Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Core i7-8700K og Core i3-8350K

Kongen og knekten av Coffee Lake er så gode som de må være

Med sine nye prosessorer har Intel siktet seg inn mot konkurrenten.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Intel Core i7-8700K og i3-8350K

I år har vi fått testet Intel Kaby Lake, AMD Ryzen, den priskuttende Skylake-X, AMD Ryzen Threadripper, den snodige Kaby Lake-X og Intel Coffee Lake i form av den sekskjernede Core i5-8600K.

Sistnevnte hadde vi for øvrig sansen for, men en Core i5 kommer som kjent ikke alene. Den fikk selskap av både kraftigere og mer beskjedne slektninger, og av disse har vi nå tatt en kikk på storebror Core i7-8700K og lillebror Core i3-8350K.

Førstnevnte er selve flaggskipet under Intels Coffee Lake-plattform. Core i3-modellen er en overklokkbar sak med fire kjerner – mens Intel-plattformene frem til nå kun har gitt to kjerner til i3-prosessorene.

Core i7- og i5-modellene har nå som du sikkert husker seks kjerner.

Sikter seg inn på AMD

Frem til AMD slapp Ryzen-prosessorene i mars måned var Intel dominerende i dette segmentet, men uten reell konkurranse hadde utviklingen til en viss grad stagnert. Dette har Coffee Lake-generasjonen gjort noe med, og det er ingen tvil om at AMDs Ryzen-prosessorer er i siktelinjen her.

Spesielt er det AMDs seks- og åttekjernede alternativer som har fått opp farten hos Intel. For med prosessorer som Ryzen 5 1600X og Ryzen 7 1800X kunne AMD tukte Kaby Lake-flaggskipene Core i7-7700K og Core i5-7600K i skikkelig flerkjernekjøring.

Intel hadde altså ikke noe annet valg enn å putte inn flere kjerner i sin neste generasjon. Men når vi sammenligner spesifikasjonene hos nye Coffee Lake og Kaby Lake – og det har vi gjort i tabellen under – snakker vi om forbedringer på flere plan: Raskere minnefrekvens, mer cache og større rom for turbohastigheter.

Det viktigste er likevel de to ekstra kjernene.

*Selv om Coffee Lake benytter seg av LGA 1151 – den samme sokkelen som Kaby Lake og Skylake – kan ikke prosessorene benyttes på eldre hovedkort med Intels 100- eller 200-serie-brikkesett. I skrivende stund er det kun hovedkort med Z370-brikkesettet som kan benyttes med Coffee Lake.

I motsetning til sine storebrødre kan ikke Intel Core i3-8350K offisielt by på høyere minnefrekvenser. Men den har altså dobbelt så mange kjerner og dobbelt så mye cache som forgjengeren Core i3-7350K. Alt i alt minner i3-8350K oss i større grad om tidligere generasjoners Core i5-prosessorer, om enn uten turbomodus.

Men den er altså overklokkbar.

Intel Core i7-8700K og i3-8350K.
Vegar Jansen, Tek.no

Core i7-8700K er på papiret et ganske annet beist, med både turbo og Hyper-threading (parallellprosessering). Sistnevnte betyr at den har hele tolv logiske prosessorkjerner.

Prismessig legger Core i7-8700K seg på rundt 4000 kroner – mens lillebror Core i5-8600K kan plukkes opp til litt over 2500 kroner i visse butikker. Firekjernede Core i3-8350K starter på sin side på rundt 1800 kroner.

Hvordan disse tre Coffee Lake-prosessorene gjør seg i forhold til hverandre, andre Intel-prosessorer og konkurrenten AMD kan du selv se over de neste sidene, eller du kan fortsette å lese på denne siden for kortversjonen.

Et skikkelig toppmodell

Vegar Jansen, Tek.no

Med seks kjerner, Hyper-threading og turbofrekvenser opptil 4,7 GHz er Core i7-8700K et lite villdyr. Ser vi på enkeltkjernet ytelse og holder overklokking utenfor, gir den fik og dask til alle andre prosessorer vi kjenner til.

Med flere kjerner i sving er den naturligvis ikke like dominerende, men den klarer seg fint mot AMDs åttekjernede Ryzen-prosessorer – i hvert fall i en del praktiske og reelle situasjoner.

