Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPhone Xs

iPhone Xs er akkurat så god som vi hadde håpet, men prisen er absurd

Les testen av iPhone Xs.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Test av iPhone Xs

Helt siden Apple slapp sin første mobiltelefon for 11 år siden har de fulgt en forutsigbar og enkel lanseringsplan. Det første året kommer de med en ny modell med nytt design og nye ideer (iPhone 4, 5, 6), og i det neste året raffinerer og justerer de (4s, 5s og 6s).

Fjoråret var litt annerledes. iPhone fylte ti år, og Apple var nødt til å slå på stortromma. Det som vanligvis skulle ha vært et typisk s-år, med bare små justeringer til daværende toppmodell iPhone 7, ble i stedet til iPhone 8 og 8 Plus, samt den splitter nye iPhone X.

iPhone X var et stort skritt for Apple. Et radikalt nytt design endret måten vi bruker iPhone på, og den ikoniske hjemknappen, som har blitt en bransjestandard, var borte. Borte var også skjermrammene, og innlogging ble nå gjort via ansiktet, ikke fingeren.

Så etter alle nyvinningene i fjor var det ikke overraskende at årets oppfølger, iPhone Xs, er et litt større gjesp. «Alt» skal jo være bedre, samtidig som ikke mye er endret. Slik vi har lært å forvente av en såkalt s-oppdatering.

Fortsatt lekker, og nå også i gull

Årets nye iPhone Xs kommer i tre forskjellige farger, hvor to av dem ser identiske ut som fjorårets svarte og hvite variant av iPhone X. Vårt testeksemplar er imidlertid i den nye gullfargen Apple har lansert, og i motsetning til tidligere iPhone-gull-modeller er den ikke akkurat subtil. Der tidligere iPhone-modeller har brukt aluminium i rammene sine har iPhone Xs stålrammer, noe som resulterer at du ikke lenger får den matte finishen aluminiumsrammene kom med, men heller en plankpolert, skinnende finish. Kombinert med gullfargen får du en mobil som skriker litt mer etter oppmerksomheten enn de andre fargevariantene.

Med tanke på at Apples nye iPhone-modeller er blant markedets desidert dyreste telefoner, passer jo gullrammen ganske godt inn.

Nytt i iPhone Xs er at den kommer i en gullvariant.
Niklas Plikk, Tek.no

Identisk på utsiden

Jepp, de ser helt like ut fra framsiden, uansett om du har gullvarianten eller ei.
Niklas Plikk, Tek.no

Bortsett fra en potensiell ny farge har iPhone Xs identisk design som iPhone X. OLED-skjermen strekker seg fortsatt ut over hele framsiden, med kun et par millimeter tynne rammer på sidene. På toppen av mobilen er det fortsatt et område som bryter inn i skjermkanten, hvor en rekke forskjellige sensorer og kamera har blitt plassert.

Akkurat som vi skrev i fjorårets iPhone X-test så synes vi designet er lekkert. Noen sier de irriterer seg over skjermavbruddet i toppen siden skjermrammen ikke blir helt jevn, men det har ikke irritert meg i tiden med iPhone X, og heller ikke med årets iPhone Xs.

Skjermen er ellers vakker å se på, med både god lysstyrke og innsynsvinkel, takket være OLED-panelet. Med en oppløsning på 2436 x 1125 piksler er det snakk om en pikseltetthet på 458 ppi her, nok til at Apple ikke bare kaller det Retina-oppløsning, men Super Retina, og i praksis holder det i massevis. Bildet er sylskarpt, og du må fram med lupe hvis du skal klare å finne spor av individuelle piksler.

Baksiden er fortsatt laget i glass og iPhone Xs kan lades trådløst via ladeplater, akkurat som forgjengeren.

Men selv om iPhone Xs ser lik ut som forgjengeren, er det flere nyvinninger på innsiden. La oss begynne med funksjonen som overrasket oss mest: Kameraet.

Totalt er det tre fysiske knapper og en bryter. Resten av mobilen styrer du med sveip.
Niklas Plikk, Tek.no

Merkbart bedre kamera

Baksiden av iPhone Xs i gull skifter litt farge basert på hvordan lyset treffer den. Stort sett ser det imidlertid ut som en kremet hvitfarge, mens rammen alltid er skinnende gullaktig.
Niklas Plikk, Tek.no

På papiret ser kameraet til iPhone Xs skremmende likt ut som fjorårets iPhone X. Det er fortsatt snakk om to kameraer, begge med 12 megapiksels oppløsning, hvor én har det «vanlige» vidvinkelobjektivet med en blenderåpning på f/1.8, mens den andre har et teleobjektiv med en blenderåpning på f/2.8. Begge er utstyrt med optisk bildestabilisering, som gjør det lettere å ta skarpe bilder og jevne videoer.

Apple har imidlertid gjort en del nye ting bak kulissene, som vi først fikk presentert under lanseringsfesten deres. Dette er ganske teknisk, men hold ut:

Rent fysisk har bildebrikken til vidvinkelkameraet blitt hakket større, 1.4 µm, opp fra 1.22 µm. Men på programvarefronten har det også skjedd store ting, som kommer som en direkte konsekvens av selskapets nye A12-prosessor.

