Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung 860 Qvo

Slik er Samsungs nye «billig»-SSD

860 Qvo er den første SSD-en vi tester med QLC-minne.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Samsung 860 Qvo

Det har gått et lite år siden vi testet Samsung 860 Evo og 860 Pro – to SSD-er med det begrensende SATA-grensesnittet.

Den store forskjellen på disse var at 860 Pro har (2-bit) MLC-minne, mens 860 Evo har (3-bit) TLC-minne.

På dagens testobjekt har dette blitt tatt et hakk lenger – Samsung 860 Qvo er den første SSD-en vi tester med (4-bit) QLC-minne.

QLC står for «quadruple level cell» og betyr at hver minnecelle kan lagre fire bit.

Fordelen med dette er at det blir rimeligere og enklere å produsere SSD-er med større kapasiteteter. Det er også en av grunnene til at Samsungs nye SSD-linje starter på én terabyte.

Ifølge Samsung vil også QLC-minnet gjøre det mulig å lage en vanlig 2,5-tommers SSD med en kapasitet på 16 terabyte.

Ulempen med QLC er at minnet er tregere og mindre robust – altså vil tåle færre overskrivninger – enn MLC- eller TLC-minne under samme forhold.

Men nå mener altså Samsung at de har kommet såpass langt med SSD-teknologien at dette ikke vil være noe stort problem, i hvert fall ikke for den gjengse forbruker som i hovedsak er på jakt etter en helt grei og billig SSD.

Forvirra? På neste side ser vi nærmere på MLC, TLC og QlC >>>

Skapt for lagring

Samsungs nye SATA-SSD har fått den samme MJX-kontrolleren som vi finner i dens eldre fettere 860 Pro og 860 Evo.

Av tabellen under ser vi at Samsung fremdeles har den populære Evo-utgaven som satsningsområde, med et større spenn i kapasiteter og formfaktorer enn 860 Qvo.

Den nye SSD-en er i hovedsak ment å ta rollen som lagringsdisk i stedet for en tradisjonell harddisk, eller være et alternativ til et oppsett med en liten SSD kombinert med en stor HDD.

Andre vil selvsagt bruke den i kombinasjon med en mindre og langt kjappere PCIe-basert SSD som systemdisk.

Av Samsungs egne tall ser vi at 860 Qvo ikke vil kunne måle seg med de to andre 860-modellene, men det er altså heller ikke meningen.

Tre års garantitid er helt innafor, spesielt siden vi ifølge forbrukerkjøpsloven i praksis vil ha fem års reklamasjonsfrist på en slik SSD, mens MTTF (mean time to failure)-tallet er på linje med hva vi må forvente. Ett år har tross alt ikke mer enn 8760 timer.

Et spennende punkt ved QLC-minne er hvor mye det skal tåle å bli skrevet til, og derfor er det gledelig å se at Samsung opererer med tall som er høyere enn det som var tilfelle for selveste 850 Pro.

Vegar Jansen, Tek.no

TBW-tallet, som står for «total bytes written» er oppgitt til 360 terabyte for vårt testeksemplar med én terabyte kapasitet. Det tilsvarer altså 360 fullstendige overskrivninger.

Dette høres kanskje ikke umiddelbart så veldig mye ut, men ser vi dette over garantitiden på tre år tilsvarer dette nesten 330 GB hver bidige dag. Hvor mye folk skriver til SSD-ene sine vil selvsagt variere, men ifølge Samsungs interne undersøkelser ligger et vanlig bruksmønster på omtrent 10 GB per dag og 10 terabyte over tre år.

Så med mindre du har spesielle behov, vil TBW-grensa på 360 TB få deg innafor med meget god margin.

TurboWrite må til

Som nevnt er ikke QLC-minne spesielt kjapt, og derfor tar Samsung i bruk et kjent og kjært triks for å holde hastigheten oppe. Vi kjenner det som en SLC (single level cell)-skrivebuffer, mens Samsung selv har gitt det navnet «Intelligent TurboWrite».

