Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia 7 Plus

Nå er Nokia definitivt tilbake

Nokia 7 Plus er en Pixel-mobil til halve prisen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Nokia 7 Plus

Før Nokia gikk helt ad undas var det to leire som hadde hver sine ønsker for selskapet. Den ene mente at ren Android og den kjente Nokia-kvaliteten var veien til den perfekte telefonen.

Den andre mente det ville være vanskelig å skille seg ut med Android som plattform.

Nokia 7 Plus er på mange måter en seks år forsinket pekefinger fra gjengen som ville ha ren Android den gang; hva var det vi sa?

Og som et aldri så lite attåtspark til gamle Nokia- og Microsoft-krefter viser den helt tydelig at man kan skille seg ut på samme plattform som «alle andre» kjører. Det altså mange år etter at problemet tilsynelatende fikk Nokia til å gå til sengs med Microsoft.

Les hele testen på neste side »

Vi starter med det ytre. For det første er Nokia 7 Plus en telefon som ser annerledes ut. Her er designen på mange måter litt gammeldags, ved at aluminium med svart lakk over og kobber som aksentfarge er valgt. Samtidig flommer elektronikkhandelen over av telefoner dekket av glass både foran og bak, og er telefonene fargerike er de sjelden flerfargede slik Nokia 7 Plus er.

Er du én av de mange som irriterer seg over at glass stadig oftere blir valgt som materiale også på baksiden av telefoner, eller synes du bare mobiler flest har kjedelige farger? Begge deler er gode argumenter for å se på Nokia 7 Plus.

Lang batteritid

Det store batteriet på innsiden av telefonen betyr at den holder seg lenge på en lading. Du skal nærmest bo med nesa di i mobilskjermen dagen gjennom for å klare å bruke opp strømmen på denne samme dag som du kobler den fra laderen.

Nokia 7 Plus varer lenge på hver lading, og leveres med hurtiglader.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv med forholdsvis tung bruk burde Nokia 7 Plus holde halvannet døgn, og ofte opp mot to. Når den først går tom lades den lynraskt opp igjen ved hjelp av hurtigladeren som følger med i esken.

For noen vil det kanskje være en ulempe at trådløs lading ikke er støttet. Men så er uansett ikke det spesielt utbredt i prisklassen rundt 4000 kroner.

God kvalitet på samtaler og på skjermtastaturet du taster meldinger med gjør sammen med en ganske bråkete ringehøyttaler dette til en god telefon i tillegg til dens kvaliteter som appmaskin.

Fantastisk brukeropplevelse

Baksiden av Nokia 7 Plus er i aluminium, i motsetning til de fleste av dens konkurrenter som har glassdeksel på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som del av Googles Android One-program får Nokia 7 Plus hyppige oppdateringer. Telefonen er dessuten satt opp slik at den får såkalte sømløse oppdateringer. Kort fortalt merker du ikke stort mer til oppdateringene enn en beskjed om å starte telefonen på nytt. Utover det fikser den alt selv, i bakgrunnen. Det kom inn oppdateringer på denne måten i testperioden, og det hele var både velfungerende og udramatisk.

Foruten noen små endringer i programvaren som følger med er det så godt som ren Android som kjører her. På nær alle tenkelige måter oppfører Nokia 7 Plus seg som en Pixel-telefon rett fra Google. Den er lett å bruke og lynende rask. Men ulikt Pixel-modellene koster den ikke fra rundt 8000 kroner å kjøpe i Norge.

Flere av de nye Nokia-modellene har gitt liknende inntrykk ved første møte. Men endelig ser HMD Global, selskapet bak Nokia-telefonene, ut til å være på stell med programvare som lever opp til førsteinntrykkene over litt tid. Dette er veldig bra, og Motorolas Moto G-serie bør titte seg nervøst over skulderen.

Se flere bilder av Nokia 7 Plus på side 2 »

Kameraet er én av de viktigste fordelene med denne telefonen, og funksjonene fra Pro Camera-appen som ble kjent i Nokia Lumia-telefonene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Meget bra kamera

At Motorola bør holde et øye med Nokia-telefonene skyldes ikke bare den knallgode brukeropplevelsen. Det skyldes at finnene fortsatt har kamera som ett av sine viktigste satsingsområder. Og den satsingen finner du helt nede i relativt rimelige modeller som Nokia 7 Plus.