Avhengig av hvor mange kjerner som faktisk belastes og hvor mye de belastes kan Intels Coffee Lake-toppmodell faktisk også hamle opp med AMDs dyrere Threadripper-prosessorer.

Core i7-8700K er dog ganske så strømsulten når den må gi alt den har. Ifølge våre målinger kan selve prosessoren fort trekke 115 watt – og det uten engang å overklokke – mens TDP-tallet er oppgitt til 95 watt. Her gjør du lurt i å ha en ålreit prosessorkjøler.

Spilling er selvfølgelig heller ikke noe problem med denne prosessoren, men med tolv logiske kjerner kan Core i7-8700K interessant nok by på litt dårligere ytelse enn lillebrødrene i visse spill og oppløsninger.

Med tiden vil spill få bedre støtte for mange prosesstråder. I mellomtiden kan dette problemet – hvis det skulle oppleves som et problem – løses ved å slå av Hyper-threadingen, slik at prosessoren i praksis fungerer som en overklokket Core i5-8600K.

Lillebror Core i3-8350K har som nevnt fått fire ordentlige kjerner, og da fungerer den i stor grad som tidligere prosessorgenerasjoners Core i5-prosessorer. Den legger seg også stort sett mellom Core i5-6600K og Core i5-7600K i ytelse.

Siden i3-prosessoren mangler turbomodus, er også dette prosessoren som får mest ut av å bli overklokket.

Konklusjon

Intel Core i7-8700K og den mer folkelige Core i3-8350K plasserer seg oppskriftsmessig over og under Core i5-8600K i ytelse og pris.

For Core i7-8700K må du ut med omtrent 4000 kroner, noe som bør passe innenfor de fleste entusiastbudsjett. Denne prosessoren kan være et alternativ til en Core i7-7800X eller AMD Ryzen 7 1800X, og byr på høyere klokkefrekvenser og bedre enkeltkjernet ytelse enn disse.

Coffee Lake-toppmodellen er en mulig oppgradering for den som har et aldrende i7-flaggskip fra en tidligere Core-generasjon, men husk at du også trenger et nytt hovedkort med denne plattformen. Og dersom du allerede overklokker, vil den kun gi nevneverdig bedre ytelse i applikasjoner som drar nytte av alle kjernene.

De fleste spill kjører også vel så bra på en Core i7-prosessor med fire kjerner.

Core i3-8350K har en prislapp på omtrent 1800 kroner. For dette får du en overklokkbar prosessor med ytelse på linje med foregående Core-generasjoners i5-toppmodeller. Den er sjarmerende nok som den er rett ut av esken, for ikke å snakke om at den trekker mindre strøm enn TDP-tallet på 91 watt skulle tilsi.

Det naturlige AMD-alternativet til denne prosessoren er den hundre kroner rimeligere Ryzen 5 1500X, som med dobbelt så mange logiske prosessorer fort gjør det bedre i applikasjoner som kan utnytte alle kreftene.

Men Core i3-8350K er en bedre overklokker, og når vi drastisk øker farten fra standardfrekvensen på 4,0 GHz kan dette i visse applikasjoner løfte ytelsen opp i nærheten av – eller til og med forbi – tidligere Core-flaggskip som Core i7-7700K.

Den gjør også en god jobb med mange spill.

Men hvis lommeboka di ikke er helt tom, ville vi ærlig talt heller brukt 800 kroner ekstra og spandert på oss en Core i5-8600K i stedet. Denne har altså to ekstra kjerner, turbomodus og er like overklokkingsvillig.

Sett mot den faktiske ytelsen kontra pris, er det lov å mene at Intel Core i5-8600K også er et bedre og mindre strømkrevende kjøp enn Core i7-8700K. Flaggskipet med Hyper-threading er selvfølgelig kjappere når den får utnyttet alle kreftene – spørsmålet er bare hvor ofte den får mulighet til å gjøre det.

Da kan det kanskje være smartere å gå for nettopp Core i5-8600K og heller legge de 1500 kronene du sparer i potten til ditt neste grafikkort.

Men hvis du er en av dem som alltid vil ha det beste – eller ser etter noe som for eksempel kan erstatte en i7-toppmodell fra en tidligere generasjon – vil selvfølgelig Core i7-8700K være det naturlige valget for denne plattformen.

