Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia XA2

Xperia XA2 er en rimelig og oppdatert telefon med knall batteritid

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Xperia XA2

Sonys Xperia XA2 er en forholdsvis rimelig mobil i et marked der prisen for toppmodellene ser ut til å stige uavbrutt. XA2 koster 3500 kroner på sokkelesten, og skal kunne by på mye av det samme som toppmodellene gjør uten at du blir blakk.

Og den innfrir - for det meste. Xperia XA2s viktigste egenskap er antakeligvis hastigheten alt går i. Den er lynende kjapp, delvis fordi den kjører nye Android 8 som er restriktiv med hva apper får gjøre i bakgrunnen og fordi maskinvaren her tross alt er ganske god. Selv om det ikke er en toppmodell vi snakker om.

Ny Sony-design

At dette ikke er en dobbelt så dyr telefon er først og fremst synlig i den ytre designen på telefonen. Den skiller seg også en hel del fra tidligere Sony-modeller. Der de før har vært hakket mer kantete og preget av rette linjer, er kortsidene på Xperia XA2 buet, slik at den er tykkest på midten.

Som vanlig for en Sony-mobil er det en del steder der de ulike delene av mobilens ytre møtes. Der designen er relativt sømløs på tvers av hele mobilen i en unibody-konstruksjon er dette på sett og vis det motsatte. Men telefonen føles likevel velbygget og solid.

Det viktigste Sony har tatt vekk for å gjøre XA2 rimelig virker å være vanntettingen. Du bør antakeligvis ikke ta timelange samtaler i øsende, pøsende regn med denne telefonen.

Ålreit kamera, men det trenger lys

Fingerleseren er flyttet til baksiden, men tett er den ikke. Xperia XA2 trives best i en varm og tørr lomme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen endring her er at Sony har plassert fingerleseren midt på baksiden. Japanerne har hatt tradisjon for å gjemme den litt i låsetasten på siden til telefonen. Bakmontert fingerleser kan gjøre XA2 enklere å bruke for noen, samtidig som den ikke er tilgjengelig når telefonen ligger med skjermen opp. Her er det altså både fordeler og ulemper. Men løsningen fungerer godt, og vekker telefonen selv om den ikke er bygget inn i en låsetast.

Kameraet på baksiden er det samme som Sony brukte i eldre toppmodeller, men det ble brukt i flere generasjoner av disse toppmodellene. Strengt tatt var det på overtid å skifte det ut da Sony byttet. Det er altså ikke fullt så imponerende som det kanskje høres ut - men forholdsvis bra i denne prisklassen.

XA2 tar meget gode bilder på lyse dagen. Den skilter både med detaljer og ålreit fargegjengivelse. Men kameraet begynner å slite så fort skumringen inntreffer. Det trenger ikke være så veldig mørkt før telefonen sliter med å levere skarpe bilder. Men på det jevne leverer XA2 ålreite resultater, og det er ganske sjelden den knipser dårlige bilder når lyset burde være tilstrekkelig.

Frontkameraet her er en vidvinkelvariant som med enkelhet får plass til en bittelitt fordreid vennegjeng i søkeren. Du velger selv om vidvinkelmodus eller vanlig modus skal brukes. I vanlig modus zoomer kameraet inn og retter ut vidvinkelforvrengningen.

Alternativer til Xperia XA2

Sony Xperia XA2 er først og fremst en veldig god telefon å bruke. Design er en smakssak, men XA2 stiller hverken med noe banebrytende nytt på denne fronten eller forsøk på å følge mobilmoten med rammeløs design.

Du får et kamera som er omtrent på linje med det man forventer til denne prisen her, og du får ny og kjapp programvare. Ikke minst får du fabelaktig batteristyring og batteritid med Android 8 i kombinasjon med et forholdsvis stort batteri.

Vær også oppmerksom på XZ1-modellene fra Sony, som begge har Android 8 og er vanntette i tillegg. Men de har mindre batterier enn denne. Testen av XZ1 finner du her, mens XZ1 Compact er her.

I Xperia XA2s prisområde er det mye å velge i, så om ikke denne telefonen oppfyller kriteriene dine, er kanskje disse tre variantene bedre?

Sony Xperia XA2 H4113
Meget bra

Sony Xperia XA2 H4113

Meget bra
sitatXperia XA2 er kjapp å bruke og varer lenge på en lading, men konkurransen er hard.

