Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung 860 Pro

Bedre SATA-SSD enn dette får du bare ikke

Samsungs nye SATA-flaggskip skal tåle usedvanlig mye.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Samsung 860 Pro

Ettersom vi snakker om to nært beslektede SSD-er, har denne teksten en god del til felles med Samsung 860 Evo, som vi testet sist måned.

Lesere som fra før er nokså godt bekjente med Samsungs SSD-er kan derfor med fordel i hovedsak holde seg til tabeller, grafer og konklusjonen.

Det er godt over tre år siden Samsung kom på banen med 850 Pro og deretter 850 Evo – et par velkjente SSD-er med SATA-grensesnitt.

Men det har naturlig nok ikke vært all verden av innovasjon i SATA-klassen, ettersom SSD-produsentene lenge har nærmet seg den teoretiske og praktiske grensen i ytelse for SATA-disker. SATA 6 Gbit/s (også kjent som SATA III) har en teoretisk maksimumshastighet på omtrent 600 megabyte i sekundet. Derfor har vi naturlig nok de siste par årene sett mer fokus på PCIe-SSD-er, og da spesielt med M.2-formfaktoren.

Også her har Samsung utmerket seg. Både 960 Pro og 960 Evo er blant de raskeste i sin klasse.

Men kompatibilitet, pris og det faktum at en SATA-SSD gjerne er mer enn kjapp nok til daglig bruk, har ført til at dette fremdeles er et satsingsområde. Derfor dukker det stadig opp nye SATA-SSD-er, og Samsung har nylig kommet med sine siste skudd på stammen. Den kjekke 860 Evo har vi allerede testet, og i dag har turen kommet til 860 Pro.

Nytt minne, ny kontroller

Samsungs nye SATA-toppmodell har fått selskapets fjerdegenerasjons 3D-NAND og den nye MJX-kontrolleren. Disse komponentene finner vi også i 860 Evo, men med én stor forskjell: 860 Pro har (2-bit) MLC-minne, mens 860 Evo har (3-bit) TLC-minne.

Dette gjør at sistnevnte er rimeligere enn 860 Pro, mens MLC-minnet fører til at nettopp Pro er den mer robuste av dem. Med dette menes at Pro skal tåle flere – faktisk dobbelt så mange – overskrivninger før minnet blir «slitt ut».

Men det er ingen tvil om at det er den mer fornuftig prisede Evo-utgaven som er Samsungs store satsningsområde. 860 Pro er i skrivende stund kun å få som 2,5-tommer, med da med kapasiteter opp til to terabyte – i hvert fall her til lands. 860 Evo får du også i mSATA- og M.2-formfaktoren, og finnes dessuten som en 2,5-tommer med 4 TB kapasitet.

Det meste er oppsummert i tabellen under.

Akkurat som tilfelle var med 860 Evo, er det robustheten – eller mengden overskrivninger som tåles – som er hovedsstyrken til 860 Pro kontra forgjengeren 850 Pro. Samsung har økt TBW-grensa relativt drastisk, fra en dobling ved de mindre kapasitetene til åtte ganger så mye for utgaven på 4 TB.

For diskene med høyere kapasiteter har også 860 Evo fått en betraktelig høyere TBW-grense enn 850 Pro. Det eneste sistnevnte nå har gående for seg er garantitiden på ti lange år.

Hvordan se forskjellen på en 2,5-tommers Pro- og Evo-SSD fra Samsung? Pro har rød firkant, Evo har grå.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er i hvert fall ingen tvil om at Samsung har trua på sin nye nye kontroller og nye generasjon 3D-NAND. TBW-grensa på den nye 860 Pro er så høy at du skal ha et imponerende hardt bruksmønster for å klare å slite ut en slik i løpet av garantitiden.

For mange vil det faktisk være nok til å vare livet ut, såfremt SSD-en ikke ryker på en annen måte.

Fysikk og programvare

Vi fikk utgaven med 1 TB kapasitet til test, og denne kom i en eske uten programvare, braketter, ledninger eller skruer av noe slag.

Utseendemessig er det ingenting spesielt som skiller denne 2,5-tommeren fra forgjengeren eller for den saks skyld 860 Evo – med unntak av den røde firkanten og klistrelappen bak. SSD-en har en høyde på syv millimeter, som er å betrakte som standard for 2,5-tommere i dag.

Akkurat som andre SSD-produsenter har Samsung en egen kontrollprogramvare som lar deg holde et visst øye med diskens helse. Denne kalles Magician og er fritt tilgjengelig fra Samsungs hjemmesider.

I tillegg til å se detaljer om diskens status, kan du med Magician oppgradere fastvaren, sørge for sikker sletting, teste ytelsen og kjøre diverse optimaliseringer.

Den raskeste SATA-SSD-en

Som vi har vært inne på ligger dagens SSD-er med SATA-grensesnitt ganske så nærme det som er praktisk mulig. Derfor byr heller ikke Samsung 860 Pro nødvendigvis på noe spesielt store ytelseshopp fra lillebror 860 Evo eller forgjenger 850 Pro.