Dette fungerer slik at en bestemt porsjon av SSD-en er holdt av til å fungere som et raskt mellomlager eller en buffer. Dette datalageret tar imot data svært kjapt og sprer dette utover minnet i et mer bedagelig tempo etterpå.

Den «intelligente» delen av TurboWrite sørger for at bufferen kan vokse til en viss størrelse hvis det også er plass på SSD-en til dette. For vårt testeksemplar er det 6 GB som er satt av som standard bufferstørrelse, men dette kan utvides til 42 GB med mindre SSD-en er fylt opp.

Merk dog at en SLC-buffer på 42 GB krever fire ganger så mye plass på SSD-en, siden det bare skrives én bit per celle mot de vanlige fire. For vårt teksteksemplar må vi derfor ha minst 168 GB ledig plass for at TurboWrite skal fungere optimalt.

Så lenge SSD-en har plass i bufferen, vil den kunne fungere på vanlig hastighet. Men med en gang bufferen er fylt opp, tvinges den til å skrive mot QLC-minnet direkte. For vårt eksemplar blir dette 80 megabyte i sekundet – altså er den tregere enn en konvensjonell harddisk når bufferen er full.

Også 860 Evo med sitt TLC-minne har TurboWrite, men som vi ser av tabellen over denne i stand til å holde raskere hastigheter ved skriving direkte til minnet.

MLC-minnet på 860 Pro er så kjapt at det ikke er behov for TurboWrite.

Fysikk og programvare

Samsung 860 Qvo får du altså kun som 2,5-tommer, og da kommer den i en enkel eske uten programvare, braketter, ledninger eller skruer av noe slag.

Av design – i den grad det er vesentlig på en 2,5-tommers SSD – har Samsung holdt seg til kjente takter fra sine tilsvarende disker merket Pro og Evo. Det er bare valget av farger som skiller på forsiden, mens klistrelappen bak avslører resten om det skulle være noen tvil.

SSD-en har en høyde på syv millimeter, som er å betrakte som standard for 2,5-tommere i dag.

Akkurat som andre SSD-produsenter har Samsung en egen kontrollprogramvare som lar deg holde et visst øye med diskens helse. Denne kalles Magician og er fritt tilgjengelig fra Samsungs hjemmesider.

I tillegg til å se detaljer om diskens status, kan du med Magician oppgradere fastvaren, sørge for sikker sletting, teste ytelsen og kjøre diverse optimaliseringer.

Godt nok for SATA

De fleste moderne SSD-er med SATA-grensesnitt ligger ganske så nærme det som er praktisk mulig å få til med vanlig sekvensiell ytelse, vel å merke så lenge SSD-en har en anstendig SLC-buffer eller raskt nok MLC-minne.

Fra venstre: Samsung 860 Pro, 860 Qvo og 860 Evo.
Vegar Jansen, Tek.no

Målt direkte mot sine kjappere slektninger og andre SSD-er med TLC- og MLC-minne klarer ikke Samsung 860 Qvo med QLC-minne å hevde seg på noen spesiell måte. Men samtidig kan vi ikke si at den henger så veldig langt bak heller – som en SATA-SSD påtenkt lav til moderat belastning er dette mer enn godkjent.

Bla om for å lese om testing og se resultater >>>

SSD-en ligger riktignok sist på flere av testene, men da skal det legges til at vi nesten utelukkende har sammenlignet resultatene mot nåværende og tidligere toppmodeller, favoritter og testvinnere i forskjellige kategorier.

Til å være det den er – en SATA-SSD med fokus på pris – gjør den totalt sett en god figur.

Konklusjon

Samsung 860 Qvo er den første SSD-en vi tester med QLC-minne, der hver minnecelle er i stand til å lagre fire bit. Sånn sett representerer den et lite generasjonsskifte i SSD-rekkene, der vi nå fremover bør kunne forvente oss modeller med større kapasitet og/eller lavere pris.

