Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Book 2 15-tommer med GTX 1060-grafikk

Denne hybriden sitter som et skudd

Enten det er jobben, favorittspillet eller sofaen som kaller er dette din «go to guy».

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

– Per dags dato er det ingen som slår Microsoft på hybrider, skrev vi da vi testet deres Surface Book 2 for noen måneder siden.

Særlig den avtakbare skjermen og den høye ytelsen imponerte.

Nå er storebroren her for deg som gjerne skulle hatt en større skjerm og enda høyere spillytelse.

Å ta steget opp fra 13,5 tommer til 15 tommer er større enn en kanskje skulle tro. Du får absolutt mer boltreplass til programmene dine, men enda mer merkbart blir det når du ser film, bruker skjermen som et nettbrett eller spiller.

Særlig for spilling er det godt at en kraftig GTX 1060-grafikkbrikke fra Nvidia er på plass for å gi deg jevn flyt i selv krevende spill, og betydelig bedre ytelse enn lillebroren.

På papiret skal 15-tommeren være like bra eller bedre enn 13,5-tommeren, men noe vi straks merker oss er at nykommeren merkes mye bedre i bagen på vei til jobb. For med større skjerm er selvsagt maskinen både større og tyngre.

Det er overhodet ingen «dealbreaker», men verdt å huske på i disse tider hvor mange (dog langt svakere) bærbare så vidt havner over kiloen på vektskåla og knapt merkes i sekken.

Unikt og proft design

Designet vi kjenner fra originale Surface Book ligger fortsatt fast, noe som er helt i orden, da Microsoft lyktes svært godt allerede på første forsøk.

Magnesiumskallet som omkranser maskinen er både lettere og sterkere enn de gjengse aluminiumskabinettene andre produsenter tyr til, og ser både stilrent og profesjonelt ut. Vi lurer bare på hvor den sorte varianten blir av, for den ville vi stått i kø for om fantes!

Noe av det mest unike med hybridmaskinen er skjermhengselen som sørger for at det blir et gap mellom tastatur og skjerm når maskinen er lukket.

Mange lurer nok på om det ikke komme til mye skitt som kan skade skjermen, men om du passer på å tømme PC-vesken for nøkler og smågrus kan vi ikke i vår villeste fantasi forestille oss hvordan skjermen kunne ta skade under transport.

En egen tast løser ut skjermen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ved siden av å være utrolig sterk og la deg vippe opp skjermen med bare en finger, sørger magneter i skjermhengselen for at det er en lek å koble den fra.

Du skiller skjermen fra basen ved å trykke på en egen tast, og magnetene sørger også for å lede skjermen tilbake på riktig spor og automatisk låse den fast igjen når det er på tide å skrive en lengre e-post eller behandle bilder.

Skjermhengselen sørger også for at du kan bruke Surface Book i flere ulike posisjoner. Både «teltmodus», filmmodus og tegnemodus kommer i tillegg til nettbrettmodus og produktivitetsmodus, hvor sistnevnte er standardoppsettet.

Magneter i hengselen leder skjermen på plass når du er klar til å koble den sammen med tastaturet igjen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Et nettbrett du vil bruke

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har testet flere hybrider, men aldri har vi i like stor grad opplevd at vi til stadighet faktisk benytter oss av muligheten til å hekte av skjermen og synke ned i sofaen bare med skjermen, ta skjermen med til kjøkkenet for å vise oppskrifter eller ha den med oss til et møte eller lignende.

Det høres kanskje stort ut med et nettbrett på 15 tommer, og jo, det blir noe annet enn å holde enn en 9,5-tommers iPad. Men det samme skjer hver gang vi tester en Surface Book: vi elsker den større skjermen og hvor nært vi kommer innholdet på den, og lar oss overraske over hvor lett den er. Skjermen veier knappe 815 gram, noe som bare er 350 gram mer enn den nyeste iPad-en.

Skjermen gjør også en helt ypperlig jobb både ved sveiping, panorering og forstørring, og mens Windows 10 i nettbrettmodus ikke er like intuitivt som iOS eller Android, nærmer det seg. I alle fall for de vanligste gjøremålene. Straks du venner deg til hvordan du navigerer rundt, og finner noen gode apper, vil det dedikerte nettbrettet ditt begynne å bevege seg lenger og lenger ned i bladhaugen.

Om du kjøper en Surface Pen (omtrent 1000 kroner) kan du tegne og ta notater direkte på skjermen. Vi testet pennen i den originale Surface Book-testen vår og du kan lese om dette i spoiler-teksten nedenfor:

Surface Pen (Klikk for å vise)

Tegnemodus kommer du til ved å poppe opp skjermen, rotere den 180 grader og sette den på plass igjen. Når du så legger skjermen ned blir den ikke liggende helt paddeflat, men får takket være den buede skjermhengselen en svak vinkel som gjør det lettere og mer komfortabelt å bruke pennen.

