Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRHA TrueConnect

Et solid Airpods-alternativ for de bassglade

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Britiske RHA – Reid Heith Acoustics – er et relativt nytt merke i hifi-verdenen, men har gjort seg kjente for ikke altfor dyre øreplugger med god lyd. Vi var innom både MA-650 og MA-750 i vår test av trådløse øreplugger, og undertegnede har også testet flere andre RHA-par i tiden jeg jobbet i Teknisk Ukeblad.

RHAs TrueConnect er strengt tatt ikke helt nye på markedet, men vi har hatt litt problemer med å få tak i en testutgave. Når de nå lanserte modellen i en ny farge var det imidlertid en ypperlig anledning til å få tilsendt en enhet, og som sagt, så gjort.

RHA har gått for mye av den samme estetikken som Apple har gjort med sine Airpods, nemlig plugger med små pinner som peker ned mot munnen. RHAs pinner er imidlertid kortere enn Apples pinner, og vi vil kanskje hevde at den mørkeblå fargen er hakket mer diskré enn de knallhvite Airpodsene. Sammenlikningen med Airpods er dessuten ekstra passende fordi TrueConnect og Airpods i skrivende stund har nøyaktig samme pris, nemlig 1.690 kroner (i alle fall for Airpods-versjonen uten trådløs lading av etuiet).

I motsetning til Airpods er TrueConnect kanalplugger, altså plugger som bruker små skum- eller gummiputer for å lage forsegling mot ørekanalen. Det gir bedre isolasjon mot omverdenen, både på godt og på vondt. Mange liker heller ikke følelsen av puter inne i øret, men disse har strengt tatt heller ikke veldig mange valg utover Airpods når det kommer til helt trådløse øreplugger.

RHAs etui føles svært solid og «premium». En enkel skyvebevegelse åpner lokket.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Meget pent etui

Metalletuiet til RHA er lekkert og føles unektelig svært «premium» ut i hånden. Blandingen av matt og sandblåst metall stål er rett og slett rålekkert, og skyvemekanismen for å åpne etuiet er dessuten meget enkel å håndtere og viser ingen tegn til slark eller knirking.

Som hos mange av konkurrentene er imidlertid etuiet en god del større enn hos Apple , og det gir en viss bul om du legger det i lomma.

Selve pluggene er oppgitt til å holde fem timer på en lading, og etuiet rommer batteri nok til ytterligere fire fulladinger. Det gir en batteritid på totalt 25 timer, som er på nivå med Apple og helt i toppen i denne kategorien, bare slått av Sonys WF-1000XM3, som holder i 32 timer uten støydemping aktiv.

Etuiet har tre små lysdioder i front som lyser opp og angir batteristatus når du åpner det. Lading gjøres med USB-C, og i etuiet kan pluggene lades opp fra null til 50 prosent på bare 15 minutter. Det er praktisk om du kommer til tomme plugger og bare trenger nok til å komme deg hjem fra jobb eller liknende.

Fullading tar for øvrig rundt en time og 40 minutter.

Mange ulike tupper

RHAs etui er betydelig større enn Apples Airpods-etui.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I esken følger det også med den sedvanlige lille haugen med gummi- og skumtupper som RHA pleier å levere med sine øreplugger. Dette er sannsynligvis en minimal kostnad for produsentene, så det er alltid hyggelig å se noen som går litt utover de vanlige tre-fire parene som ofte følger med. Her er det tre sett skumtupper og totalt sju sett gummitupper i ulike størrelser, så det bør definitivt være mulig å finne noe som passer.

Når det er sagt, så sleit faktisk undertegnede med å finne en gummitupp som passet her. Jeg foretrekker vanligvis gummi-/silikonputer til øreplugger, men akkurat for RHAs del landet jeg på den minste skumvarianten. Den sitter til gjengjeld veldig godt på plass og gir meget god forsegling mot ørekanalen.

Med riktig tupp blir også komforten god. Mikrofonpinnen på RHA-pluggene sitter ikke like tett mot kinnet ditt som Airpods gjør, men selve pluggene er ganske lette og merkes ikke i noen særlig stor grad når du har dem på. Disse kan vi ha på oss i timevis uten problemer.