Fordeler

  • +
    God batteritid
  • +
    Mulighet for kjapp lading
  • +
    Android 8
  • +
    Lynraske menyer
  • +
    Ålreit kamera - som regel
  • +
    Vidvinkelselfier

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Forhåndsinstallerte reklameapper
  • Hurtiglader må kjøpes utenom
  • Middels kameraytelse i dårlig lys

Dypdykk i Xperia XA2

Sonys midt-i-mellom-modeller har tradisjonelt variert litt mellom midt på treet og mye for pengene. Derfor er det alltid litt spennende når det dukker opp en ny Xperia-modell som ikke er altfor dyr.

En slik modell er Xperia XA2, som ventes å koste rundt 3500 kroner nå når salget starter i løpet av måneden.

Ny design fra Sony

Vi kjenner gjerne Sony-produkter som litt kantete. Men det tar Xperia XA2 en liten pause fra. Denne telefonen er nærmest puteformet, og buler ut på midten av kortsidene, mens den blir gradvis tynnere ut mot kantene.

Designen er uvant fra Sony, men én ting er i hvert fall ved det vanlige. Det er fortsatt mange sømmer i denne telefonen. De fire 2-3 millimeter store rammebitene i hvert hjørne er det i utgangspunktet ikke så enkelt å bli klok på hva gjør. De er plassert der man ofte finner antennestrek i andre metallrammer, men her får man en forholdsvis kraftig søm i tillegg. Dessuten er rammen her i metall, mens baksiden bare er dekket i metallisk lakk. Den burde strengt tatt ikke behøve hverken rammeantenne eller antennestrek i rammen denne telefonen her.

Så det er altså litt flere sømmer her enn vanlig, og selv om mobilen er rundere enn vanlig fra Sony, er den fortsatt litt kantete oppe og nede.

Design er en smakssak, så det er heldigvis flere varianter å velge i. Blant annet stikker Motorolas Moto X4 seg ut i omtrent samme prisområde. En vanntett telefon med godt kamera og betydelig mer avrundede hjørner bygget i metall og glass.

Det finnes også et par alternativ med rammeløs design i omtrent samme prisklasse.

Knallbra ytelse

Kjappe og gode menyer preger Xperia XA2.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har to forholdsvis store trekkplastre sammenliknet med andre middels dyre modeller. Den er oppdatert og leveres med Android 8, og Sony har valgt det som pleier å være en rimelig solid prosessorserie fra Qualcomm. Undermotoriserte mobiler er fortsatt ikke uvanlig, og et annet vanlig irritasjonsmoment er at ytelsen fra telefoner med konkurrerende brikker fra Mediatek er svært uforutsigbar. Noen telefoner med en gitt maskinvare er ålreite, mens andre ikke er det. Uten at det er så godt å bli klok på hvorfor.

Snapdragon 600-serien som er representert med en 630-brikke i Xperia XA2, har derimot en tendens til å være klin motsatt. Du finner Snapdragon 600-brikker spredt rundt midten av prisstigen i telefoner som Moto G Plus, Xiaomis Android One-telefon eller ZenFone Zoom S fra Asus. Alle har det til felles at de er kvikke i responsen, selv om de ikke strengt tatt er toppmodeller.

Og vi kan like greit si det først som sist; Xperia XA2 er en kjapp telefon den også. Den oppleves på mange måter som en toppmodell i bruk, selv om den befinner seg et lite stykke under midten av prisstigen. Både hastigheten og funksjonene som bor i Android 8 fører til det gode inntrykket.

Sony fortsetter med reklamen

Men la oss stoppe for litt malurt i begeret. Sony har gjort en vane av å dytte inn reklame og til dels programvare man kanskje ikke vil ha i telefonene sine. Når de to-tre første varslingene Xperia XA2 lirer av seg er reklame for apper og konkurranser fra Xperia Lounge-appen føles det litt som å ha fått en av Amazons e-boklesere billigere fordi den viser reklame. Men selv om Xperia XA2 er rimelig i innkjøp er den ikke påfallende billig.

Også sikkerhetspakken AVG er ivrig etter å fortelle deg at du alltid er beskyttet av den. Men alltid kommer med en liten stjerne og forholdsvis stor skrift som forteller deg at etter 6 måneder må du enten betale eller bruke gratistjenesten.

Inntil man eventuelt aksepterer dialogboksene som ber om tillatelse, får man bare reklame for Sonys egne produkter fra Xperia Lounge. Men det er irriterende mye som prøver å få plass i varslingsmenyene våre fra før. AVG tilbyr fullfunksjons app i seks måneder, men så må du kjøpe tjenesten. Dette skjemmer ellers gode produkter, og Sony er dessverre ikke alene om å drive med det.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hverken PlayStation-konkurranser eller sikkerhetsprogramvare er så dumt. Men at det dukker opp som varslinger i en ny og «tom» telefon er mulige irritasjonsmoment.

