Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips 65OLED803

Et råskinn av et design, men gå heller for den billigere lillebroren

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

En av de beste TV-ene vi har testet i år er Philips 65OLED873 – som er en 4K OLED-TV med gnistrende godt bilde og selskapets egen Ambilight-teknologi. Og det beste av alt er kanskje prisen, som ligger under 23 000 kroner i skrivende stund.

Dette er med andre ord en TV som kan måle krefter mot dyrere OLED-modeller fra andre produsenter.

Nå har vi fått inn storebroren til denne skjermen, nemlig 65OLED803. Denne vil samtidig ta over for fjorårets 9002-modell, og ligger i skrivende stund rundt 29 000 kroner – altså cirka 6000 kroner mer enn sin lillebror.

Tynn og smekker

Rammen er meget tynn
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Er du en av mange som ønsker deg en TV som er tynnest mulig, uten ruvende rammer eller høyttalere som bygger på skjermen, er dette nok en modell som vil falle i smak.

Fra fremsiden er det omtrent bare selve panel-glasset som syns, med unntak av en aluminiumsramme på rundt et par millimeter. Selve bildet starter likevel rundt en centimeter på innsiden av der glasset treffer aluminiumen.

Også føttene er veldig små og nette. De er i praksis to små firkantede «pinner» som stikker ut fra skjermen, og måler kun rundt centimeteren i høyde og bredde. På det ene benet sitter Philips-logoen, som er det eneste stedet på fremsiden som avslører hvem som lager skjermen.

Foten er liten og nett
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Heller ikke baksiden er stor og ruvende, selv om midten av baksiden er en god del tykkere enn hva skjermen er ut mot kantene. Det er fordi dette er området hvor alle innganger og styringselektronikk er plassert.

Fortsatt den samme Android-plattformen

Menyen er ganske lik som før
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Under vår testperiode hadde denne TV-en den samme Android-versjonen som vi har testet tidligere i år, altså versjon 7.0 Nougat. Med andre ord er det ingen store forskjeller i brukeropplevelsen om man sammenligner med for eksempel 873-modellen.

Philips har allerede bekreftet at de snart vil komme med en oppdatering av plattformen sin til 8.0.

Men slik ståa er akkurat nå, er Android altså den samme versjonen som før, hvor det meste begynner å virke bedre og bedre, og det er stadig lenger mellom småfeilene. I starten var det nemlig mye å ta tak i, og mye av dette har blitt bedret.

Fjernkontrollene er enkle og gode å bruke
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel er det fortsatt situasjoner hvor TV-en plutselig tar seg en aldri så liten ekstra tenkepause. Samtidig er ikke systemet sydd sammen like intuitivt som for eksempel tilfellet er med Samsungs Tizen-plattform.

Med i esken følger det med to fjernkontroller. En tynn kontroll med noen få knapper, samt en mer ordinær kontroll med et fullverdig tastatur på undersiden. Disse er de tilsynelatende de samme som følger med lillebror 873.

Det kjekke med disse er at du til vanlig kan bruke den forenklede kontrollen, og fiske frem den andre dersom du for eksempel må skrive inn noe.

Fokus på punch i bildet

Livlig gir massivt med trøkk i bildet. Kanskje litt vel mye for noen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne modellen bruker den siste generasjonen av OLED-paneler, og ikke minst andre generasjon av bildeprosessoren P5. Philips fokuserer mye på å lade på med kraftig krutt om du for eksempel bruker Livlig-modusen – en modus som blir fremhevet av selskapet selv.

Her får du et kraftig oppskrapet bilde med dertil utagerende farger og kontrast, og det hele vil neppe falle i smak for dem som jakter et nøytralt bilde.

Man kan på mange måter si at TV-en prøver å gjøre bildet slik at selv vanlig HD-innhold får HDR-preg. Når vi måler lysstyrken viser denne nesten 600 nits fra et hvitt bilde. Samtidig ser vi at fargene strekkes ut mot der man forventer å finne dem når man kjører nettopp HDR.

Livlig gir en hvitbalanse som heller mye mot blått
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og det må jo sies å fungere godt til tider, men likevel ser vi flere eksempler på at materialet mistolkes slik at for eksempel en burgunderfarget genser blir mer knallrød.

For noen vil det likevel være med å sprite opp vanlige HD-sendinger, selv om det hele blir litt vel overdrevet etter undertegnedes mening.

Heldigvis finnes det også andre moduser som gir deg det nøytrale bildet du jakter i langt større grad. Du har blant annet to ISF-innstillinger du kan velge blant, én for natt og én for dag. Disse anbefaler vi deg mye heller å bruke dersom du ønsker et mer riktig og balansert bilde.

Bare vær obs på at disse modusene deaktiverer de fleste billedbehandlingene, som for eksempel bevegelse. Om du ønsker jevne bevegelser må du inn i menyen igjen for å aktivere dette etterpå.

Ønsker du at bildet skal bli så bra som det kan bli, trengs det dessuten en liten finpuss på ISF-modusen. Nøyaktig hvilke justeringer vi gjorde kan du se i bildekarusellen nederst i artikkelen.

ISF er den beste modusen om du ikke vil justere noe på egen hånd.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dyktig på mange områder

Ferdig justert er det mye som er bra med billedkvaliteten du får fra denne skjermen – og vi vil si sluttresultatet minner mye om den du får med lillebror OLED873.

