Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung QE75Q900

Vi har fått teste markedets første 8K-TV

Rett og slett ren magi.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen

TV-produsentene utvikler nye modeller i et rivende tempo, og det er bare få år siden vi lot oss fascinere av 4K-oppløsningen for første gang. I dag er dette blitt en selvfølge når du går i butikken for å handle deg ny TV.

I starten var det lite 4K-innhold å se på, og det er først de siste par årene at du virkelig har fått mye å velge i.

Nå har vi fått inn Samsungs flunkende nye UE75Q900, og dette er selskapets første modell som kan gi deg 8K-oppløsning – eller 7680×4320 piksler om du vil.

TV-en kommer i tre størrelser, 65, 75 og 85 tommer, og prisen starter på 49 990 kroner for det minste alternativet, mens du må punge ut henholdsvis 70 000 kroner og 150 000 kroner for de to storebrødrene.

Innhold i 8K er knapt eksisterende, så hva skal du så med denne TV-en?

Ren og enkel design

Rammene på Q900 er nesten identiske med de du finner på Q9FN.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken ser vi mange likhetstrekk mellom denne modellen og Q9FN. Også Q900 har svarte, smale rammer, og det er generelt få forstyrrende elementer å spore. En liten beskjeden logo nederst i det høyre hjørnet er det eneste som avslører at dette er en TV fra Samsung.

Den største forskjellen ligger i foten. Q9FN-modellen vi testet var 65 tommer, hadde en fot som gitt ut fra midten av undersiden av skjermen og frem til et rør som gikk langsmed TV-en foran.

På Q900 følger det med to enklere, men robuste føtter, som begge er hektet på baksiden av skjermen når du pakker den opp. Disse kan du velge å feste nærmere midten under skjermen, eller ut mot kantene.

Dermed kan du få plass til den store skjermen selv på et litt mindre TV-bord.

Foten er enkel og robust.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enorm tilkoblingsboks

Styringsboksen som følger med er ganske betydelig større enn Apple TV-en vi har satt på den.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også denne modellen bruker en One Connect-boks for å gi deg signaler og strøm. Det betyr at du kan gjemme unna denne et annet sted enn hvor TV-en står, hvor det kun er en relativt tynn, blank kabel som sender signal og strøm frem til selve skjermen. Alt av utstyr kobler du til denne boksen.

Det kan være verdt å merke seg at du trenger litt plass til denne. Den er betydelig større enn de fleste andre One Connect-bokser vi har sett tidligere – deriblant den som følger med Q9FN.

Med 8K-oppløsningen kreves det kraftig innmat, og i tillegg skal boksen holdes kjølig samtidig som den også må forsyne skjermen med strøm. Det er nok mye av grunnen til at denne boksen skiller seg såpass mye ut i størrelse kontra dem vi har testet tidligere for 4K-skjermer.

Lynkjapp i bruk

Tizen-plattformen er meget god i bruk.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

At denne skjermen har godt med prosessorkraft merker man fort når man blar seg rundt i menyer og apper.

Samsung har en av de aller mest brukervennlige menyene på markedet, sammen med WebOS-systemet til LG.

Selskapet har over flere år slipt videre på sin Tizen-plattform, som nå har blitt et veldig intuitivt og enkelt grensesnitt å bruke.

Noe av det som gjør denne plattformen enkel i bruk er at Samsung har vært flink til å automatisere en del ting. For eksempel vil skjermen automatisk merke at du har koblet til et produkt via HDMI, og ikke minst gjenkjenne hva slags produkt du har i de fleste tilfeller.

Fjernkontrollen er den samme som på de andre QLED-modellene.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

En annen fordel er at du kan styre en god del av enhetene du kobler til med fjernkontrollen til TV-en.

Det hele sys sammen på en god måte når du trykker på hjemknappen på kontrollen. Her får du opp en linje i bunnen av bildet, hvor det blant annet listes opp hvilke funksjoner, apper og kanaler du bruker ofte.

Film er den beste modusen du kan velge rett ut av esken
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Velger du for eksempel å markere Netflix-appen, vil en ny linje dukke opp over den første, hvor du kan klikke deg inn for å fortsette å se på favorittserien eller filmen din.

