Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG OLED55B8

Vi har testet LGs billigste OLED

Blir dette den nye folke-OLED-en?

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

OLED har vært på markedet i noen år allerede, men fortsatt koster det deg en solid slump penger om du skal ha en ny 2018-modell med denne teknologien på plass.

LG står bak panelene som brukes hos de ulike TV-produsentene, og samtidig er de ett av de ledende merkene på OLED-TV-ene som selges.

I år har selskapet en rekke ulike serier med OLED-teknologi, hvor B-serien er innstegsmodellen.

Vi har nå testet LG OLED55B8, modellen som fort kan bli en av «folkemodellene» blant OLED-TV-ene i år.

Denne er nå på vei inn i norske butikker, hvor prisen er rundt 25 000 kroner – vesentlig mindre enn hva den foregående B7-modellen startet på i fjor.

Ryddig og enkel design

Tykkelsen på TV-en langt mindre enn undertegnedes tommel.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dette er en TV for deg som ønsker en skjerm som er tynn og smekker i utseende. Den øverste delen av skjermen måler bare noen få millimeter i tykkelse.

Den andre halvdelen av baksiden huser elektronikken som styrer skjermen, i tillegg til alle inngangene som TV-en har.

Det betyr at denne delen er noen centimeter tykkere, men likevel ikke ruvende nok til at det ødelegger så mye av totalinntrykket.

Vi satte denne skjermen i redaksjonen, og de aller fleste som passerte den påpekte at den var veldig tynn å se til.

Baksiden blir tykkere på midten nede. Her huses all elektronikken til enheten.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Foten til TV-en ligner mye på den vi så hos LG E8.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Da vi testet storebror E8, hadde denne modellen et «svevende» uttrykk takket være en glassplate som foten var festet til. B8 er litt med tradisjonell i måten den har festet foten til selve skjermen.

Likevel er selve foten ganske lik i seg selv, altså en flat konstruksjon som er festet midt under TV-en. Selve rammene er enkle og sorte, og komplimenterer det slanke uttrykket til TV-en på en fin måte.

Meget god brukeropplevelse

Pekefunksjonen gir deg god kontroll over menyvalgene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av styrkene til LG har de siste årene vært brukeropplevelsen. Helt siden de tok i bruk WebOS-grensesnittet har denne plattformen tatt mange skritt i riktig retning, hvor selskapet blant annet har fokusert på å kombinere en pekekontroll med ryddig grafikk på skjermen.

Dette gjør at du får en enkel og brukervennlig opplevelse der du rett og slett kun trenger å peke fjernkontrollen mot TV-en og bla deg mellom de ulike funksjonene og appene.

Trykker du på hjemknappen på kontrollen så kommer menyen opp som små fliser i nedre del av skjermen. Her kan du hekte på og sortere de ulike kanalene, inngangene og appene du bruker.

I tillegg har kontrollen et scrollehjul som lar deg rulle nedover for eksempel nettsider, dersom du ønsker å bruke TV-en som nettleser.

WebOS gir deg tilgang til masse apper. Alle de kjente du måtte trenger, samt en rekke andre. Her burde det være noe for en hver smak. Via appmarkedet finner du dessuten apper rangert i kategorier, så du fint kan bla deg litt rundt og kanskje snuble over noe nytt og spennende.

Standard-modusen gir deg en feil hvitbalanse
ManOle Henrik Johansen / Tek.noler lisensinfo

Sammen med Tizen (Samsung), er denne plattformen fra LG vår favoritt blant de ulike løsningene på markedet. Det hele er raskt og problemfritt, uten at du opplever at skjermen tar mange unødvendige ventepauser.

Gode bildemoduser

Da vi testet storebror E8 var de forhåndsinstallerte bildemodusene noe av det som imponerte oss. Det samme gjelder for lillebror B8, selv om det også her er stor forskjell på modusene du kan velge blant.

Livlig- og Standard-modusene er ikke noe du bør velge. Dette er moduser som gjør seg godt i butikkhyllene, med mye lys og skrikende farger, men hjemme i stuen burde du velge noe annet. Fargene blir ikke riktige, hvitbalansen er i overkant kjølig, samtidig som lysstyrken og kontrasten er stilt alt for aggressivt.

Technicolor-modusen kan du trygt bruke
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Trøsten er at du har mange andre moduser du trygt kan velge i stedet. Når du ser på vanlig HD vil vi anbefale deg en av de to ISF-modusene, i tillegg til at Technicolor-valget også er en sikkert vinner.

Når du kjører på med innhold i HDR er modusene jevnt over bedre, selv om det også her er forskjeller å spore. Det sikreste valget her er Kino, men vær obs på at du må inn og justere bildeflyten dersom du ikke liker 24-bilders modus – som du får som standard med Kino.

Med de beste modusene får du en langt mer riktig hvitbalanse, selv om det ved første øyekast kan virke som fargene er helt feil når du hopper over fra for eksempel Standard-modusen. Men gi det litt tid, så vil du merke stor forskjell om du går tilbake til Standard igjen.

Likevel må du belage deg på litt justering om du skal få tynet det siste lille ut av denne TV-en. Hvilke justeringer vi endte opp med kan du se i bildekarusellen nederst i artikkelen.

På høyde med fjorårets storebrødre

Ferdig kalibrert er fargene presise.
Ole Henrik Johansen / Tek.noMangler lisensinfo

Etter vi er ferdig med å kalibrere, er fargene i skjermen meget presise, selv om rødfargen gjerne kunne vært litt mindre mettet. I kjent stil får du et knakende godt sortnivå, og dette kombinert med presise farger gir deg en bildekvalitet som få LCD-skjermer kan matche. I alle fall ikke til denne prisen.