Skarphet og bevegelse er noe Philips er mestere til å få til. Om vi sammenligner med for eksempel B8-modellen til LG, som er en direkte konkurrent om vi ser på pris, vil vi holde en klar knapp på 803 når det kommer til spesielt bevegelse.

Mens LG-en tidvis kan være litt småhakkete under raske panoreringer, henger 803 med like godt som langt dyrere TV-er.

Sortnivået er naturlig nok så bra som det går an, som jo er den store styrken til OLED-teknologien på tvers av alle modeller vi har testet. Likevel er ikke denne modellen den aller beste til å gjengi detaljer når du beveger deg ned mot grensen til helt sort. Her vil dyrere modeller som LG E8 gjøre en langt bedre jobb.

Ferdig justert må vi si Philips leverer godt fra seg.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kjører vi på med HDR-innhold viser også denne modellen at den kan gi godt med lysstyrke i den andre enden av skalaen – selv om QLED-modellene fra Samsung er i en helt annen liga akkurat her.

Men med et helt rått sortnivå fra før av får du likevel et kontrastnivå som gir mange timer med nytelse når du ser film.

Skjermen er dessuten god på overganger mellom ulike farger og sjatteringer. Når du ser en sol på himmelen, kan skjermer som er dårlig på dette lage tydelige overganger fra solen og mot den mørkere himmelen. Philips gjør en mesterlig jobb med å gjøre disse usynlige.

En ting Philips har, som ingen andre har, er Ambilight. Og denne funksjonen kan fort bli avgjørende om du står mellom denne og en annen modell til samme pris. For dette lyset er det lett å bli glad i, og det gir det lille ekstra når du ser TV-er.

Ambilight er en funksjon Philips er alene om.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne modellen har funksjonen på tre sider, altså sidene og toppen, og man merker fort at Philips har utviklet denne funksjonen over en årrekke allerede. Responsen og nøyaktigheten er langt bedre enn hva den pleide å være, og gir en behagelig «aura» rundt skjermen som oppleves avslappende for øyet når du ser TV over tid.

Burde den spilles på?

Måleren vår viser at 803 ikke er noe soleklart førstevalg å spille på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den forrige modellen vi testet fra Philips var helt kurant til å spille på – men heller ikke noe mer enn det. I alle fall når vi snakker om forsinkelse i bildet.

Denne nye modellen er mye det samme, hvor måleutstyret vårt viser at skjermen ligger på rundt 38 millisekunder inputlag om du kjører den i spillmodus.

Det er langt fra best på markedet, hvor for eksempel Samsungs sine nye QLED-modeller ligger godt under halvparten av hva denne modellen presterer, men fortsatt er det ikke så ille at du ikke kan spille en del spill på den.

Men, om du vil spille noe som krever rask respons, som for eksempel skytespill, vil det som nevnt være bedre alternativer på markedet.

Grei lyd

Bak finner du flere høyttalerelementer
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Noe av det som skiller denne 803-modellen fra 873 er lyden. Skjermen bruker elementer som sender lyden ned mot bordet den står på, i tillegg til at den har tre elementer stikkende ut på bakveggen.

Sammenlignet med 873 får du en lyd som er bedre og kraftigere hos 803. Den har ikke flust med bass og krefter å by på, men den er mer enn god nok til at du fint kan se programmer og nyhetene på den.

Som med nesten alle andre flatskjermer på markedet, vil imidlertid et eksternt lydanlegg være et must for å sikre en skikkelig filmkveld.

Oppsummering

En TV vi virkelig har sansen for er lillebror OLED873 fra Philips – hvor en av tingene som gjør den spesielt interessant er prisen du betaler for kvaliteten du får.

Vil du heller ha storebroren Philips OLED803, må du i skrivende stund ut med nesten 6000 kroner mer for en 65-tommer sammenlignet med 873. Så hva får du egentlig for de ekstra kronene du legger i?

Det mest synlige er en enda slankere og nettere TV. Man kan ikke akkurat beskylde 873 for å være ruvende heller, men 803 har ekstremt tynne rammer og to bittesmå føtter til å holde den stående.

Samtidig får du en nyere generasjon av P5-bildeprosessoren til Philips. Her fokuseres det mye på å gi deg en bedre opplevelse når du for eksempel kjører Livlig-modusen. Det lykkes de med, om du ønsker et bilde som er kraftig overøst med lys, farger og skarphet.

Er du heller på jakt etter et nøytralt bilde, har vi vanskelig for å skille 803 og 873, hvor begge er meget gode til det aller meste. Det eneste de kunne vært bedre på er detaljer i mørke partier.

Det skal også nevnes at 803 har bedre lyd enn 873, uten at denne heller ikke er kraftig nok til å gjøre filmkvelden komplett.

Det er ikke til å komme bort ifra at også 803 er en meget god TV. Men vi ville nok valgt å spare noen tusenlapper ved å kjøpe lillebroren 873 – med mindre du er spesielt opptatt av designen eller bruker Livlig-modusen flittig.

Alternativer

Philips 65OLED803
Imponerende

Philips 65OLED803

Imponerende

Fordeler

  • +
    Meget gode farger
  • +
    Gnistrende godt sortnivå
  • +
    Ambilight
  • +
    Gode fjernkontroller
  • +
    Meget slank og smekker på se til
  • +
    Grei inputlag
  • +
    Bedre Livlig-modus enn OLED873

Ting å tenke på

  • Ikke lav nok inputlag for aktive spillere
  • Koster mer enn lillebror OLED873
  • Er ikke best i klassen på å gjengi detaljer i mørke partier
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her