Ulempene med dårligere ytelse og større slitasje på minnet enn det som er tilfelle med dagens MLC- og TLC-minne, har Samsung i stor grad veid opp for med en god kontroller og anstendig skrivebuffer.

Samsung 860 Qvo vil kunne være et fint valg for den som ønsker å bytte ut harddisken sin med en SSD. Entusiastene vil naturligvis ønske seg en raskere SSD som systemdisk, men som en sekundær lagringsdisk vil nok 860 Qvo finne veien til en god del PC-er.

Hvor godt Samsung 860 Qvo vil gjøre det, kommer i stor grad an på hva prisen havner på når den kommer i butikkene i januar. Spesielt blir det interessant å se på avstanden opp til den litt bedre 860 Evo. Ifølge Samsungs PR-apparat har terabyte-utgaven av 860 Qvo en veiledende pris på 1600 kroner, mens Evo typisk ligger på rundt 1900 kroner.

For hardere bruk der vi ofte skriver større datamengder, ville vi nok ha spandert på oss den dyrere fetteren. Men for mange er disken påtenkt et langt enklere bruksmønster, og da vil det være helt greit å spare litt penger ved å gå for modellen med QLC-minne i stedet.

Samsung 860 Qvo vil ikke være for alle, men for veldig mange vil nok denne SSD-en være et godt nok valg.

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB
Bra
Anbefalt

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

Bra

Fordeler

  • +
    Pris og kapasitet

Ting å tenke på

  • Laber skrivehastighet uten SLC-buffer

Sammenligning og ytelse

Til sammenligning

Testing må til, og vi har latt Samsung 860 Qvo få bryne seg på både vanlige SSD-testprogrammer og PCMark 8 Storage Test. Førstnevnte har en tendens til å presse SSD-ene unormalt hardt for å belyse forskjellene, mens sistnevnte prøver å simulere SSD-ytelsen under «vanlig» bruk.

I tillegg har vi en hjemmesnekret test der vi kopierer en mengde data internt på disken.

Som sammenligningsgrunnlag har vi naturligvis tatt med «storebrødrene» i form av 860 Evo og 860 Pro. I tillegg kommer de beste SSD-ene fra vår to år gamle samletest, som da inkluderer Samsung 850 Evo og HyperX Savage SSD. Andre som må være med er WD Blue med 3D-NAND, samt Samsungs aldrende SATA-toppmodell 850 Pro.

I flere tilfeller tar vi med resultatene fra en kandidat i PCIe-leiren også: Samsungs egen 970 Evo.

Samsung blir godt overrepresentert her, men det er veldig greit å ha med flere fra samme selskap for å virkelig se hvor nykommeren ligger i løypa.

Samsung 860 Qvo ble testet på en PC bestående av en Intel Core i7-7700K, 2 x 4 GB DDR4-minne i form av Corsair Vengeance LPX @ 2133 MHz og hovedkortet Asus ROG Maximus IX Formula.

For å oppsummere har vi listet alle aktørene i tabellen under, og i de kapasitetene vi faktisk har testet dem:

Litt om de teknologiske begrepene

For dere som ikke er helt vant til alle begrepene i tabellen over, har vi altså ved siden «3D» eller V-NAND – vertikal stabling av minneceller – dette med MLC-, TLC- og QLC-minne.

Stadig flere SSD-er har minnecellene stablet i høyden. Dette krever mindre «grunnareal».
Vegar Jansen, Tek.no

Da kan det være greit å starte med SLC-minne (single level cell), som er den reneste formen for denne typen flashminne. Der hver minnecelle enten på eller av, altså fungerer den som en enkelt bit.

SLC-minne er kjapt og tåler mange overskrivninger, men er kostbart – og er derfor nesten bare å finne i SSD-er ment for servere. For privatmarkedet har vi derfor fått MLC, TLC og nå QLC.