AMDs alternativ i samme prisklasse er AMD Ryzen 7 1800X. Med ytterligere to kjerner sniker den seg forbi i tester der den får alle sine 16 prosesseringstråder i full sving, men høyere klokkefrekvenser og bedre enkeltkjernet ytelse gjør at Core i7-8700K er å foretrekke i svært mange situasjoner.

Vi minner til slutt om at ettersom prosessorlandskapet har forandret seg fullstendig i løpet av 2017, kan karakterene vanskelig sammenlignes direkte med CPU-ene som kom på begynnelsen av året.

Coffee Lake-prosessorene ble for øvrig testet med «MultiCore Enhancement» avslått:
Det store lille problemet med «auto-overklokking» >>>

Intel Core i3-8350K
Bra

Intel Core i3-8350K

Bra
sitatIntel Core i3-8350K er Coffee Lake-alternativet for overklokkeren på strengt budsjett.
Intel Core i7-8700K
Imponerende
Anbefalt

Intel Core i7-8700K

Imponerende
sitatMed Core i7-8700K har Intel snekret seg en skikkelig kjepp å stikke i AMDs Ryzen-hjul.

Teknologi og testoppsett

Coffee Lake-prosessorene krever det nye brikkesettet Z370, som foruten å legge til rette for flere kjerner og raskere offisiell minnehastighet ikke bidrar med så mye annet nytt.

Sammenlignet med Z170 for Skylake har vi nå riktignok fått Optane-støtte og opptil 24 PCIe-baner, men dette var da også på plass hos Z270 for Kaby Lake.

Få gjerne med deg vår guide til brikkesett for Kaby Lake og Skylake for flere detaljer rundt dette.

I vår test av Intel Core i7-8700K og Core i3-8350K benyttet vi oss av et hovedkort fra Asus: ROG Maximus X Hero.

Snasne kjøleribber i aluminium sørger for å holde temperaturen nede på brikkesett og strømkomponenter, mens audioløsningen «SupremeFX» visstnok skal by på ekstra bra lyd.

Hovedkortet byr ellers på RGB-belysning og USB 3.1 Gen 2. Det har plass til to M.2-SSD-er (én SATA eller PCIe, én kun PCIe), eventuelt Optane-pinner, samt fire RAM-moduler.

Her har vi også sansen for at den øverste M.2-kontakten sitter under et solid stykke aluminium med en varmeledende pute – som da kan fungere som en kjøleribbe for kjappe og ekstra varme SSD-er.

Dette aluminiumsstykket fungerer som kjøleribbe for den ene M.2-SSD-en.
Vegar Jansen, Tek.no

Maximus X Hero gir deg også muligheter for et oppsett med SLI/CrossFire, men i motsetning til hva Intels ekstremplattformer kan servere vil du ikke kunne utnytte samtlige 16 PCIe 3.0-baner på ett kort med en slik konfigurasjon.

Testoppsett

Asus ROG Maximus X Hero med en Core i7-8700K.
Vegar Jansen, Tek.no

Våre rutiner for testing av prosessorer ble endret da vi mot sommeren i fjor testet Intels daværende toppmodell Intel Core i7-6950X.

Da adopterte vi noen av testrutinene som benyttes når vi tester bærbare og stasjonære PC-er, og ga i tillegg vårt nye prosessortestoppsett et GeForce GTX 1080 fra Nvidia.

Nå har riktignok en Ti-versjon kommet, men vi holder oss fremdeles til standardutgaven.

Spilltestene tok vi da også fra det nyeste oppsettet for testing av grafikkort.

Hovedkortet som ble brukt under testen var altså det nevnte Asus ROG Maximus X Hero, utstyrt med 4 x 8 GB RAM i form av Vengeance LPX DDR4-moduler fra Corsair. Minnehastigheten ble satt til de offisielle 2666 MHz for Core i7-8700K og 2400 MHz for Core i3-8350K.

Kjølingen av prosessoren ble gjort med det lukkede vannkjølingssettet Cooler Master MasterLiquid 240, mens en 1200 watts strømforsyning fra Corsair ga hele oppsettet mer enn nok strøm.

I Windows ble for øvrig strømstyringsplanen satt til «Høy ytelse». Dette for å sikre korrekte målinger under spilltestene våre.