Her er Nokias gamle Pro Camera-app tilbake, og med det blir det langt enklere å ta kreative bilder der du styrer alt selv. Kameraet fungerer rimelig godt i mørket, og dersom du tukler litt med innstillingene kan du også ta svært gode langeksponeringer med Nokia 7 Plus.

Se alle testbildene fra Nokia 7 Plus på side 2 »

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Få grunner til å velge noe annet

Det er egentlig kun én tungtveiende grunn til å ikke vurdere Nokia 7 Plus om du trenger ny telefon, og det er størrelsen. Selv med små rammer rundt seg gjør den seks tommer store skjermen Nokia 7 Plus til en ganske diger sak. Den er på størrelse med en Plus-utgave av Apples iPhoner.

Men hvis du er i stand til å se bort fra den litt voldsomme størrelsen får du en fantastisk telefon til relativt lav pris her. Ikke bare det; du får også en telefon som henter hyppige oppdateringer rett fra Google og som ikke har knuselig bakside. Nokia 7 Plus er rett og slett en sjeldenhet i dagens marked, selv mange år etter at Nokia-fansen ga opp å skrike etter akkurat dette produktet.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Fantastisk

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Fantastisk
sitatDet er fint lite å klage over i Nokia 7 Plus-land!

Fordeler

  • +
    To samtidige SIM eller SIM og SD-kort
  • +
    God skjerm
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Flott byggekvalitet
  • +
    Nokia Pro Camera-app er tilbake
  • +
    Hurtiglader følger med
  • +
    Forholdsvis god intern lagringsplass
  • +
    Lynrask i bruk
  • +
    Hyppige og lite forstyrrende oppdateringer
  • +
    Meget bra batteritid
  • +
    Uknuselig bakside i en verden av glassmobiler

Ting å tenke på

  • Fysisk stor å holde
  • Støtte for sømløse oppdateringer spiser litt lagringsplass
  • Ikke vanntett (men IP54 / værsikker)

Hele testen av Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus er den nest heftigste Nokia-modellen som er i salg nå. Den koster rundt 4000 kroner og befinner seg dermed omtrent på midten av mobilprisstigen.

Men hva byr den på til den prisen? En hel del, faktisk. Her får du en seks tommer stor skjerm med litt over full-HD-oppløsning. Du får forholdsvis kraftig maskinvare over hele linja, og du får en design som ikke er helt hverdags.

Vår testmobil er har kobberfarget metallist rundt telefonen, kobberfargede detaljer og er ellers matt svart på baksiden. Totonedesignen som preger Nokia 7 Plus er av de mer uvanlige, og etter min svært subjektive mening en ganske vellykket og annerledes vri på mobildesign. Det er jo naturlig nok litt vanskelig å unngå at mobiltelefoner blir anonyme rektangler, men man kan i hvert fall leke litt med fargene.

En billigere Google Pixel

Android One-logoen nederst på baksiden betyr at denne telefonen får så å si all sin programvare rett fra Google. Med unntak for noen småting som et par innstillinger, og kameraappen, er resten den samme Android-programvaren som Googles egne Pixel-modeller får.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ting som er ganske spesielt med Nokias nye mobiler av året er at samtlige av dem er Android One-telefoner. Det betyr at de kjører helt ren Android og får oppdateringene sine rett fra Google.

Vi snakker altså på sett og vis om en lettversjon av Google Pixel-mobilene. I hvert fall på programvarefronten. Maskinvaren er selvsagt ikke fullt så heftig som i Googles egne referansemobiler, men heller ikke der er det dårlig stelt.

En kjapp Snapdragon 660-brikke er motoren i pakken. Her er det raske, spesialtilpassede brikkekjerner som gjør jobben, og ikke helt de sedvanlige prosessorkjernene fra ARM. Dette er vanlig for påkostede flaggskip, men ikke for middels dyre brikker i middels dyre telefoner.

