Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLenovo Smart Display 10"

Fremsiden ser ganske døll ut, men Lenovo har skjult et helt unikt design på baksiden

Slik er deres Google-smartskjerm.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Smarthøyttalere og taleassistenter var blant fjorårets mest populære julegaver, og ifølge Elkjøp var det ikke et eneste annet produkt i sortimentet deres som solgte like godt som Google Home i desember.

I år fulgte Google opp med et nytt medlem i Home-familien på det norske markedet, i form av den lille smartskjermen Home Hub. Men samtidig som de slapp den lille varianten av Hub her i Norge, som har en skjerm på bare 7 tommer, avslørte de også en gigantisk versjon av produktet i hjemlandet, kalt Home Hub Max. Den har en langt større skjerm på hele 10 tommer, noe som kan komme godt med hvis du vil bruke smartskjermen til å se på videoinnhold på kjøkkenbenken. Men Max-versjonen kommer ikke før i september i USA, og har fortsatt ikke fått lanseringsdato her i Norge.

Men heldigvis er det flere selskaper enn Google som lager smartskjermer. Lenovo viste frem Smart Display allerede på CES-messen for omtrent halvannet år siden, og hadde dermed en smartskjerm klar før Google selv kom på banen. Likevel er det først nå den uvanlig utformede skjermen har funnet veien til Norge.

Spesifikasjonsmessig er det mange likheter mellom Lenovo Smart Display og Home Hub Max:

Skjermstørrelsen er altså lik mellom de to produktene, men Lenovo har bedre oppløsning på sin. Det gjør at skjermen fremstår svært skarp og god, selv om den mangler den automatiske fargekorrigeringen vi virkelig liker på Home Hub. Begge skjermene justerer imidlertid lysstyrken på skjermen basert på omgivelsene rundt, noe vi synes er svært hendig.

Uvanlig og lekkert design

Det er først når du ser forbi fremsiden av skjermen at du kan se at Lenovo Smart Display har et design som virkelig skiller seg ut.
Niklas Plikk, Tek.no
Baksiden er dekket av bambustre, og vi synes det ser ganske så lekkert ut.
Niklas Plikk, Tek.no

Første gang vi så Lenovo Smart Display på CES-messen i fjor var det skjermens spesielle utseende som fikk mest skryt. Vi gikk til og med så langt som å mene at designeren burde få et lønnstillegg for den uvanlige utformingen.

Det kan virke ufortjent hvis du bare ser den forfra, for der ser det mer ut som en konferansetelefon fra 70-tallet. Ikke at det er noe direkte galt i dét, men særlig innovativt kan man ikke kalle det. Men snur du på skjermen ser du en buet bakside laget i tre, som er formet slik at du kan sette skjermen både i portrett- og landskapsmodus uten problemer. I praksis synes vi dette faktisk ser ganske så pent ut.

Selv om Lenovo Smart Display er designet for å kunne settes i portrettmodus, er ikke programvaren like tilgivende.
Niklas Plikk, Tek.no

Skuffelsen ble derimot stor da vi oppdaget at selv om designet åpenbart er laget for å oppmuntre til å snu skjermen på høykant, er det noe du aldri kommer til å gjøre. Programvaren støtter nemlig bare landskapsmodus. Bare hvis du skal starte eller motta en videosamtale via Google Duo vil du kunne snu den og bruke den i portrettmodus. Om vi skal skylde på Lenovo for å ikke tilpasse operativsystemet Android Things bedre til enheten sin, eller på Google for å lage et system som ikke kan tilpasses, vet vi ikke. Dumt er det uansett, for vi kan se for oss mange kjøkkenbenker og hjem hvor det hadde passet bedre med en skjerm på høykant enn i portrettmodus.

Det er ikke mange fysiske knapper å spore opp, men skjermen har i det minste knapper for å styre volumet, en knapp for å skru av og på mikrofonen, samt en skyvebryter for kameraet, som faktisk dekker til kameraet helt.

Programvare – nesten identisk med Home Hub

Det er ikke lett å ta bilde av baksiden for å vise hvordan den ser ut i praksis.
Niklas Plikk, Tek.no

Akkurat som andre Google-tilkoblede enheter setter du opp Lenovo Smart Display via Google Home-appen, og det hele er gjort i løpet av noen minutter. På mange måter er dette nøyaktig som å bruke en Home Hub, med en større skjerm og kraftigere høyttaler.

Den fungerer utmerket som en digital bilderamme, og det er relativt enkelt å koble til fotoalbum du har lagret i Googles nettsky. Den store skjermen gjør at bildene får enda mer oppmerksomhet på kjøkkenbenken, og den automatiske lyssensoren til skjermen gjør at det aldri blir «skrikete», selv med dempet belysning i resten av rommet.

Vi savner dog Googles automatiske justering av fargetemperaturen, som virkelig bidro til å selge illusjonen av det faktisk er en bilderamme man ser på.