Bla om for å lese om testingen og se alle resultatene >>>

Men med svært gode resultater i nesten samtlige testløp, er det ingen tvil om at dette er den aller kjappeste SATA-SSD-en vi har hatt på vår testbenk.

Likevel er det ikke noen nevneverdig oppgradering for vanlige datamaskiner som brukes på vanlig måte. Har du allerede en anstendig SSD, er det slik at du må over på alternativer med PCI Express-grensesnitt dersom du ønsker deg et betydelig ytelseshopp.

Konklusjon

Samsung 860 Pro er en SSD som i hovedsak skal appellere til deg som er ute etter en sekundær SATA-SSD for lagring eller har et eldre oppsett uten M.2- eller PCIe-muligheter. For slike tilfeller er dette til alt å dømme den beste SSD-en du kan kjøpe for penger.

Ikke bare ligger 860 Pro på topp når vi snakker om ren ytelse, men er også i stand til å ta imot usedvanlig mye juling i form av å bli skrevet til veldig mange ganger.

Tar vi dagens modell med én terabyte kapasitet som eksempel, har den en oppgitt TBW-grense på 1200 TB. Det tilsvarer nesten 660 gigabyte – altså 0,66 terabyte – hver bidige dag i fem år. Ved normal bruk vil du være så langt unna dette at det blir mer aktuelt å bekymre seg for eventuelle andre tekniske problemer.

Vegar Jansen, Tek.no

Men selv om 860 Pro er den beste SSD-en sin klasse, føler vi ikke helt for å anbefale den. For til en adskillig lavere pris får du tross alt lillebror Samsung 860 Evo som nesten er like god. Den finnes også i flere formfaktorer.

Og selv med bare halve TBW-tallet til 860 Pro, har 860 Evo en overskrivningsrobusthet som i de fleste tilfeller langt overskrider det som er normen i bransjen.

Et annet poeng er at du for prisen av en 860 Pro kan plukke opp en Samsung 960 Evo med tilsvarende kapasitet. En slik PCIe-SSD vil rent ytelsesmessig feie banen med en hvilken som helst SSD med SATA-grensesnitt. Det eneste er at 960 Evo ikke vil være kompatibel med like mange datamaskiner, og den finnes heller ikke i større kapasiteter enn én terabyte.

Så selv om Samsung 860 Pro er en meget god SATA-SSD, er den ikke nødvendigvis noe godt kjøp. Kun brukere med helt spesielle krav til robusthet og ytelse vil ha noe stort utbytte av å plukke Pro-modellen over Evo-modellen.

Samsung 860 Pro Series MZ-76P1T0B 1TB
Meget bra

Samsung 860 Pro Series MZ-76P1T0B 1TB

Meget bra
sitat860 Pro er den aller beste SATA-SSD-en akkurat nå, men vi hadde ikke kjøpt den.

Fordeler

  • +
    Lang garantitid
  • +
    Svært god SATA-ytelse
  • +
    Skal tåle latterlig hard bruk

Ting å tenke på

  • Pris

Sammenligning og ytelse

Til sammenligning

Testing må til, og vi har latt Samsung 860 Pro få bryne seg på både vanlige SSD-testprogrammer og PCMark 8 Storage Test. Førstnevnte har en tendens til å presse SSD-ene unormalt hardt for å belyse forskjellene, mens sistnevnte prøver å simulere SSD-ytelsen under «vanlig» bruk.

I tillegg har vi en hjemmesnekret test der vi kopierer en mengde data internt på disken.

Som sammenligningsgrunnlag har vi naturligvis tatt med «lillebror» 860 Evo. I tillegg kommer de beste SSD-ene fra forrige vinters samletest, som da inkluderer 850 Evo. Andre som må være med er WD Blue i den nye utgaven med 3D-NAND, samt Samsungs nåværende SATA-toppmodell 850 Pro. Den ekstra robuste Adata XPG SX950 får også bli med i sammenligningen.

Foruten alle disse tar vi med to kandidater fra PCIe-leiren: Western Digitals «lille sorte», som er en av de rimeligste PCIe-SSD-ene vi vet om, og dessuten Samsungs egen 960 Evo. Denne ligger på omtrent samme prisnivå som 860 Pro.

Testingen ble gjennomført på en PC bestående av en Intel Core i7-6700K, 2 x 4 GB DDR4-minne i form av Corsair Vengeance LPX @ 2133 MHz og hovedkortet Asus ROG Maximus IX Formula.

For å oppsummere har vi listet alle aktørene i tabellen under, og i de kapasitetene vi faktisk har testet dem:

Litt om de teknologiske begrepene

For dere som ikke er helt vant til alle begrepene i tabellen over, har vi altså ved siden av dette med «3D» – vertikal stabling av minneceller – dette med TLC- og MLC-minne.

