Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola One Action

Motorola treffer igjen med enda en knallgod billigmobil

Slik er spesialversjonen av One Vision.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Da vi testet Motorola One Vision tidligere i år imponerte den rimelige telefonen. Nær sagt som vanlig; Motorola er fryktelig gode på å gjøre de riktige kompromissene med telefonene sine.

Til omtrent 3.000 kroner er Motorola One Vision en av de aller beste rimelige telefonene du kan kjøpe i dag.

Men hva med helt nye Motorola One Action?

Den nylanserte telefonen dukket opp hos oss for en liten stund siden, og veldig kort kan den beskrives som en litt billigere One Vision med et nytt kamerakonsept og svakere lader. Ellers er de to telefonene helt like.

Dette er først og fremst en gjennomgang og test av forskjellene mellom de to telefonene. Hvis du vil vite mer om hvordan den er å bruke finner du en mer detaljert beskrivelse i testen av One Vision »

Som sin slektning byr One Action på en stor 6,3-tommers skjerm, med det litt uvanlige aspektet 21:9. Den er altså ekstra høy, eller ekstra bred. Foruten Motorolas to One-telefoner av i år er det stort sett bare Sonys Xperia 10, 10 Plus og Xperia 1 som har skjermer med dette aspektet akkurat nå. Ellers ligger de fleste mobilskjermer en plass mellom 18,5:9 og 19,5:9.

Slik kan 21:9-skjermen være på sitt beste. Deadpool-reklamen er i 21:9, og det lille av David Beckhams hårsveis som går utenom skjermen er ment å gjøre det. I Youtube får du også brukt hele skjermen når du vil.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke alt innhold som passer

Irriterende nok finnes det ingen god måte å styre hvilke apper som kan bruke hele skjermen på. Noen gjør det helt, og dekker også området rundt kamerahullet, mens andre gjør det stykkevis og delt – som Netflix, som dekker hele skjermen i menyen, men kutter bildet under kamerahullet ved avspilling.

Som alltid kan den lange skjermen være både en fordel og en ulempe. Mobilen får en forholdsvis stor skjerm uten å bli for bred til å brukes med én hånd. Og du kan lese relativt mye lenger på en nettside før du må skrolle enn ellers. Spill tilpasser seg også bra.

Slik er brukeropplevelsen med 16:9-innhold. Du kan velge mellom å la en ganske stor del av skjermen så ubrukt, eller å la en ganske stor del av pannen til John Oliver bli kappet av.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den viktigste ulempen med disse skjermene er at video ikke er særlig tilpasningsdyktig til dem. Selv widescreen-video blir til en forholdsvis liten rute midt på skjermen. Drar du innholdet ut til kantene på hver side havner fort hodet og beina til hovedpersonen over og under skjermen. Det siste blir riktig nok mest ekstremt i appene som støtter å bruke også skjermdelen over kamerahullet – for de fleste vil det være snakk om YouTube.

Inntil Android i ren Google-versjon får bedre støtte for skjermaspektet og mer video lages i 21:9 er ikke nødvendigvis noen stor fordel med denne typen skjermer.

Øverst til venstre på skjermen har du en rund utskjæring til frontkameraet. Denne designløsningen er den samme som du kanskje kjenner fra Samsungs Galaxy S10-serie, og erstatter busslommen i toppen av skjermen.

Android One-stempelet betyr at dette er en telefon som kjører Googles rene menyer uten ekstra dilldall fra produsenten eller tredjeparter så som spill og sikkerhetspakker du ikke trenger eller ønsker. Over skimter du M-logoen i fingerleseren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers er telefonen laget i glass foran og bak, og har tradisjonell fingerleser på ryggen. Her får du ikke skjermmontert fingerleser, men til gjengjeld åpner den raskere og mer stabilt enn telefoner flest med den nymotens løsningen. De skjermmonterte leserne har ikke rukket å bli teknisk bedre enn gamletypen ennå, og brukes nok mest fordi det er ny og moteriktig teknologi, som samtidig tillater en litt annerledes mobildesign. Før eller siden blir nok de to teknologiene jevngode, men i dag kan fortsatt gamlesorten være vel så fin som den nye.

Vi tar oss tid til en liten oversikt over spesifikasjonene på de to Motorola-telefonene og et par nære konkurrenter. Forskjellene mellom One Vision og One Action er uthevet med gul bakgrunn i tabellen:

For deg som bare vil ha «en mobil» er altså forskjellen mellom de to telefonene absolutt minimal. Kanskje har du hurtigladere fra før? I så fall kan du kanskje vurdere å spare et par hundrelapper ved å velge One Action som kommer uten. Pass i så fall på å sjekke at laderne du har fra før faktisk er hurtigladere og ikke eldre, men «raske» vanlige ladere.

