Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung QE65Q9FNAT

Er det virkelig en LCD-TV? Samsungs nye toppmodell tar rotta på OLED

Samsungs nye flaggskip er rett og slett ren nytelse.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Kampen om tittelen «Den beste TV-en» har alltid vært hard. De siste par årene har nesten alle produsentene satset på LGs OLED-paneler på sine beste modeller. Alle bortsett fra Samsung.

Selskapet har valgt sin egen vei, hvor ørsmå såkalte kvanteprikker er mye av hemmeligheten. Samsung kaller det QLED. En av de klare styrkene til denne teknologien er lysstyrke, som per i dag når 2000 nits – dobbelt så mye som de aller beste OLED-TV-ene.

I den andre enden av skalaen, altså sortnivået, har ikke QLED klart å henge med OLED-skjermene, som takket være muligheten til å tilføre lys uten et eget baklys, kan gi deg et perfekt sortnivå.

Nå har vi fått inn Samsungs nye toppmodell, Q9FN, modellen som altså skal hamle opp med årets beste OLED-TV-er. Prisen ligger rundt 40 000 kroner for 65-tommeren i skrivende stund.

Kun én kabel til skjermen

Foten har forandret seg noe siden i fjor. Og vi syns den er helt ok å se på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken så ser ikke TV-en rent estetisk spesielt forskjellig ut fra fjorårets Q9. Rammene har blitt noe slankere, og foten er helt ny. Den er nå festet på midten av skjermen i stedet for på sidene, og har et rør ligger langs med TV-en på fremsiden.

Vi har fortsatt sansen for dette designet, hvor de sorte, børstede rammene gir en god kvalitetsfølelse, samtidig som det gjør TV-en ganske anonym på veggen. Og når du først skal henge den på veggen, får du fremdeles kjlpt et veggfeste som lar deg henge skjermen helt inntil.

En annen ting som er nytt av året er kabelen som gir signaler mellom TV-en og One Connect-boksen. Denne sender nå også strøm til skjermen, i tillegg til signalene. Den har riktignok blitt noe tykkere enn fjorårets rene signalkabel, men er fortsatt såpass tynn at du fint kan gjemme den under noen strøk med maling eller sparkle den inn i en gipsvegg.

TV-en trenger kun denne tynne kabelen for å sende signal og strøm.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
One Connect-boksen huser nå også strømforsyningen, så den er en del større i høyden enn før.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ulempen med denne kabelen er at One Connect-boksen også må huse en strømforsyning. Den har den samme størrelsen i bredden og dybden, men er omtrent dobbelt så høy som den forrige One Connect-enheten.

Det er neppe noe stort problem for mange, siden du kan gjemme den omtrent hvor som helst innenfor rekkevidden til kabelen. I esken følger det med en kabel på fem meter, og du får også alternativer opp mot 15 meter.

Fordelen med å ha en slik One Connect-løsning, er at du altså kan stue unna kabler og andre enheter – spesielt siden fjernkontrollen kan sende signaler til boksen selv om den står inne i et skap.

Kan kopiere utseendet på veggen din

Samsung fortsetter å bruke Tizen som sin plattform, og det betyr noe av det beste innen brukervennlighet. Det har riktignok ikke skjedd så store visuelle endringer siden i fjor, men fortsatt holder systemet tritt med vår andre favoritt på markedet, LGs WebOS.

Fjernkontrollen er liten og kompakt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsungs system inneholder mye automatikk som kommer til nytte. Blant annet oppdager den det aller meste av utstyr du kobler til. Om du for eksempel hekter på en Apple TV vil denne komme opp i oversikten, og du kan ikke minst bruke enheten med fjernkontrollen til TV-en.

Med andre ord syr TV-en sammen flere enheter slik at du kan bruke det meste direkte fra menyen. Om du for eksempel legger til andre tjenester som Netflix, vil det siste du så på komme opp i en egen linje når du markerer Netflix-appen.

Det er likevel en stor endring som er verdt å merke seg, funksjonen Samsung kaller Ambient Mode.

Dagens TV-er blir bare større og større, og når du ikke bruker den, er den ikke annet enn en stor sort overflate i stuen din. Og det er her denne nye funksjonen kommer på banen.

