Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S9

Den beste Android-telefonen akkurat nå

... men du må svelge et voldsomt prishopp uten noen ny revolusjon.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Galaxy S9

Vi kan godt avsløre det med det samme. Samsungs nye Galaxy S9 er en fantastisk telefon, som det er veldig lite å utsette på.

I den grad den har noen store problemer er det en helt fabelaktig lillebror, som i skrivende stund koster 2500 kroner mindre å kjøpe.

Galaxy S8 og Galaxy S9 er nesten helt like på utsiden. Fingerleseren er flyttet under kameraet i Galaxy S9, og hvis du virkelig begynner å studere de to telefonene er den nyeste også blitt litt tykkere, og litt lavere. Glasset Samsung har brukt er nemlig tykkere i år, og kanskje er den litt vanskeligere å knuse.

Men ellers? Du skal ha et trent øye for å klare å se forskjell på de to telefonene rett forfra. Og i bruk er de også veldig like. Det er vanskelig å komme utenom Samsungs erkemotstander på mobilmarkedet når man skal prøve å sette et alternativt navn på Galaxy S9; den er mer eller mindre som en S-modell i iPhone-familien.

Det nye er på innsiden

Samsung kan sine skjermer, og S9-skjermen kommer virkelig til liv når du skrur på HDR-funksjonen for å titte på film. Funksjonen virker også for vanlig innhold, der den gjetter seg frem og «oppskalerer» innholdet til HDR.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Oppdateringene er mye større på innsiden enn på utsiden. Og spørsmålene blir også de samme som for Apples S-modeller - er det verdt prisøkningen, og bør du bytte hvis du allerede har en relativt ny toppmodell fra Samsung?

Som Apple balanserer Samsung på et hårfint tja for det første spørsmålet, mens det siste mest sannsynlig er et nei. Men kanskje gjelder ikke disse svarene for alle, så hvorfor mener vi dette?

Den aller største nyheten i Galaxy S9 er et forbedret kamera. Det kan tilpasse seg forhold der du har mye lys, og forhold der du har lite lys. Det er en fysisk blender inni telefonen som blir større eller mindre avhengig av forholdene. Det betyr i teorien optimale bilder på høylys dag, og like optimale bilder når det blir mørkt.

Ingen kamerarevolusjon

Galaxy S9 kommer i en lilla og en dyp blå variant, ved siden av den tradisjonelle svarte. DUOS på baksiden betyr at den tar enten to samtidige SIM-kort eller ett SIM og ett minnekort.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I realiteten er ikke forskjellen mellom disse to innstillingene så stor som man skulle håpe. Dette er fortsatt en fantastisk kameratelefon, og sannsynligvis er den best på markedet på det aller viktigste, altså bilder tatt i mørket. Men noen kjempestor gevinst av variabel blender er det vanskelig å merke, og fjorårets Galaxy S8 er også en racer på kamerafronten.

Mobilprodusentene i dag er voldsomt glade i å være ett lite knepp bedre enn konkurrentene hos testere som DxO-mark, og også S9 har blitt tilgodesett med dette i forkant av slippet. Men ett poeng fra eller til her er ikke forskjellen på et elendig og et fantastisk kamera; snarere er det så små forskjeller mellom de beste i dag at det ikke er lett å se dem.

Men vil du ha en mobil som tar så gode bilder som overhodet mulig i mørket er Galaxy S9 et utmerket valg, men det er ingen grunn til å løpe til butikken hvis du har en S8 fra før.

Bedre lyd og fingerleser

Det er fortsatt enkelt og greit å bruke Samsung-menyene, og nå har det blitt litt enklere å kjøre to apper samtidig. Apper du bruker ofte på denne måten kan legges til på hjemmeskjermen. Å hoppe inn og ut av hjemmeskjerm og delt skjerm-modus er også svært enkelt - bruk hjemfeltet på skjermen, og hopp tilbake ved å trykke nederst til venstre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En betydelig større oppgradering har kommet til i høyttalerne på telefonen. Den kan nå virkelig slå fra seg på bråkefronten, og i likhet med flaggskip fra HTC og Apple trenger du egentlig ikke noen ekstern høyttaler for å få en god filmopplevelse rett fra telefonen.