Pennen hektes på den ene siden av nettbrettet ved hjelp av magneter, som på sin side er sterke nok til at de to holder sammen selv om de transporteres rundt i en sekk eller lignende. Resultatet av dette er at pennen er mer «for hånden» enn dersom den sitter festet i en hempe eller ligger i en egen lomme, som igjen betyr at vi i større grad kan gripe den og bruke den når det passer seg.

Ut over å ta raske notater, skrible ned formler og lage digitale scrap-bøker rett i Microsofts OneNote, finnes det flust av gode tegneapper i Windows Store.

Pennen opplevdes som behagelig å holde i og bruke, og ifølge spesifikasjonene har den en trykkfølsomhet på 4096 trinn. Det betyr at pennen merker hvor hardt du trykker, slik at du kan få tykkere eller tynnere streker og penselstrøk når du tegner.

Knallgod skjerm

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

3:2-forholdet Microsoft har gitt panelet fungerer langt bedre for et nettbrett enn en smal 16:9-skjerm, men også i vanlige Windows-apper liker vi den ekstra høyden. Fordelt på det 15 tommer store IPS-panelet gir de 3240 x 2160 pikslene oss en pikseltetthet på 260 PPI, noe som betyr at enkeltpiksler er vanskelig å få øye på.

Panelet er nær perfekt kalibrert ut av boksen, og profesjonelle bilde- og filmredigerere kan glede seg over at panelet støtter 100 prosent av sRGB-skalaen. Fargene har en god metning og panelet er krystallklart. Selv om en del maskiner har enda høyere lysstyrke, lever vi dessuten ganske godt med 380 nits, særlig ettersom skjermen gjør en god jobb med å jage vekk uønskede reflekser, til tross for at den ikke er av det matte slaget.

Pekeplate «på Apple-vis»

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det virker som bærbare får stadig grunnere taster for å spare noen millimeter på tykkelsen. Microsofts 15-tommer tilhører heldigvis unntakene, og har taster med gode 1,6 mm vandring.

Å ta notater eller skrive lengre tekster på denne maskinen er dermed stort sett en fornøyelig sak, men om vi skal være litt kritiske synes vi tastene også kan gi fra seg en noe hul og forstyrrende lyd når vi taster på dem.

Det hvite baklyset i tastene kan reguleres i tre nivåer og lyser lekkert opp i halvmørket uten særlig lysblødning. Vi liker også at F-tastene styrer lysnivå, medieavspilling og lignende som standard. For å få vanlige F-funksjoner og snarveier kan du bytte over til disse ved å trykke en enkelt gang på «Fn»-knappen.

Overflaten på pekeplaten er glasslaminert og er både glatt og jevn. Det hjelper deg til å navigere svært presist og raskt rundt omkring, være seg ved hjelp av flerfingerbevegelser eller vanlige enkelt- og dobbelttrykk. Såpass godt liker vi pekeplaten at vi igjen minnes på at klasseforskjellen på interaksjon som lenge fantes mellom Windows-baserte bærbare og Apples MacBooker i stor grad er historie.

Det eneste vi har å utsette på pekeplaten er at den er ganske høylytt når den trykkes ned. Andre maskiner, som Apples MacBook, har pekeplater som kan trykkes ned uten å lage lyd, så vi forstår ikke hvorfor Microsoft ikke klarer bedre når de først lager sin helt egen maskin fra grunn av. Men så skal det sies at de fleste av oss uansett bruker berøringsfunksjonen.

To kameraer

To kameraer, et forovervendt på 5 megapiksler og et bakovervendt på 8 megapiksler, gjør det mulig å ta ganske greie bilder med brettdelen. Begge tar dessuten opp video i Full HD med 60 bilder i sekundet og det som er vendt mot deg har i tillegg ansiktsgjenkjenning for passordløs pålogging til Windows. To etter sigende gode mikrofoner er også på plass, ment å hjelpe deg til å snakke med taleassistenten Cortana selv under vanskelige lydforhold, men dette er mindre relevant for oss nordmenn så lenge hun ikke er tilgjengelig på norsk. Merk deg at du kan koble til en Xbox One-kontroll uten å kjøpe en egen mottaker, da denne er innebygget.

Ladekontakten er magnetisk og løsner om noen drar for hardt i ledningen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Microsoft har endelig fått på plass en USB Type-C-port. Denne éne porten lar deg koble til både en 4K-oppløst 60Hz-skjerm, hodetelefoner, eksterne disker eller USB Type-C-ladere. Sistnevnte er nyttig dersom du glemmer den proprietære Surface Book-laderen.

Mens flere dropper minnekortleseren holder Microsoft fast på den. Det er godt nytt for fotografer og videofolk, men Thunderbolt 3 glimrer med sitt fravær, så dersom du vil koble til mer enn én ekstern skjerm er du tvunget til å kjøpe en Surface Hub til over 2000 kroner. Det er ikke kult, spesielt når man betaler skyhøy pris og konkurrentene har dette i sine maskiner. Du vil heller aldri kunne koble til eksterne grafikkløsninger, som denne fra HP, for enda høyere spillytelse i fremtiden.