Med Ambient Mode kan du gjøre mange ulike sprell for å endre overflaten på skjermen når den ikke er i bruk.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selskapet har nemlig samlet mange av erfaringene de sitter på fra sin Frame-modell, og gjort noe tilsvarende med Ambient Mode. Her kan du velge at TV-en skal vise bilder eller grafikk når du ikke bruker den, og med tiden kan du også gjenskape utseendet til veggen TV-en henger på.

Dette er helt klart en hendig funksjon vi tror mange vil synes er kjekk å ha. Sammen med veggfestet som lar deg henge TV-en helt tett på veggen, har du en pakke som gir deg mange av de samme gledene som The Frame klarer, og takket være en mer presis bakbelysning er resultatet meget bra også på Q9FN.

Standard er modusen du får ut av esken. Og den er ikke spesielt god.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Film er ditt beste valg om du ikke vil justere TV-en videre
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig er det verdt å nevne SmartThings. Har du denne appen kan du ta deg av installasjonen av TV-en via mobilen, samt bruke mobilen som fjernkontroll ellers også.

Krever justeringer

Ut av esken kommer denne nye toppmodellen med flere moduser, hvor Standard er det den er innstilt på fra fabrikk. Denne modusen er langt fra den beste du kan velge. Foruten Dynamisk, som gir det kraftigste blåstikket og lysstyrke, er Standard en god nummer to fra bunnen.

Jakter du et bilde med en nøytral hvitbalanse, er Film-modusen den beste du kan velge. Men heller ikke denne er helt topp, selv om fargene er på god vei til å være helt perfekte.

Hvitbalansen er litt ujevn mellom 30 og 70 prosent grått, samt at gammakurven også er et hakk for lys. Ingen store forskjeller, men når du først kjøper en så dyr TV som dette, vil man jo ha det beste den har å by på.

Vi starter derfor med å gjøre hvitbalansen mer stabil mellom 30 og 70 prosent grått. Deretter finjusterer vi fargene, hvor vi strammer opp spesielt magenta, cyan og gult. Til slutt tar vi en liten finjustering av lys og kontrast, slik at gamma-verdien havner på 2,23.

Alle innstillingene våre ser du nederst i bildekarusellen på denne siden.

Er dette virkelig en LCD?

Samsung har skrytt uhemmet av hvor godt sortnivå denne nye Q9-modellen kan gjengi. Naturlig nok er vi ganske skeptiske, og tilfeldigvis har vi også en OLED fra Sony inne til test. En AF8.

Ferdig justert er hvitbalansen og fargene meget bra
Ole Henrik Johansen / Tek.no

OLED-en har bedre sortnivå, men det er jaggu ikke snakk om mye. Med lyset på er det nesten umulig å skille de to, og det samme gjelder frem til du får det helt mørkt i rommet. Da er sortnivået til OLED-en et knepp bedre, men det er rett og slett imponerende hvor godt det er på Q9 – med tanke på at dette tross alt er en LCD.

Grunnen skyldes en kombinasjon av et direktebelyst panel, og ikke minst at Samsung i år har laget spesielle vegger mellom de ulike sonene for å begrense lyslekkasjer. I enkelte scener sliter skjermen ørlite med å gjengi de mørkeste detaljene i virkelig sorte partier, noe også Sony sin OLED gjør. Men dette er likevel meget imponerende av begge to.

Vi prøver også et par scener der en hvit pendel sendes frem og tilbake over en sort bakgrunn. Og selv om du fortsatt kan spore noe lysslør, er det ikke i nærheten så ille som vi har sett fra mange andre, dyre LCD-er.

Sortnivået er med god margin det beste vi har sett fra en LCD før.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig er det vel verdt å nevne det nye antirefleksbelegget som brukes. Vi satte begge TV-ene ned på et hvitt bord og skrudde lyset i rommet på full styrke. Også Sony-en viser seg å være bra her, men må likevel se seg slått av Samsung, som etter vår mening er minst et knepp bedre på å sile ut gjenskinnet.

Om vi skal utsette noe på panelet, må det bli at innsynsvinkelen er noe utsatt når du forflytter deg gi høyden. Riktignok må du stå ganske så nærme før bildet mister piffen, men det er likevel verdt å nevne. Det er en av få svakheter vi finner.

Fargene er også meget presise og riktig mettet når vi er ferdig med kalibreringen. Sammen med en gnistrende god dynamikk, sitter vi rett og slett måpende når vi fyrer løs med innhold i 4K HDR.