«Busslommen» på toppen, som skjuler alle sensorene, blir du fort vant til.
Niklas Plikk, Tek.no

Årets A12-prosessor skal være tettere involvert i kameraytelsen - både under selve fotograferingen, men også under prosesseringen i etterkant. Akkurat som Google og flere andre mobilprodusenter dreier mye av kamerakappløpet seg nå om programvareforbedringer, og ikke bare større bildebrikker og bedre objektiv. Apple bruker derfor sin «Neural Engine» for å forbedre ansiktsgjenkjenning og bildesegmentering. Dette gjør at kameraet, uten at du trenger å tenke over det, gjør en bedre jobb på å finne ut av hvilken del av fotografiet er et ansikt, og hva som kan skilles ut som bakgrunn. Den kan justere enkeltdeler av bildet for å for eksempel fjerne røde øyne, lysne opp ekstra mørke partier, og la deg justere trinnvis hvor uskarp bakgrunnen skal være. Dette spiller også inn på det Apple kaller for en funksjon kalt «Smart HDR», som skal være raskere og mer naturtro enn tidligere HDR-bilder.

Så, hva har alt dette å si i praksis?

Overraskende mye, viser det seg. Vi tok en rekke bilder med fjorårets iPhone X og årets iPhone Xs side om side, og det var en tydelig forskjell mellom de to modellene. Og her er det ikke bare én enkelt ting som iPhone Xs gjør bedre, for eksempel at mørke bilder blir lysere, men en håndfull små justeringer den løser bedre enn forgjengeren.

Generelt lysner iPhone Xs-kameraet opp mørke partier i bilder bedre enn det forgjengeren klarte, noe som er ekstra tydelig i bilder med mye motlys. Det virker som den tar en større mengde «hjelpebilder» enn forgjengeren på portrettbilder, da bakgrunner beholder flere farger, fremfor å bli blåst ut av for høy eksponering.

Her tok vi et bilde i gode lysforhold med både iPhone X og iPhone Xs. Selv om de ser ganske like ut ved første øyekast, ser men at iPhone Xs gjør det bedre på mørke detaljer.

I mørket har den også blitt merkbart bedre. Dette er nok delvis takket være den nye bildebrikken som er bittelitt større, men også den smarte bildebehandlingen iPhone Xs nå gjør. Likevel, er det beksvart ute er det fortsatt ingen andre mobiler som klarer seg så godt som Huawei P20 Pro med sin dedikerte nattmodus.

Gode portrettbilder

Portrettmodusen var allerede god i iPhone X, men i iPhone Xs har den blitt hakket hvassere. For det første har du fått en ny funksjon å leke med, i form at du kan justere «bokeh»-effekten, altså hvor uskarp bakgrunnen er, trinnvis. Samsung har hatt dette på flere modeller tidligere, men vi vil påstå at Apples implementering er hakket bedre å bruke. Selve effekten blir også bedre fordi iPhone Xs klarer nå bedre enn før å skille ansiktet fra bakgrunnen.

Sammenlignet med forgjengeren tar den nesten bedre portrettbilder hver eneste gang. Dette overrasket oss, men den klarte gjennomgående å beholde fargene i bakgrunnen bedre, og ting ble ikke så utblåst.

For moro skyld tok vi et sammenligningsbilde med iPhone X, iPhone Xs og et fullformat speilreflekskamera, Canon 5D, med Canons 100mm f/2.8 makroobjektiv med blenderen på f/4. Sistnevnte satte vi på Auto for å gjøre sammenligningen litt mer rettferdig, og vi har heller ikke justert noe på fargene, slik vi enkelt kunne gjort siden den tar bilder i råformat. Resultatet ser du til høyre (eller over, på mobil). Der kan du se hvor hardt iPhone Xs jobber for å få frem fargene på himmelen, som ble utblåst på iPhone X og automatikken i speilreflekskameraet. For all del, Canon 5D tar naturligvis bedre bilder hvis du legger minimalt med innsats i, men automatikken i mobilkameraer blir gradvis mer og mer imponerende.

Raskere respons

iPhone X er omtrent like stor som iPhone 6, 7 og 8 i hånden, men har en skjerm som er mye større.
Niklas Plikk, Tek.no

Apple iPhone Xs føles generelt utrolig rask og «snappy» i bruk. Delvis skyldes dette den oppgraderte prosessoren, A12, slik vi alltid opplever i nye mobiler. For med ny og oppgradert maskinvare er det helt naturlig at ting går hakket raskere enn før.

Men iPhone X har også fått en ny og mer responsiv skjerm. Den viser fortsatt bare 60 bilder i sekundet, akkurat som før, men nå sjekker den 120 ganger i sekundet om det har blitt registrert et trykk. Der det tidligere var et 1:1-forhold mellom berøringsresponsen og bildefrekvensen, sjekker den nå dobbelt så ofte etter berøring som skjermen viser et nytt bilde. Det gjør at animasjoner kan begynne en brøkdel tidligere enn før, som helt subtilt gjør at mobilen føles hakket mer responsiv. Den kjappere berøringssensoren gir mobilen litt bedre tid til å respondere på berøringene dine, men selve animasjonene på skjermen går fortsatt med 60 bilder i sekundet.

