Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSennheiser Momentum True Wireless

Fabelaktig lyd, men også noen stygge irritasjonsmomenter

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Sennheiser har lenge vært blant våre favoritter på trådløs lyd. Deres Momentum In-Ear Wireless låter fabelaktig, men kommer i to versjoner som hver har sine ulemper. Den som låter best har en «nakkekrage» som nok ikke er for alle, mens den uten krage sitter ikke like godt på plass i øret.

Forventningene var derfor store til selskapets nye helt trådløse modell, Momentum True Wireless. Her er alle kabler, krager og alt fjernet, og det er i likhet med for eksempel Apples Airpods kun snakk om to plugger som sitter i hvert sitt øre.

Etter erfaringene med det ekstremt ripe-utsatte ståletuiet til Master & Dynamic sist, må vi si at Sennheiser har gjort et godt valg ved å gå for en slags tøyfinish på etuiet. Det både ser pent ut, ligger godt i hånda og ikke minst: Riper er en saga blott. Ulempen må kanskje være at det vil være vanskelig å få det bort igjen om du skulle søle noe på det.

Lukke- og åpnemekanismen er ellers veldig enkel – en liten magnet holder lokket på plass når etuiet er lukket, og slipper på en måte som krever akkurat passe innsats for å få det opp igjen. En miniinnvending er likevel at et lite hakk nok ville gjort det mulig å åpne lokket med én hånd. Slik det er nå må du i praksis bruke begge.

Etuiet har ellers USB-C-inngang for lading, én enkelt LED-diode for ladestatus og i tillegg en liten knapp som kun har én funksjon, og det er å skru på dioden. Det følger ellers med fire ulike størrelser silikonputer og en ladekabel, og magneter gjør at pluggene setter seg på plass med et tilfredsstillende «klikk».

Touchpaneler til besvær

Selve pluggene er ganske store, og et langt stykke unna for eksempel Earins ekstremt små og diskré M-2, som vi testet nylig. De er likevel såpass elegant utformet at det ikke er noe stort estetisk problem.

Etuiet er kledt i et slags tøymateriale, og det er et godt valg, etter vår mening. Det lades attpåtil med USB-C.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Sennheiser har gått for små touchpaneler på hver øreplugg, hvor den venstre styrer avspilling og den høyre lar deg aktivere taleassistenten. Selve kommandoene er forsåvidt greie å lære seg, men lette tapp holder ikke, du må faktisk trykke ganske markant for å få respons. Det er litt slitsomt, all den tid det faktisk fører til at du dytter pluggene enda lenger inn i øret. Du må også være litt forsiktig med holde inn-kommandoen som justerer volum (opp på den høyre, ned på den venstre pluggen), siden den bare fortsetter og fortsetter til du slipper taket.

Når du først tar ørepluggene ut av etuiet går de rett i paringsmodus, og således er den første parringen ganske enkel å ha med å gjøre. Om du skulle ønske å pare dem med en annen kilde må du imidlertid basere deg på å finne ut av Sennheisers forferdelig uintuitive paringskommando.

Vi måtte i manualen for å finne svaret, og selv da tok det oss mange forsøk før vi fikk det til. Svaret er nemlig at du må ta dem ut av etuiet for å skru dem på, og så trykke på begge touchpanelene i fem sekunder, til LED-dioden i pluggene begynner å blinke rødt og blått. Et potensielt minus for noen er nok også at Momentum TW ikke støtter samtidig tilkobling til flere enheter.

Ørepluggene bruker såkalt nærfelts magnetinduksjon (NFMI) til å kommunisere med hverandre, noe som gjør at de ikke har noen problemer med stabiliteten, slik enkelte produkter i denne kategorien som bruker bluetooth til det samme gjør.

Sennheiser-appen leder deg gjennom de ulike touch-kommandoene før du får ta den i bruk. Det trengs, for de er ikke veldig intuitive.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Strålende lyd

Momentum TW har dessuten Bluetooth 5.0-støtte, uten at det gjør at vi merker noen stor forskjell i praksis fra produkter med Bluetooth 4.2 eller tidligere. Rekkevidden er kanskje litt bedre, men det kan også skyldes at undertegnede har byttet mobiltelefon siden sist. Vi opplever rundt 12-13 meter i åpent landskap før lyden begynner å falle ut, som er ganske bra, og stabiliteten er generelt veldig høy.

Lyden er også akkurat som vi forventer fra Sennheiser i denne kategorien, og har du hørt Momentum In-Ear i en av de andre formfaktorene vet du omtrent hva du går til her. Det betyr en ekstremt velbalansert og fyldig lyd som klarer det kunststykket å være både relativt nøytral og engasjerende på samme tid.

Lydbildet er stort og luftig og bassen lager et flott fundament. Mengden bass er kanskje ikke akkurat overveldende, men skulle du ønske mer har Sennheiser en app med equalizer som kan brukes til å justere lyden slik du vil. Kvalitetstapet er heller ikke spesielt stort selv om du skulle ha lyst til å dundre på med bass.

Som tidligere synes vi Sennheisers lydingeniører har skrudd litt for lite på spakene fra mellomtonen og opp. Vi savner ørlite mer definisjon i vokalområdet, men det har også en positiv konsekvens, og det er at du kan skru opp lyden svært høyt uten at Momentum TW fremstår som skjærende eller slitsomme. Dette er rett og slett tysk godlyd, og vi liker det veldig godt. Overgangen fra semi-trådløs til fullt trådløs ser ikke ut til å ha hatt noen innvirkning på lyden, i alle fall.