Intel Core i3-8350K
Bra

Intel Core i3-8350K

Bra
sitatIntel Core i3-8350K er Coffee Lake-alternativet for overklokkeren på strengt budsjett.
Intel Core i7-8700K
Imponerende
Anbefalt

Intel Core i7-8700K

Imponerende
sitatMed Core i7-8700K har Intel snekret seg en skikkelig kjepp å stikke i AMDs Ryzen-hjul.

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

Vi har også begynt å teste prosessoren med V-Ray Benchmark, og har nå fått ettertestet dette med et knippe utvalgte prosessorer.

For de andre testene nevner vi for ordens skyld at alle resultatene for Intel Core i7-6950X og Core i9-7900X er med Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 påslått.

Vi kan også legge til at Core i5-8600K og dagens testobjekter i7-8700K og i3-8350K er testet uten «MultiCore Enhancement» eller lignende teknologi.

Vi starter som vanlig med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard).

Her vil både prosessorteknologi, SMT/Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Ryzens to «AES Units» og mange kjerner fører til at AMD feier alt annet av banen i denne testen. Av Intels prosessorer er det den foreløpige toppmodellen Core i9-7900X med ti kjerner som ligger best an.

Men i forhold til de «gamle» toppmodellene Core i7-6700K og i7-7700K ser vi at de to ekstra kjernene til Core i7-8700K og i5-8600K hjelper på.

Core i3-8350K med sine fire kjerner legger seg på sin side mellom i5-toppmodellene fra Skylake- og Kaby Lake-generasjonene.

Så tar vi Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære PC-er. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Her er det godt å ha mange kjerner, men det er ikke avgjørende – en høy klokkefrekvens er også viktig. Her viser Core i7-8700K svært gode takter med tanke på at den både feier forbi den tikjernede Core i7-6950X til 17 000 kroner og de to Threadripperne fra AMD.

Kun den adskillig dyrere Core i9-7900X klarer å holde stand mot Coffee Lake-flaggskipet i denne testen.

Core i3-8350K holder seg på et forventet nivå.

Cinebench er et annet program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire, åtte eller seksten.

Med samtlige kjerner og tråder i sving blir mange av konkurrentene med flere kjerner for sterke, men Core i7-8700K klarer likevel å snike seg forbi den åttekjernede AMD Ryzen 7 1700.

Lillebror Core i3-8350K legger seg nok en gang sammen med de eldre i5-toppmodellene.

Men med kun én kjerne i bruk synes Core i7-8700K det er like greit å bare legge seg på topp.

Vi har også tatt med Geekbench 3. Dette er nok en test som gir oss ytelsen med både én og alle kjerner i arbeid.

Her har vi dessverre ikke med resultater fra Haswell-E og Broadwell-E, ettersom dette programmet fikk problemer under Windows 10 på vår testrigg. Uansett ser vi at Core i7-8700K igjen viser hvem som her er sjefen under enkeltkjernet kjøring.

Blender er en test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Dette er også en disiplin der både mange kjerner og høy klokkefrekvens er viktig, og igjen ser vi at Core i7-8700K ikke har spesielt stor respekt overfor de andre prosessorene.

Det siste testløpet vårt er med V-Ray Benchmark. Rendringsmotoren V-Ray kan mer eller mindre betraktes som en industristandard og brukes i alt fra film til arkitektur.

Her er det en tydeligere forskjell ned til de dyrere prosessorene med flere kjerner og prosesstråder. Men Core i7-8700K legger seg her nesten likt med AMD Ryzen 7 1800X som har to kjerner mer.

I det litt begrensede utvalget av prosessorer vi har fått testet med V-Ray Benchmark må vår Core i3-prosessor finne seg i å få jumboplassen.

Intel Core i3-8350K
Bra

Intel Core i3-8350K

Bra
sitatIntel Core i3-8350K er Coffee Lake-alternativet for overklokkeren på strengt budsjett.
Intel Core i7-8700K
Imponerende
Anbefalt

Intel Core i7-8700K

Imponerende
sitatMed Core i7-8700K har Intel snekret seg en skikkelig kjepp å stikke i AMDs Ryzen-hjul.

Ytelse: spill

Ytelse i ren prosessering, som vi altså tok for oss på forrige side, kan ikke direkte relateres til spilling – i hvert fall ikke når vi snakker om spilling med et dedikert grafikkort.

Våre testspill er Deus Ex: Mankind Divided, Dragon Age: Inquisition, Rise of the Tomb Raider og The Witcher 3: Wild Hunt.