Søkesiden i appskuffen har dessuten også forslag til nye apper du kan laste ned - noen ganger basert på innholdet du allerede har, men den viser også apper som er sponset. Altså rene annonser. Du kan skru av app-forslagene om du vil bli kvitt reklamen, men da blir også de mer legitime forslagene borte. Det er litt synd. Forresten er det mulig å deaktivere, men ikke avinstallere, både Xperia Lounge og AVG.

Super batteristyring

USB-C i bånn, og støtte for hurtiglading er på plass. Men hurtiglader må kjøpes utenom.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tilbake til de gode egenskapene igjen. Xperia XA2 har faktisk fått et vesentlig større batteri enn Sonys ferskeste toppmodell, XZ1. Den hadde bare 2700 mAh, men klarte seg likevel - tilsynelatende fordi strømstyringen i Android 8 holdt god kustus på appene. Xperia XA2 har like god appkustus, men her er batteriet på hele 3300 mAh.

Paret med noenlunde moderne innmat betyr det at telefonen fort kan holde et par dager på en lading, om du ikke er blant de aller tyngste brukerne. Det er støtte for hurtiglading her, så har du en Quick Charge-lader liggende fra før kan du bruke den. Men irriterende nok følger det ikke med oppi esken.

Den er ikke like kantete som Xperia-modeller ofte har vært denne, men det er likevel nok av hjørner og sømmer her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nuvel - konkurrent Apple kunne nok også fått litt mer kjeft for å ikke inkludere hurtiglader med en tre ganger dyrere telefon.

Quick Charge-variantene har heldigvis vært med oss noen år, og selv om de blir stadig raskere og får andre endringer underveis, burde en eldre QC-lader klare biffen greit med en ny telefon. Så sjansen for at kjøpere av XA2 får brukt hurtigladingen er tross alt noen hakk kvassere enn for bukkene iPhone som alle bruker en helt ny og lite utbredt hurtigladestandard.

På den positive siden igjen; USB-C fortsetter å krype nedover i prisklassene. Nå er den «nye» kontakten å finne både i XA2 og i en rekke andre mobiler til rundt 3-4 tusenlapper. Den har også dukket opp i hodetelefoner i det siste. Om neste års billige Moto G-modeller får oppgraderingen kan vi nok snart gravlegge Micro-USB-standarden helt.

Ved siden av batteritiden er det greit å nevne at XA2 også gjør en god jobb som telefon. Den har ålreit lyd under samtaler, og bråker nok til at de fleste burde høre den ringe på en normal arbeidsplass. Det spørs imidlertid om du hører vil høre den om du jobber med noe riktig bråkete. Der er det enten spesialtelefoner eller telefoner med svært kraftige høyttalere som gjelder.

Swiftkey-tastaturet som følger med er én av de store og kjente løsningene. Men det vet å være irriterende av og til også, eksempelvis ved at det venter til du skal logge inn på enkelte steder før det ber deg om å logge inn på Swiftkeys løsning. En lurete og irriterende måte å gjøre det på. Hva logget jeg inn på nå, sa du? Tjenesten min eller Swiftkey?

Det er imidlertid kun et spørsmål som dukker opp én gang per installasjon. Ellers funker tastaturet greit, selv om det er så mange innstillinger her at tastaturet nesten er et operativsystem i seg selv. Vil du ha en enklere løsning er Gboard-tastaturet fra Google antakeligvis fasit.

Rene og pene menyer

Så fort man har temmet reklamevedleggene er Sonys menyer intuitive og raske. De likner mye på Googles egne - muligens litt av årsaken til at Sony har vært kjappe på Android-oppdateringene de siste årene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sony må tåle litt irritasjon over menyreklamene. Det er nok en kalkulert risiko å legge til slikt, når man vet at kundenes oppfatning er sterkt delt.

Men japanerne gjør svært mye riktig med menyene sine. De siste årene har de vært flinkere til å oppdatere telefonene sine enn omtrent alle sine konkurrenter. Unntakene er de få mobilprodusentene som kjører ren Android fra starten av.

Android-menyene i Xperia XA2 er omtrent som de vi kjenner fra Xperia XZ1. Det betyr at de ligger forholdsvis nærme inntil helt ren Android, men med noen litt annerledes vrier.