SLC (single level cell) er den reneste formen for denne typen flashminne, der hver minnecelle enten kan være på eller av, altså fungerer som en enkelt bit.

SLC-minne tåler mange overskrivninger, men er kostbart – og er derfor nesten bare å finne i SSD-er ment for servere. For privatmarkedet har vi derfor fått MLC og TLC. Førstnevnte (multi level cell) har to bit i en celle, noe som betyr at det er rimeligere å produsere høyere kapasiteter, men på bekostning av forventet levetid.

Stadig flere SSD-er har minnecellene stablet i høyden. Dette krever mindre «grunnareal».
Vegar Jansen, Tek.no

TLC (triple level cell) har logisk nok tre bit per minnecelle. Disse gir igjen enda rimeligere minne, men levetiden kan raskere bli et problem dersom det skrives mye til disken. TLC blir noen ganger omtalt som «3-bit MLC», noe som bare er forvirrende.

Teknologien har blitt forbedret over årene, så nyere SSD-er med TLC kan by på langt bedre levetid enn de tidlige modellene.

I tillegg kommer QLC (quadruple level cell) på markedet i løpet av kort tid.

Den forventede levetiden til en slik SSD er oppgitt som en garantid i år og TBW (total bytes written) – hva enn som kommer først. Altså, skal du skrive spesielt mye til SSD-en, vil denne begrensningen trolig slå inn før fem eller ti år er omme.

Men da snakker vi om svært mye data. For eksempel vil 100 TB over fem år bety at du skal kunne skrive nesten 55 GB til disken hver bidige dag – og det er langt mer enn det en SSD vil oppleve under vanlig, normal bruk.

Selve garantitiden er heller ikke så veldig nøye, da vi ifølge forbrukerkjøpsloven i praksis vil ha fem års reklamasjonsfrist på disse SSD-ene.

MTTF (mean time to failure) er et annet tall som sier noe om produsentens forventninger til kvalitet. Her trenger du heller ikke å være spesielt engstelig, med tanke på at ett år ikke har mer enn 8760 timer.

Testresultater

Vi begynner som vanlig med godt med testprogrammet ATTO, hvor vi normalt sett kan se om SSD-produsenten holder det de lover når det kommer til maksimal overføringsytelse. Her ser vi at Samsung 860 Pro ikke har noe problem med å nå de oppgitte 530 MB/s og 560 MB/s.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data. I både denne og i forrige test ser vi hvilken forskjell det kan være på en SATA- og PCIe-SSD.

Som Samsungs SATA-toppmodell er 860 Pro nesten pent nødt til å ha den beste ytelsen her også, og legger seg derfor rett foran 860 Evo i denne testen.

Skulle du ønske å vite detaljerte resultater inkludert IOPS og responstider, finner du det aktuelle skjermbildet fra Anvil-testen her.

Vi nevner for øvrig at WD Black ikke ville samarbeide helt med dette programmet. Derfor har vi kun poengsummen for lesing.

I denne forholdsvis primitive men krevende testen lager vi en kopi av en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si at disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving, og det er en operasjon som vi naturligvis vil ha unna så fort som mulig.

Ingen andre SATA-SSD-er gjør dette bedre enn Samsung 860 Pro, om enn med knappest mulig margin ned til lillebror 860 Evo. Vi merker oss for øvrig at Samsung stiller sterkt i denne disiplinen.

PCMark 8

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Mer informasjon om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Med mye lesing og skriving av små filer (4K-ytelse) er det vanligvis ikke spesielt stor forskjell her, i hvert fall ikke innad i SATA-leiren. Men som vi ser ligger 860 Pro gjennomgående på topp blant disse – om enn med ett unntak, der den av en eller annen grunn havner helt sist.

Likevel skal vi ikke glemme at noen få tideler av et sekund over minutters arbeid ikke er noe vi eller du vil kunne merke. For såpass spesielle tilfeller trenger du en PCIe-SSD.

For de fleste er det uansett ikke noe noe stort poeng i å kjøpe en dyr SSD for å få bedre ytelse under slikt som spilling eller jobbing med vanlige programmer.

Båndbredden blir visstnok kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet, delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

Igjen er det PCIe-diskene som utmerker seg, og dette hinter til at disse muligens har mer å gi når det kommer til tyngre og hardere belastninger. Men 860 Pro legger seg foran alt annet vi har testet av SATA-SSD-er.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Her ser vi igjen at det er ganske liten forskjell mellom disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

Vil du vite mer om koblinger og grensesnitt?
GUIDE: Diskens mange tilkoblinger >>>

Samsung 860 Pro Series MZ-76P1T0B 1TB
Meget bra

Samsung 860 Pro Series MZ-76P1T0B 1TB

Meget bra
sitat860 Pro er den aller beste SATA-SSD-en akkurat nå, men vi hadde ikke kjøpt den.

Fordeler

  • +
    Lang garantitid
  • +
    Svært god SATA-ytelse
  • +
    Skal tåle latterlig hard bruk

Ting å tenke på

  • Pris
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her