Trenger justeringer

Fra fabrikk kommer Q900 satt opp i bildemodusen Standard. Som vanlig er dette langt fra den beste du kan velge.

Bildet blir nemlig veldig kjølig, og i tillegg legges det på for mye kontrast og lys. Enda verre blir det dersom du endrer til Dynamisk, som er den modusen som er mest på bærtur.

Standard burde du holde deg langt unna.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det beste forhåndsvalget du har er Film. Om du har sittet og sett på TV-en i Standard-modus lenge, vil denne se litt blass og rar ut i starten, men målinger viser at den er langt mer presis om du ønsker deg en riktig hvitbalanse.

Heller ikke denne er imidlertid hundre prosent korrekt. Hvitbalansen er i overkant varm, samt at spesielt grønnfargen ikke er så presis som man burde forvente av en TV i denne prisklassen.

Ønsker du derfor det beste ut av denne TV-en, trengs det justering før den er på sitt aller beste. Hvilke innstillinger vi endte opp med ser du nederst i artikkelen.

Gnistrende LCD

Siden dette er en LCD-basert TV er den ikke like god på sortnivå som sine OLED-konkurrenter. Den er dog overraskende nær, spesielt om du ser på TV i et rom som ikke er helt mørkt. Det samme opplevde vi også med Q9FN.

Denne modellen har altså også de samme «sperringene» mellom baklyssonene, og det syns godt når man sammenligner sortnivået med tradisjonelle LCD-skjermer.

Fargene blir meget bra når man får justert litt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne skjermen er dessuten meget god til å vise deg detaljer i mørke partier av bildet. Dette er noe vi har sett at både LCD- og OLED-skjermer kan streve med. Såpass mye detaljer har vi kun sett fra noen få toppmodeller i år, fra LG og Sony.

Samtidig så er dette en sann mester til å gjengi farger, hvor både presisjon og metning treffer meget bra. Etter at de er kalibrert er både gråskalaen og grunnfargene noe av det aller mest presise vi har målt noen gang.

Tar vi med oss lupen inn i et helt mørk rom, ser vi altså at sortnivået ikke er like imponerende som på de beste OLED-skjermene, og man kan innimellom se at de lyseste detaljene smitter noe over på det svarte. Men det er ikke snakk om store «auraer». Faktisk så lite som vi har sett på en LCD noen gang.

Når det kommer til lysstyrke er dette en skikkelig kruttønne. På papiret skal denne skjermen klare hele 4000 nits, og i et lite 10-prosent vindu måler vi tett oppunder dette. Altså holder påstanden vann.

Kombinasjonen av alle faktorene vi har nevnt ovenfor gir en helt gnistrende HDR-opplevelse, helt i tet av det vi har testet hittil.

8K er ren magi, men får du glede av det?

Selv oppskaleringen av eldre materiale blir bra.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så er det skarphet og bevegelse. Og her kommer 8K-oppløsningen virkelig til sin rett. På en vanlig sitteavstand, for eksempel 2,5 meter, vil denne 75-tommeren ha en skarphet som overgår hva øyet ditt klarer å oppfatte.

Likevel, når vi setter på ekte 8K-innhold, hvilket det finnes svært begrensede mengder av, er det helt rått hvor ekstremt god dybdefølelse du får. Dette gjør du også til dels med 4K, men ikke i like stor grad. Når du legger HDR-funksjonen oppå det hele sitter vi igjen med en kvalitet som overgår alt annet vi har sett hittil.

Men så var det innhold, da. Dette har også Samsung innsett at vil være svært magert frem til innholdsleverandørene ser det som lønnsomt å lage. Så hva trenger du da denne oppløsningen til, når du ikke får innhold som er i 8K? Jo, du får den beste oppskaleringen vi noensinne har sett.

Denne skjermen bruker maskinlæring (AI) til å forbedre bildet du ser på. Spesielt om du ser på 4K får du en oppskalering som gir deg en god mellomting mellom dette og 8K. Fortsatt er den ekte varen skarpere, men likevel rister denne funksjonen liv i komprimerte strømmetjenester på en imponerende måte.