I utgangspunktet er det for eksempel en menyknapp på skjermen som tar deg til appskuffen bak hjemmeskjermene. En liten bryter i hjemmeskjermsinnstillingene kan skru av knappen og erstatte den med sveiping opp og ned på skjermen. Dette er ikke nytt, og vi har sett det både i Googles egne telefoner og etter hvert i Galaxy 8-mobilene fra Samsung. Men det er en veldig praktisk måte å betjene mobiltelefonen sin på.

I det hele tatt er Sonys variant av Android-launcheren ganske god. Du kan velge hvor store eller små ikoner du vil ha på hjemmeskjermene, og du kan også styre hvor finmasket rutenett appene skal spres utover. Bra både for eventuelle synsbehov, deg som måtte ønske å ha en dullion apper på hjemmeskjermen eller deg som vil stå litt friere i hvordan du systematiserer dem.

Målt ytelse

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

En billigere XZ1 med noen kompromiss

Som for Xperia XZ1-modellene er det Android 8 fra første stund på XA2. Det betyr betydelig bedre styring av strøm- og dataforbruk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siden dette ikke er en toppmodell er den ikke utstyrt med aller nyeste eller kraftigste maskinvare. Selv om den på de fleste vis slår meg som en billig XZ1-variant er det visse ting toppmodellen kan som denne må melde pass på.

Det meste her er kamerarelatert. Man kan for eksempel ikke filme ekstrem saktefilm. Det forutsetter den nyeste kamerasensoren i Sony-utvalget, og XA2 kjører forrige utgave. Kameraet her er altså det du fant i toppmodellene fra og med Xperia XZ og bakover. Det nye fikk sin debut i den litt oppgraderte Xperia XZs-modellen, før det dukket opp i XZ Premium og XZ1-modellene.

Muligheten til å 3D-skanne omgivelsene med telefonen har du heller ikke her. Det er i utgangspunktet kun programvare, men den krever allerede mye av prosessor og annen maskinvare i telefonen, og kanskje enda viktigere; programvaren kan bare fungere skikkelig når den kjenner optikken godt. Siden linseelementene i XA2 og XZ1-modellene er forskjellige kan den altså ikke installeres her, og om den kunne ville det hele gått sabla treeeeeegt.

Det sagt spørs det om det er så mange der ute som har kjøpt XZ1-modeller for å 3D-skanne ting med. Det er nok aller mest en artig gimmick man bruker litt i begynnelsen.

Det største enkeltsavnet fra XZ1-modellene til XA2 er nok fraværet av vanntetting i den billigste av dem. XA2 har ingen sertifiseringer som sier at den skal tåle fukt, og det har vi jo nok av her til lands.

Fingersensoren er flyttet

Apropos endriger fra Xperia XZ1-modellene. Sony har visst steget av sin vante kjepphest, og plassert fingerleseren midt på baksiden av telefonen og ikke i låsetasten på siden av telefonen.

Hvis du er venstrehendt og ikke likte plasseringen på høyresiden av telefonen før, har dette altså blitt bedre. Men uansett er sensoren enkel både å rekke og å finne på baksiden av telefonen. Selv om det ikke lenger er noen knapp under den, våkner telefonen automatisk når du legger fingeren nedpå.

Det er bare et par ulemper med denne designvrien. Den ene er at man ikke får åpne telefonen med fingeravtrykk når skjermen ligger oppover. Men det var strengt tatt ikke så enkelt med den smale og sidemonterte fingerleseren heller. I tillegg ser det jo litt mindre tøft ut, ettersom Sony var nesten alene på mobilmarkedet om å ha en slik «gjemt» fingerleser.

Samtidig er dette en designvri som setter krav til andre deler av mobildesignen - eksempelvis hvor rammeløs en telefon kan være, hvordan rammene kan utformes og hvor tynn den kan være i kantene. Så kanskje er det like greit at Sony blir litt mer fleksible med hvilke fingerlesere de velger. Den du finner i XA2 fungerer iallfall utmerket.

Som underholder

Både strømming og de fleste spill funker finfint på Xperia XA2.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om dette er en telefon med storvokste rammer over og under skjermen, har det visst ikke blitt plass til stereohøyttalere her. Deler av Sonys øvrige utvalg har det, selv om metoden som brukes gir litt middels lyd; det er nemlig samtalehøyttaleren som brukes som ekstrahøyttaler. Det hadde vært et kjekt tillegg her, gitt at Sony uansett har en «lettvint» og billig måte å gjøre det på. Men det er jo et stykke mellom telefoner i denne prisklassen som har stereolyd, så noe stort trekk er det absolutt ikke.

