Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P9 Lite Mini

P9 Lite Mini sliter med å tukte Motorolas G5-serie

Men designet er noen hakk finere.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Huawei P9 Lite Mini

Huaweis P9 Lite Mini er en forholdsvis kompakt og billig tass av en mobiltelefon. Metalldesign og svakt buede skjermkanter gjør dette til en av de lekrere telefonene du kan kjøpe til rundt 1800 kroner, men hvordan er den å bruke?

Huawei har alltid vært ganske gode på rimelige mobiltelefoner, noe de senest beviste med P10 Lite for en liten stund siden.

I praksis er den ganske middels. Og igjen er det Motorolas fantastiske G5-modeller som ødelegger inntrykket litt. De er rett og slett for gode for de fleste av sine konkurrenter.

Litt lyssvak skjerm

Men tilbake til Huawei-modellen jeg har foran meg.

Telefonen er forholdsvis avstøtende mot fingeravtrykk, og skitt og lort setter seg ikke fast over tid slik at telefonen blir vanskelig å gjøre ren. Den samler imidlertid fingermerker litt kjappere enn mobilene som er aller best på dette området.

Skjermen er fem tommer stor, noe som kunne gjort denne telefonen ganske kompakt. Men forholdsvis store rammer både under, over og på sidene av skjermen gjør at P9 Lite Mini slett ikke er så mini som den kunne vært. Samtidig er prisklassen lav, så noe stort å trekke for er ikke dette.

Litt mer irriterende er det at skjermen ikke er så lyssterk som den gjerne skulle vært. Den fungerer utmerket innendørs, men når solsesongen igjen dukker opp kan det by på trøbbel. Oppløsningen er heller ikke den høyeste tilgjengelige i prisklassen.

Det er en forholdsvis pen telefon til 1800 kroner dette her. Hadde bare brukeropplevelsen vært like god. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nuppete ytelse

Det største irritasjonsmomentet, og det som gjør P9 Lite Mini til et bare måtelig godt kjøp etter min mening, er den opplevde ytelsen. Det er en helt grei mobilprosessor på innsiden av telefonen, men menyene støter av og til på sirup, og ventetider og små skjønnhetsfeil i det som presenteres dukker opp støtt og stadig.

Slike irritasjonsmomenter slipper man om man går etter de beste modellene i samme prisklasse, der Moto G5 har vært en konstant i året som har gått, med klokkerein ytelse selv om spesifikasjonene er omtrent de samme.

Telefonen fungerer noenlunde bra til hovedformålet: ringing og meldinger. Men litt lavt volum under samtale og fra ringehøyttaleren gjør at den egner seg dårlig for deg som jobber på et bråkete sted.

Kameraet er ikke det beste, men noen ganger imponerer det. Litt irriterende er det at kameralinsen er så tett på kanten av telefonen at fingrene lett kommer med. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels kamera for klassen

Kameraet tar noenlunde greie bilder, men sliter en del med støy og bevegelsesuskarphet. Innendørs og i godt lys hender det seg at bildene blir litt blasse selv om kameraet er rent og fotoforholdene er gode.

Til sist har vi mengden lagringsplass, som er litt sparsom. Du får bare 10 gigabyte tilgjengelig plass på denne telefonen, og bør derfor kjøpe et minnekort ved siden av om valget faller på denne.

Alt i alt fikk jeg et bedre førsteinntrykk av denne telefonen enn den klarte å levere over en tids bruk. Prisen er ikke spesielt høy, så det er lett å la den slippe unna med en del av småplukket. Men når det finnes knallbra alternativ på markedet havner denne likevel i skyggen.

Les testen av erkekonkurrenten, Moto G5 her »

Gode alternativ til P9 Lite Mini

Huawei P9 Lite Mini
Helt greit

Huawei P9 Lite Mini

Helt greit
sitatP9 Lite Mini er lekker, men i treigeste laget.