At fingerleseren er flyttet under kameraet på baksiden av telefonen er også en høyst merkbar forbedring. Liker du ikke å åpne telefonen med fingeren kan du bruke både ansikt- og irisgjenkjenning med S9, men du må fortsatt ta en liten pause i det du gjør mens du kikker bestemt ned på mobilen for at den skal åpne seg. Dette er slett ikke like smidig som FaceID i iPhone X, men det er likevel bedre enn varianten S8 har. Den fungerer enten i sterkt lys eller i mørkere omgivelser - Galaxy S9 fungerer greit uavhengig av lysforhold.

Ved siden av dette kan vi melde om de sedvanlige ytelsesforbedringene fra generasjon til generasjon, og etter lang tids stillhet fra Samsung har de endelig lansert en modell med Android 8 på også. Det gjør at den lever litt lenger mellom hver lading, og at du får bedre kontroll på varslingene dine.

Samtidig; Galaxy S9 kommer omtrent samtidig med at S8 akkurat har fått Android 8-oppdateringen, og dermed blitt flinkere på akkurat de samme tingene.

Én av disse telefonene later som. Nummer to fra venstre er en Galaxy S8+. Den hadde vært vanskeligere å skille fra 9-erne om vi ikke ga dem litt ekstra drahjelp med bakgrunnsbildene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har tykkere glass, men tåler den mer?

Kameraet er bedre enn i S8, men ikke så mye bedre at det utgjør noen kjempemessig forskjell. Med alle de små forbedringene Samsung har lagt til er dette markedets beste Android-telefon, men det koster - og revolusjonen er ikke like stor som i fjor.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det du imidlertid får her, som ikke S8 byr på, er såkalte AR Emojis. Du kan lage morsomme animasjoner som likner på ditt eget ansikt. Dette er kanskje funksjonen som likner mest på noe du finner i Apple-universet, nemlig Animojis. Men du kan altså lage dine egne, og det er enklere å dele dem på tredjepartstjenester. Men til gjengjeld er det litt vanskeligere å finne funksjonen; den ligger i kameraappen og ikke i meldingsappen.

Vi skulle ønske det var enklere å prøveknuse en S9 på et vis som faktisk sa noe meningsfylt om hva den tåler av knall og fall. Men med kurvet og herdet glass kan det være ulike spenninger i skjermglasset fra telefon til telefon, og det er vanskelig å si noe endelig om hvorvidt S9 tåler mer enn forgjengeren uten mange og systematiske tester. Her kan det ligge en stor fordel med S9.

På ett punkt er de to telefonene nøyaktig like irriterende. Den ensporede Bixby-knappen er her fortsatt. Bixby forstår fortsatt ikke norsk, og Bixby-skjermen til venstre for hjemmeskjermene får fortsatt hele telefonen til å ta seg en liten pause mens den oppdaterer. Samsung burde slutte å dytte på oss uferdige funksjoner.

Til slutt

Når to telefoner befinner seg så nært hverandre både på funksjon og design kommer nødvendigvis mye til å handle om pris. Skulle jeg kjøpt en telefon i dag er det rett og slett sannsynlig at jeg hadde plukket med meg en Galaxy S8, eller til og med jokeren Huawei Mate 10 Pro. Jeg blir fort med på prisgaloppen om noe helt nytt tilbys, slik Apple gjør i sin iPhone X, og Samsung gjorde i Galaxy S8 i fjor. I år er altså bordet litt snudd, og det er Apples som er flinkest på nytt og spennende igjen.

Skal du ha den aller beste Android-telefonen er det likevel ingen vei utenom Samsungs flaggskip. Selv om det er dyrt, og selv om det ser veldig ut som forgjengeren.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB
Imponerende

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Imponerende
sitatGalaxy S9 er best av Android-telefonene, men nest best er mye billigere og nesten like bra

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Flott skjerm
  • +
    Svært gode høyttalere
  • +
    Rask registrering av fingeravtrykk
  • +
    God plassering av fingerleser
  • +
    Ansiktsgjenkjenning under alle lysforhold
  • +
    Særdeles godt kamera
  • +
    Kompakt og god å holde
  • +
    Bra batteritid i hvilemodus

Ting å tenke på

  • Design svært likt forrige modell
  • Litt lunefull fingerleser
  • Ansiktsgjenkjenning vesentlig tregere enn iPhone X
  • En og annen treghet (særlig Bixby)
  • Dyr uten større nyheter

Dypdykk i Galaxy S9

Samsung har hatt en relativt solid rekke toppmodeller bak seg. Galaxy S7 ble en skikkelig opptur fordi den var først ut med en ny kamerateknologi som nå begynner å bli dagligdags. Da Galaxy S8 kom var Samsung blant de første store og kjente mobilprodusentene, ved siden av LG, til å tilby en mobil med så å si heldekkende skjerm.