Disse ble kjørt med krevende grafikkinnstillinger i Full HD- og 4K-oppløsning, altså 1920 x 1080 og 3840 x 2160 piksler.

Vi har også hatt noen henvendelser om å teste med WQHD-oppløsning, som er 2560 x 1440 piksler. Vi har ikke hatt tid og mulighet til å etterteste dette på samtlige prosessorer, men det har blitt kjørt på noen utvalgte plattformer.

Vi har som vanlig også med syntetiske tester i form av VRMark og 3DMark. Sistnevnte testsuite har også fått en nykommer i form av 3DMark Time Spy Extreme, som ifølge utviklerne i Futuremark er verdens første spillbenchmark med både DirectX 12 og 4K-oppløsning.

Videre skal Extreme-utgaven være tre ganger så belastende for CPU-en som den vanlige Time Spy, og lar samtidig prosessorene utnytte mer avanserte instruksjonssett som AVX2. Det skal også være lagt opp til å i større grad utnytte det fulle potensialet i prosessorer med åtte eller flere kjerner.

Derfor håper vi på å se en klarere differensiering mellom prosessorer med mange kontra få kjerner med dette testløpet.

For å illustrere dette bedre har vi skilt ut nettopp Time Spy Extreme-resultatene i en egen graf og notert oss både totalsum og ren CPU-score. Også her har vi tatt oss bryet med å etterteste med en del aktuelle prosessorer, men ikke alle er med.

For mange tråder?

I teorien skal naturligvis flaggskipet Core i7-8700K ha bedre spillytelse enn sine lillebrødre Core i5-8600K og Core i3-8350K. I praksis – og som du vil kunne se av grafene under – er ikke dette alltid tilfelle.

Noen stor forskjell å snakke om er det ikke – i de fleste tilfellene er det bare snakk om noen få FPS. Men det er besynderlig hvordan Core i7-8700K ved flere anledninger legger seg langt ned på lista, mens Core i3-8350K faktisk kun virkelig henger etter i Dragon Age: Inquisition.

Problemet? Med Hyper-threading har den sekskjernede prosessoren tolv prosesstråder, og dette er det ikke støtte for i spillene vi bruker. Lillebror Core i5-8600K har ikke Hyper-threading og får derfor heller ikke dette problemet.

Så for å «løfte» Core i7-8700K til der den bør ligge i visse spill kan man alltids ta turen innom hovedkortets BIOS og slå av nevnte Hyper-threading.

I testresultatene under har vi dog ikke gjort dette, da avstanden uansett ikke er spesielt stor.

Dette med «for mange» kjerner og tråder er heller ikke unikt for Core i7-8700K – det er jo flere prosessorer med mange kjerner som lider samme skjebne. AMDs Threadripper-prosessorer kan til og med settes i «spillkompatibilitetsmodus» der i praksis halve prosessoren skrus av.

Det skal nevnes at Threadripper-tallene for Deus Ex: Mankind Divided med Full HD-oppløsning nettopp er med disse prosessorene i denne modusen.

For spillene vi tester med er det som vi ser ikke store forskjellen mellom Coffee Lake-prosessorene.

3DMark legger mer vekt på prosessorens ytelse og antall kjerner enn de fleste spill, og derfor har prosessorene med mange kjerner og tråder også tradisjonelt havnet høyest opp på lista. Helt til nå. I Time Spy holder prosessorene med ti kjerner eller mer fremdeles stand, men i Fire Strike-testene ser vi altså at Core i7-8700K har tatt tetplassen med en hårsbredd.

Også i VRMark er har vi tatt resultatene for Threadripper-prosessorene i spillkompatibilitetsmodus.

Intel Core i3-8350K
Bra

Intel Core i3-8350K

Bra
sitatIntel Core i3-8350K er Coffee Lake-alternativet for overklokkeren på strengt budsjett.
Intel Core i7-8700K
Imponerende
Anbefalt

Intel Core i7-8700K

Imponerende
sitatMed Core i7-8700K har Intel snekret seg en skikkelig kjepp å stikke i AMDs Ryzen-hjul.