Er det veldig merkbart? Nei. Men er det kult? Absolutt!

For dette er bare ett av mange små grep som Apple benytter seg av for å få mobilen til å føles rask og responsiv, og alle monner drar.

Batteritiden til iPhone Xs er forøvrig på høyde med forgjengeren iPhone X. Den holder en dag med tungt bruk, og enda lenger ved litt mer forsiktig, normal bruk. Kanskje opptil to dager, hvis du er veldig sparsommelig. Er du ute etter maksimal batteritid er du likevel mer tjent med å gå for storebroren iPhone Xs Max, som har et større batteri og holder dermed også ut lenger.

Konklusjon

Niklas Plikk, Tek.no

Apple iPhone Xs er en knallgod mobil, det råder det liten tvil om. Med en blank metallramme og glass både foran og bak, tynne rammer og en solid vekt, føles den stødig og eksklusiv i bruk. Skjermen har fått en liten oppgradering siden fjorårets modell, ytelsen er forbedret og kameraet tar enda bedre bilder enn den fysisk identiske forgjengeren.

Det er rett og slett den beste iPhone-modellen Apple har å by på i denne størrelsen. Likevel er det ikke mye nytt her sammenlignet med forgjengeren. «Alt» er kanskje bedre, men bare litt. Og det er omtrent det vi hadde ventet av årets modell også, for det er akkurat i tradisjonell Apple-ånd. De slipper noe stort året før, og gjør det hakket bedre året etter. Og 2018 er Apples s-år, hvor ting har blitt litt bedre.

Hvis du allerede har en iPhone X er det overhodet ingen vits å bytte den ut for årets modell – det er ikke nok nytt som forsvarer kjøpet. Du kan vurdere iPhone Xs Max hvis du vil ha en større mobil, men selv det er ganske ekstravagant.

Har du derimot en annen iPhone, enten det er en iPhone 7 eller iPhone SE, har du mye nytt å hente her. Riktig nok ikke så mye du ikke hadde fått i iPhone X, men det er nok også grunnen til at Apple har sluttet å selge den.

Det aller største aberet til iPhone Xs er uten tvil prisen. Apples iPhoner har nådd astronomiske prisnivåer. For selv om vi kan si at iPhone Xs starter på 11 490 kroner, er det bare for modellen med 64 GB innebygd lagringsplass. Det fyller seg raskt opp, og skal du først bruke såpass mye penger på en mobil burde du bite tenna sammen og gå for modellen til 13 290 kroner. Det er hinsides mye penger. Det er også så mye at vi ikke kan gi denne modellen et anbefaltstempel – det er prisen rett og slett for høy for.

Men likevel – det er en fantastisk mobiltelefon. Vi skulle bare ønske den kunne vært litt billigere.

Alternativer til iPhone Xs

Apple iPhone XS 64 GB
Imponerende

Apple iPhone XS 64 GB

Imponerende
sitatRett og slett en fantastisk mobiltelefon

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    Godt kamera som bare funker
  • +
    Stabil og god programvare
  • +
    FaceID fungerer enda bedre enn før
  • +
    Solid bygget
  • +
    Vann- og støvtett
  • +
    Kan fåes med enorm lagringsplass

Ting å tenke på

  • Svinaktig dyr
  • Mangler hodetelefonkontakt (og ingen adapter følger med)

Ytelsestester og testbilder iPhone Xs

Alle mobiler vi vurderer her på Tek.no kjører vi igjennom en rekke syntetiske tester:

  • Geekbench 4
  • Antututu
  • 3D Mark Ice Storm Unlimited
  • 3D Mark Shot Extreme

Hver av dem utsetter maskinvaren for forskjellige prøvelser, og sier noe om hvor rask og effektiv mobilen er til å behandle data.

Likevel, i praksis vil resultater fra syntetiske tester som dette bare gi deg en pekepinn hvordan mobilen oppfører seg i praksis. Ytelse i praksis vil tross alt være påvirket av hvordan programvaren er kodet og tilpasset maskinvaren. Det er på ting som dette Apple ofte kommer ekstra godt ut, ettersom de har full kontroll på både maskinvare og programvare, og kan tilpasse begge deler til hverandre, og forsikre seg om at de jobber så effektivt som mulig sammen.

Som du kan se i grafene under kommer Apples nye iPhone-modeller særdeles godt ut:

Under kan du også se noen flere bilder tatt med iPhone Xs:

Gå tilbake til test av iPhone Xs »

Apple iPhone XS 64 GB
Imponerende

Apple iPhone XS 64 GB

Imponerende
sitatRett og slett en fantastisk mobiltelefon

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    Godt kamera som bare funker
  • +
    Stabil og god programvare
  • +
    FaceID fungerer enda bedre enn før
  • +
    Solid bygget
  • +
    Vann- og støvtett
  • +
    Kan fåes med enorm lagringsplass

Ting å tenke på

  • Svinaktig dyr
  • Mangler hodetelefonkontakt (og ingen adapter følger med)
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her