Begge ble solide vinnere på markedet, og er det i grunnen fortsatt.

Men fra Galaxy Note 8 så vi et durabelig prishopp, uten at det ble tilført så mye nytt. Den var i praksis en 2-3000 kroner dyrere Galaxy S8+ med Note-pennen, men uten større batteri eller andre nevneverdige forbedringer.

Så det er kanskje lett å tenke at en Galaxy S9 til 1200 kroner mer enn forrige modell bare er nok et forsøk på å dytte prisene oppover uten at du får så veldig mye mer igjen for det. Spesielt når mobilen i det ytre er omtrent kliss lik forgjengeren.

Om det er riktig handler mye om hva du forventer av en ny toppmodell, og hvor mye du setter pris på forbedringene under panseret. For dem er det mange av.

En liten sammenlikningstabell er på sin plass. Vi tar med forrige Galaxy S, og en konkurrent. Der det er forskjeller på vanlig modell og plussmodell tar vi disse med i parentes.

Galaxy S8 (+)Galaxy S9 (+)Huawei Mate 10 Pro
Skjerm---
TypeSuper AMOLEDSuper AMOLEDAMOLED
Størrelse5,8 (6,2) tommer5,8 (6,2) tommer6 tommer
Oppløsning2960 x 14402960 x 14402160 x 1080
---
Maskinvare---
ProsessorExynos 8895 OctaExynos 9819 OctaKirin 970
Kjerner888
Høytytende kj.4 [+4 C A53]4 [+4@1,7 GHz]4 [+4 C A53]
GPUMali G71 MP20Mali G71 MP20Mali G71 MP12
---
RAM4 GB4 (6) GB6 GB
Lagring64 GB64 GB128 GB
MinnekortKrysse avKrysse avBytt
---
Kamera---
Oppløsning12 MP12 MP (+ 12 MP m. zoom)12 MP + 20 MP [S/H]
Glassf/1.7f/1.5 eller f/2.4f/1.6
FokusDual Pixel + PDAFDual Pixel + PDAFPDAF
StabilisertKrysse avJa (begge)Ja, hovedkamera
Selfie8 MP, f/1.78 MP, f/1.78 MP, f/2.0
---
Batteri3000 (3500) mAh3000 (3500) mAh4000 mAh
HurtigladingKrysse avKrysse avKrysse av
Trådløs ladingKrysse avKrysse avBytt
VanntettJa (IP68)Ja (IP68)Ja (IP67)
Kan brukes som PCJa, med DexJa, med DexJa, USB-C til HDMI
---
Pris6000 (7000) kr8800 (9500) kr7200 kr
---
TestetJa, her er testen-Ja, her er testen

Fingerleseren endelig på riktig sted

Det er langt mer naturlig å bruke en fingerleser som sitter midt på baksiden enn rett ved siden av kameraet. Samtidig venner man seg til alt, og kommer du fra Galaxy S8 til S9 kan det hende du trenger litt tid på å venne deg av med å lete med fingeren rundt kameraområdet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men la oss starte med den viktigste synlige endringen. Fingerleseren på baksiden. Den er ikke lenger klint inntil på siden av kameralinsen, slik den var i S8. Den er midtplassert og står under kameratuten. Det gjør telefonen vesentlig enklere å bruke når man først må fiske frem fingeren for å åpne den.

En annen forbedring er hvor mye enklere det er å legge til fingeravtrykk på S9 enn på S8. Her skal du rett og slett bare trekke hele fingeren over sensoren, og så er det gjort. Her slipper du altså å kjæle med sensoren gjentatte ganger for at den skal bli venner med fingeren din.

To gode forbedringer der, altså. Men et lite irritasjonsmoment er at den ikke er spesielt glad i å hilse på fingeren din fra ulike vinkler og at innlæringen ikke alltid er god nok til å gjenkjenne fingeren din. Min høyre pekefinger ble umiddelbart lært, mens min venstre ble forsøkt lært, ettersom den bare åpner mobilen av og til.