Ytelse: minne

Som sine forgjengere har Z370-brikkesettet kun støtte for to (dual channel) minnekanaler, så her forventer vi ingen store forandringer sett mot hva vi er vant med fra Kaby Lake og Skylake. Men for Coffee Lakes Core i7- og i5-prosessorer er den offisielle minnehastigheten økt fra 2400 MHz til 2666 MHz. Core i3-prosessorene skal kun støtte 2400 MHz.

Men i praksis er minnebåndbredde sjelden avgjørende for ytelsen, i hvert fall når vi snakker om relativt normale dataprogrammer og -bruk.

Våre målinger gjør vi med programmet AIDA64.

AMD Ryzen Threadripper, Intel Skylake-X, Broadwell-E, Kaby Lake, Skylake, «vanlige» AMD Ryzen og nye Coffee Lake benytter alle DDR4-RAM, og alle disse plattformene er målt med Vengeance LPX DDR4-minne fra Corsair.

Coffee Lake i7/i5, Kaby Lake-X, Skylake-X og Threadripper benytter seg av 2666 MHz som standardhastighet, så vi har derfor også benyttet oss av dette for disse plattformene.

De andre, inkludert Coffe Lake i3, har altså fått minnet kjørt på 2400 MHz. Haswell-plattformen, representert ved Core i7-4790K, i7-4770K og i5-4690, benytter seg av DDR3-minne. Her har vi derfor brukt Corsair Vengeance LP DDR3 med minnefrekvens på 1600 MHz.

Med kun to minnekanaler legger Core i7-8700K seg fremst i bolken med de andre Intel- og AMD-prosessorene som også har dette. Kun Core i7-7740X sniker seg forbi under skriveoperasjonene.

Core i3-8350K legger seg sist i den samme gjengen, men kan enkelt løftes opp på nivå med sine storebrødre ved å kjøre minnet på uoffisielle 2666 MHz.

Merk for øvrig det tydelige skillet ned til plattformen som bruker DDR3 og opp til plattformene med fire minnekanaler.

Responstiden er som forventet.

Strømforbruk

Vi pleier ikke å ha faste tester av strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Et kraftig grafikkort vil som regel være den største strømtyven i et vanlig oppsett.

Men i har likevel gjort noen uhøytidlige målinger med programmet AIDA64 og en enkel måler som ser hvor mye hele systemet trekker.

Core i7-8700K har som sin lillebror Core i5-8600K en oppgitt TDP på 95 watt. Men der i5-versjonen trakk omtrent 80-85 watt under kjøring av Cinebench 15 med samtlige kjerner, drar i7-8700K nærmere 115 watt ved samme testløp.

For prosessorens del er dette 20 watt mer enn TDP-tallet skulle tilsi, og omtrent 100 watt opp fra å kjøre hele oppsettet på tomgang. På full last holdt for øvrig vår kjøleløsning prosessortemperaturen på rundt 65 grader.

Den firekjernede Core i3-8350K har på sin side en TDP på 91 watt, men på vanlig hastighet trekker den knappe 50 watt under full last. Det var derfor ikke noe problem for kjøleviftene å spinne saktere men samtidig holde prosessortemperaturen på omtrent 50 grader.

Intel Core i3-8350K
Bra

Intel Core i3-8350K

Bra
sitatIntel Core i3-8350K er Coffee Lake-alternativet for overklokkeren på strengt budsjett.
Intel Core i7-8700K
Imponerende
Anbefalt

Intel Core i7-8700K

Imponerende
sitatMed Core i7-8700K har Intel snekret seg en skikkelig kjepp å stikke i AMDs Ryzen-hjul.

Overklokking

Overklokking, altså å kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken, er en interesse for mange prosessornerder. Mens alle AMDs Ryzen-prosessorer kan overklokkes, har det nesten vært kun de mer påkostede prosessorene fra Intel som fritt lar deg velge høyere frekvenser.

Men til dels i takt med økende konkurranse har dette forandret seg, og nå finner vi også rimeligere overklokkbare modeller. Core i3-8350K er en av disse, og naturligvis kan flaggskipet Core i7-8700K også settes til å jobbe raskere enn egentlig påtenkt fra fabrikken.

I skrivende stund er det kun Z370-brikkesettet som er tilgjengelig for Coffee Lake-plattformen, noe som betyr at overklokking er mulig med alle hovedkort som kan ta en K-merket Coffee Lake-prosessor.

For Skylake og Kaby Lake finnes det flere brikkesett, men kun de to Z-brikkesettene Z170 og Z270 kan benyttes til å overklokke en K-prosessor.