Fordeler

  • +
    Flott design
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Mange funksjoner
  • +
    Middels kamera for prisklassen

Ting å tenke på

  • Aldrende Android
  • Tidvis treg brukeropplevelse
  • Skjermen kunne vært mer lyssterk
  • Middels kamera for prisklassen
  • Lite tilgjengelig lagringsplass
  • Du finner full-HD-skjermer i billigere telefoner

Slik er Huawei P9 Lite Mini i bruk

Året renner mot slutten, og en litt uventet tass har landet på pulten foran meg. Telefonen har et langt navn, til tross for sin kompakte størrelse: Huawei P9 Lite Mini. Telefonen ble lansert i høst, og som mange av Huaweis modeller har den faktisk to navn. I andre markeder heter den Y6 Pro (2017).

Pen i tøyet

Telefonen har en prislapp på noenlunde trivelige 1800 kroner, og legger seg dermed i de laveste prisklassene, uten at det er spesielt synlig på utsiden. Til forskjell fra andre billige telefoner er for eksempel både skjermen og den matte, svarte lakken på P9 Lite Mini relativt motstandsdyktig mot fingeravtrykk.

Det er ikke veldig mange telefoner under 2000 kroner som er like lekre som Huawei P9 Lite Mini. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For å være mer presis; den blir skitten når man bruker den, denne her også, men mange budsjettmobiler mangler tilstrekkelig godt belegg som skal hindre fingeravtrykk. Mobilene som er dårlig utstyrt her ser skitne og «gamle» ut omtrent i øyeblikket du tar dem ut av esken. Over tid tørker fingermerkene og blir vanskelige å få av igjen. Det skjer ikke i særlig grad her.

Der Mini-modeller ellers har vært ganske sulteforet både på design og innmat, har denne telefonen noenlunde greie mengder av begge. Den er bygget i metall og glass. På baksiden en fingerleser midt på, og et lite kamerafelt som likner på et av de moteriktige dobbeltkameraene, men der hull nummer to okkuperes av LED-blitsen. På forsiden; en fem tommer stor skjerm, høyttaler og logo. Selv om dette ikke er en rammeløs mobil ligger Android-snarveiene inne på skjermen og ikke som berøringsfelt utenfor.

Det må sies at de store rammene, som også går langs sidene av telefonen, gjør denne telefonen litt mindre mini enn den kunne vært. Samme påstand er i og for seg riktig for Sonys Xperia XZ1 Compact. Men du trenger iallfall ikke hender på størrelse med en middagstallerken for å bruke disse.

Skjermen her er er for øvrig en 720p-variant. Her får du altså ikke full-HD, slik du kan få i flere modeller innenfor samme prissjikt. Bildekvaliteten er helt grei, men lysstyrken kunne vært noen knepp høyere.

Motorola er argeste konkurrent

På innsiden er dette en middels greit utstyrt mobil. Under har vi satt den opp mot Motorolas to billigsluggere - Moto G5 og Moto G5 Plus. Grønt markerer spesifikasjoner som er vesentlig sterkere:

Menyene er lettfattelige og enkle, men det er mange funksjoner her om du leter litt. Vi hadde satt større pris på en raskere brukeropplevelse. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som du ser av tabellen over er det ikke så mange steder Huaweis alternativ tydelig vinner. Men det er et par av linjene som krever en liten forklaring. Grønt felt går til G5 Plus for kamera, selv om lavere oppløsning ved første øyekast ser dårligere ut. Det kommer av at G5 Plus har omtrent samme kamerabrikke som Galaxy S7 fra Samsung. Dette er en betydelig bedre teknologi enn kameraene i de andre to mobilene, selv om oppløsningen er ørlite grann lavere.

I tillegg er ikke egentlig en prisdifferanse på 100 kroner allverden. Den kan fort spises opp av eksempelvis fraktkostnader. Men vi markerer likevel grønt for rimeligste Moto G5. Årsaken er enkel nok - dette er en av få kjente og generelt bejublede budsjettmobiler. Folk spør etter den i butikkene, og butikkene svarer med å bruke den som inntrekker i salgsperioder. Her kan du altså ofte spare vesentlig mer enn hundrelappen man kan spare med dagens normalpriser.

Med disse to punktene unnagjort blir det likevel tydelig at Huawei P9 Lite Mini må slå kraftig fra seg på andre områder enn spesifikasjonene for å nå opp.