Irriterende er det også at avhengig av kvaliteten på innlæringen blir sensoren mer eller mindre kritisk til vinkelen du planter fingeren i. Er den litt ustabil på å åpne med en gitt finger, fungerer den iallefall ikke fra en litt uventet vinkel. Blir fingeren godt gjenkjent omtrent hver gang, kan du bruke den opp ned på sensoren uten problemer.

Nuvel! Fjerner du fingeravtrykket og legger det til igjen er det som regel oppnåelig å få en god innlæring som funker i alle situasjoner. Men da får man jo ikke egentlig dratt særlig nytte av forenklingen selve innlæringen skal være.

Iris og ansikt samtidig, men ...

Galaxy S9 i lilla ved siden av Galaxy S9 Plus i dypblått.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung har også gjort en annen nødvendig forbedring her. Galaxy S8 hadde nemlig både iris-gjenkjenning og ansiktsgjenkjenning. De to teknologiene krever ulike lysforhold, der iris ikke skal ha for mye lys for å virke, mens ansikt helst skal ha så mye som mulig. Av en eller annen grunn kunne ikke de to løsningene brukes sammen. En skulle nesten tro mobilen ikke hadde et helt sensorbatteri for å detektere nettopp lysforhold.

I Galaxy S9 har endelig en kombinert løsning kommet på plass. Men her er det litt trist å konkludere med at løsningen er litt for lite og litt for sent. Du må nemlig fortsatt glo rett ned i skjermen for at den skal oppfatte ansikt eller iris skikkelig, og du må vente en irriterende periode - ofte på at mobilen resignerer og tilbyr deg fingeravtrykk eller kode i stedet.

Man kan si hva man vil om Apples priser og design, for ikke å snakke om økosystemet. Men FaceID «bare virker». Du trenger ikke å se noe spesielt sted på telefonen, og idet du har løftet den for å se hva den varslet om, er som regel skjermen allerede åpen før du rekker å tenke på opplåsing.

Med Galaxy S9 må du fortsatt tenke på det. Irriterende ofte, faktisk. Til Samsungs forsvar skal det sies at ingen Android-telefon er på høyde med FaceID ennå. Mange har ansiktsgjenkjenning, men løsningen dør så fort lyset er dårlig. I Android-dammen er tross alt dette en av de mest avanserte løsningene du kan bruke hvis du ikke foretrekker opplåsing med fingeren.

Det til tross for at en haug Android-produsenter nå har kastet seg på kopikjøret og dytter inn iPhone X-hakk i toppen av skjermen uten å bygge inn sensorene eller den gode funksjonaliteten som gjorde hakket nødvendig i Apples telefon.

Det er stadig vekk mange nyttige ekstrafunksjoner gjemt i innstillingemenyen på Samsung Experience.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Android 8, endelig ...

Allerede før Samsungs første telefon med Android 8 er i salg har Google vist frem første smakebit på Android P. Google bruker bare enkeltbokstaver inntil det nye systemet er offisielt og får både et navn og et nummer, men vi kan anta at nummeret vil bli Android 9, og kanskje blir årets søtsak en pai eller peanøttsmør? Ikke vet vi.

Men det som er irriterende tydelig er at Samsung har ventet gjennom nesten hele levetiden til Android 8 før de endelig slapp en telefon med denne varianten.

På den positive siden krever Google at nye telefoner med Android 8 Oreo skal støtte det de kaller Project Treble. Det handler om å sørge for at oppdatering til neste Android-versjon kan skje langt enklere enn før. Her skilles selve Android-versjonen fra maskinvaredrivere og fra menysystemet oppå. Det blir på sett og vis modulbasert. At Samsung og andre ønsker å lage sine egne menyer er nok fortsatt ganske sikkert, men de slipper å bygge om en grunnleggende Android-versjon for å få den til å virke på telefonen i utgangspunktet.

I stedet ligger det et lag under som er tilpasset alle Android-versjoner fra Oreo og ut. Du kan i grunnen se på det som at Google-delen av programvaren har fått sin egen USB-kontakt, der hver telefon tidligere hadde hver sin kontakt med hver sin merkelige og komplekse utforming.

Dette er ikke unikt for Galaxy S9, ettersom Google krever det for telefoner levert med Android 8 Oreo. Det betyr at konkurrenter som Huawei Mate 10 Pro og Sonys Xperia XZ1- og XZ2-modeller også har det.

Men det betyr i hvert fall at Samsung ikke lenger kan eller bør skylde på lang utviklingstid om ikke Android P er på plass før Google avduker Android Q en gang til neste år.

