Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNetgear EX7500 Nighthawk X4S

Med denne kan du lage mesh-nettverk med din vanlige ruter

Men er det egentlig for godt til å være sant?

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Rekkeviddeforlengere til det trådløse nettverket ditt er ikke noe nytt, men de fleste rekkeviddeforlengere har to relativt store minuser ved seg:

  • Du må bytte til et annet nettverksnavn når du beveger deg inn i forlengerens dekningsområde.
  • Hastigheten halveres fordi forlengeren bare har ett bånd som brukes både til å motta data fra ruteren og sende videre til enheten din.

En mye bedre løsning har vært mesh-nettverk, som kom for fullt i fjor. Her snakker vi om pakker med flere mer eller mindre identiske enheter som jobber sammen om å gi deg et helhetlig og sømløst nettverk også over store arealer.

EX7500 legger i praksis beslag på et helt par med stikkontakter. Muligens får du plass til en ikke-jordet flat plugg under.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Noen av systemene har også et dedikert 5 GHz-bånd til å ta seg av kommunikasjonen mellom enhetene, slik at du også (i alle fall i teorien) slipper å miste hastighet når du beveger deg utover i nettverkstopologien.

En enklere og billigere løsning?

Mesh-systemer er imidlertid fortsatt ganske kostbare, så hva om du kunne oppnå det samme med din vanlige ruter og en rekkeviddeforlenger? Møt Netgear EX7500. Dette er noe så sjeldent som en trebånds-rekkeviddeforlenger som attpåtil har visse mesh-egenskaper, og dermed bør kunne løse begge problemene vi nevnte over – til en langt billigere penge enn mesh-settene vi har testet så langt.

Selve enheten er en ganske stor kladd som du plugger rett i stikkontakten. Den bygger såpass mye i alle retninger at det nok skal godt gjøres å få brukt den andre kontakten i et eventuelt kontaktpar til noe. At den plugges rett i kontakten er også et litt tveegget sverd - på den ene siden sparer du deg for en ledning, men samtidig gjør det at det blir vanskeligere å plassere forlengeren optimalt. En tommelfingerregel er jo at du skal plassere trådløst nettverksutstyr så høyt og fritt som mulig.

Når du setter opp systemet manuelt, får du opp en liste over tilgjengelige nettverk, komplett med signalstyrke. I dette tilfellet burde forlengeren vært plassert litt nærmere ruteren.

To oppsettsmuligheter

Når du skal sette opp enheten, har du to metoder: Du kan enten koble den sammen med ruteren din ved hjelp av WPS, som rett og slett innebærer å trykke på en knapp på ruteren og på forlengeren, og så tar de seg av resten helt automatisk.

Eventuelt kan du, slik undertegnede måtte, sette opp ved hjelp av Netgears online-grensesnitt. Da må du snuse opp nettverket "Netgear_EXT" fra lista over trådløse nettverk, og så vil oppsettsassistenten dukke opp automatisk så fort du starter en nettleser. Hos meg fungerte det ikke i Safari, men Chrome hadde ingen problemer.

Selve assistenten er enkel og grei å ha med å gjøre. Du får først opp en liste over tilgjengelige 2,4- og 5 GHz-nettverk, og kan velge om du skal forlenge begge deler eller bare ett av dem. Signalstyrken mellom ruteren og forlengeren er også angitt, og bør gi deg en pekepinn på om du har plassert forlengeren på et smart sted. Netgear anbefaler at du har minst 60 prosent signalstyrke for optimal hastighet.

Slik vil du at status-siden skal se ut. Alt i orden.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

One Wifi Name og Smart Connect

I neste skjermbilde får du i praksis valget mellom å bruke enheten som en slags mesh-enhet eller en vanlig rekkeviddeforlenger, ettersom du kan velge "Enable One Wifi Name" eller gi nettverkene dine egne navn (som også vil medføre at du manuelt må gå inn og bytte, som på en vanlig rekkeviddeforlenger). I starten hadde ikke EX7500 støtte for såkalt Smart Connect, altså å slå sammen 2,4- og 5 GHz-nettene og dirigere deg dit den mener er best, men det har dukket opp i en senere firmwareoppdatering.

Deretter er du i praksis i mål, og skulle du ha behov for å endre innstillinger etterpå kan du enkelt og greit navigere deg til http://mywifiext på Windows og http://mywifiext.local på Mac.

Smart Connect-funksjonaliteten dukket opp i en firmwareoppdatering godt uti testen, men er ikke spesielt godt forklart. Vi vil anbefale at du bruker den.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hva så med ytelsen? For denne testen har undertegnede gått tilbake til min nettverksleverandørs ruter, som er en Get Box II IP. Vi har først testet ytelsen kun med den, og deretter med Netgear-enheten koblet på. Vi har også kjørt en ytterligere test etter at Smart Connect-alternativet dukket opp.