Denne formen for «ekstremsport» gjøres for øvrig alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

De overklokkbare prosessorene er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen: Den interne multiplikatoren og hovedkortets «grunnfrekvens» (base clock).

Når disse ganges sammen får du den reelle klokkefrekvensen. Hvis vi tar Core i3-8350K som eksempel, vet vi at den har en standardfrekvens på 4,0 GHz. Med en grunnfrekvens på 100 MHz fra hovedkortet, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 40 når prosessoren jobber.

Vårt ryddige testoppsett.
Vegar Jansen, Tek.no

Regnestykket er da 100 MHz x 40 = 4000 MHz = 4,0 GHz.

Å øke grunnfrekvensen er sjelden noen god idé, ettersom denne påvirker flere komponenter. Men prosessorens multiplikator er altså ikke låst, og dette gjør det enkelt å sette opp hastigheten litt. Hvis vi for eksempel dytter multiplikatoren opp til 45, vil prosessoren kjøre på 4,5 GHz i stedet.

Fra turbo til overklokking

Alle Coffee Lake Core i5- og i7-modeller er allerede utstyrt med intern «overklokking» i form av turbomodi. Når den har mulighet for det – avhengig av temperatur, last og strømforbruk – kan Core i7-8700K sette opp farten fra «standardhastigheten» på 3,7 GHz til hele 4,7 GHz.

I praksis vil den som oftest kjøre et sted mellom 4,3 og 4,7 GHz når den jobber.

Core i3-8350K har på sin side ikke noen form for turbomodus – grunnfrekvensen på 4,0 GHz er også maksimumshastigheten.

Men når vi overklokker manuelt er det mulig å komme forbi disse grensene. For de siste generasjonene av entusiastprosessorer fra Intel har vi klart å nå rundt fem gigahertz.

Da vi testet Core i5-8600K nådde vi 5,1 GHz over alle seks kjerner.

Derfor kom det ikke som noen overraskelse at vi også havnet rundt dette ved overklokking av slektningene. For Core i3-8350K endte vi på 5,1 GHz, mens Core i7-8700K stoppet på 5,0 GHz.

Overklokket Core i3-8350K.

Det er da klart at i3-prosessoren, som altså ikke «selv-overklokker» ved hjelp av turbomodus, også har mest å hente på dette. Å gå fra 4,0 til 5,1 GHz betyr en frekvensøkning på 27,5 prosent.

Overklokket Core i7-8700K.

På papiret ser det enda mer imponerende ut å ta Core i7-8700K fra 3,7 til 5,0 GHz, men siden denne prosessoren allerede klokker seg opp til 4,3 GHz eller mer blir det ikke samme effekten i praksis.

Overklokkingen fører også til at prosessorene vil ha en god del mer strøm. Når vi lot hovedkortet bestemme strømforbruket selv ga den over 1,4 volt rett til Core i3-8350K kjørende på 5,1 GHz. CPU-pakka dro da dobbelt så mange watt som normalt.

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at også Core i7-8700K var sulten på strøm. Med litt over 1,4 volt inn trakk den ifølge programvaren 150 watt og nådde en temperatur på omtrent 80 grader under full prosessorlast. Dette med den relativt potente Cooler Master MasterLiquid 240 i aksjon.

Hvorvidt vi ville dyttet inn over 1,4 volt inn i prosessorene over lenger tid er et annet spørsmål. Vi minner om at hard overklokking kan bety at prosessoren får kortere enn normal levetid.

Resultater

Overklokkingen ga hovedsakelig resultater i prosessortestene. Også i spill kunne vi se noen flere FPS i vanlig HD-oppløsning, men ikke nok til at at vi synes det er verdt å overklokke prosessoren av den grunn.

Som vi ser er det altså Core i3-8350K som har mest å hente på overklokkingen og klatrer flest plasser på lista.

Intel Core i3-8350K
Bra

Intel Core i3-8350K

Bra
sitatIntel Core i3-8350K er Coffee Lake-alternativet for overklokkeren på strengt budsjett.
Intel Core i7-8700K
Imponerende
Anbefalt

Intel Core i7-8700K

Imponerende
sitatMed Core i7-8700K har Intel snekret seg en skikkelig kjepp å stikke i AMDs Ryzen-hjul.
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her