Bixby er fortsatt med, og har fortsatt egen knapp. Du kan deaktivere den helt, men da har du en død knapp på telefonen din. Noen nyttige tillegg har kommet til, så som at kameraet kan identifisere bygningsmasse rundt deg og oversette mellom ulike språk, men alt dette finnes i tredjepartsapper. En uferdig Bixby trekker fortsatt totalinntrykket av en meget god telefon ned, og det er synd at Samsung bare delvis tar til seg kritikken - vi skulle gjerne kunnet bruke knappen til noe annet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kjappere og med bedre batteritid

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De sedvanlige og ønskelige virkningene av Android 8 er definitivt på plass i Galaxy S9. Den kan hvile i det som fortoner seg som evigheter før den går tom for strøm. Det skyldes at Android 8 begrenser hva som får lov til å skje i bakgrunnen, og den styrer også aktiviteten til det som får lov til å skje. Dermed jobber ikke telefonen med småplukk hele tiden, men lar eksempelvis flere apper oppdatere samtidig når den har en passelig stor mengde data den kan sende og motta.

Hastigheten på menyvalg og animasjoner er også svært høy, og antakeligvis det nærmeste en Galaxy S-modell har vært Google Pixel-brukeropplevelsen noen gang. Men knapt noe slår helt ren Android på kjapp maskinvare, og det gjør heller ikke Galaxy S9.

I den grad det er noe her som er påfallende tregt innimellom, er det sveip inn og ut av Bixby-skjermen lengst til venstre av hjemmeskjermene. Det skal sies, til Samsungs forsvar, at slike assistentskjermer gjerne har det med å være litt trege. De skal som regel høste data fra både tilkoblede apper og nettet i en voldsom fart, og helst uten at du merker det. Her kan altså ytelsen påvirkes av mye, inkludert nettverket ditt. Uavhengig av hva det skyldes; leter du etter tregheter i S9 er det her de er enklest å finne.

I løpet av en ukes testperiode har ikke S9-en hengt seg virkelig opp eller bugget.

Android 8 betyr bedre styring av varsler, og det skal mobilgudene vite at er nødvendig på en Samsung. Mengden pling og plong fra disse telefonene er helt på grensen i utgangspunktet, men heldigvis går det ganske kjapt å få dem til å ti stille - spesielt nå som man bare kan blokke utvalgte deler av en apps varslingslyst. Batteristyringen ser ut som før, men i praksis er den mye mer effektiv - spesielt når telefonen er i hvilemodus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pixel-modellene, og noen av de andre helt rene Androidene, oppleves likevel som et lite knepp kvassere. Selv om maskinvaren i S9 er ferskere.

Selve menysystemet er mer en utvikling fra tidligere varianter enn noe stort stilskifte. Hvis du kjenner en Galaxy S8 fra før, og kanskje til og med har brukt den etter oppdateringen til Android 8, er det betydelig flere likheter enn forskjeller her.

En av disse nyhetene er at du kan plassere såkalte app-par på hjemmeskjermene dine, slik at apper som du typisk lar dele skjermen kan startes samtidig og dukker opp side om side. Det er en del kombinasjoner av apper der dette er praktisk.

App-par er imidlertid ikke nytt; du kunne legge dem til i kantmenyen på Galaxy S8 også. Men den menyen er det tilsynelatende ikke mange som bruker.

Lyden!

Høyttaleren i bånn har blitt vesentlig kraftigere, og topphøyttaleren synger med. Dolby Atmos-funksjonen gir også et mer fordypende lydbilde, men ekte surround-lyd er det ikke snakk om.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lyden har fått seg en kolossal oppgradering i Galaxy S9. Nå er det stereolyd her, og telefonene spiller skikkelig høyt. Legg til juksesurround fra Dolby Atmos, og underholdningsverdien selv med gjenglemte hodetelefoner blir høy.

Dolby tar som vanlig i overkant av når de beskriver produktet sitt. Der påstås det at du omringes av lyd, og til og med kan oppleve lyd komme mot deg fra oven. Jeg er litt usikker på hva slags virkelighet den gjengen lever i, og heldigvis har Samsung selv vært en del mer nøkterne i presentasjonen av løsningen.