Hodetelefonkontakten er her fortsatt, og lyden i den er i grunnen helt super. Så lenge du ikke har altfor krevende hodetelefoner - XA2 egner seg nok mest til å drive typiske portable hodetelefoner.

Et ålreit utvalg innstillingsmuligheter finnes også, med alt fra virtuell kringlyd til full equaliser.

Skjermen har ikke over full-HD-oppløsning, men i det er helt tilstrekkelig for en 5,2-tommer. Det som er en litt mer merkbar mangel er fraværet av HDR-støtte. Dette blir stadig mer utbredt i de litt dyrere modellene, og vi venter fortsatt på at HDR-skjermer skal dukke opp i telefoner til under 5000 kroner.

Strømmetjenestene fungerer ellers utmerket på XA2.

Kameraet kjenner du kanskje fra før

Kameraet på baksiden er hentet fra eldre toppmodeller i Xperia-utvalget. Det tar gode bilder når forholdene er ålreite, men sliter fort når lyset blir dårlig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet på baksiden av Xperia XA2 er det samme som Sony brukte i toppmodellene sine før Xperia XZs. Og det oppfører seg i stor grad slik vi kjenner det fra før. Det betyr skarpe og klare bilder med ålreit fargegjengivelse i godt dagslys. Bildene kan også bli svært store i oppløsning; kameraet her fanger inn 23 megapiksler på det meste.

Men at kameraet er hentet fra toppmodeller er ingen garanti for fantastisk kvalitet. Fremskrittene skjer tross alt fort på akkurat dette området, så når et toppmodellkamera har vart forbi to-tre generasjoner toppmobiler byttes det som regel ut fordi det trengs utskifting til noe bedre. Akkurat samme problem ble merkbart med Samsungs Galaxy A8, som har hentet sin kamerabrikke fra Galaxy S6 - altså modellen før Galaxy S7 kom med et kamera som virket i mørke.

Som mange av Xperia-modellene har XA2 en egen utløserknapp for kameraet nederst på høyre del av telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For Sonys del er mørke også en del av problemet. Det skal ikke skumre så veldig før kameraet sliter med å levere skarpe bilder. Det er litt vanskelig å si hva som gjør det. Det kan både være rene fokusproblemer og for lang lukkertid på grunn av overdreven tiltro til fotografens stødige hender. Uansett hva det måtte være; det er ikke så enkelt å ta skarpe bilder med XA2 når mørket faller på, og til dels også innendørs om belysningen er litt dunkel.

Men i god innendørsbelysning og dagslys ute tar altså kameraet her meget gode bilder.

På forsiden av telefonen har den fått et vidvinkelkamera for selfier. Det betyr at du enkelt får plass til flere enn deg selv i bildet ditt, eller at du kan ta artige bilder som forvrenger både deg og omgivelsene dine litt.

Du velger enkelt mellom gruppeselfie og vanlig selfie med en knapp i kameravisningen. Velger du vanlig variant zoomes bildet inn mens programvaren sørger for å fjerne de synlige tegnene på at vidvinkeloptikk har vært involvert.

Akkurat som kameraet på baksiden liker ikke selfiekameraet dårlig eller vanskelig belysning så godt. Motlys er alltid vanskelig, men det er litt underlig at selfiekameraet ikke vet hvilken del av bildet det skal stille lyset etter. Det er tross alt selvsentrerte selfier vi snakker om her - motivet er som regel i midten av bildet et sted. Men likevel må man manuelt velge fokus og eksponeringspunkt hvis man har solen bak seg. Hvis ikke blir alt rundt greit belyst, mens trynefaktoren blir bekmørk. For alt (tåke)pratet om kunstig intelligens vi må utstå i disse dager; dette er et område som hadde tjent på litt ekstra smarthet.

Sony Xperia XA2 H4113
Meget bra

Sony Xperia XA2 H4113

Meget bra
sitatXperia XA2 er kjapp å bruke og varer lenge på en lading, men konkurransen er hard.

Fordeler

  • +
    God batteritid
  • +
    Mulighet for kjapp lading
  • +
    Android 8
  • +
    Lynraske menyer
  • +
    Ålreit kamera - som regel
  • +
    Vidvinkelselfier

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Forhåndsinstallerte reklameapper
  • Hurtiglader må kjøpes utenom
  • Middels kameraytelse i dårlig lys
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her