Sammen med seg har Snapdragon-brikken 4 gigabyte RAM og 64 gigabyte lagring. Skulle det være for trangt om plassen kan du legge til et minnekort.

Én av de mer spennende delene av Nokia 7 Plus er kameraet. Her er det Carl Zeiss-optikk sammen med et 12 megapiksels dual pixel-kamera. Vi snakker altså om teknologien som først dukket opp i mobiler med Samsungs herlige Galaxy S7.

Hyppige og sømløse oppdateringer

Treble Check viser hvor godt nye Android-telefoner støtter oppdateringer, og biten om sømløse oppdateringer betyr at du bare skal behøve å starte telefonen på nytt for å få oppdatert programvare. Du slipper med andre ord å se på telefonen jobbe i evigheter, slik fasit var før.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Helt ren Android betyr mer enn bare kjappe oppdateringer. Som regel betyr det også en brukeropplevelse helt i særklasse. Så langt er det først og fremst Nexus- og etter hvert Pixel-telefonene som har gitt oss brukeropplevelse av denne typen. Men også flere av Motorolas modeller har meldt seg på.

Nokia 7 Plus har forresten støtte for en Google-funksjon jeg så langt kun har støtt på et par ganger. Telefonen kan nemlig kjøre såkalte sømløse oppdateringer. Det betyr at når det kommer nye oppdateringer inn fikser telefonen alt den trenger å gjøre i bakgrunnen. Til slutt blir du varslet med beskjed om å restarte telefonen, og det var hele oppdateringsprosessen.

Midt i testperioden dukket mai-oppdateringen til Nokia 7 Plus opp, og foruten beskjeden om å starte telefonen på nytt var det ingen ventetid eller annen påvirkning av brukeropplevelsen å melde om. Det eneste som kunne vært mer smidig var om man også slapp unna omstarten.

Ekstremt raske menyer

Trekk oppover for å vise appskuffen, og trekk nedover på skjermen for å gå tilbake til hjemmeskjermen. Alt skjer lynende raskt på Nokia 7 Plus. Telefonen oppleves aldri som overanstrengt, til tross for at dobbelt så dyre telefoner gjerne kan få pustevansker nå og da.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her snakker vi om en nær ustoppelig flyt og «kontanthet» i menyene som ingen av mobilprodusentene med tilpasset Android kan matche. Hverken Samsungs Galaxy S9 eller Huaweis toppmodeller byr på respons som er fullt så umiddelbar som den du får i en Pixel-modell - eller i denne Nokia 7 Plusen, som altså koster det halve av hva toppmodellene koster.

Menyene er enkle å ta seg frem i, og du sveiper opp for å hente frem appskuffen, før du sveiper ned igjen for å lukke den. Akkurat slik Pixel-menyene har fungert siden Nexus-navnet ble gravlagt.

Men Android One betyr ikke nødvendigvis at telefonen er helt ren for tilpasninger. Det er noen Nokia-spesifikke endringer her. Et lite knippe små, men hyggelige, tillegg befinner seg under Bevegelser-valget i innstillingsmenyen. Her kan du eksempelvis aktivere at sveip over fingerleseren trekker ned varslingsmenyen, eller at alltid-på-displayet aktiveres når du løfter telefonen.

Målt ytelse

I målingene er det tydelig at Snapdragon 660-brikken i Nokia 7 Plus på noen områder ikke er så langt unna toppbrikken fra fjorårets flaggskip, Snapdragon 835. Men samtidig holder det ikke til å nærme seg på de mer grafikkorienterte testene. Uansett er dette nokså imponerende ytelse å finne i Snapdragon-serien som ikke tradisjonelt har vært like «nest best» som her. Normalt er Snapdragon 600-serien en haug trofaste slitere som vi sjelden har hatt noe særlig å utsette på, men som heller ikke har kunnet hevde seg i ytelsesoversikter.

Denne generasjonen mellombrikker fra Qualcomm ser ut til å endre litt på ytelsesbildet. Og i kombinasjon med ren Android blir altså resultatet meget bra.