HDR blir ren nytelse med Q9FN. Kameraet klarer dog ikke fange opp magien like godt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

OLED-en vi har ved siden av er like god på tradisjonelle TV-sendinger, men når vi hiver på HDR-innhold blir den grundig satt i skyggen av Q9FN. Dette er rett og slett den beste HDR-opplevelsen vi har sett fra noe du kan kjøpe i butikkene akkurat nå.

Også når du ser på Netflix og annet strømmeinnhold jobber bildebehandlingen til Q9 meget godt med å forbedre bildet så godt som mulig. Her skal også Sony ha skryt for sin X1-prosessor, og satt ved siden av hverandre er det imponerende hvor lite støy og god skarphet både AF8 og Q9 klarer i gi deg.

Meget bra til spill

Samsung har også gjort en innsats for å bedre denne TV-en når det kommer til spilling. Fjorårets modell krøyp ned mot 24 millisekunder inputlag, og årets modell er en del bedre – og den hjelper deg automatisk med det.

Kobler du for eksempel til en Xbox vil TV-en automatisk gjøre endringer så du får den laveste mulige inputlagen. I Standard-modus er dette ikke spesielt imponerende, hvor skjermen ligger stabilt rundt 73 millisekunder ved en oppløsning på 1080p.

Setter vi på spill-modusen så er resultatet en helt annen. Du får nemlig en inputlag rundt 15 millisekunder ved den samme oppløsningen. Med tanke på at FreeSync- og 120-Hz støtte er på vei til disse skjermene, vil vi påstå at dette er noe av det bedre du kan velge til å spille på i skrivende stund.

Kurant lyd

Kjøper du en TV i denne prisklassen er nok sjansen stor for at du har et solid hjemmekinoanlegg stående til å bistå den når filmkvelden skal nytes. Likevel må vi si noen ord om lyden som er bygget inn.

Den er nemlig ikke så aller verst.

Om du bare skal se nyhetene eller et program, vil du blant annet få en ganske så habil lyd på stemmer. Bassen er, som normalt, fraværende om du vil at eksplosjoner i en actionfilm skal rokke ved deg, men annet enn det er det en ganske så balansert og harmonisk lyd du får servert. Spesielt i Optimalisert-modusen.

Oppsummering

Årets Q9 har blitt kraftig forbedret på en rekke ting sammenlignet med fjorårets modell. Og den har ikke minst blitt en god del billigere, hvor prislappen i skrivende stund ligger rundt 40 000 kroner.

Vi har testet Samsung sitt nye flaggskip.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

LCD-teknologien har ofte fått svi for et langt dårligere sortnivå enn hva OLED klarer å gi. Fortsatt er OLED et lite hakk hvassere, men det er rett og slett meget imponerende hvor mye bedre sortnivået på Q9FN har blitt. Så bra at det oppleves som fullt på høyde med OLED så lenge du har litt lys i rommet.

Og når vi beveger oss i den andre enden av skalaen, parkerer Q9FN alt annet vi har sett av TV-er som kan vise HDR. Fargene og dynamikken du blir servert er rett og slett meget imponerende, og med et sortnivå som nærmer seg kvaliteten til OLED, får du en totalpakke som gir deg timesvis med nytelse.

Alt i alt må vi si at vi er meget imponert over totalen du får med Q9FN. Du mangler den siste lille prosenten før du har et like godt sortnivå som en OLED, men denne bittelille forskjellen druknes av kombinasjonen av meget presise farger, overlegen lysstyrke og dynamikk, lav inputlag, og god brukervennlighet. Totalen er rett og slett helt rå.

Samsung QE65Q9FN
Fantastisk
Anbefalt

Samsung QE65Q9FN

Fantastisk

Fordeler

  • +
    Særdeles godt sortnivå til LCD å være
  • +
    Særdeles god på HDR-innhold
  • +
    Meget god fargegjengivelse
  • +
    En kabel som sender både signal og strøm til skjermen
  • +
    Meget god bildehandling
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Ambient Mode lar deg gjøre TV-en mer nyttig når du ikke ser på noe
  • +
    Meget brukervennlig
  • +
    Meget god på gjenskinn

Ting å tenke på

  • One Connect-boksen har blitt en god del større, så kan være litt med utfordrende å plassere
  • Innsynsvinkelen spesielt i høyden er noe å passe på når du skal plassere TV-en
  • Krever justeringer for å skinne på sitt aller beste
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her