Du ser det som regel ved at laderen enten har påskrift på seg så som Fast charging eller Turbo Power, eller ved at laderen er oppgitt til å gi fra seg flere ulike spenninger. Hvis det bare står 5 volt på den snakker vi, med noen unntak, vanligvis om en treg lader.

Med innebygget actionkamera kan du henge telefonen på deg eller på for eksempel sykkelen din og filme med god stabilisering. Vær bare obs på at telefonen er værtettet, men ikke sprutsikker. Du bør altså unngå det våte element eller for høye hastigheter i regnet, for eksempel.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den største forskjellen: kameraet

Men kameraet utgjør en meget stor forskjell her, så det er faktisk lurt å la det styre når du skal velge. For One Vision er utstyrt mest med tanke på best mulig kvalitet på stillbilder under så mange ulike forhold som mulig. One Action er, som navnet antyder, et slags forsøk på å lage et actionkamera ut av en mobiltelefon. Dermed er fokuset først og fremst på videoopptak med kraftig digital stabilisering fra supervidvinkelen på baksiden.

Det er greit å være obs på at dette antageligvis er den eneste telefonen med vidvinkelkamera på baksiden der du ikke kan fotografere med vidvinkelen. Den er kun der for videobruk.

Men ulike spesialiseringer til tross; du kan filme og ta vanlige fotografier med begge.

Mister nattmodus, men tar fortsatt gode bilder

Hvis vi først ser på det du mister i One Action, så er det viktigste kanskje nattmodusen. Den er heller ikke like god etter skumring på generelt grunnlag. Det skyldes nok litt mindre lyssterkt glass, og at når 48-megapikselbrikken i Vision er redusert til 12 megapiksler har hver enkelt piksel hentet inn lys fra en overflate som er vesentlig større enn hver av pikslene i 12-megapikselsensoren i One Action.

Det sagt; i godt lys gir den som regel gode bilder, og det er relativt lite forsinkelse på fotograferingen. Det skal sies at fokushastigheten oppleves som litt tregere og telefonen er dermed også litt tregere og mindre treffsikker for stillbilder av motiver i bevegelse. Innendørs belysning byr ikke på særlige problemer med bevegelsesuskarphet, slik mange telefoner i prisklassen plages med.

Men to forskjeller peker seg likevel ut. Det åpenbare er at det er snakk om en mindre kamerasensor som samler mindre lys i utgangspunktet, og i tillegg er nattfotofunksjonen som var i Moto One Vision tatt vekk. Det gjør at i svak innebelysning eller forbi middels skumring begynner bildene fra One Action å bli kornete, mens Vision klarte seg nesten ned i helt mørke omgivelser.

Jeg legger også merke til at denne telefonen i noen tilfeller gjør litt merkelige fargefeil i fotograferingen. Legg merke til bildet av katten som har fått knallgule partier i pelsen der den egentlig er rødbrun.

I videoen under kan du se hvordan actionkameravideoen fra One Action blir. Kvaliteten blir meget bra så lenge vi befinner oss på vanlig, noenlunde jevn vei, mens det ikke blir helt perfekt på grusveien. Men så ristet også mobilen svært mye da underlaget var på sitt verste.

OBS! Videoen er stor og uredigert (400 MB) Ved avspillingsproblemer kan du laste ned hele originalfilen her, eller en kortere utgave (121 MB) her. Unngå å starte spilleren om du har lav datakvote eller treg nettilkobling.

God stabilisering

Det du derimot kan er å filme i full-HD enten du holder telefonen loddrett eller vannrett. Og det kan du med en kraftig digital videostabilisering som bruker de ekstra pikslene i kameraet til å flytte rundt på «bilderammen».

Denne funksjonen fungerer bare med vidvinkelkameraet på baksiden, og videoen fra den har mye til felles med det du får fra rene sportskamera som GoPro og lignende. Selv når jeg rister på mobilen lages det ikke mye ujevnhet i bildet.

Den fikk også bli med på en kort sykkeltur der den var festet til styret på sykkelen. Riktig nok over en dempegaffel, men fortsatt med forholdsvis kraftig risting hele veien opp på den gruslagte skogsveien. Telefonen klarte å jevne ut forholdsvis mye av denne ristingen, og opptaket ble vesentlig bedre enn jeg hadde forventet.

Også selfie-kameraet er annerledes her enn i One Vision, med 12 megapiksler fremfor 25. Hver piksel er større og sanker mer lys enn de i Vision-modellen. Selfiekvaliteten blir helt ålreit, og kameraet er forholdsvis raskt og responsivt.

Ren Android og rask maskinvare gjør Motorola One Action til en fryd å bruke. Den føles som en langt dyrere telefon både i menyrespons, materialer og design.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I bruk

Siden denne telefonen er identisk på alt unntatt kamera og lading med Motorola One Vision skal jeg ikke gå så veldig detaljert inn på de øvrige funksjonene. Men det er verdt å ta en kjapp gjennomgang.