Lang batteritid og kjapp lading

Det er egentlig kun én grunn til å ikke like Nokia 7 Plus så godt, og det er størrelsen. Fysisk er dette en stor telefon å holde, men hvis det går bra er resten en utmerket pakke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et batteri på kurante 3800 mAh bor inni telefonen, og det holder den i drift lenge. Dette er én av de telefonene der batteristanden synker så sent at man nesten lurer på om noe er galt. En times bruk med trådløs lyd fra strømming, nettsurfing og apper kan fort finne på å ta bare tre-fire prosent av batteristatusen.

Denne har ikke like stort batteri som de heftigste Huawei-modellene, altså Mate 10 Pro og P20 Pro som begge har 4000 mAh, men den ser ut til å være omtrent like seig mellom ladingene som de to flaggskipene. Og den går fort å lade opp også, siden det følger med en kraftig Quick Charge-lader attåt.

Det er ingen selvfølge med rask lader inkludert - spesielt ikke i prisklassen fra rundt 4000 kroner og ned. Selv ikke alle langt dyrere telefoner får denne fordelen; ryktene har den siste tiden gått om at Apple kanskje, muligens slipper til en hurtiglader oppi eskene til sine telefoner.

Til tasting er det knallgode Gboard-tastaturet fra Google som følger med. Her taster man altså både raskt, og noenlunde feilfritt. Det er sannsynligvis det beste av Android-tastaturene uansett, men du kan heldigvis enkelt bytte til Swiftkey, Samsung Keyboard eller ... Touch Pal? Det finnes en rekke tasteløsninger i Google Play for deg som ikke liker standardløsningen.

Som telefon gjør Nokia 7 Plus en ålreit jobb. Den har en bråkete enkelthøyttaler i bunn, så du får ikke stereolyd, men du kommer sannsynligvis til å høre det når denne telefonen ringer. Lydkvalitet under samtale er også meget god.

Til underholdning

Mangel på stereolyd er kanskje ikke det største problemet i en telefon til 4000 kroner. Det er nok mest i de aller dyreste prisklassene dette har blitt et ekte konkurransetema.

Men en ting som stadig er et tema er hodetelefonkontakten. Og den får du også i Nokia 7 Plus. Du behøver ikke å bruke overgang for å koble til vanlige hodetelefoner.

I tillegg følger det med noen øreplugger med ganske slarkete utseende. Det hjalp ikke særlig på førsteinntrykket at svarknappen på mikrofondelen klirret godt da jeg trakk ørepluggkablene ut av plastbeholderen de kom i. Men tross et halvkjipt førsteinntrykk er faktisk lyden i disse hodetelefonene helt prima. De er litt tyngre på bassen enn jeg hadde foretrukket, og diskanten er av og til litt skarp, men hva kan man forvente av et sett medfølgende øreplugger? Vi snakker lydkvalitet som matcher mye av det du får til 399 i butikken, og dermed er det absolutt godkjent.

Misliker du mobilmenyer fulle av produsentskrot? I så fall er Android One-telefonene laget for deg. Og med telefoner som Nokia 7 Plus og 8 Sirocco er de ikke lenger bare å finne i den rimeligste enden av mobilutvalget.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers kan det nevnes at telefonen er mer enn kjapp nok til omtrent alt du måtte finne på å kjøre på den. Både spill og strømmetjenester fungerer upåklagelig her.

Her er også høyeste sikkerhetsstandard for apper som Netflix på plass, slik at du sikres HD. Dette burde egentlig ikke være noe vi trenger å tenke på i telefoner over et par tusenlapper i dag, men fjorårets OnePlus 5 og en stor del av Lite-utvalget fra Huawei beviser at vi fortsatt må holde tunga rett i munnen hvis vi ikke vil ha et gjensyn med nittitallets lavoppløste videokvalitet når vi strømmer Netflix på telefonene våre.

Nokias kameraapp er tilbake

At den gamle Pro Camera-appen er tilbake gjør det langt enklere å ta kreative bilder med mobilkameraet. Her en lang eksponering fra ministativ - man kunne like gjerne brukt en stein eller noe annet i nærheten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En svært velkommen særhet i Nokia 7 Plus sammenliknet med andre rene Android-telefoner er kameraappen. Her er nemlig Pro-kameraappen endelig, og som lovet, tilbake i Nokia-telefonene.