Denne modellen har ikke den nyeste bildeprosessoren til LG, Alpha 9, men har måtte «ta til takke» med Alpha 7 – som flere av fjorårets toppmodeller brukte.

Bildet har altså et gnistrende sortnivå. Dette er en av OLED-teknologiens store styrker, men B8 er ikke fullt så god til å gjengi detaljer i sorte partier som for eksempel storebror E8.

Samtidig så er den ikke like god til å jevne ut graderinger i bildet, for eksempel overgangene mellom de ulike nyansene av himmelen rundt sola. Her kan du se overgangene som svake «regnbuer», noe du altså ikke får med for eksempel E8.

HDR gir TV-en bra med farger og lys, i tillegg til at sort er så bra det blir.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når det er sagt, så er det likevel et godt bilde du får til prisen du betaler. Skjermen har god skarphet, og er god til å oppskalere tradisjonelle HD-signaler til et bedre resultat. Samtidig så henger bevegelsen godt med selv når bildet panoreres raskt sideveis.

Da vi testet storebror E8 så vi tendenser til bildestøy, og det samme gjør vi med B8. Det er ikke snakk om veldig mye, men likevel nok til at det bør nevnes.

Når du ser innhold i HDR så vil du få bedre og flere farger, og en forbedring i hvor mye lys skjermen kan gi deg. Men du vil ikke få på langt nær like mye lys som for eksempel Samsungs Q9FN-modell.

Likevel gir det bunnløse sortnivået et stort spenn mellom hvor mørkt og lyst du kan se samtidig, og i så måte gir denne TV-en deg en god HDR-opplevelse.

Kan fint spilles på

Inputlagen er godkjent for spilling
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Er du også på jakt etter en TV som kan brukes til spill, er denne TV-en fra LG et godt alternativ.

Om du bruker den i Standard-modus har du ikke noen god spillskjerm. Utstyret vi bruker til å måle med viser at skjermen i denne modusen ligger rett i overkant av 80 millisekunder, med en oppløsning på 1080p. Det er ikke bra nok.

Om du setter skjermen i spillmodusen, og husker å deaktivere Strømsparing, vil du oppleve noe helt annet. Da senkes inputlagen til 20,9 millisekunder, noe som er rett i nærheten av hva storebror E8 ligger på.

Med andre ord er dette en skjerm du fint kan bruke til spill.

Dårlig lyd

God lyd er viktig for å gjøre filmkvelden komplett.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med OLED-teknologien har LG klart å lage denne TV-en meget tynn og slank. Det gjør at du får en flott skjerm å se på i stuen. Men med det følger også noen ulemper.

Det betyr at det er mindre plass til høyttalere enn før, og det avsløres når det kommer til lydkvalitet.

Vi var ikke spesielt imponert over storebror E8, men B8 er enda et hakk ned i kvalitet. Lyden har riktignok ganske grei skarphet i toppen, mens mellomtone og bass er langt svakere.

Du har riktignok en del lydmoduser å velge blant, hvor du kan endre litt på hvilken type lyd du ønsker deg, men generelt er mellomtonen for tilbakelent, slik at for eksempel stemmer blir litt utydelige.

Skal du se film vil du ikke få noe bass som hjelper til med å sette deg i riktig modus. Her må du koble til et eksternt anlegg for å få fart på de mest intense actionscenene.

Oppsummering

Jakter du en ny OLED-TV fra LG så vil denne B8-modellen trolig bli det billigste alternativet blant de nye 2018-modellene fra selskapet. I skrivende stund får du denne 55-tommeren til rett under 25 000 kroner, hvilket er betydelig billigere enn hva tilfellet var med tilsvarende B7-modell i fjor.

LG har laget en skjerm som vil ta seg godt ut i de fleste stuer. En annen fordel du får med OLED er et bunnløst sortnivå, og sammen med presise farger får du en bildekvalitet som er lett å like. Likevel er det områder denne skjermen må se seg slått av for eksempel sin storebror E8.

Vi kan trygt anbefale deg LG B8
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv om sortnivået er perfekt, er ikke detaljene i mørke partier like imponerende. Her vil du oppleve at det som kalles «blackcrush», nemlig at de vises som helt sort i stedet for mørke detaljer. Samtidig er den ikke helt topp på å vise overganger like jevnt som sin storebror. Her får du litt «regnbue»-effekt på for eksempel en himmel med en sol på.

Likevel er bildekvaliteten langt fra dårlig. Du må belage deg på å punge ut mye mer penger for en modell fra LG som tukter denne. Når du for eksempel ser på HDR, vil det bunnløse sortnivået veie opp mye for den litt svakere lysstyrken du får sammenlignet med en del LCD-modeller.

Alt i alt er dette en TV vi trygt kan anbefale deg.

Alternativer

LG OLED55B8PLA
Meget bra
Anbefalt

LG OLED55B8PLA

Meget bra
sitatLGs billigste OLED gir deg mye for pengene

Fordeler

  • +
    Bunnløst sortnivå
  • +
    God på oppskalering og bevegelse
  • +
    WebOS er meget brukervennlig
  • +
    Bra med apper
  • +
    Nett design
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Bra innsynsvinkel

Ting å tenke på

  • Ikke best på mørke detaljer
  • Ikke best på graderinger i bildet
  • Noe bildestøy
  • Dårlig lyd
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her