Selv når vi fyrer opp NRK-appen og ser innhold der i 720p, klarer skjermen å gjøre en del forbedringer som gir et bedre resultat. Skarpheten blir forbedret, den tar vekk noe grums i bildet, og sjatteringer for eksempel på himmelen blir mindre synlige. TV-en klarer likevel ikke gjøre «vann til vin», men at det blir bedre enn utgangspunktet er det liten tvil om.

Om vi skal sette fingeren på noe med denne skjermen, så er ikke innsynsvinkelen like hvass som den du får på de aller beste OLED-skjermene. Men den er solid til å være en LCD.

Kan fint være PC-skjermen din

Inputlagen er lav på denne skjermen, og gjør at den egner seg godt til å spille på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung har det siste året fokusert hardt på at TV-ene også skal være godt egnet for spill. Og det er også Q900 et eksempel på.

Standard-modusen gir imidlertid en inputlag på over 100 millisekunder, som ikke er spesielt imponerende.

Når vi setter TV-en i spillmodus blir det straks bedre. Mye bedre. Og Samsung har nå lagt denne på samme linje som blant annet bilde- og lydmoduser ligger. I tillegg endrer TV-en om til denne modusen automatisk om den merker at du for eksempel har koblet til en Xbox.

Med spillmodusen aktivert ramler inputlagen fra over 100 millisekunder til 14,6. Det er blant de aller beste toppmodellene på markedet, hvor for eksempel E8-modellen til LG har en inputlag på rett under 20 millisekunder.

Skulle du ha et AMD-kort i PC-en din, eller en Xbox-spillkonsoll, vil du også kunne utnytte Freesync-teknologien. Et pluss i margen dersom du vil ha vekk rivinger i bildet mens du spiller.

Grei lyd

Samsung har de siste årene hentet inn kyndige teknikere fra blant annet Harman for å bedre lyden på TV-ene sine, og Q900 har faktisk en ganske habil lydkvalitet, hvor det beste er hvor godt den klarer å fremheve stemmer.

Lyden er skarp og detaljert, og den kan faktisk spille relativt høyt også. Likevel skorter det litt på bass. Den er ikke helt fraværende, slik den ofte kan være på flatskjermer, men heller ikke tilstedeværende nok til å gjøre filmkvelden komplett.

Oppsummering

Per i dag har du særdeles lite å se på om det er ekte 8K-materiale du jakter etter. Og det koster å være kar om du skal du være tidlig ute me ny teknologi. 75-tommeren koster i skrivende stund 70 000 kroner. Det skal imidlertid sies at 65-tommeren ikke er avskrekkende priset sammenlignet med andre toppmodeller med 4K.

8K er helt rått når skjermene blir store nok.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Med Q900 viser Samsung først og fremst at de er best på markedet når det kommer til oppskalering. Og det er her du får desidert mest glede av 8K-oppløsningen. Spesielt om du har 4K-innhold, fra for eksempel Netflix, blir billedkvaliteten hevet til et resultat om ingen andre TV-er per i dag kan vise til.

I tillegg er dette en lyssterk TV, som kombinert med meget habile farger og gnistrende sortnivå til LCD å være, tilbyr den beste HDR-pakken vi har sett.

Det er lite vi kan sette fingeren på. Man kan trekke frem at det fortsatt er noe «blooming» fra lyse gjenstander på svart bakgrunn, og at innsynsvinkelen er noe dårligere enn OLED.

Likevel er totalpakken gnistrende god. Kombinasjonen av en særdeles velfungerende oppskalering, en brukervennlighet som er helt topp og en generelt gnistrende billedkvalitet, er dette et produkt vi mener er helt rått.

Alternativer

Samsung QE75Q900
Fantastisk

Samsung QE75Q900

Fantastisk
sitatMed denne TV-en tar Samsung oppskalering til et helt nytt nivå.

Fordeler

  • +
    Gnistrende god oppskalering
  • +
    Ekte 8K er helt rått
  • +
    Meget brukervennlig
  • +
    Knakende godt sortnivå til LCD å være
  • +
    Meget presise farger
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Freesync-støtte
  • +
    En mester på skarphet og bevegelse
  • +
    Flott design
  • +
    Kan henges på vegg med kun en kabel som sender både strøm og signal

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Ekte 8K-materiale er enn så lenge helt fraværende
  • One Connect-boksen tar mye plass
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her