Opplevd ytelse

Du kan velge om du vil ha alle appene spredt utover hjemmeskjermene, eller om du vil ha en appskuff bak og kun de viktigste på hjemmeskjermen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huaweis menysystem, EMUI, er ikke blant de mest lettdrevne på planeten. Det er ikke merkbart i kraftplugger som fabelaktige Mate 10 Pro, der maskinvaren skjærer gjennom menyanimasjoner og appveksling som varm kniv i smør. Men for P9 Lite Mini er dessverre brukeropplevelsen litt mer nuppete.

At både Android- og EMUI-versjonen her kunne trengt seg en oppdatering bidrar kanskje også til inntrykket av litt variabel ytelse. Her er det nemlig Android 7.0 som herjer, med EMUI 5.1 oppå. Siste sikkerhetsoppdatering for systemet er fra september, og det er ingen nye oppdateringer tilgjengelige for telefonen i skrivende stund.

Til sammenlikning har Mate 10 Pro Android 8 og EMUI 8.0, men det må sies at Huawei har hoppet over et versjonstall for EMUI, slik at det skal matche inneværende Android-utgave. Det er altså ikke tre generasjoner forskjell på utgavene, slik det kan se ut. Men avstanden er likevel stor.

Om man klarer å se bort fra de sporadiske stoppene og litt hakking i menyanimasjonene er det likevel en tålelig rask telefon å bruke. Den står sjelden stille så veldig lenge, og apper kjører forholdsvis greit på den.

Du kan for eksempel få telefonen til å skru seg av og på til faste tider i døgnet. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei har alltid en liten haug ekstrafunksjoner i menyene sine. For P9 Lite Mini er stort sett det vanlige utvalget her - og det du kanskje setter mest pris på er muligheten til å bytte mellom menyer med bare hjemmeskjermer og en mer ordinær variant med hjemmeskjermer og appoversikt bak.

Muligheten til å la telefonen skru seg av og på automatisk ligger også her, og lar telefonen spare batteri mens du sover. Og kanskje sparer den deg for en lite planlagt oppvåkning også. Men du kan uansett tidsstyre stillemodusen på telefonen.

Vår testeksemplar hadde en haug ganske elendige Gameloft-spill installert, og et lite knippe apper som neppe alle trenger - blant annet Booking.com-appen. Jeg mistenker at dette skyldes internasjonal programvare, for Huawei sysler mer med slikt utenfor enn innenfor Norges grenser. Vi har ikke gitt disse appene så stor oppmerksomhet uansett, siden de enkelt lot seg fjerne helt fra telefonen.

Målt ytelse

I selve ytelsesmålingene forventer vi ikke allverden av P9 Lite Mini. Prosessoren på innsiden er fra Qualcomms nest laveste serie, og faktisk et hakk under den du får i litt billigere Moto G5. Denne telefonen er dessuten sjanseløs mot Plus-modellen av Motorolas G5 - den går opp et hakk på Qualcomms rangstige til en Snapdragon 625. Med dobbelt så mange prosessorkjerner og en kvassere grafikkprosessor bygget inn drar den fra. Den er dyrere, men igjen; vi er godt vant til å se Moto G5 Plus nede i rundt 2000 kroner på tilbud. Så den vil ofte være aktuell ved siden av P9 Lite Mini.

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Som underholder

Huawei er ett av mange selskaper som har kuttet hodetelefonkontakten fra flaggskipet sitt. Men den er fortsatt med i de rimeligere modellene, så som denne. Og lyden er faktisk helt ålreit om man kobler til et ålreit sett hodetelefoner.

Strømmetjenester fungerer noenlunde fint med telefonen. Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Amazon Prime Video gjør alle det de skal. Vi har tidligere opplevd litt vekslende støtte for kryptering av høyoppløst innhold, og av og til bugs. Dette skjer på både billige og dyre telefoner, men P9 Lite Mini ser ut til å klare alle strabasene fint og støtter høyeste krypteringsnivå, slik at den får HD-innhold fra Netflix og Amazon Prime.

At skjermen ikke er blant de mest lyssterke gjør seg til dels gjeldende her også, men i normalt dagslys og innendørs belysning fungerer skjermen fint til filmtitting.