TrueConnect er også IPX5-sertifisert, som betyr at de er motstandsdyktige mot både svette og regn. Det betyr at du uten problemer kan ta dem med på løpetur eller på treningssenteret. Akkurat til denne typen bruk kunne vi definitivt tenkt oss noen form for vinger som holdt dem på plass, men gitt at du har funnet en putevariant som sitter godt på plass bør det være fint mulig å trene med dem.

TrueConnect har litt kortere pinner enn Apples Airpods, men ellers er utformingen rimelig lik.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Volumkontroll

RHA TrueConnect bruker Bluetooth 5.0 til tilkoblingen, som i teorien skal gi bedre rekkevidde enn Bluetooth 4.2. I praksis opplever vi liten forskjell, men vi har i det minste opplevd tilkoblingen som veldig stabil i testperioden. I motsetning til hos for eksempel Sony kobler TrueConnect til kun via den høyre ørepluggen, slik at du ikke kan bruke den venstre pluggen for seg. Rekkevidden mellom dem er imidlertid bedre enn på mange andre plugger vi har vært borti, så det er ikke noe problem å ta ut den høyre og fortsatt lytte i den venstre.

Pluggene har ellers hver sin lille knapp utvendig, og RHA har faktisk funnet plass til både volumkontroll og andre kommandoer vi vanligvis setter pris på. Ett trykk på enten høyre eller venstre plugg starter eller pauser musikken, to trykk til venstre hopper en låt frem, to trykk til høyre skrur volumet opp et hakk. Tre trykk til venstre hopper en låt tilbake, mens tre trykk til høyre forutsigbart nok skrur volumet ned.

Holder du inne en av knappene i halvannet sekund aktiverer du dessuten taleassistenten, enten Siri eller Google Assistant. Det er en viss læringskurve involvert her, og vi setter sjelden pris på kontrollmekanismer som involverer å dytte ørepluggene enda lenger inn i øret, men det er i alle fall greit å ha muligheten. Volumkontroll på plugger som disse er også en sjeldenhet.

RHAs etui (venstre) sammen med Apples Airpods og Bang & Olufsens E8 2.0.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

En ting RHA ikke har funnet plass til er «ambient»-funksjonen mange øreplugger av denne typen har, altså at pluggene bruker mikrofonene sine til å videreformidle lyd utenfra slik at du for eksempel kan ta imot en beskjed uten å måtte ta pluggene ut. Undertegnede bruker vanligvis denne funksjonen svært lite, men det er verdt å merke seg om det er en funksjon du gjerne vil ha.

En ting vi også stusser litt over er at de ikke alltid skrur seg på og kobler til når vi tar dem ut av etuiet, men det er forsåvidt en smal sak å skru dem på selv. De støtter heller ikke multipoint-tilkoblinger, så du kan ikke være tilkoblet både PC-en og mobilen samtidig, for eksempel. Det gjør heller ikke Sonys WF-1000XM3, men det gjør blant andre Airpods.

Veldig lite RHA-liknende lyd

Alle RHA-parene jeg tidligere har vært borti har lydmessig vært veldig kliniske i fremtoningen, med stort fokus på en veloppløst og glassklar diskant – noen ganger litt for mye av det gode – og en ganske forsiktig bassgjengivelse. Derfor er det en smule overraskende at RHA i denne omgang har skrudd opp bassbryteren mange hakk. TrueConnect har nemlig et svært bassfundament som i mange tilfeller balanserer helt på knivseggen til å bli for stort.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det har gått ørlite på bekostning av skarphet i motsatt ende av registeret, men RHA hadde mye å gå på der, så resultatet er både fyldig, engasjerende og fortsatt ganske detaljert og veloppløst. Bassen kunne nok vært hakket strammere, men om det du liker er spretten popmusikk kan det også godt hende du liker den ekstra lille boosten i bunn. Vi hadde nok også satt pris på ørlite mer luftighet i lydbildet, men alt i alt er dette rimelig solid.