Lenovo Smart Display er betydelig større enn Nest Home Hub fra Google.
Niklas Plikk, Tek.no

Trykker du på skjermen når den står i dvalemodus vekker du den, og du får opp en oversikt over været, samt de siste nyhetene. Blar du videre er det ikke mye annet å gjøre, bortsett fra et par snarveier til tilkoblede tjenester, slik som Spotify eller YouTube.

Ingen Netflix

Du kan «caste» både videoer og musikk, for eksempel fra Spotify, til Lenovo Smart Display.
Niklas Plikk, Tek.no

Du kan også «caste» innhold til skjermen, slik at du for eksempel kan finne en YouTube-video på mobilen, og velge at den skal vises på Lenovo Smart Display. Dette fungerer utmerket, og her kommer virkelig fordelen med en større skjerm frem. Vi skulle imidlertid ønske oss at det var mulig å strømme og speile mer innhold enn det er nå. Netflix-videoer kan for eksempel ikke vises på skjermen, eller andre videoer på nettet. Viaplay fungerer derimot.

Dette gjelder for øvrig ikke bare Lenovos smartskjerm, men også Googles egne.

Det var ikke et stort savn på den lille Home Hub-skjermen på 7 tommer, men når vi nå har 10 tommer å boltre oss på, merker vi at vi gjerne skulle hatt muligheten til å se på flere TV-serier på den mens man kutter opp grønnsakene til kveldens middag.

Bedre lyd enn Home Hub

Fra denne vinkelen ser den ganske tjukk og stor ut, ettersom foten går langs hele baksiden.
Niklas Plikk, Tek.no

De to 10-watts-høyttalerne på siden av skjermen fungerer helt greit. Sammenlignet med Home Hub spiller de betraktelig høyere, noe som kommer godt med på kjøkkenet hvor det kan være mye støy fra matlaging. Men sammenlignet med dedikerte smarthøyttalere som Sonos One, HomePod eller Harman Kardon Citation One er det ikke noe å skryte av her.

Til matlagingsvideoer, litt bakgrunnsmusikk eller et radioprogram fungerer det imidlertid helt greit.

Fortsatt dårlig på norsk

Lenovo Smart Display står og faller på Googles programvare og taleassistent. Med andre ord: På engelsk fungerer den godt. På norsk er det enormt mange irriterende begrensninger.

Mens du kan stille den intrikate spørsmål og få nøyaktige svar på engelsk, nekter den å respondere når du stiller det samme spørsmålet på norsk. Du kan til og med se at den tolker hele setningen korrekt hvis du stiller den et spørsmål på norsk, men du blir nesten alltid møtt av forvirring og manglende evne til å svare.

Under kan du se et eksempel fra da vi testet Home Hub på norsk, som har nøyaktig samme problem som Lenovo Smart Display:

Det samme problemet forplanter seg når du skal styre andre smartdingser i hjemmet ditt via den norske taleassistenten. Der du kan klare deg relativt smertefritt på engelsk, ender du ofte opp med tre-fire «Jeg forstår ikke hva du mener» før du husker den «riktige» måten å formulere kommandoen på. Les siste del av Home Hub-testen vår hvis du vil lese litt mer om irritasjonen vår rundt den norske versjonen av Google Assistant.

Konklusjon

Lenovo Smart Display gjør mye rett med designet, men holdes tilbake av en begrenset programvare.
Niklas Plikk, Tek.no

Lenovo har en tøff jobb foran seg med å klare å by på noe unikt som ikke Google selv klarer å overgå med sine Home Hub-skjermer. Foreløpig er Lenovo Smart Display den eneste smartskjermen du kan få i Norge i denne størrelsen, og de skiller seg også ut på kjøkkenbenken med et ganske unikt design.

Men når designet oppmuntrer deg til å sette skjermen i portrettmodus, for å deretter vise deg at 99 prosent av programvaren er ment for landskapsmodus, begynner konseptet å slå sprekker. Den store skjermen er fin å se på, men mangler innhold å faktisk vise på den. Det er fint med YouTube- og Viaplay-videoer, men hva med Netflix, HBO Nordic og andre strømmetjenester?

At den norske taleassistenten fortsatt bare kan reagere på de enkleste og mest banale kommandoene, selv om den tilsynelatende forstår hva vi sier, gjør produktet enda mer begrenset i bruk.

Flere av disse tingene er nok ikke Lenovos feil, men når hele produktet er avhengig av en programvare og en taleassistent som ikke holder mål, hjelper det ikke at designet skiller seg ut og at skjermen er fin å se på.

Lenovo Smart Display 10 inch
Helt greit

Lenovo Smart Display 10 inch

Helt greit
sitatGrei maskinvare, men Google Assistant på norsk er fortsatt altfor dårlig

Fordeler

  • +
    Stor og fin skjerm
  • +
    Grei lyd
  • +
    Fungerer fint som digital bilderamme
  • +
    Nyttig når den skjønner hva du sier
  • +
    Pent design

Ting å tenke på

  • Veldig begrenset Google Assistant på norsk
  • Klarer sjeldent å svare på spørsmål man stiller
  • Ingen automatisk fargejustering av skjerm
  • Skjærende lyd på høyt volum
  • Ikke mulig å bruke i portrettmodus
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her