Dette er mer som å befinne seg litt bak bakhøyttalerne i et kurant surroundanlegg. Lyden beveger seg på sett og vis i et tredimensjonalt rom foran deg. På sitt mest imponerende høres det ut som om lyden kommer fra hver side av ørene, selv om mobilen er foran deg. Men jeg klarer ikke med den beste velvilje å hevde at lyden høres ut til å komme bakfra eller ovenfra.

Uansett øker dette underholdningsverdien i hva man enn måtte titte på. Telefonen blir rett og slett mye mer engasjerende. Også til musikk kan det ha sin verdi.

Galaxy S9 har fortsatt Samsungs fabelaktige HDR-«oppskalering» som vi fikk hilse på i Galaxy S8. Dermed kan den omtrent lyse opp omgivelsene rundt deg når du titter på film. Det er nesten påfallende at omtrent ingen andre mobilprodusenter gjør dette. Sony kastet seg på med en egen variant i de nye XZ2-modellene, men ellers er det ingen av de større merkene som gjør dette.

Man kan si hva man vil om slikt digitalt juks, men jukse-HDR og jukse-surround i samme pakka kan være voldsomt engasjerende!

Galaxy S9 leveres med et sett gode kablede ørepropper fra AKG. Så lenge du liker ørepropper og ikke har noe imot kabler kan du klare deg fint med disse.

Skulle du ikke like proppene som leveres med er det kanskje greit å vite at Galaxy S9-modellene fortsatt kommer med tradisjonell hodetelefonkontakt, og at lyden i den er helt ok. Vi snakker ikke om et analogt lydmonster så som LGs V30-modeller her, men til vanlig portabelt utstyr er lyden mer enn god nok.

Ytelse

Verden har for lengst konkludert med at Galaxy S9 ikke er like rask i maskinvaren som de aller kjappeste telefonene der ute. For tiden er det Apples nyeste iPhone-modeller. Det er nesten et slags pussig bakvendtland, for det rent tekniske overtaket har som regel ligget i Android-leiren, der Apple har vært flinkere til å få mer fraspark ut av mindre RAM og svakere maskinvare.

Men man skal være forsiktig med å velge mobiltelefon bare på bakgrunn av målt ytelse. Enten det heter Apple eller Samsung, handler vesentlig mer om hvor kjapp og god programvaren kan være enn hvor lynende rask maskinvaren inni teoretisk kan være. Det er spesielt sant for Android-plattformen, der det virker som om spesielt spillutviklerne nesten ignorerer den lynkjappe maskinvaren helt, til fordel for enkle evighetsspill av typen Candy Crush og liknende.

Akkurat Samsung er faktisk blant de få som i stor grad prøver å gjøre nytte av hastigheten på maskinvaren inni. Gjennom deres Dex Station og Gear VR får telefonen bryne seg på både å være PC-erstatter og å vise krevende VR-innhold. Avstanden opp til Apple er heller ikke voldsomt lang, som du kan se i grafene under:

Animo ... eh, AR Emoji!

Aktørene i mobilbransjen har i større eller mindre levd etter alle-kopierer-alle-filosofien de siste årene. Samsung skal faktisk ha skryt for å ha holdt seg unna de enkleste blåkopiene av sine konkurrenters løsninger. Men akkurat animerte emojis, eller animasjoner som hermer etter brukerens eget ansikt, klarte de ikke å holde seg unna.

Trenden startet med iPhone X som bruker 3D-kameraet sitt til å kartlegge bevegelser i ansiktet til eieren. Men enn så lenge kan man ikke lage varianter av seg selv med Apples Animojis. I stedet kan man være et utvalg dyrehoder, for eksempel en høne.

Samsungs variant skygger unna slike forhåndslagede dyr, og prøver heller å lage tegneserieanimasjoner basert på et bilde av ansiktet ditt. Akkurat hvor slående likheten blir kan diskuteres, og maskinvaren som brukes for å samle både utseende- og bevegelsesdata er et helt ordinært frontkamera.

Men i praksis fungerer dette helt greit, og det er fullt mulig å lage morsomme og uvanlige animasjoner her. Men funksjonen er litt bortgjemt. Der Apples løsning er enkel å finne rett i meldingstastaturet, ligger Samsungs i kameraappen, der du må filme eventuelle beskjeder før du må dele rett fra kameraappen, eller bytte til appen du skal sende fra.

For all del, det er ganske lettvint å gjøre det på Samsungs måte også, men en direkte mulighet rett fra meldingsappen hadde vært kjekk å ha.