RHA har ingen egen app, men om du gjerne vil ha litt mer definisjon i diskant og øvre mellomtone kan du dra litt i equalizeren for eksempel i Spotify. Du kan dra ganske hardt før det blir for mye av det gode, så her går det an å eksperimentere seg frem om du ikke synes basislyden er fullstendig tilfredsstillende. En litt nedtonet versjon av Treble Booster-innstillingen fungerer for eksempel godt for undertegnede.

Samtidig er det ikke til å komme unna at mange vil synes det rett og slett blir for mye av det gode her, og at bassen rett og slett blir overveldende og overdøver resten av lydbildet. Det er dermed et lite stykke opp til de aller beste jevnt over, men disse koster også gjerne nesten dobbelt så mye som TrueConnect.

Små knapper utvendig gir tilgang til de fleste kontrollfunksjoner, også for volumjustering.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Noe skuffende til samtaler

Airpods latterliggjøres iblant for designet, men det har én åpenbar fordel som også RHA har innsett: Å bringe mikrofonen nærmere munnen gjør det betraktelig enklere for pluggene å skille ut stemmen din under telefonsamtaler.

TrueConnect klarer dessverre ikke å matche Airpods på samtalekvalitet i støyete omgivelser. De gjengir stemmen vår greit så lenge det ikke er for mye trafikk eller vindstøy rundt oss, men så fort det kommer en eller annen form for susing eller during inn i bildet blir det veldig slitsomt for motparten å høre på. Vi hadde forventet bedre ut fra utformingen på pluggene.

TrueConnect sammen med Sonys WF-1000XM3.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Til RHAs forsvar låter det i det minste fint i vår ende, og vi liker også at vi får samtalelyden servert i begge ører, noe som har vært litt til og fra på produkter i denne kategorien tidligere. De fungerer også helt fint til samtaler så lenge det er noenlunde stille rundt deg.

En annen ting som enkelte slike helt trådløse øreplugger har hatt problemer med tidligere, er synkronisering mellom lyd og bilde i video. Det har vi ingen problemer med på TrueConnect, verken i video eller spill. Det er bra.

Konklusjon

Til 1.690 kroner koster RHA TrueConnect nøyaktig det samme som Apples Airpods, og likhetene mellom dem er også betydelige, først og fremst i form av «tannbørstedesignet». Batteritiden er ellers omtrent identisk, men RHAs metalletui løper i sirkler rundt Apples plastboks på byggekvalitet og premiumfølelse.

RHA TrueConnect går akkurat klar av en uforbeholden anbefaling fra oss, men for mange vil de likevel være et meget habilt alternativ.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lydmessig er det mye bass å finne her, men stort sett låter det ganske fint likevel. Mange vil nok like denne lyden, selv om det definitivt også vil være for mye av det gode for en del. Vi skulle nok ønsket at RHA tilbød en app med equalizer, så vi kunne justert litt opp i toppen og litt ned i bunnen.

Om du er av typen som synes Airpods ikke sitter godt nok i ørene og ikke byr på nok bass, kan det godt hende det er RHA du bør se til.

Om du har en tusenlapp til å legge på er det imidlertid fortsatt vanskelig å komme unna Sonys WF-1000XM3, som har en noe renere lyd, enda litt bedre batterilevetid og også aktiv støydemping. Sonyene skal imidlertid ikke være i butikk før senere denne måneden.

Gode alternativer til RHA TrueConnect

RHA True Connect
Meget bra

RHA True Connect

Meget bra
sitatRHA TrueConnect føles dyrere enn de er og byr på mye bass. Garantert for mye for noen.

Fordeler

  • +
    Fyldig og basstung lyd
  • +
    Mange putestørrelser følger med
  • +
    Pent og solid etui
  • +
    God batterilevetid
  • +
    Komfortable å ha på
  • +
    Lader raskt i etuiet

Ting å tenke på

  • I overkant mye bass for enkelte typer musikk
  • Ingen app eller equalizer
  • Ingen «ambient»-modus
  • Tannbørstedesignet er mindre diskré enn konkurrentene
  • Svake til samtaler i støyete omgivelser
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her