Akkurat som for One Vision er både menyer og brukeropplevelse her svært raske og smidige. Det er ikke bare for sin egen prisklasse, men uansett hvilken telefon du måtte sammenligne med. Til spill og mer avanserte apper er det selvsagt en vesentlig forskjell opp til dyrere telefoner, men for normal bruk er forskjellen knapt merkbar.

One Vision til venstre har graderte farger på baksiden og kommer i blått og kobber, mens One Action har en nærmest karbonfiberaktig blågrå farge under glasset. Den finnes også i en litt mer konservativ enkel hvit utførelse. Utover fargene er kamerahumpene øverst på telefonene den eneste måten du kan se forskjell.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ren Android rett fra Google gjør også at du alltid er oppdatert og at du ikke får skrot du ikke trenger i menyene. Motorola selv har bare stått for kameraappen og en ekstra app som tar seg av noen Motorola-funksjoner, så som at skjermen kan holde seg påslått så lenge du ser på telefonen.

Batteritiden er ikke spesielt lang og ikke spesielt kort. Den holder et døgn og litt til ved normalt krevende bruk. Ellers er den god på det grunnleggende, med ålreit samtalelyd og forholdsvis intense og høylytte varslingstoner som du burde høre også i ganske bråkete omgivelser. Det går litt tregere å fylle på batteriet med den medfølgende laderen her enn i One Vision, men hvis du har hurtiglader fra før kan Action-modellen lade like raskt som sin slektning.

Begge telefonene er værsikret – noe som er uvanlig bra i denne prisklassen. Men for en telefon som skal gjøre nytte som sportskamera hadde vi foretrukket en enda litt tettere sertifisering enn IPX2.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tåler litt fukt

Begge telefonene i One-serien har grunnleggende fuktsikring med IPX2-sertifisering, som betyr at dryppende vann skal tåles – altså regn. Motorola har alltid vært flinke til å sikre utstyret sitt mot vær og vind, noe mange andre aktører i prisklassen ikke har satset så mye på. Men akkurat for One Action hadde jeg helst sett en enda litt sterkere IP-sertifisering. IPX2 sikrer telefonen mot regn, men ikke direkte vannsprut, og den er ikke tett nok til nedsenking i vann.

Hvis One Action skal brukes som sportskamera begrenses mulighetene en del av at den ikke tåler direkte vannsprut eller nedsenking i vann. I praksis kan selv vanlig regn opptre som sprut hvis hastigheten blir høy nok, og jeg ville dermed ikke brukt actionkamerafunksjonene annet enn i tørre omgivelser og på dager med oppholdsvær.

Til slutt

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er Motorola One Action en finfin telefon å bruke – akkurat som One Vision. Den har et annet fokus, ved å satse mer på filming og stabilisert video enn på rene stillbilder – men den er like fullt helt ålreit på stillbildene også.

Du taper kameraytelse i mørket på å velge Action over Vision, og det er greit å være klar over at vidvinkelkameraet på baksiden er et rent videokamera. Det kan ikke brukes til stillbilder.

Det følger heller ikke med hurtiglader slik det gjør i One Vision-pakken.

Skulle jeg valgt, som en vanlig mobilkjøper uten behov for et sportskamera, er både nattfoto og hurtiglader verdt en tohundrelapp. Jeg ville altså gått for One Vision og fått med begge deler. Men i denne prisklassen blir også den tohundrelappen en prisforskjell på oppunder 10 prosent, så hvis du har nye hurtigladere fra før og ikke er så nøye på om bildene i de mørkeste omgivelsene blir bra, kan du altså få den samme gode brukeropplevelsen fra One Vision litt billigere her.

De få, men merkbare, manglene og noe høyere forventning til værtetting i et produkt som er ment brukt som actionkamera gjør at vi senker karakteren et ørlite knepp fra Vision. Men dette er fortsatt fantastisk mye telefon for pengene.

Alternativer

Motorola One Action
Imponerende
Anbefalt

Motorola One Action

Imponerende
sitatOne Action er en rimelig og knallgod telefon for deg som filmer mer enn du fotograferer.

Fordeler

  • +
    God videostabilisering
  • +
    Brukeropplevelse i toppklasse
  • +
    Flott skjerm
  • +
    Masse lagringsplass
  • +
    Ren og oppdatert Android rett fra Google
  • +
    Hodetelefonkontakt
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Værsikret
  • +
    Hurtiglading er støttet

Ting å tenke på

  • Hurtiglader følger ikke med
  • Svakere stillbildekamera enn One Vision
  • Sportskamera bør være mer enn værsikret
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her