Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips 65OLED873

Philips' nye OLED-TV er den beste TV-en vi noen gang har prøvd

Kombinasjonen av OLED og Ambilight gir ren nytelse.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Er du en av mange som har vurdert å kjøpe en OLED-TV fra Philips, har du frem til nå kun fått kjøpt modeller på 55 tommer. Det er ikke nødvendigvis stort nok for mange av oss.

Nå kommer selskapet med sin første OLED på 65 tommer, Philips 65OLED873, hvor du i tillegg til størrelsen, får funksjoner som selskapets patenterte Ambilight-teknologi.

Den nye TV-en er den første av tre OLED-modeller i 65 tommer som kommer dette året, sammen med OLED803 og OLED973, og på papiret er de tre like når det kommer til bildekvalitet. Forskjellen ligger i design og bedre lyd hos de to storebrødrene.

Rammene på Philips sin nye OLED er meget tynne.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Foten er enkel og stilren. Akkurat som resten av designen
Ole Henrik Johansen / Tek.no

I skrivende stund koster Philips 65OLED873 34 995 kroner.

Enkel og lekker

Philips har de sist par årene lagt stadig mer og mer vekt på design, hvor enkle linjer har stått i fokus. Med denne nye OLED-modellen treffer de godt med denne filosofien, hvor rammene av aluminium er syltynne rundt selve panelet.

Riktignok er det nesten én centimeter med sort før du kommer deg fra rammene og inn til selve bildet, men dette feltet er med på å skille bildet fra rammene på en god måte.

Selve TV-en er millimetertynn ut mot kantene, men på baksiden eser den likevel ut en del for å huse Ambilight-lysene, bildebehandling og tilkoblinger. Likevel er dette blant de tynnere TV-ene vi noensinne har sett som er løst på denne måten.

Foten er også med å gi denne TV-en et elegant ytre. Dette er en smekker bøyle som har en børstet overflate i aluminium. Så er du på jakt etter en minimalistisk og stilren TV, vil denne TV-en helt klart være noe du bør ta en nærmere kikk på.

Android-plattformen blir stadig bedre

Vi har testet ganske mange TV-er som bruker Android-plattformen opp gjennom årene, og frem til nå har den ikke imponert oss i samme grad som konkurrentenes alternativer.

Menyen er blitt enklere.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi fikk oss en overraskelse da vi testet Sonys 2018-modell for kort tid siden, og den samme overraskelsen har også denne Philipsen på lager.

Mange av de irriterende småfeilene er luket vekk, som for eksempel at apper plutselig får hikke innimellom. Eller at programmer rett og slett bare feiler og lukker seg.

Ut av esken er det lagt inn en del apper, men likevel har antall linjer blitt komprimert slik at du har litt bedre oversikt enn før. Ettersom hvilket bruksmønster du har, vil TV-en få mer oppdatert og aktuelt utvalg av innhold i anbefalt-delen av menyen.

I tillegg er denne skjermen klargjort for Google Assistant, når denne funksjonen kommer senere i år. Det betyr at du kan snakke til TV-en via en mikrofon i fjernkontrollen, og med det få langt flere muligheter enn tidligere.

Du kan også koble TV-en sammen med Hue-pærene fra Philips, slik at de kan forlenge Ambilight-effekten eller du kan justere lyset via TV-en. Og dette har blitt langt raskere enn tidligere, slik at du faktisk kan bruke det uten forsinkelser.

I tillegg har Philips også lagt ved to fjernkontroller. Den ene er en ganske tradisjonell variant som har et fullverdig tastatur på undersiden. Hendig om du for eksempel skal skrive inn passord og brukernavn.

Du får to forskjellige fjernkontroller til Philips' nye OLED.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den andre kontrollen har vi sansen for. Den er en tynn og rektangulær, og inneholder kun syv knapper i tillegg til en blank overflate som er berøringsfølsom og kan trykkes inn. Foruten i starten, hvor vi måtte skrive inn brukernavn og passord på apper som Netflix og Amazon, var det den enkle kontrollen vi brukte og satt mest pris på.

