle støyspøkelset til Sony frem fra avkroken sin. I bedre belysning presterer imidlertid Xperia XZ1 godt, og spytter ut detaljerte og gode bilder. Telefonen kan dessuten ta burst-bilder og fokusere mellom hvert eneste bilde, slik at alle blir skarpe. Smart!

Ekstrem saktefilm kan fungere – men det er store begrensninger

En annen ting Sony altså leverer med telefonene sine, er ekstrem saktefilm. Du kan filme i korte øyeblikk i opptil 960 bilder i sekundet, men bare i 720p-oppløsning og med langt smalere synsfelt enn ellers. Ytelsen i mørke omgivelser forringes også drastisk, slik at funksjonen i praksis utelukkende kan benyttes i godt belyste uteområder.

Hvor godt det fungerer, spør du? Vel, det kan du selv ta i øyensyn i videoen under:

3D-skanningsfunksjon nytt av året

Helt på tampen her må vi nesten også nevne den spesielle 3D-skanningen Sony har valgt å levere telefonen med. Dette er i bunn og grunn akkurat så simpelt som det høres ut som: Du kan skanne et virkelig objekt med telefonen, og få en tredimensjonal representasjon digitalt i en app.

Appen har Sony selv utviklet, men selskapet har tydeligvis fått på plass samarbeid med både apputviklere og med 3D-printerselskaper. Direkte fra appen kan du nemlig sende mesterverkene dine av gårde til printing, for så å få utskriftene tilsendt i posten. Antar vi – vi har nemlig ikke prøvd å bestille noe helt enda, og er smålig usikre på om de sender til Norge. Men du kan uansett ta med din egen 3D-skanning og printe den ut på en hvilken som helst 3D-printer du måtte finne, så helt unyttig er det ikke.

3D-skanningsfunksjonen er artig, men ikke så fryktelig treffsikker..
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det finnes også mer lettvinte måter å utnytte funksjonaliten på, som vi viste i Xperia XZ1-testen. Du kan for eksempel lime inn kollegaen din i snasne GIF-er, som du så kan dele med omverdenen.

I praksis er det ganske vanskelig å skanne noen. Vi har prøvd ut funksjonen ganske mye, og stort sett blir aldri resultatet fullt så bra som du ønsker. Spesielt gjelder dette svært detaljerte objekter, blanke objekter eller objekter med lyse farger. Men hoder, ja, det er appen flink på. Vil du lese mer detaljert om funksjonaliteten, henviser vi til Xperia XZ1-testen.

Sony Xperia XZ1 Compact
Meget bra
Anbefalt

Sony Xperia XZ1 Compact

Meget bra
sitatXZ1 Compact er et friskt pust, men også en real toppmodell.

Fordeler

  • +
    Kompakt og velbygget
  • +
    Først ute med Android 8.0 Oreo
  • +
    Heftig ytelse
  • +
    Ålreit kamera med 3D-skanning
  • +
    Lyssterk og fargeglad skjerm, gode stereohøyttalere
  • +
    Minnekortplass, treffsikker fingeravtrykksleser
  • +
    Ligger godt og trygt i hånda

Ting å tenke på

  • Relativt lavoppløst skjerm uten HDR
  • Kunne hatt smalere rammer
  • Følger ikke med hurtiglader
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her