Sennheiser-etuiet er hakket større enn flere av konkurrentene, her Jabra (blått) og Apple.
VG

Helt greit batteri

Det som vanligvis blir påvirket i den overgangen er imidlertid batteritiden, og Sennheiser plasserer seg omtrent midt i gjennomsnittet for kategorien. Oppgitt batteritid er fire timer i pluggene og ytterligere to oppladinger i etuiet, som gir totalt 12 timer før kabelen igjen må kobles til.

I testperioden har vi ikke opplevd dette som urealistisk, men etuiet har i minst ett tilfelle ladet seg selv ut mens pluggene ikke har vært i bruk. Det kan selvfølgelig hende det har skyldtes plugger som ikke har sittet ordentlig på plass og dermed ikke har skrudd seg av, så vi får eventuelt oppdatere om det skulle skje igjen.

Den tilhørende appen lar deg for øvrig justere enkelte valg for hodetelefonene, blant annet om de automatisk skal pause musikken når du tar den ene pluggen ut av øret og om de automatisk skal svare på en innkommende samtale når du tar dem ut av etuiet mens det ringer. Du kan også velge om ambient-modusen som slipper lyd fra omgivelsene inn skal fortsette å spille musikk når den aktiveres.

Det er kjekt å ha muligheten til å velge, men Bluetooth LE-tilkoblingen som brukes for å holde kontakt med appen er ikke spesielt stabil, og vi har ofte måttet skru pluggene av og på ved å sette dem tilbake i etuiet for å få tilkoblingen opp igjen.

Funksjonen som pauser ørepluggene når du tar ut den ene baserer seg tilsynelatende også kun på at den mister magnetinduksjons-tilkoblingen, fordi lyden spiller like godt igjen om du tar ut begge og legger dem i nærheten av hverandre, for eksempel. Det fremstår litt upolert, i beste fall.

Selve pluggene stikker noe ut av øret, men ikke mer enn på mange av konkurrentene.
Vegar Jansen, Tek.no

Vanskelig vind

Samtalekvaliteten er på sin side et litt tveegget sverd. Så lenge du befinner deg innendørs og i relativt rolige omgivelser fungerer de helt fint, men utendørs rapporterte våre samtalepartnere at de nærmet seg ubrukelige.

Først og fremst virker vind å være et stort problem for Momentum TW, med en stygg knitring i lyden som resultat. De sliter også noe med å skille ut stemmen din fra støyen rundt, og i sum er ikke opplevelsen spesielt god.

Et pluss for Sennheiser er imidlertid at du får servert samtalelyden i stereo, noe som gjerne er omtrent 50/50 for produkter i denne kategorien. Lite irriterer oss mer enn samtalelyd kun i ett øre, så det er flott, og lyden vi får servert i vår ende er også god. Innendørs har de ikke de samme problemene, og fungerer fint, etter vår erfaring.

Komforten er også god, og vi opplever ikke at de gnager i øret eller liknende, i alle fall ikke på den tiden det tar å tømme batteriet. Med riktige puter sitter de dessuten overraskende godt på plass til at de ikke benytter seg av ørevinger, og vi må også notere at de ikke har noen problemer med synkronisering av lyd og bilde i video og spill.

Sennheisers Momentum True Wireless har fabelaktig lyd, men utførelsen mangler litt på enkelte områder.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Sennheiser brukte lang tid på å slippe helt trådløse øreplugger, men de har tilsynelatende brukt tiden godt. Momentum In-Ear sitter godt på plass i ørene, har lyd helt i toppklassen og et pent og funksjonelt etui.

Vårt største aber er kanskje prisen, for med 2890 kroner er Momentum TW definitivt ikke noe billig produkt, og helt i den øvre prisklassen hva gjelder øreplugger utenfor proffmarkedet. De har også noen momenter som er såpass irriterende at glansen ved den gode lyden svinner litt hen, og spesielt er det de litt knotete touchkontrollerne vi tenker på.

Læringskurven er først og fremst ganske høy, og for det andre må man trykke såpass hardt at hele touchkonseptet fremstår som litt rart.

Klarer du å venne deg til dette er det imidlertid svært mye å like her, og vi ville nok valgt disse over veldig mange av konkurrentene, om vi hadde fritt valg. Det skal selvfølgelig også sies at det er mange av konkurrentene som ikke har styringsmuligheter rett på pluggene i det hele tatt.

Noen av de beste alternativene kan du se under:

Sennheiser Momentum True Wireless
Meget bra

Sennheiser Momentum True Wireless

Meget bra
sitatTopp lyd og god passform, men ikke uten irritasjonsmomenter

Fordeler

  • +
    Kanskje den beste lyden blant helt trådløse øreplugger
  • +
    Sitter godt på plass
  • +
    Komfortable å ha på
  • +
    Pent etui
  • +
    USB-C
  • +
    Samtalelyd i stereo
  • +
    Appen gir en del praktiske innstillingsmuligheter

Ting å tenke på

  • Touchkontrollerne er ikke veldig enkle å bruke
  • Nærmest ubrukelige til samtaler i vind
  • Må settes inn i etuiet for å skru seg av
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her