MLC (multi level cell) har to bit i en celle, noe som betyr at det er rimeligere å produsere høyere kapasiteter, men på bekostning av hastighet og forventet levetid.

TLC (triple level cell) har logisk nok tre bit per minnecelle. Disse gir igjen enda rimeligere minne, men levetiden kan raskere bli et problem. Noen triks kreves for å holde hastigheten oppe også. TLC blir noen ganger omtalt som «3-bit MLC», noe som bare er forvirrende.

Uansett har teknologien blitt forbedret over årene, så nyere SSD-er med TLC er i en helt annen divisjon hva gjelder hastigheter og forventet levetid enn de tidlige modellene.

QLC (quadruple level cell) er minnetypen dagens testobjekt har, hvor det da er fire bit per minnecelle. Det kan også være omtalt som «4-bit MLC».

Igjen er det forbedringer i teknoloigien som nå gjør det mulig å produsere SSD-er med slikt minne uten at det går for mye på akkord med ytelse og levetid.

Testresultater

Vi begynner som vanlig med med testprogrammet ATTO, hvor vi normalt sett kan se om SSD-produsenten holder det de lover når det kommer til maksimal sekvensiell overføringsytelse. Her ser vi at Samsung 860 Qvo ikke har noe problem med å nå de oppgitte 520 MB/s og 550 MB/s.

Som kjent er det SATA 6gb/s-grensesnittet som er problemet her, og grunnen til at vi ikke har inkludert resultatene fra Samsung 970 Evo med sine mer enn 2500 MB/s i skriving og 3100 MB/s lesing – den får grafene fra SATA-diskene til å se så små ut.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data.

Innen lesing legger Samsungs nye SATA-disk seg midt på treet, og overrasker med en topplassering under skrivingen. Totalt sett tar den en tredjeplass etter storebrødrene Evo og Pro i denne testen.

Skulle du ønske å vite detaljerte resultater inkludert IOPS og responstider, finner du det aktuelle skjermbildet fra Anvil-testen her.

I denne forholdsvis primitive men krevende testen, kopierer vi en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si at disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving, og det er en operasjon som vi naturligvis vil ha unna så fort som mulig.

Takket være sin smarte «TurboWrite» SLC-buffer klarer Samsung 860 Qvo seg ganske så bra her, men det ville sett annerledes ut dersom vi skulle overført enda mer data eller hvis SSD-en hadde vært nær full.

Samsung 850 Evo med kun 250 GB har en mindre buffer og henger litt etter på grunn av det.

PCMark 8

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Mer informasjon om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Med mye lesing og skriving av små filer (4K-ytelse) er det vanligvis ikke spesielt stor forskjell her. PCIe-baserte 970 Evo trives et lite hakk foran, mens det innad i SATA-leiren med ett unntak er slik at 860 Pro er først og 860 Qvo er sist.

Likevel skal vi ikke glemme at noen få tideler av et sekund over minutters arbeid ikke er noe vi eller du vil kunne merke.

For de fleste er det altså ikke noe noe stort poeng i å kjøpe en ekstra dyr SSD for å få bedre ytelse under slikt som spilling eller jobbing med vanlige programmer.

Båndbredden blir visstnok kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet, delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

Igjen er det 970 Evo med PCIe-grensesnittet som utmerker seg, og det ser ut til at 860 Qvo ikke har like mye å gi når det kommer til tyngre og hardere belastninger. Men vi skal huske at de fleste diskoperasjoner uansett kun kjøres med en kødybde på én, så vi skal ikke se oss blinde på dette resultatet med mindre vi har spesielle behov.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Her ser vi igjen at selv om 860 Qvo havner på jumboplass, er det egentlig ganske liten forskjell mellom disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

Vil du vite mer om koblinger og grensesnitt?
GUIDE: Diskens mange tilkoblinger >>>

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB
Bra
Anbefalt

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

Bra

Fordeler

  • +
    Pris og kapasitet

Ting å tenke på

  • Laber skrivehastighet uten SLC-buffer
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her