På den annen side skal de ha skryt for å umiddelbart gjøre disse opptakene tilgjengelige som giffer slik at de kan deles i hvilken som helst app uten for mye plunder.

Kamera

Den store enkeltnyheten her er kameraet. Det har noe så sært som variabel blender, altså en liten iris inni kameralinsen som blir større eller mindre avhengig av hvor mye lys telefonen har å jobbe med. Dette er ikke helt nytt i mobilsammenheng, men det går voldsomt lenge mellom hver gang vi ser en slik variant.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er såvidt vi vet den første telefonen siden Nokias N86, med sin Zeiss-optikk og 8 megapikslers kamera, som har denne løsningen. At Nokia og Zeiss ser ut til å gjøre et nokså uventet comeback i samme år som S9 og Samsung låner en gammel paradefunksjon er i og for seg også litt morsomt.

Men poenget her er ikke helt borte vekke. For kamera, og spesielt mobilkamera, trenger mye lys. Jo mindre bildebrikken er, desto mer må optikken hjelpe til for at du ikke bare skal få en grå grøt. Men en optikk med maksimalt stor åpning for lys kan by på trøbbel når lyset er sterkt. Bildene blir ikke nødvendigvis like skarpe, og mindre av motivet ditt vil være i fokus. Kameraet i Galaxy S9 har med andre ord et slags fysisk skille mellom dagmodus og kveldsmodus.

Skulle du ønske å sette blenderen helt manuelt kan du imidlertid ikke det. Det er kun de to innstillingene å velge i, i motsetning til i vanlige kamera der du normalt kan stille mange knepp opp og ned mellom topp og bunn.

I praksis er ikke dette noe som er veldig godt merkbart, men det gjør litt forskjell i bildekvaliteten når man bruker vidåpen blender på dagtid, og kjører du f/2.4 på kveldstid blir bildene lett litt mørke.

Mørkebildene fra Galaxy S9 blir meget gode, men det ble de også fra Galaxy S8. Det er vanskelig å sette fingeren på de virkelig store forbedringene i årets mobil.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kvalitetsmessig er Samsung fortsatt særdeles gode på å beregne riktig eksponering, selv om hvitbalansen som vanlig taper seg litt når lyset forsvinner. Både S9 og tidligere Samsunger tenderer litt mot gulbrunt under utfordrende forhold.

Galaxy S9 er én av de definivt beste kameramobilene vi har testet, men forskjellene mellom de beste toppmodellene er i dag svært små . Og akkurat hvor gode bildene blir avhenger typisk av mange faktorer som gjør det vanskelig å utrope noen enkelt telefon til sammenlagtvinner.

Vil du ha den beste telefonen til å få maksimalt ut av veldig lite lys, er sannsynligvis Galaxy S9 best på akkurat det. Vil du ha den beste telefonen til å få noe ut av et kveldsbilde med mange sterke lyskilder vipper fordelen over til Mate 10 Pro. Begge tar utmerkede bilder på dagtid.

Ett knepp til eller fra på mer systematiske og rene kameratester av telefoner sier altså ikke nødvendigvis så mye som markedsføringen vil ha det til. Hvilken som er best avhenger av hvordan du bruker den. Heldigvis er de beste også gode allroundere.

Det hører med til historien at omgivelsene våre er hvite, grå og ganske fargeløse i hovedstaden. Vi kommer tilbake med en betydelig mer omfattende test av mobilkameraene.

Obs! Vi tar med bilder både fra S9+ og Galaxy S9 i bildekarusellen under. Hovedkameraet er likt mellom dem, og zoom-bilder og bilder tatt med Live Focus-funksjonen i S9+ er merket.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB
Imponerende

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Imponerende
sitatGalaxy S9 er best av Android-telefonene, men nest best er mye billigere og nesten like bra

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Flott skjerm
  • +
    Svært gode høyttalere
  • +
    Rask registrering av fingeravtrykk
  • +
    God plassering av fingerleser
  • +
    Ansiktsgjenkjenning under alle lysforhold
  • +
    Særdeles godt kamera
  • +
    Kompakt og god å holde
  • +
    Bra batteritid i hvilemodus

Ting å tenke på

  • Design svært likt forrige modell
  • Litt lunefull fingerleser
  • Ansiktsgjenkjenning vesentlig tregere enn iPhone X
  • En og annen treghet (særlig Bixby)
  • Dyr uten større nyheter
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her