Det er kun høyttaler i bunnen av telefonen, men vi forventer strengt tatt ikke stereolyd i denne prisklassen. Lyden fra telefonens ene høyttaler er imidlertid klar og høy nok til at småklipp fungerer fint uten hodetelefoner på, men filmtitting uten noe mer blir raskt slitsomt.

Telefonen klarer faktisk å drive helt opp til ganske krevende spill som Real Racing 3. Ordinære saker som Hill Climb Racing eller Cut The Rope og liknende fungerer uten problemer. At telefonen leverer såpass grei spillytelse får meg til å rynke enda litt mer på nesen over den nuppete menyytelsen.

Å modellere et helt felt biler på en forholdsvis realistisk bane skal i utgangspunktet være en tyngre jobb enn å få statiske bilder med app-ikoner på til å flyte sidelengs på skjermen.

Som telefon

Micro-USB-kontakten regjerer dessverre fortsatt i bunnen av de rimeligste mobilene, og P9 Lite Mini er ikke et unntak. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei P9 Lite Mini har helt grei lyd under samtaler, selv om volumet kanskje kunne vært noe høyere. Ringehøyttaleren ringer i passelig volum, men heller ikke den får det til å riste i veggene. Dette er altså ikke telefonen for deg som sliter med hørselen eller jobber på et bråkete sted.

Batteritiden klarer seg ut dagen og bittelitt til med litt bruk, eller opp mot et par dager om man bruker telefonen lite.

Tastaturløsningen som følger med er, som vanlig fra Huawei, Swiftkey. Denne er det mange som liker, men den er litt masete, og har uhorvelig mange flere funksjoner enn de fleste egentlig trenger fra et tastatur. Synes du denne løsningen blir for omfattende er det imidlertid enkelt å legge inn Googles Gboard-tastatur, som sannsynligvis er det beste av de ordinære skjermtastaturene på markedet nå.

Swiftkey er en tidvis irriterende omfattende tastaturløsning. Den vil veldig gjerne at du skal logge inn, laste ned tema og bruke noen av de ørten funksjonene som er bygget inn. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et irritasjonsmoment som foreløpig er felles for mange telefoner i denne prisklassen er at det fortsatt er Micro-USB-kontakt i bunnen av telefonen. Standardskiftet mot USB-C er godt på vei nå, og kontakten begynner å trekke ned i prisklassene, selv om få telefoner denne konkurrerer mot har fått den.

Her får du forøvrig ingen hurtigladefunksjoner, men telefonen lader raskt nok til å ikke irritere likevel.

Middels kamera

Kameraet i P9 Lite Mini gjør en middels bra jobb. Det er sjelden skikkelig dårlig, men også ganske sjelden skikkelig bra. Det blir ofte mye støy, og bevegelsesuskarpheten lurer bak hver sving om du ikke holder telefonen forsiktig nok mens du fotograferer.

Innendørs bilder har en tendens til å bli litt blasse, selv om lyset er godt.

Det er altså en del å utsette på dette kameraet, men samtidig er det heller ikke irriterende ofte at bildene blir skikkelig dårlige. Som regel blir de noenlunde brukbare, selv om bildestøy og antydninger til bevegelsesuskarphet kan være synlige.

En mindre irritasjon er forresten at kameraet er plassert såpass høyt, og med såpass vid vinkel at det kan være vanskelig å holde P9 Lite Mini uten å få skygge av en hånd eller finger med i bildet. Dette er forsåvidt ikke unikt for P9 Lite Mini.

Huawei P9 Lite Mini
Helt greit

Huawei P9 Lite Mini

Helt greit
sitatP9 Lite Mini er lekker, men i treigeste laget.

Fordeler

  • +
    Flott design
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Mange funksjoner
  • +
    Middels kamera for prisklassen

Ting å tenke på

  • Aldrende Android
  • Tidvis treg brukeropplevelse
  • Skjermen kunne vært mer lyssterk
  • Middels kamera for prisklassen
  • Lite tilgjengelig lagringsplass
  • Du finner full-HD-skjermer i billigere telefoner
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her