Om vi skal sette fingeren på noe, så er det at TV-en bruker bittelitt mer tid på å laste inn for eksempel apper som Netflix. Den er fortsatt langt fra treg, men sammenlignet med for eksempel Samsung sine raskeste skjermer, henger den litt etter hele veien.

Flere gode moduser

Livlig gir deg noe helt annet enn presise farger.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken har du syv bildemoduser å velge blant, hvor tre av disse er meget bra.

Det er med andre ord fire moduser du burde styre unna. Spesielt er Livlig alt for ivrig på både farger og lys. Her får du et kraftig blåstikk i fargene som vi ikke kan fordra, samtidig som lysstyrken og kontrasten er alt for frempå.

Standard-modusen er noe bedre, men bærer mange av de samme trekkene som du får med Livlig, selv om blåstikket er noe mindre aggressivt.

Skal du ha det beste ut av denne skjermen uten å justere noe mer på egenhånd er både Film- og ISF-modusene sikre valg. Sjelden har vi sett så gode og riktige farger fra fabrikk. Resultatet du får er fullt på høyde med Panasonics EZ950.

Du kan fint bytte mellom ISF Dag og ISF Natt, hvor forskjellen ligger i hvor mye lys skjermen gir. Som navnene avslører vil Dag være best så lenge du har lys på i rommet.

Likevel kan du få enda mer ut av denne OLED-en fra Philips.

Ypper seg helt i toppen

ISF-modusene er et sikkert valg for deg som ikke vil justere så mye på egenhånd.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når vi skal justere TV-en tar vi utgangspunkt i ISF Dag-modusen. Vi starter med å finjustere lyset og kontrasten, slik at gamma-verdien legger seg på 2,23. Så tar vi fatt på gråskalaen. Her er det nemlig en del å hente på området mellom 10 og 50 prosent grått.

Til slutt ser vi på fargene. Disse er i utgangspunktet ganske så bra, men trenger en liten finjustering. Alle verdiene vi brukte står i bildekarusellen nederst i artikkelen.

Etter kalibrering gir denne TV-en fra Philips oss en bildekvalitet som fremkaller frysninger på ryggen.

Denne modellen er helt på høyde med de aller beste OLED-TV-ene vi har testet hittil, som for eksempel Sonys A1- og Panasonics EZ950-modell. Det betyr ekstremt presise farger og et sortnivå som kun OLED kan gi deg.

Også detaljer i mørke scener er gode på denne TV-en. Et område som vi flere ganger har sett at produsenter har slitt med, og detaljene ofte har ebbet ut i svart. Såkalt «blackcrush»

Kombinert med en lysstyrke rundt 900 nits, får du en HDR-opplevelse som er helt slående god. Vi hentet blant annet opp den nye filmen Bright fra Netflix. Og selv om man kan si mye om kvaliteten på handlingen i filmen, er i alle fall kvaliteten på selve produksjonen meget god. Og Philips serverer deg dette på mesterlig vis.

Enda et hakk bedre blir det når vi setter i gang med Planet Earth II på Blu-ray med 4K HDR. Bedre har vi aldri sett serien før.

Bildekvaliteten er vanskelig å fange skikkelig på film.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bildebrikken fra Philips, P5, syr dette sammen på en mesterlig måte, og skarpheten selv i raske bevegelser er meget god. Du får også gode oppskaleringer selv når du ser på komprimert innhold fra for eksempel Netflix. Den gir med andre ord X1 Extreme-brikken til Sony god matching på dette området.

Det er generelt lite å sette fingeren på når det kommer til bildekvaliteten på denne TV-en.

Og ikke glem Ambilight-funksjonen. Denne er nok litt smak og behag, men for oss er denne med på å vippe Philips opp øverst på tronen.