Testleiligheten er som vanlig på rundt 80 kvadrat, med et stålbad omtrent på midten som vanligvis utgjør en stor utfordring for wifi-signaler. Som hos mange andre står ruteren i tillegg plassert inni et mediemøbel i stua, som attpåtil er helt i den ene enden av leiligheten. Det er derfor ikke bare-bare å levere et stabilt godt signal helt til soverommet og boden i andre enden.

I grafen under sammenlikner vi kun Get-boksen med et system hvor Netgear-forlengeren er koblet inn. Vi har også tatt med Asus Lyra, som er det siste mesh-settet vi testet i denne leiligheten.

Testen vi har kjørt er LAN Speed Test, og vi har også dobbeltsjekket med Ookla Speedtest.

Først må jeg si at Get-ruteren tilsynelatende har blitt en god del bedre enn før på nettverksfronten. Undertegnede har ikke brukt denne boksen (Get Box II IP) som ruter i det hele tatt siden jeg fikk den, ettersom jeg bare hadde dårlige erfaringer med den forrige. Nå er det faktisk slik at jeg nesten kunne klart meg med den ene ruteren, ettersom den tilsynelatende klarer å levere et brukbart signal i hele boligen.

Netgear EX7500 plugges rett i stikkontakten, noe som fører med seg både fordeler og ulemper.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Netgear-boksen tilfører i så måte ikke noe voldsomt positivt på hastighetsfronten, spesielt siden det ikke er noen intelligent mesh-kontroller som tar seg av klientstyringen her. EX7500 «stjeler» rett og slett signalet fra den vanlige ruteren litt for ofte, fordi den lar klienten (PC-en, mobilen din og så videre) velge selv hva den skal koble seg til via 802.11k-standarden. Dette gjør at den stort sett kannibaliserer tilkoblingen til ruteren, også på steder der det å holde tilkoblingen til ruteren ville gitt bedre hastighet.

På det første punktet vi plasserte den, i stikkontakten nærmest det punktet vi vanligvis plasserer mesh-satellitten, klarte vi ikke å få et godt nok 5 GHz-signal på badet til engang å kjøre testen – selv om klienten valgte signalet fra EX7500 over signalet fra Get-boksen nærmest konsekvent.

Vi flyttet derfor forlengeren en stikkontakt nærmere, som ga et bedre resultat. Likevel er det kun snakk om små forbedringer sammenliknet med kun å bruke ruteren i en leilighet lik den vi tester i. Og selv om de målte hastighetene ikke nødvendigvis blir bedre, vil vi argumentere for at opplevelsen likevel blir bedre fordi systemet føles mer stabilt og pålitelig.

Har du et større areal eller en veldig lang flate å dekke med ruteren i ene enden, vil du muligens også ha mer nytte av den, men du må være nøye med plasseringen – og det kan være litt utfordrende siden du er begrenset til der du har stikkontakter med nok ledig areal rundt.

Netgear EX7500 Nighthawk X4S er en god måte å lage et slags mesh-oppsett hjemme på, uten å måtte bytte ut din eksisterende ruter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Før Smart Connect-funksjonen dukket opp, var vi i det hele tatt litt skeptiske til nytteverdien, men etter at denne funksjonen kom på plass, har EX7500 hjulpet til å gi et jevnere, om enn litt treigere signal, i hele leiligheten. Ekte mesh er det riktignok ikke, ettersom roaming-funksjonen mellom den opprinnelige ruteren og meshpunktet ikke fungerer optimalt, og klientene våre stort sett velger meshpunktet uansett hvor vi befinner oss, med de konsekvenser det har for ytelsen.

Til å se Netflix eller surfe på nettet gir imidlertid EX7500 et mer enn godt nok signal til å dekke hele testleiligheten, og er i så måte et helt kurant og mye billigere alternativ til en full mesh-løsning. Den gjør dermed stort sett akkurat det den lover på esken.

Et større areal ville nok sannsynligvis også vist fordelene med EX7500 noe bedre. Svaret på spørsmålet vi stilte i starten blir dermed at det absolutt ikke er for godt til å være sant, men det er i tilfelle en sannhet med visse modifikasjoner. Og det er definitivt en bedre løsning enn en «vanlig» rekkeviddeforlenger.

Netgear Nighthawk EX7500
Bra

Netgear Nighthawk EX7500

Bra
sitatEn billigere måte å lage et slags mesh-nettverk på

Fordeler

  • +
    Tre bånd, som gjør at du i teorien skal kunne forlenge wifi-signalet uten å tape båndbredde
  • +
    Løser i praksis dekningsproblemet i testleiligheten uten å¨legge til flere nettverksnavn
  • +
    Kompatibel med alle rutere
  • +
    Smart Connect gjør at du ikke trenger å tenke på hvilket bånd du kobler deg til

Ting å tenke på

  • Ikke ekte mesh; EX7500 kannibaliserer stort sett tilkoblingen til klientene
  • Krever i de fleste tilfeller begge kontaktene i et kontaktpar
  • Ikke fantastiske hastigheter
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her