Hvis du husker Nokia Lumia 1020 var Pro-kameraappen for denne, og de andre samtidige Windows-mobilene, blant de viktigste årsakene til å velge den generasjonens Microsoft-mobiler. Svært få andre telefoner ga tilsvarende valgmuligheter. Selv billige Lumia 640 fikk appen, og fikk dermed kameraevner langt over sin prisklasse.

Og heldigvis virker appen i stor grad slik den gjorde. En ting jeg har merket meg er at selv om mange telefoner lar deg velge eksponeringstid selv, er det slett ikke alle mobilkamera som gir deg noe særlig igjen for det. Bildene blir ofte støyete og feil eksponerte uten at man får noen god forklaring.

Klassisk pelsdyrreaksjon på testing av nytt mobilkamera.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men med Nokia-kameraet i proffmodus kunne man sette ISO lavt og lukkertid på flere sekunder - og få resultater litt som om det var en speilrefleks man trakterte menyene på. Altså skarpe eksponeringer med lite støy. Det leverer Nokia 7 Plus også, men lang lukkertid her betyr at du må ha et stativ eller noe å sette telefonen stødig mot.

Nå er det mange telefoner som har liknende kameraapper som det Lumia Nokia 7 Plus har fått, men brukervennligheten og mulighetene i den gamle appen er det ingenting feil med. Dette er stadig den antakeligvis mest pedagogiske måten å ta litt mer kreative bilder med full kontroll på kamerainnstillingene.

Meget godt kamera

Nokia 7 Plus har et helt ålreit frontkamera og et meget bra hovedkamera. I det store og hele gjør den mobilfoto meget godt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen tar gode bilder i de aller fleste forhold. Hvis det er én ting som irriterer litt mer enn andre i denne pakken, så er det Nokia 7 Plus' evner til å balansere eksponeringen. Svært ofte finner den ut at himmelen på en lys dag skal være kliss hvit og overeksponert slik at den kan lage det som gjerne blir en litt i lyseste laget eksponering av resten av motivet. Noen ganger er det akkurat slike løsninger som er riktige, men slett ikke alltid.

Her har jeg større sans både for Huaweis autovalg som har en tendens til å dra opp blåfargen på himmelen, eller Samsungs eksponering som rett og slett er veldig, veldig god til å balansere ulike hensyn innad i samme foto. Begge deler lager av og til farger som er «feil» i bildet, men hverken Huaweis eller Samsungs telefoner pleier å gi fra seg sommerbilder der en blå sommerhimmel blir hvit og overeksponert. Det gjør tidvis Nokia 7 Plus.

Heldigvis lar eksponeringen seg justere uansett om du kjører vanlig automodus eller den utmerkede proffmodusen som hører til.

Også i begrenset lys fungerer kameraet meget godt, og motivet ditt skal bevege seg noenlunde kjapt før bevegelsesuskarphet blir et stort problem.

For det aller meste er dette et mobilkamera som leverer varene og er til å stole på, men pass på himmelen i landskapsbilder, og pass på andre elementer som kan bli overeksponert om kameraet selv får velge.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Fantastisk

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Fantastisk
sitatDet er fint lite å klage over i Nokia 7 Plus-land!

Fordeler

  • +
    To samtidige SIM eller SIM og SD-kort
  • +
    God skjerm
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Flott byggekvalitet
  • +
    Nokia Pro Camera-app er tilbake
  • +
    Hurtiglader følger med
  • +
    Forholdsvis god intern lagringsplass
  • +
    Lynrask i bruk
  • +
    Hyppige og lite forstyrrende oppdateringer
  • +
    Meget bra batteritid
  • +
    Uknuselig bakside i en verden av glassmobiler

Ting å tenke på

  • Fysisk stor å holde
  • Støtte for sømløse oppdateringer spiser litt lagringsplass
  • Ikke vanntett (men IP54 / værsikker)
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her