Fargene og hastigheten i lyset er så presist som du får det, og funksjonen gjør at overgangen mellom TV-en og omgivelsene blir mindre intense for øynene dine. Samtidig gir den en følelse av en større skjerm enn hva du faktisk ser på.

Kurant spillskjerm

Denne TV-en leverer noe av det ypperste du får av bildekvalitet på markedet. Og den er heller ikke så verst når det kommer til såkalt inputlag.

Velger du en av ISF-modusene vil du imidlertid få en viss forsinkelse. Her viser vår måler at TV-en ligger rundt 55 millisekunder ved en oppløsning på 1080p, hvilket riktignok ikke er så ille for en modus som ikke er myntet på spilling. Her ser vi som oftest tall godt over 80 millisekunder.

Likevel må du velge Spill-modusen om du skal ha det beste resultatet denne TV-en kan gi. Med denne modusen aktivert så ramler inputlagen ned til 37 millisekunder. Det er ikke blant de aller beste TV-ene på markedet, men det er bedre sammenlignet med andre OLED-modeller som nevnte A1 og EZ950.

På baksiden har Philips funnet plass til en høyttaler.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Høyttaler på baksiden

Dette er en meget tynn og nett TV. Altså er det ikke mye plass til høyttalere. Likevel har Philips funnet plass til et element på baksiden av skjermen. Det er med på å hjelpe til at lyden ikke blir så sped som den kunne vært.

Lyden du får servert er ganske god på stemmer og dialog, men de dypeste delene glimrer med sitt fravær. Lyden er med andre ord helt grei til nyheter og vanlige programmer, men dersom filmkvelden skal bli komplett, må du ty til et ekstern anlegg for å tilføre nok trøkk til at det hele blir engasjerende.

Konklusjon

Philips 65OLED873 viser seg å være en knakende god TV med bildekvalitet helt i toppnivå. Og Philips' skjermer kan skilte med noe ingen andre har, nemlig Ambilight. For undertegnedes del er dette en funksjon som gir godt med merverdi nå man ser TV, og gir det lille ekstra versus andre TV-er med noenlunde tilsvarende bildekvalitet.

For når det kommer til bildekvalitet kan denne modellen yppe seg med de beste på markedet. Med andre ord holder den tritt med to av våre favoritter fra 2017, Sony A1 (fortsetter også i år), samt Panasonic EZ950.

Philips 65OLED873 er rett og slett rå.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

OLED873 leverer gnistrende gode farger og sortnivå, og det hele samles ypperlig sammen av selskapets P5-prosessor. Selv halvdårlig kvalitet du strømmer får en real gjennomgang og bearbeiding, slik at resultatet blir langt bedre – noe som kjennetegner de beste prosessorene på markedet.

Dessuten begynner Android-plattformen å bli voksen. På tide, vil mange nok si. Fortsatt syns vi at utseendet på grafikken i menyene er noe kaotisk oppbygd sammenlignet med for eksempel Samsungs Tizen. Men det er i alle fall kuttet kraftig ned på de mange horisontale linjene som var før, og med det er oversikten du får økt betraktelig.

Alt i alt er dette en TV som nesten treffer innertier, etter vår mening. Fortsatt er det kostbart å punge ut over 35 000 kroner for en TV. Men den TV-en som vil stå igjen som årets beste TV, må i så fall dytte denne skjermen fra Philips ned fra tronen. For fram til i dag er dette den beste TV-en vi har testet, og havner rett på toppen av vår topp 10-liste.

Philips 65POS873
Imponerende
Anbefalt

Philips 65POS873

Imponerende

Fordeler

  • +
    Gnistrende gode farger
  • +
    Meget godt sortnivå
  • +
    Ambilight
  • +
    Android begynner å bli voksen
  • +
    Gode og hendige fjernkontroller
  • +
    Stilrent design
  • +
    Grei inputlag

Ting å tenke på

  • Ikke god nok inputlag for de aller mest aktive spillerne
  • Dyr
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her