På innsiden av Surface Book 2 på 15 tommer finner vi, akkurat som hos 13,5-tommeren, en ny i7-8650U-prosessor fra Intel med fire kjerner. Ikke veldig overraskende kan vi konstatere at den yter like godt i begge maskiner, men i ett testprogram slår den til med høyere ytelse. Den dedikerte GTX 1060-brikken tar nemlig i et tak når multimedia skal behandles og demonstrerer at slike tunge oppgaver kan gjøres betydelig raskere enn 13,5-tommeren som er utstyrt med en svakere GTX 1050-brikke.

Det er for øvrig smått utrolig å se hvor mye raskere prosessorintensive oppgaver lar seg gjøre med en ny 8. generasjons prosessor over en fra 7.- eller 6.-generasjon, og bruker du maskinen aktivt til tunge oppgaver vil du utvilsomt merke enorm forskjell om du oppgraderer fra en eldre type.

En dedikert grafikkbrikke som GTX 1060 kan, som vi så ovenfor, hjelpe prosessoren med både video- og bildeprosessering, og for øvrig også til simulering- og visualiseringsoppgaver. Men enda viktigere for mange er nok bildeflyten og grafikken i spill.

Og spill er noe Surface Book 2 har svært godt grep om. Selv 13,5-tommeren med GTX 1050-grafikk applauderte vi for høy spillytelse, og når vi ser hva 15-tommerens kraftigere GTX 1060-brikke får til er det bare å finne frem superlativene igjen. Her får du omtrent dobbelt så høy bildeflyt som forrige generasjon Surface Book med GTX 965M-brikke, og også tydelig bedre ytelse enn Surface-lillebroren på 13,5 tommer kan levere.

Surface-serien har alltid hatt super batteridriftstid og denne trenden fortsetter med den nye 15-tommeren. Det hjelper at batteriet i både skjermen og basen er hakket større enn i 13,5-tommeren, og resultatet på 16 timer og 20 minutter er intet mindre enn fantastisk. Særlig med tanke på all den kraftige innmaten som er skjult på innsiden. Nettbrettet alene holder koken i omtrent tre og en halv time under filmavspilling og kan lades fra basen eller fra egen ladekontakt.

Støymessig klarer maskinen seg ganske godt. Under vanlig bruk går ikke viften i det hele tatt, mens når du fyrer opp et spill eller bryner den på tunge prosessoroppgaver høres den bedre. Det er likevel snakk om en jevn suselyd, aldri hvinende støy.

SSD-en slår på sin side ingen verdensrekorder, men yter mer enn godt nok.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppsummering

Som med lillebroren på 13,5 tommer viser Microsofts igjen at de kan lage en bærbar som kan brukes til alt, være seg kontoroppgaver, multimediaproduksjon, lett sofasurfing, tegning eller spilling. Det er ikke minst artig å se du får knallsterk spillytelse i en hybrid-maskin som byr på så mange andre muligheter og ikke oser av «gaming», med LED-belysning og fancy romskip-design som ofte hører med.

Her er designet minimalistisk og stilsikkert, byggematerialene i magnesium og glass solide og selve sammenkoblingen mellom skjerm og base smart utført. Batteridriftstiden er også noe av det aller beste vi har målt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den eneste, og da mener vi virkelig den eneste, store bekymringen vi har, er prisen. 29 000 kroner er mye penger, selv om dette er en maskin som takler «alt». Men du slipper egentlig ikke unna med 29 000 kroner, for med denne konfigurasjonen får du en så liten SSD-at du knapt får installert en håndfull programmer og favorittspillet før du slipper opp for plass. Dagens spill krever gjerne 50-60 GB alene, og også operativsystemet tar 20-30 GB. Altså er det versjonen med 512 GB SSD du egentlig vil ha, men denne skal Microsoft ha vanvittige 5000 kroner ekstra for.

Det er på grunn av den ublu prisen for oppgradering av nødvendig SSD-plass vi ikke gir vårt anbefalt-merke til Surface Book 2 på 15 tommer. Men, selv om verdi for pengene er et fremmedord hos Microsoft har de levert et knallgodt produkt for dem som uansett vil ta seg råd.

Microsoft Surface Book 2 i7 dGPU 16GB 512GB 15"
Imponerende

Microsoft Surface Book 2 i7 dGPU 16GB 512GB 15"

Imponerende
sitatEn komplett pc som virkelig svir på pungen

Fordeler

  • +
    Svært gjennomtenkt design
  • +
    Svært kraftig prosessorytelse
  • +
    Sterk spillytelse
  • +
    Solid bygget
  • +
    Stor og klar skjerm
  • +
    Lett nettbrettdel
  • +
    Laaaang batteridriftstid
  • +
    Ansiktspålogging
  • +
    Presis pekeplate
  • +
    Mottaker for Xbox-kontroll

Ting å tenke på

  • Ikke Thunderbolt 3-støtte
  • Noe hul lyd fra tastatur
  • Støy under spilling
  • Svært dyr
  • Kostbar SSD-oppgradering
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her